Kesän liikennemuutokset raitioliikenteessä

Tulevana kesänä rakennetaan kaksi uudisrataa tulevaa ratikkalinjastoa varten. Nykyistä liikennöintiä haittaavat ratatyöt Jätkäsaaressa on jo tehty.  24.4.–25.4. asennettiin vaihteet Huutokonttorille eli Tyynenmeren- ja Välimerenkatujen risteykseen. Linja 9 ajoi tuolloin Ruoholahdenkadulta –RL–SKP. Bussilinja 9X, Salmisaarenranta/Tallberginkatu–RL–HTK–LT2, korvasi puuttumaan jääneen osuuden. Linjaa 6T ei ajettu vaan kaikki linjan vuorot kääntyivät HIE:ssa tunnuksella 6.

Saukonpaateen vaihde- ja ristikkokonaisuus asennettiin 2.–5.5. Linja 8 kääntyi vanhalla päätepysäkillään SLS:ssa. Korvaavalla bussilinjalla 8X ainoat pysäkit olivat RL ja Crusellinsilta, joiden väliä se ajoi ympyräreittiä Itämerenkatu–Selkämerenkatu–Välimerenkatu–Länsisatamankatu–Itämerenkatu.

Radanrakennus Välimerenkadulla on jo alkanut ja sen on määrä valmistua ennen syysliikenteen alkua 14.8.

Kesäliikenne alkaa 19.6. Liikenne sujuu pitkälti edelliskesien malliin. Linjojen 7A ja 7B ajantasaus siirtyi PRA:lta Maistraatintorille (LPA). Pasilan asemalla vaihdetaan lisäksi linjojen 7B ja 9 pysäkkejä keskenään niin, että linjan 9 päätepysäkki on jatkossa 0620. Pysäkki on väliaikaisen aseman ylikulkusillan kohdalla, joten vaihto junien ja ysi-ratikan välillä on nyt todella vaivaton. Linja 7B siirtyy käyttämään pysäkkiä 0612, joka siis on jatkossa vain linjan välipysäkki.

Viikolla 26 eli 26.6.–2.7. asennetaan vaihteet ja ristikko Mannerheimintien ja Reijolankadun risteykseen. Linjat 4 ja 10 kääntyvät tuolloin Töölön hallipihalla. Osuudet Oopperalta Munkkiniemeen ja Pikku Huopalahteen korvataan busseilla 4X ja 10X. Bussit lähtevät Runeberginkatu 60 pysäkiltä Topeliuksenkadulle, josta 4X jatkaa edelleen –Haartmaninkatu–Tukholmankatu–MKN ja 10X –TTP–Mannerheimintie–PHL. Paluusuunnassa ajetaan Mannerheimintietä Oopperalle.

Heinäkuun alussa ratatyömaa siirtyy Nordenskiöldinkadulle, johon asennetaan vaihteet ja samalla uusitaan rataa. Linjat 2/3 ja 7A/B ovat poikkeusreitillä loppukesän 3.7.–13.8.  Linjaa 2 ajetaan TÖT–Helsinginkatu–UT, mistä vaunut jatkavat tunnuksella 3 HT:n suuntaan sekä päinvastoin. Bussi 2X ajaa OP (Runeberginkatu 60)–TÖT–Topeliuksenkatu–EL–UT. Paluusuunnassa ajetaan Mannerheimintien kautta OP:lle. Linjaa 7A ajetaan PRA–SÖ–HT–SN–YTa–YTm–KK vain mainitussa suunnassa ja 7B ajaa saman reitin toiseen suuntaan. Bussikorvaus linjalla 7X oli reitillä Postitalo–LP–TÖ–LPA–Itä-Pasila. Vaihtopysäkki bussista ratikkaan on Ratamestarinkadun tilapäisellä pysäkillä ja ratikasta bussiin PRA:lla.

Huomattavaa on siis, että nykyiset linjat 2/3 ja 7A/B kulkevat normaalireittejään viimeisen kerran sunnuntaina 2.7. Syysliikenteen alkaessa 14.8. siirrytään Raili-linjastoon. Olkaa siis kameroinenne valmiina!