Tervetuloa Suomen Raitiotieseura ry:n (SRS) sivuille! SRS on vuonna 1972 perustettu valtakunnallinen harrastajayhdistys, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää harrastusta raitioteihin sekä metroon. Sääntöjen puitteissa myös muut lähiliikenteen joukkokuljetusvälineet voivat olla osa SRS:n toimintaa.
Mainosvaunut
Mainosvaunut / Advertisement trams
SISÄLTÖ:
Mainosvaunut 1 (tällä sivulla)
Mainosvaunut 2 (tällä sivulla alempana)
Mainosvaunut 3 (tällä sivulla alempana)
Mainosvaunut 4 (tällä sivulla alempana)
Mainosvaunut 1 / Advertisement trams 1
Jorma Rauhala: MAINOSVAUNUT
Helsingin raitioteillä on ollut 1950–luvun lopulta lähtien muutamia mainosvaunuja. Vaunut esitellään tässä mahdollisimman kattavasti. Mikäli teillä on lisätietoja tai kuvia vaunuista, joita ei tässä yhteydessä mainita, voitte aina toimittaa täydennyksiä sivuston ylläpidolle. srs(at)raitio.org Mainosvaunut voidaan jakaa kahteen lajiin: joko tilausliikenteessä liikkuneet jotain tuotetta tai tapahtumaa mainostaneet kokomainosvaunut tai tavanomaisessa linjaliikenteessä käytetyt vaunut, jotka on somistettu yksilöllisesti tavanomaisesta mainostyylistä poiketen.
Raitiovaunuissa on 1950–luvun lopulta lähtien ollut ulkomainospaikkoja sivu- ja takaseinissä, kattokaaressa, ikkunoissa ja etupään pienois-lipputangoissa viireinä, lippuina sekä muoto-levyinä, erilaisia eri aikoina. Näitä kyseisiä mainospaikkoja on myyty asiakkaille yhdellä kertaa koko kalustoon tai ainakin kymmeniin vaunuihin kerralla. Tässä esittelyssä ei käsitellä tätä tavallista mainontaa.
? Kuulo- ja näkövammaisten lasten sekä syöpätutkimuksen hyväksi tempaistiin 22.4. tietenkin raitiovaunulla. Vaunuyhdistelmän numeroista ei ole tietoa. Lehtileike US 23.4.1971.
”Jaffa – mainosvaunu”
14 Seuraava tehtävä vaunulla 14 oli virvoitusjuoman mainostaminen.
Vaunu mainosti Hartwallin Jaffaa kesäkuun 2007 kahden ensimmäisen viikon aikana. Matkustajia kuljetettiin ilmaiseksi arki-iltapäivisin linjan 3T-reitillä ja matkustajille tarjottiin Jaffa-limonadia. Vasen kylki sivulta katsottuna.Vaunun oikea sivu.
Kulttuurikeskus Korjaamo ja Uutislehti 100 -mainosvaunu
339 Uudistettua ratikkamuseota (Korjaamo) juhlistettiin Helsinki-päivänä 12.6.2008 ajelemalla vaunulla 339 Töölössä reitillä Töölön halli – Eino Leinon katu – Ruusulankatu – Sibeliuksenkatu – Mannerheimintie – Arkadiankatu – Runeberginkatu – Ruusulankatu – Sibeliuksenkatu – TH. Vaunulla ajettiin tunnin välein. Ratikkaisäntänä oli Klaus Bremer, joka kertoili Töölön historiasta. Vaunu oli ensimmäinen, joka kääntyi uudesta vaihdeyhteydestä Mannerheimintieltä Töölön suunnasta Arkadiankadulle, noin 10.35.
Smartum Kulttuuriratikka -mainosvaunu
14 Smartum Kulttuuriratikka kiersi Helsinkiä6.-10.10.2008 (ilmeisimmin kolmosen reittiä, lähdöt Mikonkadulta klo 9, 14, 15 ja 16.) Hyppää kyytiin kokemaan, miten kulttuurielämykset syntyvät! Puolen tunnin ajelun aikana tarjoamme Smartum Kulttuurisetelin uusista käyttömahdollisuuksista ja hyödyistä. Jokaista ajelua isännöi yksi kulttuuriyhteistyökumppanimme. Kuva oikealta takaa, vasemmalta edestä
6-akseliset nivelmoottorivaunut HKL 151-154 / 6-axle articulated trams HKL 151-154
Nämä vaunut hankittiin vuonna 2005 paikkaamaan vaunupulaa, jonka aiheutti Variotram -vaunujen (HKL 201 – 240) täysimittaisen käyttöönoton jatkuva viivästyminen. Düwag tyyppi GT6 ”Mannheim” vaunut ostettiin Mannheimista, jossa ne olivat olleet käytössä valmistumisvuodesta 1970 vuoteen 2003.
Kustannusten peittämiseksi päätettiin, että vaunuista tuli kokomainosvaunuja. Yksikään vaunuista ei ole ollut perinteisen Helsingin raitiovaunun värinen. Vaunuja on käytetty linjaliikenteessä linjoilla 1A, 6, 7A ja 7B.
Ensimmäisen ”sukupolven” (2005 – 2007) mainostaja oli kaikissa vaunuissa sama. Vuodesta 2008 mainostaja vaihtui, ja joka vaunulla on eri mainostaja. Mainosaika on joko 6 tai 12 kk. Esimerkiksi vuoden alussa mainokset vaihtuvat tammi-maaliskuussa. Niinpä vuoden 2008 mainoksilla on oltu liikkeellä myös vuonna 2009. Vaunut poistettiin liikenteestä vuonna 2013.
HKL 151-153 romutettiin ja vaunu 154 palautettiin takaisin Mannheimiin paikallisten harrastajien toimesta.
8-akseliset nivelmoottorivaunut HKL 162 ja 164
Näidenkin vaunujen hankinta liittyi Variotram -vaunujen epävarmuuteen. Samalla saatiin lisää matalalattiaisuutta.
HKL:n ja JCDecauxin välillä alun perin 2.12.2008 solmitun raitioliikenteen raitiovaunuja koskevan mainossopimuksen perusteella JCDecauxilla on edellä mainitun lautakunnan hyväksymän periaatteen mukaan oikeus käyttää kuuden (6) ns. mannheimilaisen (jäljempänä mannheimilaisen) raitiovaunun ulkopintoja kokonaan mainontaan. Edellä mainituista kuudesta (6) vaunusta kaksi (2) on osamatalalattiaista pitkää mannheimilaista vaunua, jotka on valmistettu vuonna 1964 ja ovat olleet HKL:n käytössä vuodesta 2008 alkaen. Loput neljä (4) lyhyttä korkealattiaista mannheimilaista vaunua on valmistettu 1970 ja ne ovat olleet HKL:n käytössä vuodesta 2005 alkaen. Neljä (4) lyhyttä, korkealattiaista mannheimilaista raitiovaunua on nyt (2013) poistumassa liikenteestä johtuen lähinnä niiden vikaherkkyydestä ja talviaikaisista käyttörajoituksista.
HKL on neuvotellut JCDecauxin kanssa, että tähän asti yliteipattuina käytetyt mannheimilaiset raitiovaunut korvataan vastaavalla määrällä NRV-kalustotyypin nivelraitiovaunuja (2012).
Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) päätti oikeuttaa liikennelaitoksen JCDecaux Finland Oy:n (JCDecaux) tekemän tarjouksen pohjalta neuvottelemaan ja tekemään vuokrasopimukset sopimuskaudeksi 1.7.2015 – 30.6.2022 raitiovaunujen, metrojunien, metroasemien sekä Martinlaakson radan kolmen aseman mainospaikoista JCDecaux’n kanssa niin, että JCDecaux maksaa mainospaikoista vuokrana sopimuskauden aikana liikennelaitokselle 55 prosenttia mainospaikkojen bruttomediamyynnistä ja joka tapauksessa takuuvuokrana vähintään 18,856 miljoona euroa (alv 0 %). Lisäksi johtokunta päätti, että johtokunnan eri päätöksellä mainospaikkojen vuokrasopimusta voidaan jatkaa perusvuokrakauden jälkeen yhden kerran enintään 30 kuukaudeksi, jos liikennelaitoksen ja JCDecux’n neuvotteluissa asiasta päästään jatkokaudesta yksimielisyyteen viimeistään yksi (1) vuosi ennen nyt sovittavan sopimuskauden päättymistä. Lisäksi johtokunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen neuvottelemaan JCDecaux’n kanssa kokoteipattujen raitiovaunujen määrän lisäämisestä yhtiön tekemän tarjouksen pohjalta sopimuskauden aikana enintään kymmeneen (10) kappaleeseen. Lisäksi johtokunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen tekemään vuokrasopimuksiin sopimuskautena mahdollisesti tarpeellisia muutoksia sen mukaan, kun liikennelaitos mahdollisesti hyväksyy JCDecaux’n tarjouksessa esittämiä liikennelaitoksen mainospaikkoja koskevia kehityssuunnitelmia.