Bombardierin Pasilan konepaja

Helsinki: Raitiovaunukorjaamo / Tram repair shop: Bombardier Transportation


Bombardier Transportation Finland Oy:n vaununkorjauspaja Pasilan Konepajalla.

Variotrameja Pasilan konepajalla (.doc, © Jorma Rauhala)

Bombardier Transportation Finland Oy perusti vaunupajan Traverssikujalle kesällä 2008 Variotram -vaunujen korjausta varten.
Korjaamon muodostaa kaksi Teollisuuskadun puoleista raidetta entisestä sähköjunahallista. Ensimmäisellä raiteella on 1000 mm:n raide (tilanne 22.08.08).
Ensimmäiset vaunut (HKL 202 ja 2xx) lienee tuotu halliin 21/22.8.
Nykyään (2010) siellä tehdään Varioiden 10-vuotishuoltoja.
Huoltoon kuuluu sekä isoja laakerienvaihtoja että pienempää puhdistusluontoista työtä. Työ vaatii vaunun pilkkomisen osiin (siis viiteen). Yksi vaunu viipyy huollossa noin viikon. Suunnitelmana on, että 10-vuotishuollot on tehty kaikille Varioille vuonna 2010.


Vaunujen siirtämiseen Traverssikujalta halliin käytetään pintavaihdetta ja irtokiskoja.

HKL 202 ja sen edessä HKL 2xx. 22.08.2008.


Vaunujen siirrossa tarvittava ”ramppielementti”.

Tarvitaan kaksi kiskoelementtiä. Elementit ja hallissa oleva kiinteä nousuramppi pultataan tukevasti toisiinsa. Nämä työt voidaan aloittaa vasta linjan 9 lopetettua.

Vaihtotyövaununa toimiva HKL 233 on saapunut paikalle. Vaunu lähti Koskelasta. Vallilassa se ”käännettiin väärin päin”. Eli voidaan ajaa perä edellä oikeaa raidetta, Vallila – Pasila siis peruuttamalla. (Samanlainen kääntömahdollisuus on myös Töölön hallilla mutta ei Koskelassa!)
Vaunun täytyy olla paikalla perä edellä, jotta vaunun virroitin ei ”poistu ajolangalta” kun se peruutetaan tallin ovelle. Sisällä tallissa vaunu 220 on jo ajettu (akuilla) mahdollisimman lähelle oviaukkoa.
233 on kytketty vaunuun 220, joka hitaasti vedetään kiinteille kiskoille.
Huoltoon menevät vaunut ovat ajokuntoisia samoin kuin huollosta lähtevät. Toinen kuljettaja ottaa vaunu hallintaansa ja seuraa vaihtotyövaunua vasenta väärää Asemapäällikönkadulle peruuttaen. Sitten päästään oikeanpuoleiseen ajoon. Vaihtotyövaunu ajaa etuperin vasenta väärää Pasilan aseman sivuraiteelle. Täältä lähtee seuraavaksi huoltoon menevä vaunu Traverssikujalle.
Vaihtotyövaunu peruuttaa paikalle pukkaamaan vaunun halliin. No sehän sitten ajaa vasenta väärää Asemaapäällikönkadulle ja jatkaa peruuttaen varmaankin Vallilaan, jossa vaunu voidaan taas ”kääntää” oikein päin.