Ratsastushallit (Tilkka)

Helsinki: Raitiovaunuvarikot / Tram depots: Ratsastushallit (Tilkka)

Ratsastushallit olivat valmistuneet arkkitehti Martti Välikankaan suunnitelmien mukaan vuoden 1940 Olympialaisia varten, joita ei sodan syttymisen vuoksi järjestettykään. HRO teki hallista sopimuksen tiettävästi 16.9.1940 eli samoihin aikoihin kuin Ruskeasuon puuhallialueestakin.

Vaunuhalleina Ratsastien päässä oleva ratsastushallin eteläpuoli toimi vuosina 1947–52, jolloin oli akuutti säilytyshallipula, sillä uusi varikko Koskelaan oli vasta suunnitteilla. Ratsastushallin ottamiseksi vaunujen säilytystilaksi päätettiin syksyllä 1946, kun oli ilmennyt, että uusia vakituisia halleja ei saada käyttöön lähivuosina.

Hallille johtavan radan louhinta- ja pengerrystyöt aloitettiin lokakuussa 1946. Lisäksi hallin eteläseinälle puhkaistiin kymmenen oviaukkoa. Keväällä 1947 rakennettiin rata Mannerheimintieltä ratsastushalliin, ratapiha vaihteineen, silmukka hallin edustalle sekä hallin sisään 11 raidetta pituudeltaan 58 metriä. Alkuperäisessä suunnitelmassa raiteita oli 12, joten jompaa kumpaa hallin sisällä erkanevaa reunimmaista raidetta ei ole rakennettu. Radan pituus oli kaikkiaan 1 809 metriä yksinkertaista raidetta, josta 1 143 ratametriä oli rautatiekiskoa. Vaihteita asetettiin kaikkiaan 13. Rakennuksen keskivaiheille rakennettiin lisäksi väliseinä, sillä hallin pohjoispuoli oli edelleen hevosmiesten käytössä.

Hallin nimenä Tilkka oli käytössä vuoden 1948 loppuun ja siitä alkaen sitä kutsuttiin Ratsastushalliksi, mutta molempia nimiä on koko ajan käytetty epävirallisissa yhteyksissä rinnan. Tilaa hallissa oli 60 vaunulle.

Halli otettiin vaunujen säilytyskäyttöön 1.6.1947. Tuona päivänä linjojen 7 ja H vaunut ajoivat aamulla ulos Töölön hallista ja illalla sisään Ratsastushalliin. Sittemmin hallissa sijoitettiin myös linjan 12 sekä osa linjan 5 vaunuista. Loppuvaiheessa hallissa säilytettiin pelkästään ruuhkavuoroja useammalta linjalta.

Halli oli saatu käyttöön Urheilu- ja retkeilytoimistolta, jolle se luovutettiin takaisin ennen vuoden 1952 Olympialaisia. Tarkkaa päivämäärää, milloin vaunusäilytys Ratsastushalleilla on loppunut ei ole tiedossa, mutta tämä on tapahtunut viimeistään kesäkuussa 1952. Tietoa siitäkään, missä Ratsastushallissa säilytettyjä 60 vaunua on kesän ja alkusyksyn aikana säilytetty ei ole, sillä Koskelan halli saatiin käyttöön vasta syyskuussa 1952.

Raiteet Ratsastushallin sisällä sekä osa ratapihasta, yhteensä 938 ratametriä, purettiin vielä saman vuoden aikana. Muu osa radasta purettiin vuonna 1957.

Hallit ovat nykyisinkin melko samannäköiset kuin ratikka-aikana ja hallipihalla on vieläpä jäljellä pari ilmajohtopylvästä.

Ratsastushallin raidejärjestelyt 1947–52. Linkki parempilaatuiseen pdf-tiedostoon.