SRS: ETUSIVU SRS: FRONTPAGE

SRS-UUTISET 2007, SIVU 2

Uutiset 2008 Uutiset 2007,
 sivu 1
Uutisarkisto -2002
Uutisarkisto 2003-
Uutisarkisto 2005
Uutisarkisto 2006
  Uutisavustukset:

Helsingin liikenne itsenäisyyspäivänä torstaina 6.12. Raitioliikenne:
Raitiolinjat 3B ja 3T ajavat ylioppilaiden soihtukulkueen alkuvaiheen ajan noin kello 17 - 17.30 Töölön sijasta suoraan Mannerheimintietä Kisahallilta Lasipalatsille.
Itsenäisyyspäivän vastaanoton aikana noin kello 18 - 20.15 raitiovaunut 3B ja 3T ajavat Bulevardin ja Fredrikinkadun kautta linjan 1A päätepysäkille Perämiehenkadulle. Bussi 3X korvaa osuuden Lasipalatsilta Kauppatorin kautta Eiraan. 3X ajaa kolmosten reittiä Viiskulmaan ja palaa samaa reittiä takaisin Lasipalatsille.
Raitiolinjat 4 ja 4T ajavat noin kello 18 - 20.15 linjan 10 päätepysäkille Tarkk'ampujankadulle. Lasipalatsin ja Katajanokan välisen osuuden korvaa bussi 4X, joka ajaa Katajanokalle Kruununhaan ja Aleksanterinkadun kautta. Bussi ajaa Merisotilaantorille, mutta klo 19.45. lähtien se kiertää myös Katajanokan terminaalin kautta.
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat noin kello 18 - 20.15 Kruununhaan sijasta Kaivokadun kautta.

28.11.: Raitiolinjojen 3B ja 3T pysäkit Arkadiankadulla on taas otettu käyttöön. Pysäkkipari "Kauppakorkeakoulut" oli poissa käytöstä paikalla tehtävien ratatöiden vuoksi loka-marraskuussa.

jn07_32 (86K)
Viikonloppuna 24. - 25.11.2007 vaunu HKL 12 sijoitettiin linjoille 3B ja 3T ylimääräiseen vuoroon. Lauantaina 3T:n pohjoisella lenkillä kiersi lisäksi HKL 339 tunnuksilla 85V.
Kuvassa HKL 12 linjalla 3B Aleksanterinkadulla. Kuva (C) J. Nordlund 24.11.2007, Helsinki

Raitiolinja 6 poikkeusreitille keskiviikkoiltana
Raitiolinja 6 ajaa keskustassa poikkeusreittiä keskiviikkona 28.11. klo 21 lähtien yöliikenteen loppuun saakka. Syynä ovat Bulevardilla tehtävät kaivutyöt.
Linjalta 6 jää ajamatta Hietalahden pään reittiosuus Bulevardin alkupäästä lähtien. Mannerheimintien suunnasta ajaessaan vaunut kääntyvät Bulevardilta vasemmalle Yrjönkadulle ja jatkavat Erottajan kautta takaisin Mannerheimintielle omalle reitilleen. Hietalahden suuntaan matkustavien ja sieltä keskustaan tulevien kannattaa käyttää bussilinjaa 20 tai 20N.

Rautatientorin metroasemalle nousee taiteilija Sanna Karlsson-Sutisnan installaatio "Metron kasvoja, perjantai-ilta".
Teoksen julkistamistilaisuus on keskiviikkona 28.11. klo 10.00. Paikka on Rautatientorin metroaseman laituritaso, hissien luona.
Julkistamisen yhteydessä HKL:n metroliikennejohtaja kertoo lyhyesti päättymässä olevasta metron 25. juhlavuodesta. Taiteilija Sanna Karlsson-Sutisna on paikalla kertomassa teoksistaan ja vastaamassa kysymyksiin.
Metroasemalle nouseva, neljästä pylväsmäisestä osasta koostuva betoniteos on jatkoa metron juhlavuoden puuveistossarjalle Metron kasvoja. Karlsson-Sutisnan vanhoihin puutukkeihin veistämät kasvot sekä Joutsen-veistos ovat esillä Lasipalatsin edustalla Forumin puoleisessa päässä vielä vuoden loppuun.

Aleksin ratikat poikkeusreiteillä joulukadun avajaisissa 25.11.
Aleksanterinkatua kulkevat raitiovaunut 3B, 3T, 4, 7A ja 7B ajavat poikkeusreittejä joulukadun avajaisten aikana sunnuntaina 25.11. noin klo 12.40 - 15. Bussi 16 ajaa poikkeusreittiä tarvittaessa.
· Ratikat 7A ja 7B ajavat Kaivokatua ja Kaisaniemenkatua pitkin.
· Ratikat 3B, 3T ja 4 ajavat Aleksanterinkadun sijasta Kruununhaan kautta reittiä Kaivokatu - Kaisaniemenkatu - Liisankatu - Snellmaninkatu.
Keskustan raitio- ja bussiliikenteessä voi olla kulkueen aikana lyhytaikaisia viivästyksiä.
Joulupukki ja ylipormestari torille ratikalla
Ylipormestari Jussi Pajunen ja joulupukki saapuvat Senaatintorille HKL:n raitiovaunulla noin kello 12.55. Ratikka on alkuperäiseen asuunsa kunnostettu vaunu numero 339 vuosimallia 1955.
Ylipormestari avaa joulukadun klo 13. Kulkue lähtee Senaatintorilta liikkeelle noin klo 13.30, kiertää Aleksanterinkadulta Mannerheimintielle ja edelleen Pohjoisesplanadin kautta takaisin Senaatintorille.

Raitioliikennemuseon tulevasta yhteistyöstä sovittu
Helsingin kaupunginmuseon Raitioliikennemuseon muutos osaksi uutta kulttuurikeskusta eteni 20.11., kun kaupunginmuseo, kulttuuriasiainkeskus ja Kulttuuritehdas Korjaamo Oy allekirjoittivat yhteistyösopimuksen. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö on museoalalla uutuus. Hanke tarjoaa kaupunginmuseolle mahdollisuuden esitellä Helsingin kulttuuriperintöä uusille yleisöille uusin keinoin.
Raitioliikennemuseossa alkaa joulukuussa remontti, jossa rakennuksen tiloja muutetaan soveltuviksi kulttuurikeskuskäyttöön. Vanhat raitiovaunut eivät häviä, vaikkakin esilläolleista vaunuista kaksi siirretään varastoon samoin kuin johdinautokin. Helsingin raitioliikenteen historia säilyy museon sydämenä. Museossa avataan kesällä 2008, yhtä aikaa kulttuurikeskuksen kanssa, uusi näyttely, joka tarkastelee ratikkahistoriaa ruohonjuuritasolta, matkustajien ja henkilökunnan muistojen kautta. Menneen ajan ratikkamatkoihin voi eläytyä runsaan esine- ja kuva-aineiston avulla ja uudenaikaisen audiovisuaalisen tekniikan keinoin.
Uusi yhteistyö tuo uudistettuun vanhaan raitiovaunuhalliin ratikkahistorian lisäksi paljon muutakin, kun Kulttuurikeskus Korjaamon toiminta laajenee museon puolelle. Luvassa on runsaasti monipuolista kulttuuriohjelmaa ja uusia yleisöpalveluja. Yhteistyösopimus on solmittu kymmeneksi vuodeksi, ja sitä voidaan jatkaa edelleen kymmenellä vuodella.

Ulla-Maija Alasen taideteos Itäkeskuksen metroasemalla 26.11. alkaen
Valo kutsuu tanssiin Itäkeskuksen metroaseman läntisessä lippuhallissa avataan maanantaina 26.11. klo 17.30 Ulla-Maija Alasen kineettinen taideteos Sinä Olet. Teoksessa tanssivat elämään rohkaisevat sanat ja paikan päällä kuvattujen ihmisten silhuetit. Myös ohikulkijoiden omat varjot tulevat osaksi teosta.
Sinä Olet juhlistaa metron 25-vuotista taivalta, mutta ennen kaikkea sen tehtävä on tuoda ympäristöönsä positiivista energiaa ja houkutella kaamoksen painamia ryhtejä oikenemaan...

Pienoisrautatiekerhon, Suomen Rautatiemuseon ja Suomen Raitiotieseuran perinteinen "Joulunäyttely" lauantaina ja sunnuntaina 24.-25.11.2007 VR:n pääkonttorin ruokalassa, Vilhonkadun ja Keskuskadun kulmassa, Rautatientorin nurkassa. Avoinna la klo 10-16 ja su 12-16. Pieni pääsymaksu. Rautatiekirjallisuuden myyntipiste.
Nähtävänä on mm. helsinkiläinen raitiotiedioraama "Snadikatu".

Kolmosen rengaslinja täytti 85 vuotta
Tervetuloa kiertoajelulle la 24.11. klo 10-14
Koe ikimuistoinen kiertoajelu alkuperäiskuntoon entisöidyllä vuoden 1955 Valmetin raitiovaunulla, joka kiertää raitiolinjan 3T reittiä Kalliossa ja Alppilassa lauantaina 24.11. klo 10-14. Ilmaiselle yleisöajelulle lähdetään Porvoonkadun 3T:n pysäkiltä klo 10.00, 10.40, 11.20, 12.00, 12.40 ja 13.20. Vanhoin valokuvin somistetussa vaunussa opas kertoo raitiolinjan 3 vaiheista, ja matkantekoa tahdittavat harmonikkaorkesteriyhdistyksen hanuristit klo 10-12. Raitiovaunun ovia availee 1950-luvun pukuun pukeutunut rahastaja.
"Tapahtuma juhlistaa kolmosen raitiolinjaa, jonka pohjoisen silmukan valmistumisesta tuli lokakuussa kuluneeksi 85 vuotta ", kertoo HKL:n viestintäpäällikkö Leena Rautanen-Saari.
Entisöity vaunu ajaa reittiä Alppila - Kallio - Hakaniemi - Rautatientori - Mannerheimintie - Alppila, ja kierros kestää noin 40 minuuttia. Kyytiin voi nousta myös 3T:n Karhupuiston, Hakaniemen ja Rautatientorin pysäkeiltä. Juhlavuoden kunniaksi vaunun linjatunnus on 85V ja määränpää Kallio. Kiertoajelu on osa Kallio Kipinöi -tapahtumaviikkoa.
Porvoonkadun raitiovaunupysäkin aukiolla on tapahtuman ajan HKL:n teltta, josta juhlaväki saa kuumaa mehua, heijastimia, raitiovaunuesitteitä ja -postikortteja. Lapsille liikennetietoa jakaa HKL:n lasten liikenneopettaja Setä Sininen.
Juhlaviikonloppuna 24. - 25.11. liikennöivät lisäksi Karian vuonna 1959 valmistuneet vaunut 9 ja 12, jotka ajavat raitiolinjan kolme reittiä normaalivuorojen välissä klo 13 - 15. Kunnostettujen 1950-luvun vaunujen kyytiin pääsee tavallisen matkalipun hinnalla.
Tapahtuman järjestää HKL yhteistyössä Suomen Raitiotieseuran kanssa.

kisa07_9 (96K)
Käpylän raitiotien 82 –vuotisjuhlapäivää vietettiin tällä kertaa lauantaina 17.11.2007.
Juhlapäivän kunniaksi VTS –vaunu 339 ajoi kolme kertaa Kauppatorille, linjana oli 1S.
Kuvassa vaunu 339 Pohjolankadulla tulossa toiseksi viimeistä kertaa Kauppatorilta. Kuva © Kimmo Säteri.

Museoraitiovaunut 91 ja 615 Raitioliikennemuseosta on siirretty Koskelan halliin. Samoin on siirretty Vallilasta varastoituna ollut museovaunu H-4 (entinen 5).
VTS-vaunu 337 (Windows XP) on romutettu marraskuussa.

jora07_31 (54K) Kuvakooste
Raitioliikennemuseossa tehtiin kalustosiirtoja 13.11.2007. Ensi kesänä uudelleen avattavan Raitioliikennemuseon tiloihin vuokralle tulevaan naapurista laajentuvaan "Korjaamoon" ei enää mahdu esille seuraava tähän saakka esillä ollut kalusto: raitiotielumiaura, tornivaunu, NWF-moottorivaunu 91, ASEA-perävaunu 615 eikä Valmet/BTH-johdinauto 605. Nämä vaunut siirrettiin HKL:n varikolle ja myöhemmin ne kuljetetaan kaupunginmuseon varastoon. Muut tähän saakka esillä olleet vaunut jäävät esille museoon, mutta niiden sijoittelu muuttuu uusien tilajärjestelyjen vuoksi. Museon keskimmäinen raide poistuu käytöstä ja sen päälle rakennetaan esityslava ja nouseva katsomo.
Kaikki vaunut saivat vaihtotöiden aikana haukata raikasta ulkoilmaa leudossa pakkassäässä ja vaunujen laakerit saivat kauan kaipaamaansa liikuntaa. Raitiovaunuthan on luotu liikkumaan! Johdinauton renkaisiin pumpattiin museossa uuden vuosituhannen ilmaa. Trollikka oli seisonut museossa sen avausvuodesta 1993 lähtien pienten pukkien kannattamana ja kun bussi laskettiin omien akseliensa varaan, toimen yhteydessä yksi rengas paljastui täysin ilmattomaksi.
Kuvituksessa nähdään Raitioliikennemuseon viimeinen "vanha" kalustonsijoittelujärjestys, museon muu rekvisiitta on jo poistettu pian alkavien muutostöiden alta.
Kuvakooste Kuvat © Jorma Rauhala.


Bussilinjoilla on poikkeusreittejä perjantaista 16.11. klo 18.30 alkaen sunnuntaihin 18.11. liikenteen päättymiseen asti Sturenkadun ja Aleksis Kiven kadun risteyksessä tehtävien ratatöiden vuoksi.
Raitiolinjojen 3B ja 3T Koskelan hallista alkavat ja sinne päättyvät vuorot ajetaan Hämeentien kautta. Läntisen Brahenkadun pysäkki jää näiltä vuoroilta pois. Hallivuorot on merkitty aikatauluihin u-, k- ja x-kirjaimilla.

Legendaarinen rengaslinja kolme täytti 85 vuotta 21.10.2007
Tervetuloa kolmosen synttäreille la 24.11. klo 10 – 14
Koko perheen tapahtumassa lauantaina 24.11. alkuperäiskuntoon entisöity vuoden 1955 vaunu 339 liikennöi kolmosen reittiä Kalliossa klo 10 – 14. Ilmaisella yleisöajelulla opas kertoo kolmosen vaiheista ja matkantekoa tahdittavat HKL:n harmonikkaorkesteriyhdistyksen hanuristit, jotka soittavat vaunussa klo 10 – 12. Vanhan ajan raitiovaunun ovia availee 1950-luvun pukuun pukeutunut rahastaja, ja lapsille liikennetietoa jakaa HKL:n Setä Sininen. Kiertoajelu on osa Kallio Kipinöi -tapahtumaviikkoa.
Yleisöajelulle lähdetään Porvoonkadun 3T:n pysäkiltä klo 10.00; 10.40; 11.20; 12.00; 12.40 ja 13:20. Kierros kestää noin 40 minuuttia, ja kyytiin voi nousta myös 3T:n Karhupuiston, Hakaniemen ja Rautatientorin pysäkeiltä. Juhlavaunun linjatunnus on 85V ja määränpää Kallio. Vanhoilla valokuvilla somistettu vaunu ajaa reittiä Alppila – Kallio – Hakaniemi – Rautatientori – Mannerheimintie – Alppila.
Porvoonkadun raitiovaunupysäkin aukiolla jaetaan ratikkaesitteitä, heijastimia sekä kuumaa juotavaa tapahtuman ajan.
Juhlaviikonloppuna 24. – 25.11. liikennöivät lisäksi Karian vuonna 1959 valmistuneet vaunut 9 ja 12, jotka ajavat kolmosen reittiä normaalivuorojen välissä klo 13 – 15. Kunnostettujen 1950-luvun vaunujen kyytiin pääsee tavallisen matkalipun hinnalla.
Tapahtuman järjestää HKL yhteistyössä Suomen Raitiotieseuran kanssa.

Käpylä-Seura järjestää jo perinteeksi muodostuneen vuosipäiväajelunsa lauantaina 17.11. vaunulla 339.
VTS-vaunut ovat kulkeneet ykkösellä ainakin vuodesta 1959 lähtien. Viimeinen vuoroliikenteen VTS nähtiin niinikään juuri ykkösellä 29.5.1987.
Linjatunnuksella 1S ajettavat lähdöt Käpylän päätepysäkiltä ovat klo 10, 11 ja 12. Kauppatorilta palataan Käpylään klo 10.30, 11.30 ja 13.00. Matka on ilmainen. Lipun saa vaunusta.

Ludde (150) näyttää olevan ahkerasti tilausajossa. Havainnoitsija näki vaunun Mannerheimintiellä perjantaina 9.11. ja heti seuraavana päivänä Hämeentiellä. Jälkimmäisenä päivänä oli myös välipalavaunu (80) liikkeellä linjoilla 6/8.

valipala (93K)
9.11.: MVV 517 Sompasaaressa puoli kymmenen aikoihin.

6.11.illalla: MVV 517 suomalaisella kuljetuslavetilla Mannheimissa.
"Rhein-Neckar forum", Ralph Dissinger

jn07_31 (89K)
BS 1:n lehdistötilaisuus järjestettiin 6.11.2007 Vallilassa (sisälsi ajelun Käpylään). BS 1 on nyt valmistunut kunnostuksesta ja se on täysin ajokuntoinen. Kuva © J. Nordlund, Vallila
jn07_30 (43K)
RM3-Valmetin HKL 25 romutus on aloitettu. Kuvassa hinataan vaunun telejä pois parempaan talteen. Kuva © J. Nordlund 6.11.2007

Havainnoitsija matkusti tiistaina 6. marraskuuta noin kello 15.45 metrojunalla RL:stä RT:lle vaunuparissa 121+122. Havaittiin katonrajaan kiinnitetyn kaksi uudenlaista näyttötaulua, joissa pyöri jatkuvasti ajankohtaista liikennetietoa sekä ilmeisesti HKL:n markkinointiosaston ottamia kuvia Helsingin metroverkolta (mm. juna Kalasataman aseman liepeillä ja Vuosaaren metrosillalla matkalla länteen). Tiedotukset olivat pelkästään suomeksi. Niissä mainittiin esim. linjan 70T olevan poikkeusreitillä, mutta ei kerrottu sen tarkempia yksityiskohtia reittikaduista, poikkeusreitin kestosta jne. Muissa M100 tai M200-sarjan vaunuissa tällaisia laitteita ei ole havaittu. Havainnoitsija laittoi edelleen merkille, että Vuosaareen matkalla olevan junan sisänäytöt olivat pimeinä, asemakuulutuksia ei tullut ja määränpääkilpien mukaan juna oli matkalla Ruoholahteen. Laiturinäytöt lienevät näyttäneet oikein.
Havainnoitsija on nähnyt aiemmin vastaavanlaisia inforuutuja Berliinin U- Bahnissa. Nämä "Berliner Fensteriksi" ("Berliinin ikkunaksi") kutsutut laitteet välittävät päivälehti "Berliner Morgenpostenin" uutisten lisäksi myös ajankohtaista liikennetietoa. Siellä järjestelmä on ollut käytössä jo useita vuosia.

jumboara (50K)
02.11: BS 1 aamupäiväisellä ajollaan Toukoniityn pysäkillä Hämeentiellä.

Helsinki. Joukkoliikennelautakunta on kokouksessaan 1.11.2007 päättänyt aloittaa uudelleen linjan 3T yöliikenteen.
Aiemmin lautakunta ei ole pitänyt yöliikennettä tarpeellisena, mutta valtuusto määräsi lautakunnan tarkistamaan kantaansa.
Liikenne aloitetaan entisin vuorovälein ja liikennöintiajoin 1.1.2008 alkaen.
Kolmosen kiertolinja täytti lokakuun lopulla 85 vuotta.

Etu-Töölön kiskotyöt vievät raitiolinjan 3B poikkeusreitille tällä viikolla sekä tiistaina 30.10. että torstaina 1.11. Linja 3B ajaa Oopperalta Lasipalatsille suoraan Mannerheimintietä.
Tiistaina poikkeusjärjestely alkaa klo 20 ja jatkuu yöliikenteen loppuun. Torstaina 3B on poikkeusreitillä klo 9 alkaen niin ikään liikenteen loppuun.
Ajamatta jäävää reittiosuutta korvataan bussilinjalla 3X. Bussi ajaa Oopperalta (Runeberginkatu, linjan 70T pysäkki) Postikadulle reittiä Runeberginkatu - Eteläinen Rautatiekatu - Arkadiankatu. Bussit käyttävät raitiovaunupysäkkejä sekä Kauppakorkeakoulut-bussipysäkkiä Runeberginkadulla ja Tennispalatsin kohdalla olevaa pysäkkiä Eteläisellä Rautatiekadulla. Linjan 3B normaalireitillä oleva Luonnontieteellisen museon pysäkki jää poikkeusjärjestelyn ajaksi pois käytöstä.

Arkadiankadun ja Fredrikinkadun kulmassa tehdään kiskotöitä, jotka aiheuttavat poikkeusreittejä eräille linjoille perjantaista alkaen. Raitiolinjalla 3B poikkeusjärjestely kestää viikonlopun ja bussilinjoilla perjantaihin 2.11. asti.
Raitioliikenne
Raitiolinja 3B ajaa suoraan Mannerheimintietä Oopperalta Lasipalatsille. Poikkeusreittiä ajetaan perjantaista 26.10. klo 18 alkaen sunnuntain 28.10. yöliikenteen loppuun.
Ajamatta jäävää reittiosuutta korvataan bussilinjalla 3X. Bussi ajaa Oopperalta (Runeberginkatu, linjan 70T pysäkki) Postitalolle reittiä Runeberginkatu - Eteläinen Rautatiekatu - Arkadiankatu. Bussit käyttävät raitiovaunupysäkkejä sekä Kauppakorkeakoulut-bussipysäkkiä Runeberginkadulla ja Tennispalatsin kohdalla olevaa pysäkkiä Eteläisellä Rautatiekadulla. Linjan 3B normaalireitillä oleva Luonnontieteellisen museon pysäkki jää poikkeusjärjestelyn ajaksi pois käytöstä.

hkl9_2310 (77K) Kesäkuun alussa Tallinnasta peruskorjauksesta tuotu HKL 9 koko komeudessaan Vallilassa 23.10.
Kuvassa on hieman "putkinäköä" mutta vaunusta tulee komea lisä liikennekalustoon.


jumbojr2 (95K)
23.10.: Jumbon neitsytmatka Vallilasta Kruununhakaan alkoi hieman klo 17 jälkeen.
jumbojr (99K)
Ajokytkimessä tapahtunut ennaltaarvaamaton oikosulku pysäytti kuitenkin matkanteon Snellmaninkadulle, josta vaunu siirrettiin Kauppatorin kautta Vallilaan tarkistettavaksi.
Eilen vaunu siirrettiin omin voimin Vallilassa "Euran hallista" raiteen 7 pilttuuseen. Kuvat © Jorma Rauhala.

Joukkoliikennelautakunnan päätöksiä 18.10:
RAITIOLIIKENNEJOHTAJA
1 SEITSEMÄNTOISTA 1970-LUVUN NIVELVUNUN PERUSKORJAUKSEN TILAAMINEN (lisälistalta)
Ehdotuksen mukaan.
Lautakunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen tilaamaan peruskorjauksen kokonaistaloudellisesti edulli-simman tarjouksen tehneeltä Verkehrs Industrie Systeme GmbH:lta (VIS).
2 NIVELRAITIOVAUNUN MATALALATTIAISEN VÄLIOSAN SUUNNITTELUN TILAAMINEN (lisälistalta)
Ehdotuksen mukaan.
Lautakunta oikeutti liikennelaitoksen lisätilaukseen jo aiemmin väliosan suunnittelua tehneeltä Citec Oy:ltä.

19.10: Kroatialaisella forumilla kerrotaan, että zagrebilainen Crotram TMK 2200-raitiovaunu numero 2263 on lastattu junaan. Vaunu kuljetetaan edelleen paikalliseen satamakaupunkiin, josta sen matka jatkuu maanantaina laivalla edelleen kohti Helsinkiä.

Maanantaiaamuna 15.10 Concordia Busin H:gin linjalla 15A puolimatala Volvo/Carrus ovet 2-2-0. Pimessä ei valitettavasti näkynyt auton numeroa.

Raitiolinja 3B ajaa poikkeusreittiä Eirassa keskiviikon 17.10. ja torstain 18.10. välisenä yönä klo 24 alkaen liikenteen loppuun saakka. Lasipalatsilta tullessaan 3B ei käänny Aleksanterinkadulle vaan jatkaa suoraan Mannerheimintietä Bulevardille ja ajaa Eirassa kuten 3T.
Poikkeusreitti uusitaan torstain 18.10. ja perjantain 19.10. välisenä yönä klo 24 alkaen liikenteen päättymiseen saakka. Poikkeusreitti johtuu vaihteiden uusimisesta Mannerheimintiellä Aleksanterinkadun risteyksessä.

Pysäkit kauppakorkeakoululla pois käytöstä
Linjan 3B pysäkki "Kauppakorkeakoulut" Arkadiankadun ja Runeberginkadun risteyksessä on poistettu käytöstä ratatöiden vuoksi. Linjan 3T käyttämä pysäkki samassa kohdassa on poistettu käytöstä jo aikaisemmin.
Poikkeusjärjestely on voimassa toistaiseksi.

Torstaina 11.10 (ainakin) iltapäiväruuhkassa olivat kaikki neljä mannheimilaista liikevnteessä. Kaksi linjalla 1A ja kaksi linjalla 7B.

Kaupunginvaltuusto 10.10.: Uusien raitiovaunujen hankesuunnitelman hyväksyminen
Hankesuunnitelma hyväksyttiin ehdotuksen mukaan.

3B:n poikkeusreitti Töölössä jatkuu
Linja 3B:n tämän viikon alusta voimassa ollut poikkeusreitti jatkuu aiemmin ilmoitetusta poiketen koko viikon loppuun eli sunnuntaihin 14.10. yöliikenteen päättymiseen asti.
Linja 3B ajaa suoraan Mannerheimintietä Oopperan ja Lasipalatsin välin.
Linjan Töölön reittiosuutta korvataan bussilla 3X, joka ajaa Oopperalta (lähtö linjan 70T pysäkiltä Runeberginkadulta) Runeberginkatua Eteläisen Rautatiekadun ja Fredrikinkadun kautta Arkadiankadulle ja linjan 42 pysäkille Postitalon eteen.
3X käyttää reitin varren raitiovaunupysäkkejä lukuun ottamatta Arkadiankadulla sijaitsevaa pysäkkiä "Kauppakorkeakoulut", joka jää pois käytöstä.
Poikkeusliikenteen syynä on Arkadinkadun ja Runeberginkadun risteyksen kiskotyö.
Linja 3T liikennöi normaalisti.

Linja 4 poikkeusreitillä sunnuntaina ja maanantaina
Raitiolinja 4 ajaa poikkeusreittiä sunnuntaina 14.10. ja maanantaina 15.10. kumpanakin päivänä kello 24.00 alkaen yöliikenteen päättymiseen asti kiskotöiden vuoksi.
Sunnuntaina raitiolinja 4 keskustasta Munkkiniemen suuntaan kiertää Lasipalatsilta Oopperalle Runeberginkadun kautta, Mannerheimintien reittiosuus jää ajamatta.
Maanantaina linja 4 ajaa Munkkiniemestä keskustan suuntaan Runeberginkadun kautta Oopperalta Lasipalatsille ja Mannerheimintien reittiosuus jää ajamatta.

4.10. havainto: Raiteentukemiskone Plasser & Theurer 09-32 CSM Metrovarikolla.

Linja 3B ajaa maanantaiaamusta kello 9 alkaen perjantaihin 12.10. yöliikenteen päättymiseen asti suoraan Mannerheimintietä Oopperan ja Lasipalatsin välin.
Linjan Töölön reittiosuutta korvataan bussilla 3X, joka ajaa Oopperalta (lähtö linjan 70T pysäkiltä Runeberginkadulta) Runeberginkatua Eteläisen Rautatiekadun ja Fredrikinkadun kautta Arkadiankadulle ja linjan 42 pysäkille Postitalon eteen.
3X käyttää reitin varren raitiovaunupysäkkejä lukuun ottamatta Arkadiankadulla sijaitsevaa pysäkkiä "Kauppakorkeakoulut", joka jää pois käytöstä.
Poikkeusliikenteen syynä on Arkadinkadun ja Runeberginkadun risteyksen kiskotyö.
Linja 3T liikennöi normaalisti.

2.10.: Eilen 35 vuotta sitten loppui raitiotieliikenne Turussa.
Kuvasto Turun raitiotiestä
on edelleen kovin keskeneräinen. "Webm" pahoittelee asiaa.

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSEN EHDOTUKSET KAUPUNGINVALTUUSTOLLE
Esityslistan loppuosa nro 17/10.10.2007
Uusien raitiovaunujen hankesuunnitelman hyväksyminen

Raitiolinja 3B ajaa maanantaina 1.10. ja tiistaina 2.10 n. klo 9 - 15 Mannerheimintietä Ooopperalta Lasipalatsille. Puuttuvan Töölön reittiosuuden korvaava bussi ajaa Runeberginkadun ja Arkadiankadun kautta.
3T ajaa vastaavaa poikkeusreittiä Mannerheimintietä pohjoiseen tiistaina 2.10. n. klo 9 - 15. Puuttuvan Töölön reittiosuuden korvaa Arkadiankadun ja Runeberginkadun kautta ajava bussi.
Korvaavat bussit käyttävät reitin varren ratikkapysäkkejä. Poikkeusjärjestelyjen syynä ovat katutyöt.

Helsingin kaupunginvaltuusto 26.9.2007:
Aloite 22. Valtuutettu Lehtipuu esitti valtuutettu Vikstedtin kannattamana: Kaupunginvaltuusto päättänee palauttaa aloitteen uudelleen valmisteltavaksi siten, että 3T:n yöliikenne käynnistetään uudelleen.
Palautusehdotus hyväksyttiin äänin 4–76.

goethlud (86K)
26.9. Historiallinen, Ludwigshafenissa rakennettu "Ludde"-ratikka (HKL 150) kiersi Helsinkiä (klo 9-16 linjan 3T reittiä) Euroopan kielten päivän kunniaksi lastattuna mukavalla, mm. Berliini-aiheisella ohjelmalla.
Tapahtuman järjestivät Goethe-Institut sekä Helsingin Saksalainen koulu ja Zentralstelle für das Auslandschulwesen.
(Teksti paitsi suluissa Goethe-Institut)

raitio37 (38K) Raitio-lehti 3-2007 on ilmestynyt.


19.9.:Joukkoliikennelautakunta (Helsinki)
UUSIEN METROVAUNUJEN HANKESUUNNITELMAN HYVÄKSYMINEN
Liikennöintisuunnitelman perusteella on laskettu tuleva metrovaunutarve, jossa on huomioitu metron automatisointi. Suunnitelmassa vuoroväli on ruuhka-aikana kaksi minuuttia runko-osuudella ja itä- ja länsipäässä neljä minuuttia. Esitys sisältää myös 10 junayksikön option tulevia laajennuksia varten. Joukkoliikennelautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että esitys metrovaunujen hankesuunnitelmasta hyväksyttäisiin esityksen mukaisesti ja että vuosille 2011-2014 ajoittuvan hankinnan kokonaishinta on 170 milj. euroa ja lisäksi optiona mahdollisesti hankittavien junien kokonaishinta on 45 milj. euroa. Lisäksi lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että jos varsinainen hankinta on arvoltaan yli 136 milj. euroa (vastaa yli 32 junayksikön hankintaa), tulee ylimääräisten junayksiköiden investointi- ja käyttökustannusten maksamisesta sopia ennen hankintaa.
Hyväksytty esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan. Muutos koski Helsingin osuuden erittelemistä.

Metrolla poikkeusliikennettä 22. - 23.9.
Kymmenen minuutin vuoroväli alkaa lauantai-iltana ja jatkuu koko sunnuntain
Metro ajaa lauantai-illasta 22.9. klo 21.30 alkaen sunnuntain 23.9. liikenteen loppuun kymmenen minuutin välein metron siltakorjausten vuoksi. Liikenne saattaa myös hidastella, koska junat ajavat siltatöiden kohdalla vain yhtä raidetta.
Junat ajavat Ruoholahden ja Vuosaaren väliä. Itäkeskuksen ja Mellunmäen välillä on erillinen metroliikenne, joten Mellunmäen suunnalla matkustavien on vaihdettava Itäkeskuksessa junaa.

jn07_29 (87K)
HKL 11 on ollut kevään ja kesän aikana pienessä remontissa. Korjaus on merkittävästi kevyempi verrattuna vaunujen 9 ja 12 isoon remonttiin. Turbovaunuksi kutsuttu 11 on saanut uutta peltiä kylkiinsä ja uuden maalipinnan. Kunnostamisen jälkeen vaunua on mahdollista käyttää esimerkiksi varavaununa. Kuva © Juhana Nordlund 17.9.2007, Vallila

Töölön torin silmukassa ei enää ole ilmajohtoakaan. Havaittu 17.9.2007.

109_80 (87K)
17.09: "Viritetyt vehkeet" HKL 109 linjalla 8 ja HKL 80 koeajolla kohtasivat Hämeentiellä Vallilan hallin kohdalla puolen päivän aikaan.
HKL 32 oli samaan aikaan Vallilan ratapihalla raiteella 5 harvinaisesti nokka kohti tallinovia. Sellaista "on tottunut pitämään" viallisen vaunun merkkinä.

jn07_26 (73K)
jn07_27 (90K)
jn07_28 (82K)
Linjan 9 raiteiston rakentamistyöt ovat edenneet viimein Asemapäällikönkadun ja Ratamestarinkadun kiertoliittymän kohdalle.
Paikalla oli pitkään katkos muutoin valmiin kiskotuksen välissä. Nyt rata on yhtenäinen kaikkiin suuntiin ja vaihteetkin ovat paikoillaan. Ajojohdot saataneen ripustettua kuitenkin vasta vuonna 2008. Etelästä pohjoiseen menevä Ratamestarinkadun itäinen raide lävistää puheena olevan liikenneympyrän. Myös Asemapäällikönkadulta vasemmalle eli pohjoiseen kääntyvä varayhteys menee kiertoliittymän läpi. Kuvat © J. Nordlund 15.9.2007

Havaintoja 11.9.: Töölöntorin silmukasta tulevan raiteen ristikko ja myötävaihde on poistettu. Että enää ei Töölöntorille pääse peruuttamallakaan ;).
Kuvan nosturissa roikkuva kaarre jo käytössä ja betonointi taustalla näkyvän suojatien lähes toiseen päähän asti menossa. Ja niinhän siinä kävi, että yksi tyttöparka astui pehmeään betoniin reilusti nilkkoja myöten. Toinen jalkine irtosi vielä jalasta. No yksi työmies kaivoi kengän betonista tytölle ja sitten siloitteli betonin. Että jälkiä tapauksesta ei jäänyt.

2118 (93K)
Syksy saa ja lehtikeli alkaa. Niinpä radanpuhdistusvaunulla 2118 riittää töitä.
Tarkkaan katsomalla näkyy teräsharjojen nostattamaa pölypilveä vanun takana puuta vasten. Vallila 13.9.

237_7b (57K)
10.9.: HKL 237 linjalla 7B Pasilan asemalla. Lyhyt havainnointi aamupäivällä osoitti, että varioita oli tuolla suunalla kaupunkia linjoilla 6, 7A, 7B ja 8. Aamun Ylen aikaisen uutiset tiesivät kertoa, että marraskuuhun mennessä Bombardier on luvannut 15 toimivaa variota. HKL-RL:n kehittämispäällikkö taisi uutisissa mainita, että kohtapian koko vaunusarja on liikenteessä.

jn07_24 (60K)
jn07_25 (62K)
Kampin raitiotiehen liittyvät työt painottuvat nyt Arkadiankadun ympäristöön. Osalla matkaa Arkadiankadulla on kolme raidetta rinnakkain, tosin väliaikaisesti. Kuvat © J. Nordlund 8.9.2007.

3T poikkeusreitillä viikonloppuna 8.-9.9.
Myös 3B:llä poikkeusreitti sunnuntai-iltana.
Raitiolinja 3T ajaa suoraan Mannerheimintietä Lasipalatsin ja Oopperan välillä lauantai-aamusta 8.9. aina sunnuntain 9.9. liikenteen loppuun saakka. Töölöntori ja reittiosuudet Arkadiankadulla ja Runeberginkadulla jäävät ajamatta linjalla 3T. Poikkeusliikenne johtuu raitiokiskojen uusimisesta Arkadiankadulla.
Linja 3B ajaa lauantaina normaalisti. Sunnuntai-iltana noin klo 23.30 jälkeen 3B ajaa suoraan Mannerheimintietä Oopperan ja Lasipalatsin välillä aina yöliikenteen loppuun saakka. Reittiosuudet Arkadiankadulla ja Runeberginkadulla korvaa osittain bussi 3X, joka ajaa sunnuntai-iltana 9.9. väliä Ooppera - Lasipalatsi noin klo 23.30 alkaen. Bussi 3X ajaa reittiä Runeberginkatu - Eteläinen rautatienkatu - Mannerheimintie - Arkadiankatu - Runeberginkatu - Ooppera. Lasipalatsin kohdalla 3X käyttää bussin 24 pysäkkiä Sokoksen edessä.
3B:llä poikkeusreitti myös torstaina 13.9.
3B ajaa suoraan Mannerheimintietä Oopperan ja Lasipalatsin välillä jälleen torstaina 13.9. klo 23.30 alkaen yöliikenteen loppuun asti. Poisjääviä reittiosuuksia Runebergin- ja Arkadiankadulla korvaa osittain bussi 3X, joka ajaa noin klo 23.30 alkaen kuten sunnuntaina 9.9. Linjan 3B poikkeusjärjestelyt johtuvat raitiokiskojen uusimisesta Runeberginkadun ja Tykistönkadun risteyksessä.

Pasilassa poikkeusliikennettä 6. - 9.9.
Helsingin bussi 17 ja seutulinja 504 ajavat Pasilassa poikkeusreittiä torstain 6.9. aamuliikenteen alusta lähtien sunnuntain 9.9. liikenteen loppuun. Poikkeusjärjestelyjen syynä ovat Ratamestarinkadun ja Asemapäällikönkadun risteyksen ratatyöt.

Malminkartanon asemalla tehdään tämän talven aikana peruskorjausta.
Korjaustöiden ensimmäisessä vaiheessa pohjoisen puoleinen kulkuyhteys laiturille 2 (junat Vantaankosken suuntaan) suljetaan maanantaista 10. syyskuuta alkaen.
Pohjoisen suunnasta laiturille 2 tulevat ja pohjoisen suuntaan poistuvat matkustajat kulkevat remontin ajan laiturin 1 kautta. Laiturilta toiselle siirrytään alikulusta laiturien eteläpäästä.
Laiturin 1 (junat Helsingin suuntaan) kulkuyhteydet ovat normaalisti käytössä.
Korjaustyöt eivät vaikuta junien liikennöintiin.
Peruskorjauksen yhteydessä aseman viihtyisyyttä parannetaan uusimalla valaistusta ja laiturin pintamateriaaleja. Korjaustyöt valmistuvat kevään 2008 aikana.

Linjan 3T käyttämä pysäkki "Kauppakorkeakoulut" Arkadiankadun ja Runeberginkadun kulmassa poistuu käytöstä maanantaina 3.9. ratatöiden vuoksi. Poikkeusjärjestely on voimassa toistaiseksi.
Keskustan suuntaan ajavan linjan 3B:n pysäkki samassa kohdassa on käytössä normaalisti.

HKL järjestää lisäliikennettä ilotulituksen SM-kilpailuun perjantaina 31.8.
Töölönlahdella järjestettävään ilotulitukseen odotetaan suurta katsojamäärää, mikä voi aiheuttaa viivästyksiä ja katkoksia keskustan liikenteeseen.
Raitiolinja 8 ohjataan tarvittaessa Helsinginkadun sijasta linjan 3B/3T reitille Kallion urheilukentän ja Oopperan välillä.
Ilotulitteet ammutaan Auroran kentältä Töölönlahdelle noin klo 22.30 alkaen. Suuri yleisömäärä voi hidastaa Mannerheimintietä ja Helsinginkatua pitkin liikennöivien linjojen kulkua. Järjestäjän arvion mukaan tapahtuma päättyy noin kello 23.30.
HKL palvelee tapahtumayleisöä järjestämällä lisäliikennettä.
Metro liikennöi perjantai-iltana tunnin pidempään. Lisälähdöt ajetaan normaaliaikataulujen viimeisen tunnin mukaisesti. Viimeinen juna lähtee Ruoholahdesta Vuosaareen klo 0.21 ja Mellunmäkeen klo 0.26.
Myös raitioliikenne ajaa ylimääräisiä vuoroja sekä ennen tapahtumaa että sen jälkeen.
Tapahtuman päättymisen jälkeen Helsingin sisäisillä yöbusseilla sekä VR:n lähijunaliikenteessä on runsaasti ylimääräisiä lähtöjä. Lisälähtöjä ajetaan tilanteen mukaan myös YTV:n seutuliikenteessä tapahtuman jälkeen. Matkustajia pyydetään ostamaan matkaliput etukäteen ja varaamaan matkaan riittävästi aikaa.

Raitiolinja 3T ajaa tiistai-illasta 28.8. klo 19 alkaen keskiviikkoaamuun 29.8. klo 6 suoraan Mannerheimintietä välillä Lasipalatsi - Ooppera. Arkadiankadun ja Runeberginkadun reittiosuuksia ei ajeta. Poikkeusreitti johtuu Kampin raitioradan rakentamiseen liittyvästä kaivutyöstä.
Raitiolinja 3B liikennöi normaalisti.

Joukkoliikennelautakunnan päätöksistä 23.8. kannattanee mainita kohta:
Uusien raitiovaunujen lisäksi HKL asentaa ilmastoinnin myös 1980-luvun raitiovaunuihin matalalattiaisen väliosan asennuksen yhteydessä.

jn07_23 (66K)
Linjan 3B vaunussa 98 näkyi määränpäätekstinä Kaivopuisto ruotsinnoksineen jo sunnuntaina 26.8.2007. Kuva © J. Nordlund

jn07_21 (70K)
jn07_22 (81K)
Raitiolinja 7A jouduttiin ohjaamaan poikkeusreitille 24. - 26.8. välisenä aikana. 7A oikaisi Alppilan kautta suoraan Helsinginkadulle, mistä edelleen omalle reitilleen Hämeentielle. Syynä olivat raitiolinjaan 9 liittyvät ratatyöt Ratamestarinkadun ja Radanrakentajantien risteyksessä. Kuvat © J. Nordlund 23.8. ja 25.8.2007, Helsinki

Raitiolinjat 1, 1A, 3B, 3T, 6, 7A, 7B ja 8 siirtyivät syysaikatauluihin maanantaina 27.8.

Pohjolan liikenteen Helsingin linjalla 17 harvinainen bussi lauantaina 25.8.: Scania-Scala 214;
Keppi-Karia 14 tilausajossa samana iltapäivänä Hakaniemen suunnalla.

Raitiovaunujen matalalattiaisen väliosan valmistaja valittu
Nivelraitiovaunuihin lisättävän matalalattiaisen väliosan korin valmistajaksi on valittu saksalainen Verkehrs Industrie Systeme GmbH (VIS). VIS:ltä tilataan myös väliosan täydellinen varustelu, joka sisältää sisustuksen ja sähköasennukset.
Kilpailutuksessa VIS:n antama yhteistarjous kummastakin hankinnasta oli edullisin. Yhdistettäessä hankinnat saadaan hintaedun lisäksi säästöjä valvontakustannuksissa ja helpotetaan projektinohjausta.
VIS on toteuttanut myös jo liikenteessä olevan, koevaunuun tehdyn matalalattiaisen väliosan. Väliosa on suunniteltu HKL:n ja mekaniikan suunnittelupalveluja tarjoavan Citecin yhteistyönä. Vaunu on ollut liikenteessä alkuvuodesta 2007 ja siitä saadut kokemukset ja matkustajapalautteet ovat olleet myönteisiä.
Matalalattiainen väliosa lisätään lähivuosina kaikkiin 42:een 1980-luvulla rakennettuun nivelraitiovaunuun.

Raitiolinja 7A ajaa poikkeusreittiä perjantaista 24.8. klo 18 alkaen sunnuntaihin liikenteen päättymiseen asti. Linja ajaa Eläintarhan pysäkiltä Nordenskiöldinkadulta Viipurinkadun, Läntisen Brahenkadun ja Helsinginkadun kautta Hämeentielle ja edelleen omalle reitilleen. 7A:n reittiosuus Pasilassa ja Mäkelänkadulla jää ajamatta.
Poikkeusreitti johtuu raitiolinjan 9 kiskojen rakentamistyöstä Pasilassa.
Raitiolinja 7B liikennöi normaalisti.

jn07_20 (75K)
Lauantaina 18.8.2007 linjoilla 6 ja 8 kiersivät Variot 206 ja 207. Kuva © J. Nordlund, Arabianranta

Raitiolinjaparilla 6/8 alkanut pitkästä aikaa näkyä Varioita, esim. lauantaina 18.8 ainakin kaksi.

Metro ajaa kymmenen minuutin välein 25. - 26.8.
Poikkeusliikenne alkaa lauantai-iltana ja jatkuu koko sunnuntain.
Metro ajaa lauantai-illasta 25.8. klo 21.30 alkaen sunnuntain 26.8. liikenteen loppuun kymmenen minuutin välein Kulosaaren metrosillan korjausten vuoksi. Liikenne saattaa myös hidastella, koska junat ajavat siltatöiden kohdalla vain yhtä raidetta.
Junat ajavat Ruoholahden ja Vuosaaren väliä. Itäkeskuksen ja Mellunmäen välillä on erillinen metroliikenne, joten Mellunmäen suunnalla matkustavien on vaihdettava poikkeusliikenteen ajan Itäkeskuksessa junaa.

135_1 (72K)
135_2 (72K)
Metrovaunun M135 matka kohti pohjoista alkoi Kuljetus K. Rissanen Oy:n kyydillä 17.8. hieman ennen kello kymmentä.
Kuvat Ratasmyllyntiellä Roihupellon teollisuusalueen ja Puotinharjun rajalla Vartiokylässä, Helsingissä.

3T poikkeusreitillä iltaisin 20.- 23.8.
Raitiolinja 3T ajaa maanantaista 20.8. torstaihin 23.8. klo 19 alkaen suoraan Mannerheimintietä välillä Lasipalatsi - Ooppera. Reittiosuuksia Arkadiankadulla ja Runeberginkadulla ei ajeta. Poikkeusreitti on voimassa joka ilta klo 19 alkaen linjan 3T liikenteen päättymiseen saakka.
Poikkeusreitti johtuu Kampin raitioradan rakentamiseen liittyvästä kaivutyöstä.
Raitiolinja 3B liikennöi normaalisti.

Lisäliikennettä Taiteiden yönä 24.8.
Taiteiden yönä perjantaina 24.8. liikennöivät raitiolinjat 6 ja 10 normaalilla reitillään noin tuntia tavanomaista pidempään, jonka jälkeen lisäraitiovaunulinjat 6X ja 10X jatkavat liikennettä noin kello 03 asti.
6X ajaa väliä Senaatintori - Paavalin kirkko ja
10X väliä Yrjönkatu (Erottaja) - Kuusitie.
Molemmat linjat liikennöivät noin 10 minuutin välein.
6X ajaa Senaatintorilta Aleksanterinkatua Mannerheimintielle, Rautatieaseman ohi Hakaniemeen ja edelleen Porthaninkadun ja Läntisen Brahenkadun kautta Sturenkadulle. Paavalin kirkolta 6X palaa Hämeentietä Hakaniemeen ja Kruununhaan kautta Senaatintorille. Viimeinen linjan 6X lähtö on Senaatintorilta kello 02.06.
Linjan 10X viimeinen lähtö Yrjönkadulta Kuusitielle on kello 02.37.

juhie2 (99K)
Vuoden verran mainosteipattuna ollut metrovaunupari 119-120 on saanut uudet mainosteipit ympärilleen.
Mainostajana on edelleen Helsingin Sanomat. Uudessa teippauksessa vaunu 119 on "naamioitu" lontoolaiseksi metrojunaksi, kun taas 120 noudattelee New Yorkin metrosta tuttujen junien ulkonäköä. Mainoslauseena on "Uutisia tästäkin metropolista"
Kuva Kulosaaren sillalla 13.8. © Juhana Hietaranta.

jyla10 (55K)
Keravan YTV-liikenteen muutokset syysliikenteen 2007 alussa
Linjalta 5 poistui jokivarren käynnit (Keravan ja Vantaan raja vanhalla Lahdentiellä).
Linjan 8 päätepysäkki siirtyi Virosta Virrenkulman uudelle asuin alueelle (Kytömaata vastapäätä radan toisella puolella), lisäksi linjalle tuli kutsuosuus Kuusisaaren kaupungin osaan joka sijaitsee Keravan ja Sipoon rajalla Porvoonkadun pohjoispuolella.
Keravan sisäisten linjojen liikennöitsijä vaihtui kun 12.08.2007 Etelä-Suomen linjaliikenne/Savonlinja aloitti kyseisten linjojen liikennöinnin.
Linjalle 738 tuli K-vuoroja jotka kulkevat muuten samaa reittiä kuin 738 paitsi Korson liittymästä alas ja siitä ...-Sipoontie - Lahdentie - Keravantie-... kyseiset vuorot korvaavat Jokivarresta poistuneet linjan 5 vuorot ja samalla luo suoran yhteyden Helsingistä Pohjois Nikinmäkeen ja Keravan Jokivarteen. Kuva © Jyrki Längman

Runo nousee kiskoille
Metro- ja ratikkamatkustajat pääsevät tänä vuonnakin runollisiin tunnelmiin, kun HKL valjastaa ajokkinsa runoratsuiksi. Runoja raiteilla - tapahtuma, joka on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa, tuo säkeet liikenteeseen jo kolmannen kerran.
HKL haluaa edistää runoilla matkustusviihtyvyyttä. Asemilta tai vaunujen seiniltä poimitut sanat ja ajatukset antavat matkustajille pohtimisen aiheita ja piristävät matkantekoa. Vajaan 30 runon väljänä teemana ovat tänä vuonna unelmat ja mikäpä tahdittaisi unelmointia mukavammin kuin kiskojen kolke.
Runoja voi lukea metroasemilta tämän viikon puolivälistä alkaen ja metrojunista sekä ratikoista maanantaista 20.8. lähtien. Runoista on myös painettu postikortteja. Kortteja saa muun muassa HKL:n palvelupisteistä ja myös lipuntarkastajat jakavat niitä maanantaina 20.8. Runoja tulee myös HKL:n nettisivuille osoitteeseen www.hkl.fi.
Asematunneliin HKL:n palvelupisteen viereen pystytetään maanantaina 20. elokuuta runopysäkki, jossa Mihkel Kaevets, Sanna Karlström ja Mikko Myllylahti esittävät tekstejään klo 14 -16. Tilaisuuden juontaa Jürgen Rooste ja Marko Martinson säestää kitaralla.
Uutuutena tänä vuonna matkustajien on myös mahdollista kertoa, mikä asemien, vaunujen tai postikorttien runoista puhutteli häntä eniten ja minkä vuoksi. Suosikkirunoaan voi äänestää runoviikon alusta lähtien HKL:n nettisivuilla www.hkl.fi.
Runoja raiteilla - tapahtuman esikuvana on Lontoossa vuonna 1986 aloitettu ja suuren suosion saavuttanut projekti Poems on the Underground. Ilmiö levisi ympäri maailman. Helsingissä runot sysäsi aikanaan kiskoille apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin ehdotus.
HKL toteuttaa runotapahtuman yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjaston, Helsingin juhlaviikkojen, ja Nuoren voiman liiton kanssa. Suurin kiitos kuuluu kuitenkin runoilijoille, jotka ovat antaneet runot korvauksetta käyttöönsä. Tämänvuotiset sanakäyttäjät ovat Marjaana Aumasto, Eva-Stina Byggmästar, Bo Carpelan, Kristiina Ehin, Pauliina Haasjoki, Lars Huldén, Jouni Inkala, Sanna Karlström, Riina Katajavuori Riku Korhonen, Leevi Lehto, Rakel Liehu, Tittamari Marttinen, Aulikki Oksanen, Joni Pyysalo Mirkka Rekola, Henrika Ringbom, Paul-Erik Rummo, Triin Soomets, Henriikka Tavi, Ilpo Tiihonen Jarkko Tontti, Juha Vakkuri, Seppo Vepsäläinen ja Sinikka Vuola.

Helsinki City Marathon vie keskustan linjoja poikkeusreiteille lauantaina 18.8.
Liikenne viivästyy erityisesti Mannerheimintiellä
Raitiolinjat 3B, 3T ja 6 sekä useat keskustan bussilinjoista ajavat poikkeusreittejä Helsinki City Marathonin aikana lauantaina 18. elokuuta klo 15 jälkeen. Maratonille lähdetään Paavon Nurmen patsaalta Olympiastadionilta kello 15. Liikenne viivästyy juoksun alussa erityisesti raitiolinjoilla 4, 4T, 10, 7A ja 7B sekä muilla Mannerheimintietä pitkin liikennöivillä linjoilla. Juoksu hidastaa liikennettä myös Eirassa sekä Lauttasaaressa. Keskustassa liikkuvia kehotetaan varaamaan aikaa liikkumiseensa, sillä jopa puolen tunnin mittaiset liikennekatkokset ovat mahdollisia juoksureitin varrella. Juoksu päättyy kello 21.
Raitiolinjat
Raitiolinjat 3B ja 3T eivät aja Kauppatorin ja Eiran kautta noin klo 15.50 - 18. 30.
3B ajaa Aleksanterinkadulta Kanavakadulle ja Merisotilaantorille, josta se palaa samaa reittiä Mannerheimintielle ja jatkaa omalle reitilleen.
3T ajaa Mannerheimintietä Bulevardille ja edelleen Yrjönkadulle, josta se palaa Mannerheimintielle ja jatkaa omaa reittiään Töölöön.
Kolmosten poisjäävän reittiosuuden korvaa noin klo 15.30 - 18.30 bussi 3X. 3X lähtee Lasipalatsilta linjan 24 pysäkiltä ja ajaa reittiä Mannerheimintie - Bulevardi - Fredrikinkatu - Tehtaankatu ja kääntyy takaisin Neitsytpolun kohdalta (Pietarinkadun ja Raatimiehenkadun kautta). Linja käyttää Lasipalatsilla linjan 24 bussipysäkkiä ja muualla kolmosten ratikkapysäkkejä.
Raitiolinja 6 ei aja Hietalahteen asti, vaan päätepysäkki on Yrjönkadulla noin klo 16.10-18.40.

jn07_19 (88K)
"Seiskalinjan" kiskotus jatkuu nyt Fredalla välillä Pohjoinen Rautatiekatu - Arkadiankatu. Osuudella Salomonkatu - Pohjoinen Rautatiekatu kiskotusta ei vielä ole. Uusi raide ei ole vielä myöskään kiinteässä yhteydessä Arkadiankadun olemassa olevaan raiteeseen. Virallinen päätös siitä, minkä numeroinen linja Kampin kautta aikanaan tulee kulkemaan, puuttuu yhä.
Kuva © Juhana Nordlund 12.8.2007, Helsinki

Itäkeskuksen metroaseman remontti alkaa
Itäkeskuksen metroaseman ja kauppakeskuksen välinen portaikko ja parkkihallin luiska peruskorjataan tämän syksyn ja talven aikana.
Metroaseman remontti alkaa laituritasolta parkkihalliin johtavan jalankulkuluiskan korjauksesta. Käynti parkkihalliin suljetaan 15.8. Korjaustöiden arvioidaan valmistuvan syyskuun alkuun mennessä.
Kauppakeskuksen puoleinen metron sisäänkäynti suljetaan 3.9. Peruskorjaus valmistunee helmikuun lopussa 2008. Tämän ajan matkustajien on kuljettava metroon Itäkeskuksen bussiterminaalin puolelta päälippuhallin kautta. Peruskorjauksessa parannetaan kulkua laiturialueen ja kauppakeskuksen välillä. Portaikossa tällä hetkellä olevat betoniportaat ja yksi liukuporras puretaan ja niiden tilalle rakennetaan kolme uutta liukuporrasta. Myös viereinen hissi sekä tilan pintamateriaaleja uusitaan.
Kohteen pääurakoitsijana toimii Rakennuspartio Oy.

Joukkoliikennelautakunnan päätöksiä 9.8.:
5 ESITYS HKL:N VUODEN 2008 TALOUSARVIOKSI JA VUOSIEN 2008-2010 TALOUSSUUNNITELMAKSI
...
Liikenteen lisäyksistä merkittävin on raitiolinja 9 liikenteen käynnistäminen elokuussa 2008.
...
Investointisuunnitelman 2009-2010 suurin yksittäinen investointi on länsimetron Helsingin osuuden rakentaminen. Muita suuria investointikuluja suunnitelmakaudella ovat metron käytönohjaus- ja kulunvalvontajärjestelmän uusiminen, uudet raitio- ja metrovaunut sekä matalaväliosan rakentaminen nivelraitiovaunuihin.
1 METRORADAN KULOSAAREN JALANKULKUTUNNELIN, KONEMESTARINKADUN JA VALURIKADUN SILTOJEN KORJAUSTÖIDEN TILAAMINEN HKR-RAKENNUTTAJALTA
Lautakunta päätti tilata korjaustyöt HKR-rakennuttajalta. Siltakorjaukset alkavat pohjoisen puoleiselta raiteelta tänä syksynä: ensimmäiset, Kulosaaren jalankulkutunnelin sillan korjaukset tehdään 24.-26.8.2007. Työn ajan metro liikennöi paikalla vain yhtä raidetta.

Käpylä klo 6.40. 6.8.: 151/1A, 7.8.: 154/1A, 8.8.:?, 9.8.: nrv/1A, 10.8.: nrv/1A.

SRS:n jäseniä muistutetaan maanantaina 13.8. järjestettävästä opinto- ja tutustumiskäynnistä VR:n Ilmalan varikolle. Katso tarkemmat ohjeet Raitiosta 2/2007.
Kaikki mukaan sankoin joukoin!

Mechelininkadulla rakennetaan raitiovaunukaistat välille Marian sairaala - Perhonkatu. Samassa yhteydessä pysäkkien paikat muuttuvat osin ja autokaistojen määrä kasvaa.
Työt alkavat Rautatiekatujen ja Mechelininkadun risteyksestä näillä näkymin tammikuussa 2008 ja jatkuvat vuoden loppuun asti.

Syysliikenne Helsingissä alkaa 12.8.
Helsingin bussiliikenne linjaa 11 lukuun ottamatta sekä raitiolinjat 4, 4T ja 10 siirtyvät syysaikatauluihin sunnuntaina 12.8. Muut raitiolinjat ja bussi 11 siirtyvät syysaikaan 27.8. Palvelulinjojen syysliikenne alkaa 13.8.
Syysliikenteeseen siirtymisen yhteydessä tapahtuu myös muita muutoksia:
- Uusi linja 52V, Viikki - Oulunkylä - Munkkiniemi, alkaa liikennöidä arkisin ruuhka-aikoina.
- Uusi linja 68X, Rautatientori - Latokartano, alkaa liikennöidä 13.8. arkisin ruuhka-aikoina. Bussi ajaa Lahdenväylän ja Kustaa Vaasan tien kautta. Linjan 68 reitti Viikissä pitenee Metsänhoitajankadun pysäkille Latokartanonkaarella ja linjan 57 päätepysäkki siirtyy Viikin biokeskukselta Latokartanonkaarelle Agronominkadun pysäkille.
- Uusi linja 90B, Vuosaari(M) - Vuosaaren satama, alkaa liikennöidä arkisin ruuhka-aikoina.
- Linjat 67X ja 94B palaavat kesätauolta liikenteeseen 13.8.
- Linjan 97 reitti siirtyy Kauppakartanonkadulta ja Rusthollarintieltä Vartiokylän puolelle Turunlinnantielle ja Vanhanlinnantielle.
- Linjan 85 koululaislähdöt ajetaan taas 14.8. alkaen.
Suomenlinnan lauttaliikenteessä sekä Kauppatorin että Katajanokan lauttojen aikataulut muuttuvat 1.9.2007. Aikataulut tahdistetaan keskenään yhteyksien parantamiseksi.

Itäisen Helsingin yölinjasto uudistuu
Itäisen Helsingin yölinjojen reitit muuttuvat kattavammiksi syysliikenteen alkaessa 12.8. Neljällä linjalla vaihtuu reitin lisäksi myös päätepysäkki. Aamuyön linjojen 03N, 04N ja 07N sekä linjojen 80N ja 93N liikennöinti loppuu, ja ne korvataan uudistuneilla yölinjoilla. Uutena yölinjana aloittaa 96N, Rautatientori - Porslahdentie, joka liikennöi myös viikonloppuisin aamuyöllä.
Uudistus lisää aamuyön liikenteen tarjontaa itäisessä Helsingissä, kun pitkiä kierroksia ajaneet vanhat aamuyön linjat korvataan usealla lyhyemmän reitin linjalla. Syysliikenteen alusta itäisessä Helsingissä ajaa kahdeksan yölinjaa, joista kuudella on tavallisen yöliikenteen lisäksi myös aamuyön liikennettä viikonloppuisin. Samalla yöliikenteen piiriin tulee uusia alueita, kuten Herttoniemenranta ja Aurinkolahti, jotka saavat sekä tavallisen yöliikenteen että viikonloppujen aamuyön liikenteen.
Itäisen Helsingin yölinjat 12.8. alkaen
85N, Rautatientori - Herttoniemenranta - Yliskylä - Laajasalo - Jollas. Linja liikennöi viikonloppuisin myös aamuyöllä.
86N, Rautatientori - Kulosaari - Herttoniemenranta - Santahamina 90N, Rautatientori - Länsi-Herttoniemi - Itäkeskus - Vuosaari (Kallvikintie) Linja liikennöi viikonloppuisin myös aamuyöllä.
92N, Rautatientori - Myllypuro - Kurkimäki - Kivikko - Keinutie Linja liikennöi viikonloppuisin myös aamuyöllä.
94N, Rautatientori - Roihuvuori - Itäkeskus - Kontulankaari Linja liikennöi viikonloppuisin myös aamuyöllä.
95N, Rautatientori - Tammisalo - Roihuvuori - Marjaniemi - Vartiokylä - Länsimäki
97N, Rautatientori - Itäkeskus - Puotila - Mellunmäki - Vesala - Kotikonnuntie Linja liikennöi viikonloppuisin myös aamuyöllä.
Uusi linja 96N
96N, Rautatientori - Itäkeskus (Kauppakartanonkatu) - Meri-Rastila - Aurinkolahti - Porslahdentie Linja liikennöi viikonloppuisin myös aamuyöllä.

HKL lisää vuoroja keskustan ratikkalinjoille perjantai-iltana 3.8. klo 18 - 21 välisenä aikana, kun Teemu Selänne käy näyttämässä Stanley Cup-pokaalia Rautatientorilla. Lisävuorot tunnistaa x-kirjaimesta linja-numeron perässä.
Koska kiekkotähden vierailu todennäköisesti tuo keskustaan paljon väkeä, HKL toivoo, että autot jätettäisiin tapahtumaan aikana kotiin eli Selännettä ja pokaalia tultaisiin katsomaan joukkoliikenteellä.

02.08. 25 vuotta Helsingin metron virallisista avajaisista.
m25 (32K)Helsinkiläisten matkustamisessa alkoi 25 vuotta sitten uusi aika. Metro aloitti liikenteen ja kaupunkilaiset saivat välineen, joka kuljetti tihein välein ja turhia mutkia tekemättä kaupunginosasta toiseen ja myöhemmin myös kaupungin laidalta toiselle.
Helsinki juhli metron virallisia avajaisia 2.8.1982. Matkustajaliikenne oli alkanut jo 1.6., mutta metro ajoi kesä- ja heinäkuun koeluontoisesti ja vain arkisin aamu- ja iltaruuhkassa.
Metroa ryhdyttiin toden teolla suunnittelemaan 1950-luvulla, olkoonkin että kaukonäköisimmät liikenteen visionäärit pohtivat maanalaista liikennettä jo 1900-luvun alussa. Mutta 1950-luvulla Itä-Helsingissä alkoi lähiöiden rakentaminen ja uudet asuinalueet tarvitsivat lisää liikenneyhteyksiä. Henkilöautojen määräkin oli kasvussa, joten liikenne tarvitsisi jatkossa myös muita väyliä kuin katuverkon.
Esikaupunkiliikennekomitea esitteli ensimmäisen metromietintönsä vuonna 1959, mutta rakentamispäätökseen vierähti kymmenen vuotta. Kaupungin päättäjät väänsivät tiukasti kättä, tarvitseeko Helsinki metroa vai ei. Valtuuston rakentamispäätös on kirjattu seitsemännelle toukouuta1969, vaikka ratkaiseva äänestys käytiin aamuyöllä 8.5. tuntikausien väittelyn jälkeen.
Koeradan rakennustyöt Herttoniemen ja Roihupellon välille alkoivat saman vuoden syksyllä. Ensimmäinen koejuna saapui Tampereelta Valmetin tehtaalta Helsinkiin marraskuussa 1971.
Tunnelit ja rata Rautatientorilta Itäkeskukseen valmistuivat pääosin vuoden 1976 loppuun mennessä. Louhinta Helsingin kovaan peruskallioon kävi suhteellisen helposti. Poikkeuksen teki Kluuvin ruhje Kaivokadun ja Mikonkadun risteyksen kohdalla. Tunnelit louhittiin savimaahan jäädyttämällä maaperä. Jäätynyt maa ja kallio irrotettiin varovasti räjäyttämällä ja tunnelit vuorattiin valurautaelementeillä.
Kun tasavallan presidentti Mauno Koivisto vihki metron käyttöön 2. elokuuta, valmiina olivat Hakaniemen, Kulosaaren, Herttoniemen, Siilitien, Itäkeskuksen ja Rautatientorin asemat. Kampin asema avattiin vuonna 1983, Sörnäinen 1984, Myllypuro ja Kontula 1986, Mellunmäki 1989, Ruoholahti 1993, Kaisaniemi 1995, Rastila, Puotila ja Vuosaari 1998. Uusin asema Kalasatama Sörnäisten ja Kulosaaren välissä avasi ovensa tämän vuoden alussa.
Metron vastustus ei loppunut heti liikenteen alkaessa, vaan itähelsinkiläisten keskuudessa nousi vastarinnan aalto, kun suorat bussiyhteydet keskustaan lakkasivat. Epäluulot vaihtuivat tyytyväisyydeksi sitä mukaa kun HKL korjasi liityntäliikenteen aikatauluja ja rata jatkui Itäkeskuksesta eteenpäin.
Metrotoimisto, Valmet Oy ja Strömberg Oy ryhtyivät suunnittelemaan metrojunia 1960-luvun lopulla. Helsinkiin saatiinkin kestävä ja käyttökelpoinen kalusto. Ensimmäisen sarjan metrojunilla on ajettu liikenteen alusta lähtien. HKL on viime vuosina peruskorjannut 100-sarjan juniaan ja niillä on taas kymmeniä palvelusvuosia edessään. Ensimmäiset 200 - sarjan junat ottivat matkustajat kyytiin vuonna 2001.
Tätä nykyä metro saa matkustajilta eri liikennevälineiden välisissä vertailuissa korkeimmat arvosanat. Matkustajat kiittävät etenkin metron nopeutta ja täsmällisyyttä. Sen puolesta puhuu myös ympäristöystävällisyys. Metrolla myös matkustetaan vuosi vuodelta enemmän. Vuonna 2006 metromatkoja tehtiin lähes 56 miljoonaa, vuonna 1990 noin 35 miljoonaa.
Kiskoliikenteellä on tulevaisuudessakin tärkeä rooli Helsingin joukkoliikenteessä. Espoo hyväksyi viime syksynä metron jatkamisen Ruoholahdesta Matinkylään. Kun Lauttasaareen ja Koivusaareen rakennetaan asemat, myös läntinen Helsinki pääsee metron piiriin.
Länsimetron jälkeen suunnitelmissa on linja Laajasalosta tai jopa Santahaminasta asti Kampin kautta Töölöön ja Pasilaan ja edelleen lentokentälle. Toista pohjoishaaraa on kaavailtu Pasilasta Viikkiin.
HKL juhlii merkkipäivää julkaisemalla historiikin metron vaiheista. 100-sivuisen Tunnelijunasta suosikiksi - Helsingin metro 25 vuotta - teoksen on kirjoittanut HKL:n tiedottaja Tapio Tolmunen. Metron tarinaa on ryyditetty rakentamisessa ja suunnittelussa mukana olleiden sekä metromatkustajien muistoilla, joita kirjoittaja keräsi viime syksynä. Graafinen suunnittelu on Eija Nygårdin käsialaa.
Myöhemmin syksyllä ilmestyy myös tutkija Leena Louhivuoren metrokirja, joka käsittelee sosiaalisia suhteita metroradan varrella.

Vuosaari on vuoden 2007 metroasema.
Metroliikenteen ammattilaiset eli kuljettajat saivat valita mieleisensä metron 25-vuotisjuhlan kunniaksi. Kaiken kaikkiaan 59 kuljettajaa äänesti ja Vuosaari sai selvästi eniten eli 19 ääntä.
Avara, tilava, valoisa, tyylikäs, siisti, selkeä, lasipinnat antavat hienon ulkoasun: muun muassa näin perustelivat kuljettajat valintaansa.
Vuosaaren asema otettiin käyttöön samaan aikaan Rastilan ja Puotilan kanssa 31.8.1998. Metrolinjan itäisimmän aseman kautta kulkee viimeisimmän tilaston mukaan arkisin n. 29 000 matkustajaa päivässä, jolla asema sijoittuu käyttäjätilastoissa kuudenneksi.
Aseman kokonaispinta-ala on 4 394 m2. Laiturin pituus on 135 metriä kuten muillakin metroasemilla ja laiturihallin kokonaisleveys 22 metriä. Arkkitehtisuunnittelu on arkkitehtitoimisto Esa Piironen Oy:n käsialaa.

kulistka (88K)
Kulosaaren metrosillan peruskorjauksen yksi vaihe on valmistumassa. "Hitsaustyökunnan" vaunu ja ratakuorma-auto 1 sillalla 01.08. Junan keulilla M179.

Pääkaupunkiseudun lähijunat palaavat talviaikatauluihin 12.8. alkaen.
Arkisin Helsingin ja Lahden välille tulee yksitoista uutta junavuoroa ja viikonloppuisin kahdeksantoista vuoroa. Kaikkiaan Z-junavuoroja on Helsinki-Lahti välillä arkisin 35 ja sunnuntaisin 34.
Z-junat liikennöivät 12. elokuuta alkaen päivittäin niin arkena kuin viikonloppunakin joka tunti molempiin suuntiin. Ensimmäinen lähtö Helsingistä on klo 6.39 ja viimeinen klo 22.39, eli Helsingistä Lahteen lähtevät junat aina 39 minuuttia yli tasatunnin. Lahdesta lähtee ensimmäinen Z-juna klo 5.43 (ei sunnuntaisin) ja sen jälkeen klo 6.17 alkaen tunneittain klo 22.17 asti. Oikoradalla liikennöi edelleen myös Helsingistä klo 16.27 lähtevä veturivetoinen juna, joka ei kuitenkaan pysähdy Keravalla.
E-junat jatkavat Kauklahteen 13.8. alkaen. YTV on päättänyt siirtää junien määräaseman Espoon keskuksesta Kauklahteen. E-junat liikennöivät maanantaista lauantaihin. Viimeinen Espooseen jäävien E-junien liikennöintipäivä on lauantai 11.8.
YTV järjestää Kauklahden asemalla maanantaina 13.8. uudistusten kunniaksi yleisötapahtuman. Aamulla klo 7-9 ja iltapäivällä klo 15–18 on tarjolla aikataulu- ja matkakorttineuvontaa, arpajaisia ja musiikkiesityksiä.

Bussit 16 ja 80N ajavat Kulosaaressa poikkeusreittiä lauantai-illasta 4.8. klo 21 alkaen sunnuntaiaamuun 5.8. klo 9, koska Kulosaaren sillalle johtava ramppi suljetaan metrosillan korjauksiin liittyvän vaihdetyön vuoksi. Poikkeusjärjestelyt koskevat keskustan suuntaan ajavia busseja.

Keskiviikkona 1.8.07 Olympia-stadionilla järjestettävään Rolling Stonesin konserttiin odotetaan 35 000 ihmisen yleisöä. HKL varautuu suureen matkustajamäärään järjestämällä lisäliikennettä konsertin jälkeen.
HKL kehottaa konserttiin tulevia käyttämään joukkoliikennettä ja siten helpottamaan keskustan ruuhkaa ja parkkipaikkapulaa.
Mannerheimintietä pohjoiseen liikennöivät Helsingin sisäiset bussilinjat ajavat konsertin päättymisen jälkeen lisälähtöjä. Lisälähtöjä on myös Mannerheimintietä etelään liikennöivillä raitiovaunuilla.

feder07_13 (87K)
Betoni kuivuu Ratapihantien ratatyömaalla la 28.7.2007. Koko kiskotus on jo asennettu paikalleen, su 29.7.2007 ovat vuorossa päällystystyöt. Vastaava risteyskiskotyö on vuorossa Asemapäällikönkadun ja Ratamestarinkadun risteyksessä elokuussa.
Kuva © Daniel Federley.

jn07_16 (94K)
Heinäkuun viimeisen viikonvaihteen aikana rakennettiin raideyhteys Ratapihantieltä Asemapäällikönkadulle Itä-Pasilaan. Kuvassa uusi vaihde ja uutta raidetta. Asemapäällikönkadun raide sijoitettiin paikalleen jo syksyllä 2006. Kuva © J. Nordlund 28.7.2007.
jn07_17 (85K)
Jämsänkadun raiteet heinäkuun lopulla. Jämsänkadulta Kumpulantien kautta Ratamestarinkadulle raideyhteys on kokonaan paikoillaan. Kuva © J. Nordlund 28.7.2007.
jn07_18 (88K)
Ratamestarinkadun ja Asemapäällikönkadun risteyksen kohdalta rata on edelleen keskeneräinen. Kiertoliittymän luona on epäjatkuvuuskohta. Kuva © J. Nordlund 28.7.2007.

3B ja 3T poikkeusreitillä tiistai-iltana
Raitiolinjat 3B ja 3T ajavat poikkeusreittiä tiistaina 31.7. klo 22 alkaen yöliikenteen päättymiseen asti. Runeberginkadun sijasta molemmat ajavat Oopperan ja Lasipalatsin välisen osuuden Mannerheimintietä. Poikkeusjärjestely johtuu Arkadiankadun ja Fredrikinkadun kulmassa tehtävistä kaivutöistä.
Ajamatta jäävää osuutta korvaava bussi 3X liikennöi noin klo 22 - 1.30 reittiä Mannerheimintie/Ooppera - Runeberginkatu - Eteläinen Rautatiekatu - Arkadiankatu - Postikatu - Kaivokatu - Mannerheimintie/linjan 24 pysäkki - Arkadiankatu - Runeberginkatu - Ruusulankatu - Sibeliuksenkatu - Mannerheimintie/Ooppera.

157main (40K) 1930-luvun raitiovaunu ja 1950-luvun sininen bussi esillä Kauppatorilla: Suomen Raitiotieseura esittäytyy kaupunkilaisille sunnuntaina 29.7. klo 12–17.
Koko perheen tapahtumassa on mukana 1930-luvun vanha raitiovaunu 157 (ASEA 1930) sekä 1950-luvun alun sininen bussi (157, Scania Vabis 1952). Raitiovaunussa voi esimerkiksi kokeilla istumista kuljettajan tai rahastajan paikalla. Vaunussa esitellään myös helsinkiläistä raitiotiehistoriaa valokuvanäyttelyn muodossa. Tapahtuman yhteydessä halukkailla on lisäksi mahdollisuus liittyä Raitiotieseuran jäseneksi.
Tapahtuma järjestetään yhteistyössä HKL:n ja Helsingin bussiliikenteen kanssa.


Mertro siirtyy sunnuntaina 5.8. syysaikataluihin, jotka ovat samat kuin viime keväänä. Siltakorjauksista johtunut poikkeusliikenne siis päättyy ja Mellunmäen suunnan matkustajat pääsevät taas vaihdotta perille.

jyla9 (82K)
Vario 234 palasi Koskelan varikolle 26.07.2007 kello 09.47. Kuva © Jyrki Längman.

Ratapihantien ja Asemapäällikönkadun risteyksessä rakennetaan uutta rataa raitiolinjalle 9. Työ alkaa risteysalueella perjantaina 27.7. klo 19 ja risteys valmistuu maanantaina 30.7. klo 5.30 mennessä. Risteyksen kautta liikennöivät raitiolinjat 7A ja 7B sekä useat bussilinjat käyttävät tänä aikana poikkeusreittejä.
Raitioliikenne
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat molemmat perjantaina 27.7. klo 19 lähtien liikenteen päättymiseen saakka poikkeusreittiä Kuusitien, keskustan ja Käpylän väliä. Keskustassa vaunut ajavat omalla reitillään. Reittikadut: Mannerheimintie - Aleksanterinkatu - Snellmaninkatu - Liisankatu - Siltasaarenkatu - Hämeentie - Mäkelänkatu - Pohjolankatu - Pohjolanaukio/linjan 1 päätepysäkki - Pohjolankatu - Mäkelänkatu - Hämeentie - Siltasaarenkatu - Liisankatu - Snellmaninkatu - Aleksanterinkatu - Mannerheimintie - Kuusitie.
Perjantai-iltana osan Pasilan reittiosuudesta korvaa bussilinja 7X. Bussi ajaa perjantaina klo 19 - 23.45 reittiä Pasilansilta/Pasilan asema - Ratapihantie - Savonkatu - Nordenskiöldinkatu - Reijolankatu - Mannerheimintie - Tukholmankatu - Topeliuksenkatu - Mannerheimintie - Reijolankatu - Nordenskiöldinkatu - Veturitie - Pasilankatu - Pasilanraitio - Kyllikinportti - Pasilankatu - Pasilansilta/Pasilan asema.
Lauantaina ja sunnuntaina linja 7B liikennöi normaalireitillään. Sen sijaan linja 7A ajaa poikkeusreittiä Snellmaninkatu - Aleksanterinkatu - Mannerheimintie - Nordenskiöldinkatu - Viipurinkatu - Porvoonkatu - Läntinen Brahenkatu - Helsinginkatu - Hämeentie - Siltasaarenkatu - Liisankatu - Snellmaninkatu.

Raitiolinja 3B ajaa poikkeusreittiä tiistain 24.7. ja keskiviikon 25.7. välisenä yönä klo 24 alkaen liikenteen päättymiseen asti. Runeberginkadun sijasta 3B ajaa Oopperan ja Lasipalatsin välisen osuuden Mannerheimintietä. Poikkeusjärjestely johtuu Arkadiankadun ja Fredrikinkadun kulmassa tehtävistä kaivutöistä.
Ajamatta jäävää osuutta korvaava bussi 3X liikennöi noin klo 24 - 1.30 reittiä Mannerheimintie/Ooppera - Runeberginkatu - Eteläinen Rautatiekatu - Arkadiankatu - Postikatu - Kaivokatu - Mannerheimintie/linjan 24 pysäkki - Arkadiankatu - Runeberginkatu - Ruusulankatu - Sibeliuksenkatu - Mannerheimintie/Ooppera.

23.7. HKL 154 linjalla 1A. Havainto aamulla klo 6.40.

Keskiviikkona 18.7 HelB:n H:gin linjalla 67 telibussi, nimittäin auto no. 704.

153ip (76K)
18.7. aamulla linjalla 7A mannet 153 (kuvassa) ja 154. Linjalla 7B oli samaan aikaan manne 152.

Havainto Aurinkotuulenkadulta 12.7. klo 14.05:
HKL 9514 (Scania MaxCi) Vuosaaren palvelulinjalla P7C. Pistematriisinäytössä P7C, lisäksi etulasissa peltikilpi.

HKL järjestää lisäliikennettä sunnuntaina konsertin takia
Sunnuntaina 15.7. Olympia-stadionilla järjestettävään Metallican konserttiin odotetaan 42 000 ihmisen yleisöä. HKL varautuu suureen matkustajamäärään järjestämällä lisäliikennettä konserttiin.
Mannerheimintietä pohjoiseen liikennöivät Helsingin sisäiset bussilinjat ajavat konsertin päättymisen jälkeen lisälähtöjä. Lisälähtöjä on myös Mannerheimintietä etelään liikennöivillä raitiovaunuilla.

HKL suunnittelee omaa raitiovaunutyyppiä
Kun valmiista standardivaunuista ei ole tahtonut löytyä Helsingin rataverkolle sopivia vaunuja, on liikennelaitoksella lähdetty pohtimaan oman, Helsingin oloihin suunnitellun raitiovaunutyypin kehittämistä. Ideatasolta liikkeelle lähtenyt hanke on edennyt jo alkuvaihetta pidemmälle. Erilaisia ratkaisuja on voitu karsia pois ja muutamia yksityiskohtia on mietitty ja piirretty hyvinkin pitkälle.
Tällä hetkellä piirustuspöydällä on kaksinivelinen, kolmiosainen, 26,5 metriä pitkä ja leveimmältä kohdaltaan 2,4 m leveä vaunu. Vaunuun saadaan sijoitettua neljä istuinta rinnakkain, ja tilaa jää vielä 50 cm leveälle käytävälle.
Vaunussa on neljä kääntyvää teliä, jotka ovat periaatteessa samanlaiset kuin nykyisten korkeiden nivelratikoiden telit oikeine akselineen. Telit on sijoitettu niin, että B-vaunussa on kaksi teliä ja A- ja C-vaunujen päissä yksi teli. Teliratkaisun avulla vältetään Varioita vaivaavat runkomurtumat ja tärinä. Akselit edellyttävät akselin kohdalla jonkin verran korkeampaa lattiaa kuin Variossa on, joten vaunussa on pienet luiskat käytävillä telien kohdalla, samaan tapaan kuin busseissakin. Kuitenkin vaunu on täysin portaaton eli 100% matalalattia. Vaunu mahdollistaa myös kuljettajarahastuksen.
Suunnittelussa on otettu Varioiden erilaiset ongelmat huomioon, ja ainakin piirustuspöydällä vaunu selviää niin jyrkistä kaarteista, S-mutkista, notkelmista kuin harjanteistakin. Tilaa vaunu ei vie kääntyessään nykyisiä nivelratikoita enempää, joten se ei edellytä muutoksia rataverkkoon.
Suunnittelutyö on edelleen kesken. Tässä vaiheessa ei ole vielä päätöksiä siitä, edetäänkö hankkeessa prototyyppivaunuun saatikka sarjatuotantoon asti.

Manne 152 sunnuntaina 8.7. linjalla 7B; lieneekö ensimmäinen kerta ko. vaunutyyppi ko. linjalla sunnuntaina?

Raitiolinjaa 10 korvataan bussilla 10X heinä-elokuussa
Raitiolinjan 10 kiskoja uusitaan Pikku Huopalahdessa Korppaanmäentiellä 9.7. alkaen. Työ kestää kaikkiaan noin kuusi viikkoa. Työn ajan raitioliikennettä korvataan bussiliikenteellä Kuusitieltä linjan 10 päätepysäkille muutamana iltana viikossa.
Ensimmäisen kerran linjaa 10 korvaa bussi 10X maanantai-iltana 9.7. alkaen noin kello 21.00 linjan 10 liikenteen päättymiseen asti. Tiistaina liikennöidään normaalisti. Keskiviikkona reitti Kuusitie - Korppaanmäki ajetaan jälleen bussilla 10X alkaen kello 21.00.
Matkustajat vaihtavat raitiovaunusta bussiin Kuusitien raitiovaunupysäkillä. Bussilinja 10X liikennöi noin 10 minuutin välein ja käyttää kaikkia reitin varren raitiovaunupysäkkejä.

Vesi- ja sprinkleriliittymien kaivutyö Tukholmankadulla vie raitiolinjat 4 ja 4T poikkeusreitille lauantaina 7.7. kello 18 alkaen aina sunnuntaihin 8.7. yöliikenteen loppuun saakka.
Keskustasta Munkkiniemeen ajaessaan raitiolinjat 4 ja 4T eivät käänny Tukholmankadulle vaan jatkavat Mannerheimintietä eteenpäin Kuusitien kääntöpaikalle.
Poikkeusliikenteen ajan nelosten reittiosuus Töölön tullin ja Munkkiniemen välillä korvataan bussilla 4X. Munkkiniemeen matkustavien on noustava Tullinpuomin kohdalla pois ratikasta ja vaihdettava korvaavaan bussiin 4X. Samoin Munkkiniemestä keskustaan matkustavien on vaihdettava bussista 4X raitiovaunuun Töölön tullin luona.
Bussi 4X käyttää Mannerheimintiellä keskustan ajosuunnan bussipysäkkiä "Töölön tulli". Matkustajat pääsevät bussin 4X kyytiin myös Tukholmankadun raitiovaunupysäkiltä.
Linja ajaa kaikkien reitin varren raitiovaunupysäkkien kautta Töölön tullista Munkkiniemen päätepysäkille. Keskustaan päin linja kiertää Mannerheimintien päätepysäkille Topeliuksenkadun kautta. Raitiolinjan 4 pysäkki "Töölön tulli" Tukholmankadulla keskustan ajosuunnassa jää pois käytöstä. Bussi 4X liikennöi noin 10 minuutin vuorovälein.
Poikkeusliikennejärjestely uusitaan ensi viikolla tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 10. - 11.7. noin kello 24 alkaen liikennöintipäivän päättymiseen saakka. Raitiolinjan 4 viimeiset vuorot korvataan bussilla 4X.

kisa07_8 (75K)
”Ludde” eli vaunu 150 oli tilausajossa tiistai-iltana 03.07.2007. Kuvassa ”linjalla” oleva Spårakoff joutuu hieman odottelemaan pidemmän vaunun kääntymistä Snellmaninkadulta Aleksanterinkadulle.
kisa07_7 (71K)
Sm2 6081 sekä Eioc 6281 ovat valmistuneet täyskorjauksesta VR:n Hyvinkään konepajalta kesäkuussa 2007. Kuvassa kyseinen junayksikkö Helsingissä tiistaina 03.07.2007. Kuvat © Kimmo Säteri.

jyla6 (82K)
jyla7 (28K)jyla8 (25K)
9-Linjan rakennustyöt etenevät Itä Pasilassa. Kuva 03.07.2007 © Jyrki Längman.

Helsinki. Linja 4T on poistettu pysäkkikilvistä suunnassa Munkkiniemeen. Linjaahan ajetaan tässä suunnassa vain tunnuksella 4. Havaintopvm 1.7.2007.

Helsinki Pride - kulkue aiheuttaa poikkeusreittejä keskustan raitiolinjoille lauantaina 30.6.
Lauantaina 30.6. järjestettävä Helsinki Pride -kulkue vie raitiolinjoja poikkeusreiteille ja saattaa viivästyttää keskustan liikennettä noin klo 13-14. Helsinki Pride juhlaviikon kulkueeseen kokoonnutaan kello 12 lähtien Narinkkatorilla. Kulkue lähtee torilta kello 13 ja kulkee Mannerheimintien, Aleksanterinkadun, Unioninkadun kautta Etelärantaan. Etelärannasta kulkue jatkaa Laivasillankadun, Puistokadun ja Ison Puistotien kautta Kaivopuistoon, jossa on ohjelmaa aina kello 18 saakka.
Aleksin raitiolinjat 3B, 3T, 4, 4T, 7A ja 7B ajavat lauantaina poikkeusreittejä kulkueen keston ajan. Kulkueen aikana liikenteessä voi olla viivästyksiä kaikilla keskustan raitiolinjoilla, myös linjoilla 6, ja 10, sekä bussilinjoilla 16, 17, 24 ja 42.
Poikkeusreitit kulkueen aikana n. klo 13-14
Linjat 3B ja 3T ajavat Mannerheimintieltä Bulevardille ja Laivurinkadulle, jolta ne jatkavat linjan 1A päätepysäkille Pursimiehenkadulle. Päätepysäkiltä kolmoset ajavat samaa reittiä Mannerheimintielle, jolta ne jatkavat omille reiteilleen, 3B Hakaniemen ja 3T Töölön suuntaan. Kolmoset eivät liikennöi kulkueen aikana Eirassa ja Etelärannassa.
Linjat 4 ja 4T ajavat tarvittaessa Aleksin sijasta Kaivokatua, Kaisaniemenkatua, Liisankatua ja Snellmaninkatua omille reiteilleen Katajanokalle.
Linjat 7A ja 7B ajavat Aleksanterinkadun, Liisankadun ja Snellmaninkadun sijasta suoraan Kaivokadun ja Kaisaniemenkadun kautta omille reiteilleen.
Mannerheimintieltä pohjoiseen liikennöivät bussilinjat, 16, 17, 24 ja 42 ohjataan tarvittaessa raitiovaunujen kiskoille Pohjoisesplanadin ja Kaivokadun välisellä alueella.

Joukkoliikennelautakunta, päätöksiä 25.6.: 3 HKL-RAITIOLIIIKENNEYKSIKÖN JOHTAJAN VALINTA
Ehdotuksen mukaan.
Joukkoliikennelautakunta valitsi yksimielisesti HKL-Raitioliikenteen yksikön johtajan virkaan DI Pekka Sirviön 1.9.2007 alkaen. Sirviö toimii nyt Customer Directorina Alstom Transport -yhtiössä, jossa hän vastaa Alstomin asiakassuhteista ja projekteista Suomessa. Hänellä on hyvä tuntemus raideliikennealalta, sillä hän on työskennellyt yli 10 vuotta raideliikennekaluston valmistajien palveluksessa.

Maanantaina 2. heinäkuuta Korppaanmäentiellä alkava kiskojen saneeraustyö kaventaa liikenteen työmaiden kohdalla yksikaistaiseksi. Työt tehdään kolmessa vaiheessa, jotta liikenteelle aiheutuva haitta olisi mahdollisimman pieni. Kiskotöiden arvioidaan valmistuvan elokuun puoliväliin mennessä.
Liitteenä karttakuva (pdf).

Joukkoliikennelautakunta päätti 20.6., että Jätkäsaaren tavoitelinjaston valmistelua jatketaan vaihtoehtojen 2-S ja 2 mukaan.
Vaihtoehto 2 on metroliityntää tukeva raitioliikennevaihtoehto, jossa Jätkäsaareen ajaa kolme raitiolinjaa eikä bussiliikennettä ole lainkaan. Linja 6 on siinä jatkettu Hietalahdesta Jätkäsaaren keskustaan ja edelleen Välimerenkatua ja Atlantinkatua pitkin alueen eteläosaan. Linja 8 on jatkettu Salmisaaresta Jätkäsaaren keskustaan ja sieltä edelleen satamaan. Linja 9 kulkee rautatieasemalta Kampin kautta suoraan satamaan ja jatkaa sieltä Jätkäsaaren keskustaan ja edelleen Crusellinsillan kautta Ruoholahden metroasemalle. Linja 10 ulottuu tässä vaihtoehdossa Kirurgille. S-vaihtoehdossa on esitetty lisäksi Salmisaarenrannan työpaikka- alueen liikenteen järjestäminen.

19.6. Metrovanun 150 matka kohti pohjoista alkoi tänään aamupäivällä.

Mannet ovat kesän linjoilla 7A ja 7B johtuen kokomainossopimuksesta, jonka mukaan vaunut näkyvät keskustassa. Linjoilla 6/8 kilvet vaihtuvat lähes joka kerta Arabianrannassa, ja Mannein manuaalikilpien takia se olisi liian hankalaa. TH:n linjoille niitä ei laiteta, koska vaunut ovat KH-kalustoa ja koulutuskin kaiketi vain KH:n linjaryhmän kuljettajilla. Jää siis seiskat ja ehkä ykkönen.

Lauantaina 16.6. oli Tammelundin liikenteen diesel-Mersu 21 joutunut ajoon. Nimittäin klo 16.40 aikoihin Hernesaareen päin matkannut kaasu-Mersu 9 linjalla 16 vaihdettiin Hakaniementorilla 21:een. Takakilpeen oli unohtunut 55 linjanumero.

Pe 15.6. havaittiin linjalla 7A Manne HKL 152, kilpilaitteista näkyivät sekä linjanumero että edessä myös reittimääränpäät Senaatintori - Töölö - Pasila. Vuoronumerona näkyi 82, joka ei voine pitää paikkaansa, joka tapauksessa lähti Hakaniemestä klo 17.54 eteenpäin.

juhie1 (73K)
Kulosaareen on asennettu metron pohjoiselle linjaraiteelle nopeusnäyttö, joka näyttää kuljettajalle junan nopeuden.
Nopeusnäytön jälkeen rataan on myös asennettu nopeudenvalvontapiste, joka suorittaa pakkojarrutuksen junan ajaessa liian kovaa. Nopeusnäytön kohdalla on 30 km/h nopeusrajoitus ja väliaikaisen vaihteen ylitys on sallittu ainoastaan nopeudella 25 km/h.
Näyttö ja nopeudenvalvontapiste asennettiin Kulosaareen pian 4.6. sattuneen ylinopeustapauksen jälkeen, jossa metrojuna ajoi vaihteeseen ylinopeudella. Tapaus päätyi otsikoihin, sillä juna heilahti voimakkaasti, ja kyydissä olleet matkustajat kaatuilivat. Nopeusrajoitukset ovat paikalla koko kesän poikkeusliikenteen ajan.
Kuva © Juhana Hietaranta, Kulosaari, 11.6.2007.

hkl9a (82K)
hkl9b (67K)
HKL 9 laskettiin tänään (11.6.) iltapäivällä (taas?!) omille teleilleen, jonka jälkeen H-1 hinasi sen raiteelle 3.

Kiskotyö vie linjat 3B, 3T ja 16 poikkeusreitille viikonloppuna
Raitiolinjat 3B ja 3T sekä bussilinja 16 ajavat poikkeusreittejä viikonloppuna Kauppatorilla tehtävän raitiokiskojen uusimistyön vuoksi.
3B ja 3T ajavat perjantaista 15.6. klo 18 lauantaihin 16.6. klo 10 asti Mannerheimintieltä Bulevardin ja Tehtaankadun kautta linjan 1A päätepysäkille Pursimiehenkadulle. Sieltä ne ajavat samaa reittiä takaisin Mannerheimintielle ja omille reiteilleen.
Ajamatta jäävää Eiran reittiosuutta korvaava bussi 3X liikennöi reittiä Fredrikinkatu - Laivurinkatu - Tehtaankatu - Laivasillankatu - Eteläranta - Kauppatori perjantaina klo 18 - 01.40 ja lauantaina klo 05.50 - n. klo 10.10.
Kiskotyö valmistuu viimeistään maanantaina klo 05.30.

Helsingissä vietetään ensi viikonloppuna Ahvenanmaan maakuntajuhlia. Tapahtuman avajaiskulkue torstaina 14.6. vie Aleksanterinkadun raitiolinjat ja bussin 16 poikkeusreiteille noin klo 11.00 - 11.40. Kulkue lähtee Katajanokan laiturilta ja etenee Pohjoisesplanadia, Mikonkatua ja Aleksanterinkatua pitkin Senaatintorille. Lauantaina 16.6. maakuntajuhlien ohjelmaan kuuluva hääkulkue saattaa viivästyttää liikennettä.
Poikkeusreitit avajaiskulkueen aikana 14.6. klo 11.00 - 11.40
Linja 1 ei aja Kauppatorille, vaan Kaisaniemenkatua ja Kaivokatua Mannerheimintielle ja Bulevardille, josta se jatkaa Yrjönkadun ja Erottajankadun lenkin kautta samaa reittiä takaisin Hakaniemeen.
Linjat 3B ja 3T ajavat Mannerheimintieltä Bulevardille ja Laivurinkadulle, jolta ne jatkavat linjan 1A päätepysäkille Pursimiehenkadulle. Päätepysäkiltä kolmoset ajavat samaa reittiä Mannerheimintielle, jolta ne jatkavat omille reiteilleen, 3B Hakaniemen ja 3T Töölön suuntaan.
Linjat 4 ja 4T ajavat Aleksin sijasta Kaivokatua, Kaisaniemenkatua, Liisankatua ja Snellmaninkatua omille reiteilleen Katajanokalle.
Linjat 7A ja 7B eivät aja Kruununhaan ja Aleksin lenkkiä, vaan Kaivokadun ja Kaisaniemenkadun kautta.
Lauantaina 16.6. klo 13.00 - 13.20 maakuntajuhlien hääkulkue kulkee Tuomiokirkolta Lyypekinlaiturille. Kulkueen aikana liikenteessä voi olla viivästyksiä. Tarvittaessa raitiolinjat 4, 7A ja 7B ajavat Kaivokadun kautta.

jn07_15 (82K)
Karia / Strömberg HKL 9 saapui Tallinnasta Helsinkiin 7.6.2007.
Kuvassa vaunu on jo omilla teleillään Vallilassa. Vaunu on erinomaisen siisti.
Kuva © Juhana Nordlund 8.6.2007, Helsinki

Bussilinjat 51 ja 70T saattavat myöhästellä aikataulustaan viikonloppuna, kun rakennusviraston viemärityö sulkee Sturenkadun toisen ajokaistan Aleksis Kiven kadun risteyksen läheisyydessä.
Työ vaikuttaa myös raitiolinjan 3B hallivuoroihin:
3B ajaa perjantaista 8.6. klo 18.45 alkaen sunnuntaihin liikenteen päättymiseen asti Koskelan halliin Sturenkadun sijaan Hämeentien kautta reittiä Kaarlenkatu - Helsinginkatu - Hämeentie - Kustaa Vaasan tie - Koskelan halli.
Halliin ajavat 3B:n illan viimeiset vuorot. Ne on merkitty aikataulukirjaan tunnuksella "k".

Hallituksen liikennepoliittinen selonteko, joka vaikuttaa myös kaupunkien joukkoliikenteen edellytyksiin, on valmisteilla.
Lausuntoja on pyydetty 29.6 mennessä. Selonteolla on internet-sivut ja sähköpostiosoite.
Yksittäisten kansalaisten ehdotuksia voinee parhaiten lähettää sähköpostitse.
Selonteon nettisivut: http://www.mintc.fi/selonteko

jaffa (41K) HKL 14 kierteli mainosvaununa tänäänkin (7.6.) mitä ilmeisimmin 3T:n reittiä.


HKL järjestää lisäliikennettä sunnuntaisen Kaivopuiston konsertin alkamisen ja päättymisen aikaan raitiolinjoilla 10X ja 3X.
Kaivopuiston kesäkonsertti järjestetään sunnuntaina 10.6. klo 13.00 - 18.30. Tapahtumaan odotetaan useita kymmeniä tuhansia kuulijoita.
Raitiolinjaa 10 täydennetään ylimääräisillä 10X raitiovaunuilla kello 12.00 - 13.00 välisenä aikana. Ylimääräiset 10X vaunut ajavat Oopperan ja Tarkk´ampujankadun pysäkkien väliä.
Tapahtuman päättyessä liikennöidään ylimääräisiä 3X raitiovaunuja 3T:n reittiä Eirasta Aleksanterinkadulle ja Bulevardin kautta takaisin Eiraan. 3X liikennöi noin 18.30 - 19.30 välisenä aikana.

Perinteinen Sambakarnevaali lauantaina 9.6. aiheuttaa poikkeusreittejä keskustan raitio- ja bussilinjoilla noin klo 15 - 18.30. Sambakulkue lähtee Senaatintorilta ja kulkee Pohjoisesplanadia Mannerheimintielle ja Kolmen Sepän aukiolle.
Kulkueen ajan Aleksanterinkadun raitiolinjat sekä Hernesaaren suuntaan ajava bussi 16 käyttävät poikkeusreittejä. Myöhästymiset aikataulusta ovat mahdollisia.
Raitioliikenne
Linja 3B ajaa Lasipalatsilta suoraan Mannerheimintietä Bulevardille ja edelleen 3T:n reittiä Eiran, Kauppatorin ja Kruununhaan kautta omalle reitilleen Hakaniemeen.
Linja 3T ajaa Kauppatorilta samoin Kruununhaan kautta ja edelleen Kaisaniemenkatua ja Kaivokatua omalle reitilleen Töölön suuntaan.
Linjat 4 ja 4T ajavat kummassakin suunnassa Kruununhaan, Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta.
Linjat 7A ja 7B ajavat Aleksin ja Kruununhaan lenkin sijasta Kaivokadun ja Kaisaniemenkadun kautta.

Tiistaina 5.6. HelB:n seutulinjalla 248 puolimatala Volvo/Carrus 9625, havainto tehty keskipäivällä.

ksvaihde (84K)
Kulosaaren pohjoisen metrosillan peruskorjaus alkoi varsinaisesti 4.6.
Siihen liittyen asennettiin 2.-3.6. (yöllä) Kulosaaren länsipäähän vaihde, jossa idästä tulevat junat siirtyvät eteläiselle raiteelle.

paraati (34K) 4.6. Puolustusvoimain lippujuhlan paraatin vuoksi oli raitiokiskot asfaltoitu umpeen Snellmaninkadulla Hallituskadun ja Kirkkokadun risteyksissä.
Kuva ensinmainitusta risteyksestä sen jälkeen kun kymmenet telaketjuajoneuvot olivat ajaneet kiskojen yli jä osittain kääntyneet niiden päällä. Varsinkin vasemmalla asfaltti on muuttunut "kynnöspelloksi".


jn07_14 (79K)
Kiskojen asennus Fredrikinkadulle on alkamassa. Kuva © J. Nordlund 2.6.2007

Bussit 16 ja 80N ajavat Kulosaaressa poikkeusreittiä lauantaina 2.6. klo 21 - sunnuntaina 3.6. klo 9, koska Kulosaaren sillalle johtava ramppi suljetaan metrosillan korjauksiin liittyvän vaihdetyön vuoksi.

Kontulan metroaseman remontti laajenee lippuhallista alas laituritasolle kesäkuun alussa.
Peruskorjauksen vuoksi metrojunat käyttävät asemalla vain yhtä raidetta ajosuunnasta riippumatta. Tulevien ja lähtevien metrojunien vuorottelu samalla raiteella ei vaikuta metron liikennöintiin.
Laiturijärjestely Kontulassa alkaa kesäliikenteen alusta ja kestää 4.8. asti.

Joukkoliikennelautakunta 31.5. päätös:
UUSIEN RAITIOVAUNUJEN HANKESUUNNITELMAN HYVÄKSYMINEN
Ehdotuksen mukaan.
Helsinki tarvitsee uusia raitiovaunuja ensi vuosikymmenen alussa vanhojen vaunujen korvaajiksi ja palvelualueen laajennuksiin. Vanhimmat nivelraitiovaunut lähestyvät 40 vuoden ikää. Kantakaupungin uudet asuinalueet edellyttävät linjastomuutoksia, joihin tarvitaan nykyistä enemmän vaunuja. Linjan 9 lisäksi suunnittelussa ovat linjan 9 jatko Ilmalaan sekä Jätkäsaaren, Arabianranta - Pasila -alueen ja Sompasaaren sekä Laajasalon raitiovaunuliikenne.
Joukkoliikennelautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että esitys raitiovanujen hankesuunnitelmasta hyväksyttäisiin esityksen mukaisesti ja että vuosille 2009-2015 ajoittuva raitiovaunuhankinnan kokonaishinta on 110 milj. euroa (alv 0).

Senaatintorin ratikat ja bussi 16 poikkeusreiteillä 4.6. puolustusvoimien lippujuhlan paraatin vuoksi. (korjattu 31.5.)
Raitiolinjat 1, 1A, 3B, 3T, 4, 4T, 7A, 7B ja bussi 16 ajavat poikkeusreittejä maanantaina 4.6. noin klo 11 - 15.30 puolustusvoimien lippujuhlan paraatin vuoksi
-1 ajaa Kauppatorin sijasta Kaivokatua ja Mannerehimintietä Erottajalle ja edelleen Yrjönkadulle.
-1A ajaa Kaisaniemenkatua ja Kaivokatua Mannerheimintielle ja edelleen Fredrikinkatua ja Tehtaankatua omalle päätepysäkilleen Perämiehenkadulle.
-3B ja 3T ajavat Erottajan, Bulevardin, Fredrikinkadun ja Tehtaankadun kautta Perämiehenkadulle linjan 1A päätepysäkille. Kolmosilta jää ajamatta Kauppatorin ja Eiran välinen reittiosuus, jonka korvaa lisäbussi 3X.
-4 ja 4T ajavat Erottajan ja Bulevardin kautta Hietalahteen linjan 6 päätepysäkille. Katajanokan puuttuvan reittiosuuden korvaa lisäbussi 4X, joka ajaa Mannerheimintietä Kauppatorille ja edelleen Kruu-nuvuorenkatua pitkin Merikasarmitorille.
-7A ja 7B ajavat Kruununhaan sijasta Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta.
Paraatiin odotetaan jopa 20 000 katsojaa. HKL suosittelee välttämään keskusta-autoilua tapahtuman aikana eli paraatia kannattaa tulla katsomaan joukkoliikennevälineillä.

Kanavakadulla välillä Päävartiontori–Satamakatu tehdään ensi viikonloppuna kiskotöitä.
Työt alkavat perjantaina 1. kesäkuuta kello 18 ja päättyvät viimeistään maanantaina 4. kesäkuuta kello 5.30.
Töiden vuoksi suljetaan ajoneuvoliikenteeltä paitsi Kanavakatu, myös Pohjoisesplanadin ja Pohjoisrannan välinen, päävartion editse kulkeva ajoyhteys.
Raitiolinjat 4 ja 4T sekä bussi 16 poikkeusreiteillä 1.-2.6.
Bussi 4X korvaa Katajanokan reittiosuuden
Raitiolinjat 4 ja 4T ajavat perjantai-illasta 1.6. n. klo 18 alkaen lauantaihin 2.6. n. klo 14 asti Katajanokan sijasta Kauppatorille, koska Kanavakadulla tehdään kiskotöitä. Bussi 16, Hernesaari - Herttoniemi, ajaa molemmissa suunnissa reittiä Mannerheimintie - Kaivokatu - Kaisaniemenkatu - Liisankatu.
Nelosten sijasta Katajanokalle liikennöi perjantai-iltana ja lauantaina bussi 4X, joka ajaa noin kymmenen minuutin välein. Vaihto raitiovaunusta bussiin tapahtuu Kauppatorilla raitiolinjan 1 päätepysäkillä.

jn07_12 (70K)
jn07_13 (75K)
Raitiolinjan 9 rakentaminen on käynnissä Itä-Pasilassa.
Tämän kevään aikana kiskot on sijoitettu paikoilleen Ratamestarinkadun itäiselle ajoradalle osuudella Kumpulantie - Asemapäällikönkatu. Läntinen ajorata sai kiskonsa jo viime syksynä.
Kuvat © J. Nordlund 27.5.2007, Itä-Pasila, Helsinki

Herttoniemen liityntälinjoilla reitti- ja aikataulumuutoksia kesäliikenteen alusta
Linjan 80 reitti muuttuu kesäliikenteen alusta. 3.6. lähtien linja 80 ajaa Herttoniemen asemalta Roihupeltoon ja Länsi-Herttoniemen lenkki jää ajamatta. Roihuvuoren ja Länsi-Herttoniemen välisillä matkoilla joutuu jatkossa vaihtamaan bussia Herttoniemen asemalla. Mikäli vaihtaminen tuottaa ongelmia, pääsee palvelulinjalla P3 yhä vaihdotta Roihuvuoresta Herttoniemen sairaalaan ja terveysasemalle.
Liikenteen Herttoniemestä Länsi-Herttoniemeen hoitaa jatkossa linja 81, jolla liikennettä lisätään. Kesäliikenteen alusta linja 81 Länsi-Herttoniemeen liikennöi koko päivän ajan. Ruuhka-aikoina vuoroväli on jatkossa 12 minuuttia entisen kymmenen minuutin sijaan. Normaalissa päiväliikenteessä vuoroväli pitenee 15:teen minuuttiin. Jatkossa myös lauantaisin liikennöidään 15 minuutin välein entisen 20 minuutin sijaan.
Herttoniemenrannasta Herttoniemen metroasemalle liikennöivä linja 81B siirtyy ajamaan ainoastaan ruuhka-aikoina klo 6-8 ja klo 14-17. Kesäliikenteen alusta Herttoniemen rannasta pääsee Herttoniemen asemalle ruuhka-aikoina kuuden minuutin välein ja päiväliikenteessä 15 minuutin vuorovälein.
Aikataulu- ja reittimuutosten tavoitteena on parantaa Herttoniemen liityntälinjojen 80, 81, 81B ja 82 vuorovälien tahdistusta. Roihuvuoressa linjat 80 ja 82 ajavat jatkossa ruuhka-aikoina tasaisemmin välein. Herttoniemenrannassa ruuhka-ajan tarjonta lisääntyy ja päiväliikenteen vuoroväli lyhenee viidellä minuutilla.
Muilla Herttoniemen liityntälinjoilla ei tule kesäaikatauluihin siirtymisen lisäksi muutoksia.

Helsingin liikenne kesäaikaan 3.6.
Helsingin bussit ja raitiolinjat 3B, 3T, 4/4T ja 10 siirtyvät kesäaikatauluihin sunnuntaina 3.6. ja metro alkaa liikennöidä kahdeksan minuutin välein siltakorjausten takia. Aamuyön linjat 01N - 09N jatkavat talviaikatauluin. Raitiolinjat 1, 1A, 6, 7A, 7B ja 8 sekä bussi 11 siirtyivät kesäliikenteeseen jo toukokuussa.
Bussilinjoilla tapahtuu maanantaina 4.6. seuraavia kesämuutoksia:
-Linja 55A ajaa 5.6. - 12.8. Hietaniemeen myös arkisin klo 8 -19.
-Linja 94B ei aja 4.6. - 12.8.
-Linjan 85 koululaislähtöjä ei liikennöidä 4.6 - 13.8.
-Munkkiniemen palvelulinja P5 on kesäaikataulussa 4.6 - 10.8. Myös reitti muuttuu. Bussi käy kesän ajan myös Tarvossa.
Muut palvelulinjat jatkavat talviaikatauluin.
Muutoksia myöhemmin kesällä:
-Linjat 71V, 81B ja 94V eivät aja 25.6.- 29.7.
-Linja 67X ei aja 25.6. - 12.8.
-Linja 46T ei aja lauantaisin ja sunnuntaisin 22.6. - 29.7
Useat bussilinjat ajavat 25.6. - 29.7. harvennetuin aikatauluin. Monella bussilinjalla on harvennettujen aikataulujen vuoksi HKL:n kesäaikataulukirjassa kahdet aikataulut, toiset alku- ja loppukesän ja toiset keskikesän liikenteeseen. Bussit palaavat syysaikaan pääosin sunnuntaina 12.8. ja raitiolinjat 11.8. ja 26.8.
Keskikesän bussiliikenteestä tiedotetaan kesäkuussa tarkemmin.

Metro ajaa kahdeksan minuutin välein 3.6. - 4.8. siltakorjausten vuoksi
Bussi 99 täydentää metroliikennettä 4.6. - 29.6.
Metro ajaa sunnuntaista 3.6. alkaen lauantaihin 4.8. asti joka päivä kahdeksan minuutin välein Kulosaaren metrosillan korjausten vuoksi. Liikenteessä saattaa olla myös viivästyksiä, koska junat ajavat siltatöiden kohdalla vain yhtä raidetta.
Junat ajavat Ruoholahden ja Vuosaaren väliä. Itäkeskuksen ja Mellunmäen välillä on erillinen metroliikenne, joten Mellunmäen suuntaan tai Mellunmäen metrohaaralta keskustaan päin matkustavien on vaihdettava Itäkeskuksessa junaa.
Metro liikennöi maanantaista lauantaihin Ruoholahdesta Vuosaareen kolmen vaunuparin junilla ja Itäkeskuksesta Mellunmäkeen kahden vaunuparin junilla. Sunnuntaisin koko liikenne hoidetaan kahden vaunuparin junilla.
Bussi 99 täydentää metroliikennettä 4.6. - 29.6.
Metron kahdeksan minuutin vuoroväliä täydentää 4.6. - 29.6. bussi 99, joka ajaa Rautatientorin ja Itäkeskuksen väliä arkisin ruuhka-aikoina neljän minuutin välein noin klo 7 - 9 ja klo 15 - 17.30.
Bussi lähtee Rautatientorilta laiturista 2 ja Itäkeskuksesta laiturista 32 ja ajaa reittiä Kaisaniemenkatu - Unioninkatu - Hakaniemenranta - Sörnäisten rantatie - Itäväylä ja pysähtyy muun muassa metroasemia lähinnä olevilla bussipysäkeillä.
Bussissa käy myös kännykkään tilattava HKL:n kertalippu.

Metron ensimmäiset ja viimeiset lähdöt 3.6. - 4.8.
Ensimmäiset lähdöt ma - la
-Ruoholahti - Vuosaari 5.33 (Vaihto Mellunmäkeen Itäkeskuksessa klo 5.52)
-Vuosaari - Ruoholahti 5.25
-Itäkeskus - Vuosaari 5.16
-Itäkeskus - Mellunmäki 5.12
-Itäkeskus - Ruoholahti 5.23
-Mellunmäki - Itäkeskus 5.23 (Vaihto keskustaan Itäkeskuksessa)
Viimeiset lähdöt ma- su
-Ruoholahti - Vuosaari 23.25(Vaihto Mellunmäkeen Itäkeskuksessa klo 23.44)
-Vuosaari - Ruoholahti 23.09
-Itäkeskus - Mellunmäki 23.44
-Itäkeskus - Vuosaari 23.42
-Itäkeskus - Ruoholahti 23.15
-Mellunmäki - Itäkeskus 23.07 (Vaihto keskustaan Itäkeskuksessa klo 23.15)
-Mellunmäki - Itäkeskus 23.39 (Ei vaihtoyhteyttä keskustaan)
Ensimmäiset lähdöt su
-Ruoholahti - Vuosaari 6.29 (Vaihto Mellunmäkeen Itäkeskuksessa klo 6.48)
-Vuosaari - Ruoholahti 6.13
-Itäkeskus - Mellunmäki 6.00
-Itäkeskus - Vuosaari 6.05
-Itäkeskus - Ruoholahti 6.19
-Mellunmäki - Itäkeskus 6.11 (Vaihtoyhteys keskustaan Itäkeskuksessa klo 6.19)

Linjan 99 kartta ja kesäaikataulut tulevat HKL:n nettisivuille www.hkl.fi.
Aikataulut ovat myös HKL:n kesäkirjassa ja liikennetietoja saa myös liikenneneuvonnasta numerosta 0100 111.

srr_ip (50K) Itä-Pasilaan tulee linjojen 7B ja 9 yhteiselle päätepysäkkialueelle sovitettu raideristeys.
Kuvassa SRR:n "sielu". Tähän kappaleeseen liitetään sitten vielä neljä vaihdetta. Itä-Pasila 24.5.


Pääkaupunkiseudun lähijunien aikatauluihin tulee muutoksia kesällä.
Linjojen A, I, K ja M arkipäivien vuorovälejä harvennetaan 4. kesäkuuta alkaen. Samalla uusi G-juna Helsingistä Saunakallioon aloittaa liikennöinnin. Muut lähiliikenteen aikataulumuutokset ovat minuuttitarkistuksia, joilla on tarkoitus parantaa lähijunien keskinäisiä vaihtoyhteyksiä.
Junatarjontaa vähennetään, koska lomien aikana matkustajamäärät pienenevät. Lauantain ja sunnuntain liikenne säilyy ennallaan.
Arkiliikenteessä junia kulkee jälleen tiheämmin 12. elokuuta alkaen, jolloin myös E-juna jatkaa Espoosta Kauklahteen ja Lahteen liikennöiviin Z-juniin tulee lisää vuoroja.
I- ja K-junia ruuhka-aikoina neljä tunnissa
I-junia Helsingistä Tikkurilaan ja K-junia Helsingistä Keravalle kulkee kesäaikaan arkisin ruuhka-aikoina neljä tunnissa, jolloin vuoroväli on 15 minuuttia. Ruuhka-aikojen ulkopuolella junat kulkevat 20 minuutin välein, kuten nykyisin.
M-junia vartin välein
M-junat Helsingistä Vantaankoskelle kulkevat kesällä päiväsaikaan vartin välein. Iltaisin junat kulkevat arkena klo 21.00 jälkeen 20 minuutin välein.
A-junia päivällä puolen tunnin välein
A-junat Helsingistä Leppävaaraan kulkevat kesällä maanantaista perjantaihin ruuhka-aikaan vartin välein. Muina aikoina junien vuoroväli on 30 minuuttia.
Uusi G-juna aloittaa liikennöinnin
Helsingin ja Saunakallion väliseen lähiliikenteeseen tulee lisää vuoroja, kun uusi G-juna aloittaa liikennöinnin 4. kesäkuuta.
G-junat kulkevat maanantaista perjantaihin ruuhka-aikojen ulkopuolella.
Vuoroja on kuusi kumpaankin suuntaan: Helsingistä G-junat lähtevät klo 7.43, 9.27, 12.27, 13.27, 14.27 ja 17.27. Saunakalliosta lähtöajat ovat 8.25, 10.03, 13.03, 14.03, 15.03 ja 18.03. Junat pysähtyvät Pasilassa, Kyrölässä ja Järvenpäässä.
Parannusta pääradalla
Riihimäen ja Helsingin välillä tasataan aamuruuhkan vuorovälejä siirtämällä nykyisin klo 8.03 Riihimäeltä lähtevä juna lähtemään jo klo 7.27. Juna pysähtyy edelleen Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Pasilassa. Hyvinkäältä juna lähtee klo 7.37 ja Järvenpäästä klo 7.50. Se saapuu Helsinkiin klo 8.17.
Z-juniin lisävuoroja jo kesäkuun alussa
Lahden ja Helsingin välillä liikennöivän Z-junan aikatauluihin tulee muutoksia 4.6. alkaen: Helsingistä lähtevät junat klo 19.39 ja 21.39 jäävät pois ja niiden tilalle tulevat vuorot klo 18.39, 20.39 ja 22.39. Lahdesta klo 10.17 lähtevä juna jää pois ja tilalle tulevat klo 9.17 ja 11.17 lähtevät vuorot. Kumpaankin suuntaan tulee siis yksi Z-junavuoro lisää.
Junaliikenne tihenee jälleen elokuussa
Junat alkavat kulkea jälleen tiheämmin 12. elokuuta alkaen. A-, I-, K- ja M-junat kulkevat ruuhka-aikoina 10 minuutin välein.
E-junan reitti muuttuu siten, että se jatkaa Espoosta Kauklahteen.
Lahteen liikennöiviin Z-juniin tulee elokuussa tuntuvasti lisävuoroja. Liikenne tihenee siten, että Z-junat kulkevat tunnin välein kaikkina viikonpäivinä.

HKL:n suunnittelema välipalaraitiovaunu valmistui kansainvälisenä yhteistyönä
HKL:n suunnittelema matalalattiaisella väliosalla varustettu raitiovaunu on nähtävänä joukkoliikenteen maailmankongressissa 20. - 24.5. Vaunua esitellään Messukeskuksen edustalla esimerkkinä HKL:n ja alihankkijoiden yhteistyöstä. Matalalattiaisen väliosan varsinainen suunnittelutyö tehtiin HKL:n raitioliikenneyksikössä, jossa on alan kokonaisvaltaista asiantuntemusta.
"Sen lisäksi, että tuotamme liikennepalveluja, meillä on kyky vetää projekteja sekä suunnitella ja rakentaa raitiovaunuja", toteaa raitioliikenneyksikön kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä.
Kokonaisuudessaan hanke toteutettiin kansainvälisenä yhteistyönä, jossa oli HKL:n lisäksi mukana neljä alihankkijaa: Citec, Energiatehnika, Fibrocom ja VIS.
Citec Oulun yksikkö oli yhteistyössä mukana alusta asti, sillä mekaniikan suunnittelupalveluja tarjoava yritys teki uuden vaunutyypin toteutettavuuslaskelman. Kun hanke oli todettu toteuttamiskelpoiseksi, Citec suunnitteli vaunukorin teräsrakenteen ja teki sille lujuuslaskelmat.
Saksalainen VIS valmisti HKL:n ja Citecin suunnitelmien pohjalta välipalan teräksisen korin. VIS on erikoistunut rakentamaan teräksisiä koreja raitiovaunuihin ja juniin.
Välipalan lattian teki suomalainen Fibrocom, jonka erityisalaa on komposiittirakenteiden valmistus. HKL ideoi, että väliosan lattian voi pitää kuivana sähkölämmityksellä. HKL:n välipalalla varustettu raitiovaunu on maailmassa tiettävästi ensimmäinen, joka käyttää tähän tarkoitukseen lämmitettävää komposiittilattiaa. Fibrocom jatkaa HKL:n alihankkijana tulevaisuudessa, sillä se voitti jatkotuotannosta järjestetyn kilpailutuksen.
Virolainen Energiatehnika vastasi matalalattiaisella väliosalla varustetun vaunun sähkösuunnittelusta. "Suunnittelimme, miten tehoa saadaan nostettua niin, että vaunu kiihtyy ja jarruttaa yhtä hyvin kuin aiemminkin", kertoo Jüri Joller Energiatehnikasta.
Matalalattiainen väliosa (6,5 metriä) lisättiin raitiovaunuun, jotta liikuntaesteisten ja lastenvaunujen kanssa matkustavien matkanteko helpottuisi. Väliosa on tarkoitus lisätä kaikkiin 1980-luvulla hankittuihin nivelraitiovaunuihin, joilla on vielä 20 - 25 vuotta käyttöikää. Matalalattiaisiin raitiovaunuihin siirtyminen veisi noin kaksikymmentä vuotta, joten jo käytössä olevien nivelraitiovaunujen varustaminen väliosalla kannattaa. Ensimmäinen välipalaraitiovaunu on ollut liikenteessä tammikuusta 2007 lähtien, ja väliosien sarjatuotanto käynnistyy vielä tämän vuoden aikana.

Ajantasaiset informaatiopalvelut matkustajille lisääntyvät
HKL:n alkuvuodesta aloittama mobiililaajakaistayhteyden asentaminen kulkuvälineisiin on täydentynyt matkustajille suunnatuilla informaatiopalveluilla. Matkustajat pystyvät nyt seuraamaan matkan kulkua pysäkeittäin tai kartalta ja tarkistamaan seuraavien vaihtoyhteyksien lähtöajat suoraan omalta päätelaitteeltaan. Palvelu tarjoaa myös viimeisimmät joukkoliikenneuutiset sekä ajantasaisen poikkeustiedotuksen.
Järjestelmän ensisijaisena hyötynä on matkan nopeutuminen, sillä siihen kytketylle kulkuvälineelle voidaan jatkossa tarjota liikennevaloetuus muuhun liikenteeseen nähden.
"Palvelulla pyritään edistämään joukkoliikenteen luotettavuutta ja käytettävyyttä. Uusien järjestelmien avulla joskus kiusallisiksi koetut vaihdot helpottuvat ja ajoneuvot pysyvät aiempaa paremmin suunnitellussa aikataulussa", HKL:n kehittämispäällikkö Kerkko Vanhanen sanoo.
Noin kolmeenkymmeneen pääsääntöisesti linjoilla 50, 52, 52A, 58, 58B, 59 ja 64 liikennöivään bussiin sekä muutamaan raitiovaunuun on asennettu Digitan @450 langaton laajakaistaverkko, tarkka GPS-paikannin sekä matkustajien käyttöön WLAN-tukiasema. Järjestelmä laajenee jo elokuussa, kun siihen liitetään perustettava bussilinja 52V.
Matkustajille järjestelmä tarjoaa useita mahdollisuuksia saada ajantasaista joukkoliikennetietoa. Nyt julkistetuilla uusilla palveluilla voi mm. seurata järjestelmään kytkettyjen bussien kulkua karttasovelluksen kautta osoitteessa www.hkl.fi/kartta.
Kun kulkuvälineessä avaa oman päätelaitteensa - wlan-yhteydellä varustetun kannettavan tietokoneen, matkapuhelimen tai muun internetlaitteen - yhdistyy laitteen selain automaattisesti joukkoliikennetietoa tarjoavalle internetsivulle osoitteeseen www.hkl.fi/wlan. Tällä sivulla henkilö näkee heti, minkä bussilinjan kyydissä on, ja mitkä ovat seuraavat vaihtopysäkit. Klikkaamalla pysäkin nimeä näkee vaihtoyhteyksien aikataulut.
Bussin tai raitiovaunun mobiililaajakaistayhteyden avulla voidaan tulevaisuudessa toteuttaa monia muitakin kuljettajia ja matkustajia hyödyttäviä palveluja. Sen kautta voidaan mm. rakentaa kuljettajan liikennetietojärjestelmä sekä esimerkiksi kameravalvonta niin matkustajan kuin kuljettajankin turvaksi.
Ajantasaista joukkoliikennetietoa saa myös HKL:n Omat lähdöt -palvelusta. Pari vuotta käytössä olleesta aikataulupalvelusta voi hakea minkä tahansa pääkaupunkiseudun joukkoliikennepysäkin pysäkkikohtaiset aikataulut sekä tarkastaa mahdollisesti voimassa olevat poikkeusliikennetiedotteet. Aikataulut ovat reaaliajassa niillä linjoilla joilta reaaliaikatietoja on saatavilla.
HKL ja VTT ovat myös kehittäneet kaupunkilaisen mobiilia matkaopasta (Kamo). Tästä sovelluksesta esiteltiin ensimmäinen versio parhaillaan käynnissä olevilla joukkoliikennealan messuilla Helsingissä.
"Informaatiopalvelujen osalta laajamittainen uusien järjestelmien käyttöönotto tapahtuu vuoteen 2010 mennessä, kun pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen informaatiojärjestelmää uudistetaan", Kerkko Vanhanen sanoo.

jn07_10 (81K)
jn07_11 (87K)
Raitiolinjojen 7A ja 7B kalusto perustui sunnuntaina 20.5.2007 pelkästään Variotram-vaunuihin. Tätä ennen Varioita on liikkunut seiskoilla hyvin vähän, ihan satunnaisesti yksittäisinä kertoina. Kuvat © J. Nordlund.

feder07_12 (56K) UITP-kongressi toi Variotramit seiskalle. Kuva 20.5.2007 © Daniel Federley, Itä-Pasila.


Helsinki. Välipalanivelvaunu 80 on esillä Messukeskuksen edustalla UITP:n kongressin aikaan.
Vaunu tuotiin paikalle jo 18.5.-19.5.2007 välisenä yönä, heti 7B:n vuoroliikenteen loputtua. Jo alkuillasta Rautatieläisenkatu suljettiin liikenteeltä, ja kiskojen asennus aloitettiin. Kiskot asennettiin kuvien mukaisesti Rautatieläisenkadulta Messukeskuksen etupihalle.
Kaarteissa käytettiin Viidennelle linjalle tehtyjä kaarrekiskoja, jotka myöhemmin kesällä asennetaan paikoilleen.
Vuorovaunun ja Variotramin 201 mentyä ohi siirrettiin Rautatieläisenkadun kiskot ja tilapäiskiskot yhdistävä ramppi paikoilleen, ja vaunu 80 hinattiin traktorin avulla paikalleen Messukeskuksen eteen.
Vaunu seisoo erityisillä UITP:tä varten kootuilla matalilla pintakiskoilla. Paikalle on rakennettu myös pysäkkikoroke kaiteineen. Vaunun hinaus oheistöineen kesti noin kaksi tuntia ja sujui ongelmitta.
feder07_8 (90K)
feder07_9 (79K)
feder07_10 (76K)
Helsinki. Yöllä 18.5.-19.5. tarkastettiin vaunun 201 avulla Pasiloiden radan "Vario-kelpoisuus".
Viime syksynä kiskoja uusittiin siltä osin kuin se oli välttämätöntä, jotta Varioilla voitaisiin liikennöidä myös Pasilassa. Öisellä koeajolla varmistettiin vielä Varioiden toimivuus ja tasattiin radanvarren pensaita ym. UITP-kongressin aikaan linjoille 7A ja 7B tulee liikenteeseen Variotrameja, ja tarkoitus on käyttää niitä Pasilassa jatkossakin.
feder07_11 (86K)
Kuvat © Daniel Federley.

16.05. MATALALATTIARAITIOVAUNUJA KOSKEVA SOPIMUSJÄRJESTELY HKL:N JA BOMBARDIER TRANSPORTATION FINLAND OY:N KANSSA
HKL ja Bombardier ovat sopineet järjestelystä, jossa Bombardier Transportation ottaa kokonaisvastuun HKL:n Variotram-raitiovaunuista. Bombardier vastaa myös raitiovaunujen huollosta ja kunnossapidosta ja takaa vaunuille korkean käyttöasteen.
Käytännössä sopimusjärjestely merkitsee, että Bombardier takaa Variotram-vaunujen käyttöasteeksi vähintään 92 prosenttia ja vastaa sovittuun kiinteään hintaan raitiovaunujen kunnossapidosta seuraavat kymmenen vuotta. HKL:llä on optio jatkaa kunnossapitosopimusta raitiovaunujen koko käyttöiän ajan. HKL maksaa käyttökorvausta vain vaunujen käytön mukaan ja saa myös hyvitystä mahdollisesta minimikäyttöasteen alituksesta.
HKL:n maksama korvaus vastaa nykyistä huoltokorvaustasoa.
HKL järjestää Bombardierin huolto-organisaatiolle tilat ja laitteet raitiovaunuvarikoille. Bombardierin tehtäväksi tulee Variotram-raitiovaunujen kaiken ennalta ehkäisevän ja korjaavan huollon ja kunnossapidon toteuttaminen. HKL huolehtii edelleen itse päivittäisestä siivouksesta ja mm. ilmansuodattimien ja lamppujen vaihdoista. Sopimuksen tekeminen merkitsee, että matalalattiaiset Variotram-raitiovaunut säilyvät Helsingin raitiovaunuliikenteessä.
HKL:llä on oikeus purkaa sopimus, mikäli vaunuille asetettu minimikäyttöastevaatimus ei toteudu tai jos osoittautuu, että vaunujen rakenne ei tule kestämään koko niiden suunniteltua elinikää 40 vuotta. Bombardier asettaa takauksen, joka vastaa koko kaluston tämänhetkistä arvoa.
Sopimuksen voimaantulon ehtona on, että kunnossapitosopimus on allekirjoitettu ja Bombardier Transportation on asettanut sovitun vakuuden viimeistään 22.5.2007.
HKL hankki Bombardier Transportation Finland Oy:ltä yhteensä 40 matalalattiaista Variotram-vaunua, jotka toimitettiin vuosina 1999 - 2004. Matalalattiaraitiovaunuissa on koko niiden käyttöiän ollut vikoja mm. telikonstruktiossa ja korirakenteessa ja käyttöaste on ollut hankintasopimuksen edellyttämää matalampi. Osapuolet ovat neuvotelleet pitkin kevättä siitä, miten ongelmat ratkaistaan.
Bombardierin raitiovaunuja on käytössä mm. Saksassa Mannheimissä, Chemnitzissä, Ludvigshafenissa ja Heidelbergissä sekä Australiassa Sydneyssä. Yhtiö on raitiovaunujen ja pikaraitiotiekaluston markkinajohtaja. Yhtiö on toimittanut yli 2500 raitiovaunua eri puolille maailmaa. Yhtiö on noteerattu Toronton pörssissä ja sen liikevaihto viime tilikaudelta oli 15 miljardia dollaria.

Joukkoliikenteen asiantuntijat eri maista kokoontuvat 20.-24.5.2007 Helsinkiin Messukeskukseen kansainvälisen joukkoliikenneliiton UITP:n 57. maailmankongressiin ja joukkoliikennealan näyttelyyn. Kongressin teemana on Joukkoliikenne - liikkuvat ihmiset, kehittyvä kaupunki.
Kongressi avataan virallisesti maanantaina 21.5.2007. Avajaistilaisuuden pääpuhujana on taloustieteilijä ja kansainvälisen politiikan asiantuntija Jeremy Rifkin. Foundation of Economic Trends -järjestön puheenjohtajana toimiva Rifkin on kirjoittanut useita talouden trendejä ja yhteiskunnallisia muutoksia käsitteleviä kansainvälisiä bestsellereitä. Puheenvuorossaan hän käsittelee globalisaation joukkoliikenteelle asettamia haasteita ja mahdollisuuksia keskittyen muun muassa tulevaisuuden energian saantiin.
Paikalliset isännät esittelevät pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä kongressivieraille. HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenranta antaa yleiskuvan pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä, YTV:n toimitusjohtaja Hannu Penttilä tarkastelee joukkoliikenteen suunnittelua ympäristön näkökulmasta ja HKL:n suunnittelujohtaja Ville Lehmuskoski esittelee mobiilipalveluita ja joukkoliikennettä.
Maanantaina puhuu myös amerikkalainen sosiologi Saskia Sassen, joka teki tunnetuksi käsitteen "global city" globaali kaupunki. Sassen on tutkinut globalisaation prosesseja, työvoiman ja pääoman liikkumisen vaikutusta urbaaniin elämään.
Kongressin teema korostaa joukkoliikenteen ja kaupunkirakenteiden välistä vuorovaikutussuhdetta. Kaupunkien ja seutujen kehitys voi olla kestävää vain, jos niiden joukkoliikennejärjestelmät ovat tehokkaita ja dynaamisia. Toisaalta taas joukkoliikennejärjestelmän tehokkuus riippuu siitä, miten hyvin joukkoliikennejärjestelmä kytketään osaksi kaupunkialueiden kehittämistä. UITP:n pääsihteeri Hans Rat kommentoi teeman valintaa seuraavasti: "Valitsimme tämän teeman, koska sillä ilmaistaan paikallisliikenteen ja kaupunkialueiden hyvän ja vastavuoroisen suunnittelun tärkeyttä. Onnistuneimmat liikennejärjestelmät on toteutettu siellä, missä joukkoliikenteen merkitys kaupunkien kehittämisen perustana on ymmärretty."
Teema kiteyttää myös joukkoliikenteen kaksi roolia: joukkoliikenne varmistaa kaupunkilaisille paremman liikkuvuuden ja tukee osaltaan kaupunkien ja kaupunkialueiden taloudellista vireyttä. HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenrannan mukaan ohjelmatarjonnassa on huomioitu hyvin niin matkustajan, toimijan kuin tilaajankin näkökulmat sekä ympäröivän yhteiskunnan kehitys ja eri toimijoiden yhteistyö. Lahdenrannan mukaan Helsinki on ylpeä saadessaan olla ensimmäinen keskisuuri kaupunki, joka isännöi UITP:n maailmankongressia ja näyttelyä. Suomen kaikesta kaupunkijoukkoliikenteestä noin kolme neljäsosaa sijoittuu Helsingin seudulle, kun mittarina ovat matkustajakilometrit. Vuonna 2006 pelkästään Helsingin joukkoliikenteessä tehtiin yhteensä 220 miljoonaa matkaa.
UITP:n maailmankongressi järjestetään joka toinen vuosi. Helsingin kongressiin odotetaan lähes 2 000 joukkoliikennealan asiantuntijaa ja näyttelyyn noin viisituhatta vierailijaa. Torstai 24.5. on kaikille avoin näyttelypäivä (9-15.30). Maanantaista torstaihin näyttely on tarkoitettu alan toimijoille, jotka pääsevät vapaasti osallistumaan näyttelyyn rekisteröidyttyään.
Kansainvälinen joukkoliikenneliitto UITP perustettiin 1885. Nykyään se on maailmanlaajuinen joukkoliikennealan ammattilaisten verkosto, johon kuuluu yli 2 700 kaupunkitason sekä alueellisen, paikallisen ja kansallisen tason toimijaa 80 maasta.
Toiminnassa on mukana alan viranomaisia, liikennöitsijöitä, palveluntuottajia, teollisuuden edustajia, tutkijoita ja muita asiantuntijoita. UITP:n keskustoimisto on Brysselissä ja lisäksi sillä on kuusi aluetoimistoa eri puolilla maailmaa.

jyla4 (73K)
jyla5 (36K) Pasilassa Ratapihantielle ja sen varteen on tuotu kiskomateriaalia, kiskoja, risteyskappaleita ja vaihteita
Kuvat © Jyrki Längman 13.05.2007.


HKL ja Bombardier Transportation Finland Oy, yhteinen tiedotustilaisuus koskien matalalattiaraitiovaunuja tänään keskiviikkona 16.5. kello 13.45 HKL:n pääkonttorissa

Döbeln´in hevosraitiotien ensimmäinen koeajo oli 15.5. Liikennöinti alkaa 9-10.6.

>Helsinki. Linjan 8 liikenne Arabiaan alkoi 14.5.2007.
Ensimmäiset Arabiaan ajaneet linjan 8 vaunut olivat 54 ja 80, mutta jälkimmäinen lähti Arabiasta linjalle 6. (Linjojen 6 ja 8 aikataulut on suunniteltu siten, että osa vaunuista vaihtaa linjatunnusta Arabiassa.)
Ensimmäisen linjan 8 lähdön Arabianrannasta klo 6.23 ajoi vaunu 54.
Reittimuutos toi Arabiaan paitsi monipuolisempia yhteyksiä myös pidemmät liikennöintiajat, sillä sunnuntaisin linjan 8 ensimmäinen lähtö Arabiasta on vajaa kaksi tuntia ennen linjaa 6.
feder07_5 (69K)
Arabian aamu valkenee. Ensimmäinen linjan 8 vaunu saapumassa päätepysäkille.
feder07_6 (68K)
Arabian päätepysäkillä vaunu 54 lähdössä linjan 8 ensimmäiseen vuoroon klo 6.23 ja perässä välipalavaunu 80, joka on hetkeä aiemmin saapunut linjan 8 kilvin, mutta lähtee seuraavaksi linjalle 6.
feder07_7 (72K)
Paavlin kirkko ja raitiovaunu 8 kuvattuna totutusta poikkeavasta kuvakulmasta. Määränpääteksti on jo uuden päätepysäkin mukainen.
Kuvat © Daniel Federley.

kisa07_6 (88K)
kisa07_5 (78K)
Raitiolinjan 8 päätepysäkki Paavalin kirkolla oli näillä näkymin viimeistä päivää käytössä sunnuntaina 13.05.2007.
NrII 85 oli yksi kyseisenä päivänä Paavalin kirkolla käyneistä vaunuista. (Huomatkaa ”hieman” eri paria olevat vaunun numerot.) Kuvat © Kimmo Säteri.

m178 (56K)
Tänään 14.5. lähti sitten M 178 Rissasen kyydissä kohti pohjoista.
Helsinki, Vartioharju, Itäväylä klo. 9.50. (kännykuva)

HKL 213 kolaroi bussin kanssa lauantaiaamuna puoli seitsemän jälkeen Sturenkadun ja Porvoonkadun risteyksessä. J. Ahonen nimisen yhtiön bussi törmäsi vaunun vasempaan kylkeen.
Madon ykkösvaunu vaurioitui erittäin pahasti, ja 11 henkilöä loukkaantui, pahiten raitiovaunu kuljettaja.
Lisäksi samaan aikaan paikalle sattunut HelBin bussi törmäsi vaunun kanssa kolaroineeseen linja-autoon.
Vario suistui pahasti kiskoilta, Ylen Aikaisen tietojen (9.30) mukaan kuusi ihmistä kuljetettiin sairaalahoitoon.
Poliisi tutkii tapausta liikenneturvallisuuden vaarantamisena.
Kolmoset ajoivat onnettomuuden vuoksi useamman tunnin ajan Helsingkinkatua Eläintarhan asemesta.

Osa raitioliikenteestä siirtyy kesäaikatauluihin 14.5. Linjan 8 reitti pitenee Arabiaan
Raitiolinjat 1, 1A, 6, 7A, 7B ja 8 siirtyvät kesäaikatauluihin maanantaina 14.5. Linjojen 3B, 3T, 4, 4T ja 10 liikennetarjonta jatkuu talviaikataulujen mukaisena.
Samalla linjan 8 reitti pitenee Paavalin kirkolta Arabiaan. Reittiosuus ja pysäkit ovat samat kuin linjalla 6. Paavalin kirkon kääntösilmukassa oleva linjan 8 nykyinen päätepysäkki jää pois käytöstä.
Loput raitiolinjat sekä Helsingin bussilinjat siirtyvät kesäaikatauluihin sunnuntaina 3.6.

Yle:n tietojen mukaan HKL:n ja Bobardierin välisissä neuvotteluissa ei edistytty. HKL valmistautuu vetämään Variot pois liikenteestä 14.5. alkaen. Neuvottelut kuitenkin jatkuvat tänään.
Joka tapauksessa muut linjat kuin 3B, 3T, 4 ja 10 siirtyvät kesäaikatauluihin 14.5. alkaen.
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id59945.html

Viime aikoina VR:n Hyvinkään konepajalla täyskorjattuja Sm2 –yksiköitä ovat Sm2 6054-Eioc 6254 sekä sarjansa uusin eli Sm2 6100-Eioc 6300.

Kulosaaren Jumbo eli Brändö Spårvägsaktiebolagin moottorivaunu nro 1 upeasti entisöitynä ja ensimmäistä kertaa yleisölle esiteltävänä Kauppatorin ykkösraiteella 8.5.2007 klo 16-18. Vaunu juhlisti viereisellä kaupungintalolla avattua Kulosaaren satavuotisnäyttelyä. Satavuotisnäyttelyn otsikko on "Toteutunut unelma - Kulosaari sata vuotta 1907-2007" ja se on avoinna kaupungintalolla 7.6. saakka päivittäin klo 8-16. (suljettuna 28.5. ja 5.6.) Sitten näyttely siirtyy Raitioliikennemuseolle (13.6.-29.7.) ja myöhemmin vielä Stoan galleriaan (15.-28.10.).
Kuvissa BS1 Kauppatorilla sekä siirtoajolla Snellmaninkadulla.
jora07_22 (72K)
jora07_23 (74K)
jora07_24 (64K)
jora07_25 (63K)
jora07_26 (84K)
jora07_27 (69K)
jora07_28 (51K)
Kuvat 8.5. © Jorma Rauhala

bs1a (74K)
Suomen uusin raitiovaunu, Brändö Spårvägs 1,(EM-Team Oy, Lempäälä / HKL, Helsinki 2007) ensimmäistä kertaa julkisesti esillä Vallilan hallipihalla 08.05.
bs1b (86K)
Vaunu on jo kytketty hinausvaunuun H-1, joka hinasi sen Kauppatorille.
bs1c (69K)
Hetkeä oli ikäänkuin todistamassa joukko eri vuosikymmenten vaunuja 50-, 60-, 80- ja 90-luvuilta. Eli H-1, 153, 75 (joka tänään oli kolarissa) ja 240.
bs1d (79K)
Näin lähdettiin kohti Kauppatoria klo 15.00. H-1 hinaa ja H055 varmistaa.

HKL tarjoaa kuvataidetta raitiovaunujen näyttöruuduilla
Näyttöruuduilla varustettujen raitiovaunujen matkustajat saavat toukokuun ajan nauttia kuvataiteesta. Raitiovaunujen näyttöruuduilla esitellään viiden taiteen opiskelijan teoksia 7.5.-31.5.2007. HKL:n kanssa yhteistyössä toteutetun Hetkinen-näyttelyn ovat tuottaneet kuvataiteilijat Noomi Ljungdell, Tuomo Rainio, Aki-Pekka Sinikoski, Heli Sorjonen ja Niina Vatanen.
HKL:n viestintäpäällikkö Leena Rautanen-Saari uskoo taidenäyttelyn lisäävän matkustusviihtyvyyttä. "HKL haluaa tarjota matkustajilleen myös elämyksiä. Nyt joukkoliikenteen asiakas voi matkansa aikana tutustua nuorten taiteilijoiden teoksiin."
Kuvataiteen esittäminen julkisessa tilassa on tärkeää myös taiteilijaryhmälle, joka haluaa tuoda valokuvat ja luovuuden osaksi jokapäiväistä elämää. Tuhansien ihmisten päivittäin käyttämä joukkoliikenne soveltuu hyvin arjen rutiinien ja taiteen kohtauspaikaksi.
"Taide kuuluu myös arkielämään, ei vain sunnuntaisille museokäynneille. Haluamme tuoda uuden ulottuvuuden joukkoliikenteen asiakkaan arkipäivän reitille", kiteyttää kuvataiteilija Tuomo Rainio.
Näyttelyä lähdettiin alun perin koostamaan matkateeman ympärille. Hetkinen-näyttely kertookin havahtumisesta etäisyyteen, aikaan ja matkaan. Nimensä mukaisesti näyttelystä voi nauttia juuri sen hetken verran, jonka matkustaja viettää raitiovaunussa.
Viikolla 19 näyttöruuduilla esitellään Heli Sorjosen, Noomi Ljungdellin ja Tuomo Rainion töitä. Viikolla 20 vuorossa ovat Aki-Pekka Sinikosken valokuvat ja viikolla 21 Niina Vatasen ja Tuomo Rainion työt.

(4.5.)RAITIOLIIKENTEEN KESÄLIIKENNE AIKAISTUU OSIN
HKL on kevään aikana neuvotellut Bombardier Transportationin kanssa Variotram-matalalattiaraitiovaunuihin liittyvistä kestävyys- ja käytettävyysongelmista. Tällä viikolla käydyissä neuvotteluissa ei päästy HKL:ää tyydyttävään ratkaisuun. Siksi HKL varautuu siihen, että liikenne Variotram-matalalattiaraitiovaunuilla lakkaa 14.5.2007 ja raitiovaunuliikenne siirtyy osittain kesäaikatauluihin.
Variotram-raitiovaunujen luotettavuus ja kestävyys ei ole vastannut HKL:n vaatimuksia. Vaunujen kestävyysongelmista HKL on saanut lisätietoja VTT:n talven aikana tekemien mittausten perusteella.
HKL on tutkinut vaihtoehtoisia tapoja hoitaa liikenne nykyistä pienemmällä vaunumäärällä. Selkein ja helpoimmin toteutettava tapa on kesäliikenteen aikaistaminen kolmella viikolla osassa raitioliikennettä. Linjat 4 ja 10 jatkavat normaalilla talviaikataululla. Samaten linjoilla 3 B ja 3T liikennetarjonta säilyy normaalina.
HKL:n ja Bombardierin edustajat jatkavat neuvotteluja ensi viikon torstaina.

14polamo (85K)
HKL 14 mainosvaununa Vallilassa 3.5. Klo 16:45 se lähti Hämeentietä pohjoiseen.
Kuva © Mika Polamo.

Metron juhlavuosi kutsuu kaupunkilaiset mukaan
Helsingin metro täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Matkustajaliikenne alkoi koeluontoisena 1.6.1982 ja virallisia avajaisia vietettiin 2. elokuuta.
Metrolla oli pitkä historia takanaan jo ennen kuin junat pääsivät liikenteeseen: suunnittelu aloitettiin toden teolla 1950-luvulla ja rakentamispäätös tehtiin vuonna 1969. Metrosuunnitelmia epäiltiin ja vastustettiin. Sittemmin metro on löytänyt paikkansa Helsingin liikennevälineiden joukossa ja se saa matkustajilta toistuvasti korkeimmat arvosanat liikennevälineiden välisissä vertailuissa. Matkustajat kiittävät etenkin metron nopeutta ja täsmällisyyttä.
Neljännesvuosisadan merkkipaalu näkyy ja kuuluu toukokuusta alkaen niin metroasemilla ja - junissa kuin erilaisissa näyttelyissä ja kilpailuissakin. Moni tapahtumista on kaikille avoin: juhlavuoden tavoitteena on antaa matkustajille pieniä elämyksiä sekä lisätä matkustusviihtyvyyttä. Moni myös pääsee kertomaan joko sanoin, kuvin tai vaikka sävelin oman tarinansa metrosta. Metron vaiheita lähestytään käyttäjien ja kokijoiden näkökulmasta: oman palansa metrohistoriaa kertovat sekä matkustajat, liikenteen harrastajat että metrossa työskennelleet.
Päivälehden museossa osoitteessa Ludviginkatu 2 - 4 avautuu perjantaina 4. toukokuuta Metro 25 vuotta - näyttely, joka tarjoaa kuvia, ääniä ja kertomuksia metroradan varrelta . Toukokuun lopulta alkaen näyttelyssä voi kokeilla simulaattorissa myös metrolla ajamista. Näyttely on avoinna syyskuun loppuun asti. Valokuvia tulee esille myös metroasemiin ja - juniin.
HKL ja Ylen nuorten media-areena Free Your Mind järjestävät yhdessä musiikkikilpailun, jonka tarkoituksena on luoda musiikkia metron ääniä apuna käyttäen. Kilpailua varten on äänitetty metron ääniä, sampleja, jotka voi ladata omalle koneelle työstettäviksi. Musiikkityyli on vapaa - olennaisinta on, että kappaleessa on tunnistettavasti käytetty metrosampleja.
Ladattavat samplet löytyvät Free Your Mindin nettisivuilta ja ne ovat ladattavissa toukokuun puoleen väliin. Kilpailun voittaja julkistetaan Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Lisätietoja kilpailusta voi lukea Free Your Mindin nettisivuilta www.freeyourmind.fi. Metrotapahtumia on vuoden mittaan luvassa lisää, kesäkuussa muun muassa Amazing Race eli kaupunkisuunnistus, jossa nuoret ajavat metrolla, suorittavat tehtäviä ja ratkovat arvoituksia.
HKL teettää juhlavuonna kaksikin historiikkia metrosta. Tutkija Leena Louhivuoren näkökulmana on sosiaalisten suhteiden kehitys metroradan varrella. Myös HKL:n tiedottajan Tapio Tolmusen historiikissa inhimillinen puoli on vahvasti esillä: mukana on niin päättäjien kuin matkustajien muistoja metron vaiheista.
Juhlavuoden tapahtumista kerrotaan muun muassa HKL:n nettisivuilla www.hkl.fi sekä HKL Linjalla - sivulla, joka ilmestyy Metro-lehdessä ja Uutislehti 100:ssa joka maanantai ja torstai.
HKL haluaa jo tässä vaiheessa kiittää kaikkia metron 25-vuotisjuhlaa tekeviä tahoja, niin Päivälehden museota, tutkija Leena Louhivuorta, Helsingin eri virastoja ja laitoksia kuin yksityisiä henkilöitäkin.

Ruusuista ratikkamatkaa äitienpäivänä 13.5.
HKL ajaa jo perinteisen tapaan ruusuisia ratikkakierroksia äitienpäivänä sunnuntaina 13.5.
Ruusuja on jaossa matalalattiaisella välipalalla varustetussa nivelvaunussa 80 ja ns. Ludvigshafenin ratikassa numero 150. Ruusuvaunut kiertävät reittiä Töölön halli - Mannerheimintie - Kauppatori - Kruununhaka - Haka-niemi - Helsinginkatu - Töölön halli.
Vaunu 150 lähtee kierroksilleen Töölön hallilta klo 12 ja klo 13.30, vaunu 80 puolestaan klo 12.30 ja 14. Kyytiin pääsee maksutta kaikilta pysäkeiltä. Ruusuvaunut tunnistaa linjakilvestä Ruusuratikka/Rosenvagn.
Vaunussa 150 matkantekoa tahdittaa myös iloinen musiikki.

Teneriffan raitiotie, Metro Tenerife, avattaneen vihdoin 2.6.

Helsinki City Run -puolimaraton juostaan lauantaina 12.5. klo 15 alkaen. Juoksuun odotetaan noin 6000 osallistujaa. Maraton vaikeuttaa liikennettä erityisesti Olympiastadionin ympäristössä Helsinginkadulla ja Nordenskiöldinkadulla.
Helsinginkatu on suljettu ajoneuvoliikenteeltä klo 15.00-15.40
· Raitiolinja 8 sekä bussilinjat 53 ja 70T ajavat Rautatieaseman ja Hakaniemen kautta.
Tarkempi reittikuvaus:
Raitiolinja 8 ajaa kummassakin suunnassa reittiä Helsinginkatu - Kaarlenkatu - Karhupuisto - Porthaninkatu - Hakaniementori - Kaisaniemenkatu - Mannerheimintie - Sibeliuksenkatu - Ruusulankatu - Runeberginkatu.
---
Nordenskiöldinkatu suljetaan liikenteeltä klo 15.20 alkaen noin klo 16.15 asti
· Linjat 7A ja 7B ajavat reittiä Kuusitie - Mannerheimintie - Aleksi - Snellmaninkatu - Hämeentie - Mäkelänkatu - Pohjolankatu - Linja 1A päätepysäkki.
· Linja 3T ajaa Töölöstä Kuusitielle.
· Linja 3B ajaa Läntiseltä Brahenkadulta Sturenkadulle ja Paavalin kirkolle, josta se palaa Hämeentietä keskustaan.
---

Euroviisuviikolla keskustassa useita kaupunkiliikenteen poikkeusjärjestelyjä
Eurovision laulukilpailut oheistapahtumineen vaikuttavat keskustan ja Hartwall Areenan ympäristön liikenteeseen useana päivänä. Kilpailujen semifinaali järjestetään torstaina 10.5 ja finaali lauantaina 12.5. ja sekä harjoituksia 9. -12.5. Lisäksi Helsingin keskustassa järjestetään useita Euroviisuihin liittyviä oheistapahtumia 7.5. - 12.5.
Konserttiin matkustaminen
---
VR:n erityinen Euroviisu-juna liikennöi Helsingin ja Pasilan välillä noin kaksi tuntia ennen ja jälkeen konserttien 9.-12.5. Vuoroja on keskimäärin 25 minuutin välein.
---
Lisäliikenne
---
-Torstaina 10.5. Helsingin sisäisessä liikenteessä, YTV:n seutuliikenteessä ja VR:n lähiliikenteessä ajetaan perjantaiaikataulujen mukaan. Yölinjat 01N - 09N liikennöivät kaikkina öinä torstaista lauantaihin.
-Perjantaina 11.5. ja lauantaina 12.5. ajetaan lisävuoroja iltayön N-bussilinjoilla ja aamuyön linjoilla 01N - 09N.
-Lauantaina 12.5. lisätään N-bussilinjojen ja aamuyön bussiliikenteen lisäksi tarjontaa raitiolinjoilla finaalilähetyksen päättymisen jälkeen. Pasilan raitioliikennettä jatketaan poikkeuksellisen myöhään: linjatunnuksella 7X liikennöidään yhteen suuntaan Länsi-Pasilan Kyllikinportti-pysäkiltä Töölön ja Rautatientorin kautta Sörnäisiin kello 01.15 - 02.30.
Poikkeusreitit
Helsingin keskustassa voi olla satunnaisia ruuhkista johtuvia poikkeusjärjestelyjä 6.5. - 13.5. Senaatintorin tapahtumien aikana alueen ympäristön linjat ajavat tarvittaessa poikkeusreittejä.
Keskiviikkona 9.5. vietetään Eurooppa-päivää. Tapahtuma voi aiheuttaa hetkellisiä kaupunkiliikenteen poikkeusjärjestelyjä.
-Kello 14.30 alkaen järjestetään Kokkien marssi Kolmen sepän patsaalta Senaatintorille. Marssin ajan Aleksanterinkatua liikennöivät raitiolinjat 3B, 3T, 4, 4T, 7A ja 7B ajavat poikkeusreittiä Rautatieaseman ja Kruununhaan kautta.
Torstaina 10.5. järjestetään Euroviisujen semifinaali. Senaatintori toimii kaupunkilaisten viisukatsomona. Torilla järjestetään konsertteja torstaina kello 17 alkaen ja semifinaalilähetystä seurataan jättiscreeneitä kello 22 - 00. 30.
-Aleksanterinkadun raitiolinjat 3B, 3T, 4, 4T, 7A ja 7B sekä bussilinja 16 ohjataan tarvittaessa poikkeusreiteille.
Perjantaina 11.5. järjestetään Helsinki Party, jolloin keskustassa on konsertteja ja ohjelmaa varhaisesta iltapäivästä noin klo 22 asti. Tapahtuman ajan keskustan liikennettä rajoitetaan Pohjoisesplanadilla, Aleksanterinkadulla ja tarvittaessa myös Snellmaninkadulla. Tapahtumat vaikuttavat erityisesti Aleksanterinkadun raitioliikenteeseen kello 15.30 alkaen hetkittäin tapahtumien keston ajan sekä bussilinjan 16 liikenteeseen kello 18 alkaen.
Poikkeusreittien ajan sekä 3B että 3T kiertävät molemmat Eiran reittiosuuden 3T:n reittisuunnassa ja jatkavat Kauppatorilta Kruununhaan kautta omille reiteilleen.
Linjat 4 ja 4T ajavat Rautatientorin ja Kruununhaan kautta Katajanokalle.
Linjat 7A ja 7B ajavat Rautatientorin kautta.
Linja 16 ajaa kello 18 - 22 Hernesaaren suuntaan poikkeusreittiä Liisankatu - Kaisaniemenkatu - Vilhonkatu - Kaivokatu - Erottaja - oma reitti.
Liikenteeseen vaikuttavat tapahtumat:
· Kello 15.45 Puolustusvoimien Viisutattoo Kolmen sepän patsaalta Senaatintorille. Aleksin raitioliikenne katkaistaan klo 15.30 marssin keston (noin 15 minuuttia) ajaksi.
· Kello 17.10 Kuorokulkue Senaatintorilta Kolmen sepän patsaalle. Aleksin raitioliikenne katkaistaan kulkueen ajaksi.
· Kello 18 Historiallinen kulkue Esplanadilta Kluuvikadulle. Pohjoisesplanadi suljetaan kokonaan ajoneuvoliikenteeltä kello 18-22, jonka ajan linja 16 ajaa poikkeusreittiä.
· Kello 19 Kolmen Sepän aukiolla konsertti. Raitioliikenne ohjataan pois Aleksanterinkadulta, mikäli alueen kadut ruuhkautuvat.
· Kello 20 Sambakulkue ja kello 21 Finaalikulkue Pohjoisesplanadilta Unioninkadun poikki Senaatintorille. Kulkueiden ajan Aleksanterinkadun raitioliikenne poikkeusreiteillä.
Senaatintorilla ohjelma päättyy noin kello 22.30. HKL varautuu tapahtuman päättymiseen lisäliikenteellä.
Lauantaina 12.5. on Euroviisujen finaalipäivä, jolloin keskustassa järjestetään ohjelmaa erityisesti Senaatintorin ympäristössä.
· Senaatintorin ympäristön liikenne ohjataan poikkeusreiteille, mikäli torille saapuu paljon yleisöä.
Tapahtumat Senaatintorilla päättyvät noin kello 01.30. HKL varautuu tapahtuman päättymiseen lisäliikenteellä.
· Lauantaina 12.5. järjestetään Euroviisu-finaalipäivän tapahtumien lisäksi myös Helsinki City Run -puolimaraton. Se aiheuttaa tilapäisiä liikennejärjestelyjä ja poikkeusreittejä erityisesti Olympiastadionin ympäristössä klo 15 - 18.

Kulosaaren ratikka Kauppatorilla 8.5.
Kauppatorin kulmalla pääsee tiistaina 8.5. aistimaan vanhan ajan ratikkatunnelmaa. Kulosaareen ajaneesta Asea-merkkisestä vaunusta, joka kaupunkilaisten suussa tunnettiin nimellä Jumbo, on rakennettu jäljitelmä, jota voi ihailla ja ihmetellä ykkösen päätepysäkillä noin klo 16 - 18.
Kaksi Jumbo-vaunua ajoi Kulosaareen vuosina 1919 - 1936. Jumbot olivat Suomen ensimmäiset telivaunut ja niissä oli jopa erilliset osastot tupakoiville ja tupakoimattomille. Vaunujen ulkoseinätkin poikkesivat muista ratikoista, ne olivat nimittäin puupaneelia.
Kun viranomaiset kielsivät Jumboja ajamasta Kulosaareen heikkokuntoisen sillan takin, niillä matkattiin vielä Munkkiniemeen ja Käpylään, kunnes ne poistettiin liikenteestä vuonna 1954. Vanhemmilla helsinkiläispolvilla on siis vaunumallista vielä omiakin muistoja.
Uudesta Jumbosta on rakennettu mahdollisimman paljon alkuperäisen näköinen, muun muassa ulkokatto on tehty pellavakankaasta entisajan materiaaleja käyttäen.
Jumbon rakensi lempääläinen A-Team Oy, jolla työ oli noin puolentoista vuoden urakka. Vaunu tuodaan Kauppatorille lavetilla, mutta HKL:n on tarkoitus jatkossa saada se myös liikkeelle kutsuvieras- ja juhla-ajoon.
Jumbo on rakennettu Kulosaaren 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Samaan aikaan, kun vaunu paistattelee komeudessaan Kauppatorilla, kaupunginjohtaja Jussi Pajunen avaan kaupungintalolla Kulosaaren huvilakaupunki 100-vuotta näyttely, joka kertoo saaren asutuksen vaiheista ja tietenkin myös Kulosaareen aikanaan vieneestä ratikkalinjasta.
Yleisölle näyttely on avoinna kaupungintalolla 9.5. - 7.6 Raitioliikennemuseossa näyttely on esillä 13.6. - 29.7.

jora07_17 (97K)
jora07_18 (33K)jora07_19 (41K)
jora07_20 (40K)jora07_21 (34K)
feder07_04 (29K)feder07_03 (33K)
feder07_02 (86K)
EM-Team Oy:n hallissa lähtövalmisteluissa, traktori vetää ulos ja nosturi nostaa rekan kuljetuslavetille ja matka voi alkaa...
Kulosaaren Jumbo eli BS 1 tuotiin Kuljetus K. Rissasen kyydillä Vallilaan 2.5.2007. Sisällä hallissa oltiin klo 17.52.
Ylemmät viisi kuvaa © Jorma Rauhala ja alemmat kolme © Daniel Federley.

02.05. HKL 91 (NrII) lavettilkuljetuksella matkalla pohjoiseen. Havaittu klo 20.30 jälkeen laskeutuvan Kehä III:lta Vanhalle Lahdentielle.

Vapunpäivänä 1.5. tuli Pitkälläsillalla vastaan myös linjalle 3X kilvitetty Nr matkalla kohti Rautatientoria klo 14.30 maissa.

kisa07_3 (58K)
kisa07_4 (49K)
Raitiolinjaa 10X ajettiin Vapun päivänä 01.05.2007 Tarkk’ampujankadun ja Oopperan välillä. Etenkin Lasipalatsin ja Tarkk’ampujankadun välillä matkustajia riitti toisinaan jopa tungokseen saakka. Linjan 10X kalustona oli NrII –vaunut 77 ja 107 sekä Variotram 231. Kaksi ensiksi mainittua vaunua esiintyvät kuvissa, vaunu 77 on kuvattu Tarkk’ampujankadulla ja vaunu 107 Oopperalla. Kuvat © Kimmo Säteri.

Tango-orkesteri yllättää raitiovaunumatkustajat ja viisuvieraat
Seitsenhenkinen, perinteistä suomalaista tangomusiikkia soittava Vallilan Tango esittää tiettävästi ensimmäistä kertaa maailmassa suomalaista tangoa raitiovaunussa. Orkesteri soittaa 3T-linjalla euroviisufinaalin aattona perjantaina 11.5. aamuyhdeksästä puolille päivin.
Tempauksen tavoitteena on tehdä vanhaa suomalaista tanssimusiikkia tunnetuksi uudelle yleisölle paikassa, jossa siihen ei tavallisesti törmää. Tangoratikka ajaa euroviisujuhlien aikana, joten myös kansainväliset viisuvieraat pääsevät nauttimaan kansallisesta musiikkimaisemastamme.
"Raitiovaunu luo hienon kontrastin tangomusiikille. Ratikka kuuluu arkipäivään ja kaupunkiin, tango taas muistuttaa ihmisiä juhannuksesta, lavatansseista ja maaseudusta. Vallilan Tango haluaa yhdistää nämä ja soittaa ihmisille arjen keskellä", pohdiskelee orkesteria tukevan Kulttuuriyhdistys Vallilan Tangon puheenjohtaja Antti Alavuotunki.
Oman kontrastinsa orkesterin musiikkiin tuo hollantilaissolisti Hans Wessels, jonka tulkinta klassikkosävelmien suomalaisista sanoista on ainutlaatuinen ja mieleenpainuva.
"Suomalaisessa tangossa kiehtoo sen liioiteltu surullisuus: melankoliset melodiat ja dramaattiset sanat, joita suomalainen tuskin lausuu ääneen muulloin kuin tangossa. Juuri nämä asiat tekevät siitä niin mielenkiintoista laulettavaa", sanoo laulusolisti Hans Wessels. "Surullisuudesta huolimatta tango tuntuu saavan suomalaiset hyvälle tuulelle. Haluamme, että ratikkamatkalaiset jatkavat päiväänsä tanssien!"
Tangoratikka toteutetaan yhteistyössä HKL:n kanssa.
"HKL haluaa antaa kaupunkilaisille mukavia elämyksiä euroviisujen ja kevään kunniaksi. Raitiovaunu jos mikä on olennainen osa Helsinkiä, ja tango osa suomalaista musiikkiperintöä", kertoo HKL:n viestintäpäällikkö Leena Rautanen-Saari.
Matka tangoratikassa maksaa tavallisen raitiovaunumatkan verran. Ratikka liikennöi normaalin aikataulun mukaan. Tarkempi aikataulu julkaistaan verkossa osoitteissa www.vallilantango.net ja www.hkl.fi.
Tangoratikan äänentoiston toteuttavat Helsingin ammattikorkeakoulun Stadian opiskelijat. Tangoratikka on myös osa Kallio Kukkii -kaupunginosatapahtumaa.

jn07_09 (86K)
Variotram HKL 220 on tullut takaisin ajoon Saksan reissun jälkeen.
Vaunu liikkui linjalla 10 mm. 28.4.2007. Kuva © J. Nordlund

MVV-V:ltä Mannheimista Helsinkiin ostettavat Gt8N-vaunut ovat:

MVV 503 (ex Gt6 354 valm. 1962/1991)
MVV 507 (ex     366       1962/1992)
MVV 510 (ex     374       1962/1992)
MVV 517 (ex     419       1964/1991)
MVV 519 (ex     429       1964/1991, exex Gt6 VBL 141, exexex MALU 429)
MVV 523 (ex     434       1964/1991, exex Gt6 VBL 146, exexex MALU 434)

mvv515 (81K)
MVV 515 Mannheimin keskustassa 05.2006. Tämän vaunun kotipaikka on nykyään Łódź.

Helsingin liikenne vappuna 2007
Vappuaattona, maanantaina 30.4. Helsingin sisäisessä liikenteessä ajetaan arkiaikataulujen mukaan. Vapunpäivänä, tiistaina 1.5. raitiolinjoilla on sunnuntaiaikataulut ja metrolla ja busseilla lauantaiaikataulut.
Ydinkeskustan kadut rauhoitetaan jalankulkijoille vappuaatosta klo 17 alkaen vapunpäivän iltaan klo 18 asti. Aleksin ratikat 3B, 3T, 4, 7A ja 7B ovat poikkeusreiteillä vappuaattona noin klo 17 alkaen yöliikenteen loppuun ja bussi 16 vapunaatosta klo 17 alkaen vapunpäivään noin klo 18 asti.
- 3B ja 3T ajavat Lasipalatsilta Bulevardin, Fredrikinkadun ja Tehtaankadun kautta Perämiehenkadun kääntöpaikalle ja palaavat samaa reittiä Lasipalatsille. Linjat korvaa Eiran ja Etelärannan välillä n. klo 17 -1.30 bussi 3X.
- 4 ajaa molemmissa suunnissa Kruunuhaan kautta Liisankatua ja Snellmaninkatua pitkin.
- 7A ja 7B ajavat molemmissa suunnissa Aleksin sijasta Kaisaniemenkadun kautta.
---
Lisäratikka 10X ajaa linjan 10 reittiä Oopperalta Tarkk'ampujankadulle vapunpäivänä noin klo 9 -12.

jora07_14 (74K)
SRS:n kevätajelulla 22.4. olleet vaunut 157 ja 150 Rautatientorin pysäkillä. Mielenkiintoiset ajeluvaunut keräsivät suuren suosion.
jora07_15 (77K)
Vaunu 157 kääntymässä Castréninkadulta Toiselle linjalle.
jora07_16 (60K)
Runeberginkadulla. Kuvat © Jorma Rauhala.

Liedon Vanhassalinnassa entisen halkosahan tiloissa varastoituna olleet raitiovaunut TKL 17, 32 ja 40 on siirretty takaisin Turun vanhaan raitiovaunuhalliin 19.-20.4.2007.
Vaunut siirrettiin Lietoon 1980-luvun lopussa, koska ne joutuivat Turun silloisessa ulkovarastointipaikassa ilkivallan kohteeksi. Liedossa vaunuvanhukset ovat saaneet olla rauhassa. Vaunujen entisöinnistä ei ole päätöksiä. Turun Maakuntamuseolla on nyt saman katon alla kaikkiaan seitsemän raitiovaunua eriasteisessa kunnossa.

HKL on varannut kuusi Gt8N -vaunua Mannheimista. Päätös vaunujen hankinnasta tehdään viimeistään 14.5.: Helsingin Sanomat

Joukkoliikennelautakunta päätti 19.4. oikeuttaa HKL:n toimitusjohtajan päättämään, että raitioliikenne siirtyy kesäaikatauluihin poikkeuksellisesti osittain 14.5. lähtien, mikäli Bombardier Transportationin kanssa ei päästä neuvotteluissa tyydyttävään ratkaisuun.
HKL on neuvotellut Bombardier Transportationin kanssa Variotram-matalalattiaraitiovaunuihin liittyvistä kestävyys- ja käytettävyysongelmista. Mikäli neuvotteluissa ei päästä tyydyttävään ratkaisuun ja liikenne Variotram-matalalattiaraitiovaunuilla lakkaa 14.5., on HKL:llä valmius hoitaa liikenne muulla kalustolla.
HKL on tutkinut vaihtoehtoisia tapoja hoitaa liikenne nykyistä pienemmällä vaunumäärällä. Selkein ja helpoimmin toteutettava tapa on kesäliikenteen aikaistaminen kolmella viikolla osassa raitioliikennettä. Kuitenkin linjat 4 ja 10 jatkaisivat normaalilla talviaikataululla. Samaten linjoilla 3 B ja 3T liikennetarjonta säilyisi normaalina.
Lisäksi päätettiin mm. 17 NrI-vaunun peruskorjauksesta ehdotuksen mukaan. (eli peruskorjataan mutta matalalattiaista väliosaa ei tule.)

kisa07_1 (89K)
kisa07_2 (93K)
Raitiolinjan 1A kalustossa on ollut viime aikoina havaittavissa saksalaisvalmisteita kalustoa. Niin myös torstaina 19.04.2007, kun ”Mannet” 151 ja 153 sekä Variotramit 202 ja 224 kulkivat kyseisellä linjalla. Kuvissa esiintyvät vaunut 153 ja 224 ovat Tehtaankadulla. Kuvat © Kimmo Säteri.

jora07_12 (85K)
HKL 12:ssa ei ole enää "80 v" teippauksia. Kuva © 11.4.2007 Jorma Rauhala.
jora07_13 (55K)
HKL 339 pendelöi Kolmikulman ja Viking-terminaalin välillä. Nordean rahastoihin tutustuneita kuljetettiin Kolmen sepän ja Wanhan sataman välillä iltapäivällä 17.4.2007. Kuva © Jorma Rauhala.

Useat keskustan bussi- ja raitiolinjat ajavat poikkeusreittejä viikonloppuna 20. -22.4. Raitiolinjoilta ajamatta jääviä reittiosuuksia korvataan busseilla 3X, 6X ja 10X. Poikkeusreittien syynä on Mannerheimintien ja Bulevardin risteyksessä tehtävä raitiovaunukiskojen uusimistyö.
---
Raitiovaunut
Raitiovaunut 3B, 3T, 6 ja 10 ajavat kiskotyön vuoksi poikkeusreittejä perjantai-illasta 20.4. klo 18.30 lauantaiaamuun 21.4. klo 10 saakka.
- Linjat 3B ja 3T ajavat molemmat reittiä Aleksanterinkatu - Kauppatori - Eira - Perämiehenkatu (linjan 1A päätepysäkki). Korvaava bussi 3X ajaa reittiä Mannerheimintie/Ylioppilastalo - Lönnrotinkatu - Yrjönkatu - Bulevardi - Fredrikinkatu - Laivurinkatu - Tehtaankatu - Huvilakatu - Pietarinkatu - Laivurinkatu - Fredrikinkatu - Bulevardi - Mannerheimintie - Lasipalatsi (Sokos) - Postikatu - Kaivokatu - Mannerheimintie/Ylioppilastalo.
- Linja 6 ajaa Mannerheimintieltä Aleksanterinkatua Katajanokan terminaaliin (linjan 4T päätepysäkki). Korvaava bussi 6X ajaa reittiä Mannerheimintie/Ylioppilastalo - Lönnrotinkatu - Yrjönkatu - Bulevardi - Hietalahti - Bulevardi - Mannerheimintie - Lasipalatsi (Sokos) - Postikatu - Kaivokatu - Mannerheimintie/Ylioppilastalo.
- Linja 10 ajaa Mannerheimintieltä Aleksanterinkatua Kauppatorille (linjan 1 päätepysäkki).
Korvaava bussi 10X ajaa reittiä Tarkk'ampujankatu - Erottajankatu - Mannerheimintie/Ylioppilastalo - Lasipalatsi (Sokos) - Postikatu - Kaivokatu - Mannerheimintie/Ylioppilastalo - Lönnrotinkatu - Yrjönkatu - Punanotkonkatu - Tarkk'ampujankatu.
Kirurgille, Eiraan ja Hietalahteen meneviin busseihin pääsee esimerkiksi Mannerheimintien Ylioppilastalo-raitiovaunupysäkiltä ja Sokoksen edestä linjan 24 pysäkiltä. Siltä lähdettyään bussit kiertävät Sokoksen korttelin ja palaavat Kaivokatua Mannerheimintielle.

ruuhka (66K) Vallila 18.04.: Kun ohi kulkee on Vallilan ratapiha yleensä autio ja tyhjä. Mutta "varjele kun selkäs käännät", niin alkaa tapahtua.
H-1 on jo ehtinyt peruuttaa näkymättömiin. Kohta sen jälkeen koeajokilvillä tullut 34 valmistautuu umpisuolessa peruuttamaan. Vuoroaan odottaa pian edellämainitun jälkeen saapunut 2119. Ja aivan sen perässä koeajokilvillä tullut 54 on hännänhuippuna.
opaste (46K) Viehättävässä ympäristössä "ajantasaista" opastusta tänä päivänä (18.4.2007). Helsinki, Asematunneli, "vain raitiovaunuihin".


tae1 (80K)
tae2 (35K)tae3 (35K)
Afrikan uusin raitiotie on koeajovaiheessa Teneriffalla Kanariansaarten itsehallintoalueen pääkaupungissa Santa Cruz de Tenerifessä. Pääkaupungin asukasluku on noin 220.000.
Santa Cruzin raitiotien sivusto http://www.metrotenerife.com/
raitiotietietoa http://www.guagua.com/entfe_E.htm

jyla2 (77K) Ratatöitä Hämeentiellä Hakaniemen päässä 10.04.2007 alkaen (ensimmäinen kuva 12.04 ja toinen kuva 13.04)
Kuvat © Jyrki Längman.
(alemmasta kuvasta näkyy, että lähimmässä risteyskappaleessa ei ole uraa poikkeavalle raiteelle. Siis kuten Kauppatorin 0-raiteelle. toim.)
jyla3 (71K)

Maanantaina 16.04.2007 linjalla 1A ajoivat ainakin Mannheimissa aikaisemmin liikennöineet vaunut 151 ja 154. Lisäksi uudemmat saksalaisvalmisteiset vaunut eli Variotramit 207 ja 212 pitivät huolen siitä, että linjalla 1A oli liikenteessä melko lailla saksalaisvalmisteista kalustoa.

Kiskotyöt muuttavat liikennejärjestelyjä Mannerheimintien eteläpäässä 20.–23.4

12kap (85K)
Ykkösen päättärillä tapahtui 14.4. HKL:n järjestämä koko perheen tapahtuma näytti kiinnostavan erityisesti eläkeläisiä.

Joukkoliikennelautakunta 19.4., mm. HANKESUUNNITELMA SEITSEMÄNTOISTA 1970-LUVUN NIVELVAUNUN PERUSKORJAUKSESTA, otteita:
1970-luvun vaunuihin on tehty niiden elinaikana muutos- ja kunnostustöitä. Perusteellista korroosion poistoa ja rakenteiden uusimista ei niihin ole tehty. Pienillä korjaustoimenpiteillä vaunujen elinikää on jäljellä 5 – 7 vuotta. Mikäli näille vaunuille tehdään samanlainen peruskorjaus kuin 1980-luvun vaunuille on nyt tehty, vaunujen korin rakenteellinen ikä on noin 15 – 20 vuotta. Osa vaunujen komponenteista rajoittaa käyttöiän 10 – 15 vuoteen. Lisäksi vaunut ovat peruskorjauksen jälkeenkin korkealattiaisia.
1970-luvun nivelvaunusarja käsittää kaikkiaan 40 vaunua. Näistä on peruskorjattu lähinnä suurten kolareiden takia aikaisemmin kolme vaunua. Seuraava sopimus tulisi tehdä 17 vaunun peruskorjauksesta. Näin kaikkiaan 20 1970-luvun vaunuun olisi tehty peruskorjaus samalla tavalla. Mikäli myöhemmin syntyy tarve korjata enemmän 1970-luvun vaunuja, voidaan tarjouspyynnöissä ja hankintasopimuksessa varautua optiolausekkeella korjaamaan loputkin 20 vaunua.

Vario 236 lähti Saksaan korjattavaksi. Aiemmassa havainnossa on siis menomatka kyseessä.

To 12.4.2007: Mato 236 on lavetilla Koskelan pihassa. Ei ole varmaa tietoa siitä, onko vaunu tulossa vai menossa.

fdc (49K) Suomen Posti Oyj julkaisee 9.5.2007 Joukkoliikennettä -aiheisen neljän tarrapostimerkin vihkon.
Kuvassa postimerkit ensipäivänkuorella ja -leimalla.
Yllä mainittuna päivänä julkaistavat viisi eri merkkiaihetta lienevät historiallisia sillä julkaisuluettelon mukaan ne jäävät viimeisiksi Suomen Posti Oyj:n julkaisemiksi merkeiksi.


Nr-1 sarjan vaunujen täyskorjaus alkaa syksyllä 2007

Ykkösen päättärillä tapahtuu 14.4.
HKL järjestää koko perheen tapahtuman raitiolinja 1:n päätepysäkillä Käpylässä lauantaina 14.4. klo 10 – 14. Tarjolla on hyödyllistä tietoa sekä vakioasiakkaille että satunnaismatkustajille.
Ratikkalinja 1:llä liikennöi teemavaunu (aikataulu, pdf), joka vie kampanjan viestiä ja liikenneneuvoja kotialueelle ja pysähtyy sitten Käpylässä tapahtuman paikaksi. Teemavaunussa on esillä myös vanhoja valokuvia Käpylästä.

Keravan kutsutaksitoiminta (Linjat 5T ja 8T) loppui tammikuussa Keravan taksien irtisanottua sopimuksen.
Keravan liikenteen muutoksista kesäliikenteen 2007 alkaen
Linja 5 alkaa kulkea sunnuntaisin ja linjalla 8 sunnuntaisin ajetaan n.s. vankilalähdöt
Linjalla 633 alkaa sunnuntailiikenne. Sunnuntaisin ajetaan tunnuksilla 633K Helsinki-Tuusulantie-Korso-Koivikko-Keravan asema ja 633A sama kuin 633K mutta Keravan asemalta jatketaan Ahjoon ja Sorsakorpeen. Sunnuntailinja 873N lakkautetaan (korvataan linjoilla 5 ja 633K/A).

Ylen aikainen 4.4.: HKL ostaa 40 uutta raitiovaunua

m115 (64K) 03.04.07: Metrovaunun 115 matka pohjoiseen alkoi klo 9 jälkeen.
Kuva: Helsinki, Vartioharju, Itäväylä.


Via Crucis – Ristin tie - pääsiäistapahtuma
Tapahtuma aiheuttaa poikkeusreittejä perjantai-iltana 6.4. ja lauantai-iltana 7.4.
Raitioliikenteen poikkeusreitit 6.4. ja 7.4. noin klo 21 - 22.30
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat kulkueiden aikana Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta

Teneriffan (Santa Cruz de Tenerife) raitiotiellä ajetaan testiajoa 15 min. vuorovälillä koko 12,5 km:n radalla 30.3 - 13.4. kello 6 - 18 pääsiäspyhiä lukuunottamatta.
Joidenkin tietojen mukaan raitiotiellä piti alottaa matkustajaliikenne 5.4. Ilmeisesti näin ei siis vielä tapahdu.
Tranvia de Tenerife

Döbeln´in hevosraitiotien ensimmäiset liikennöintipäivät ovat 9.ja 10.6. Katso "News" - "Aktuelle Themen".

Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat lauantaina 31.3. ja sunnuntaina 1.4. Kaisaniemenkadun ja Kaivokadun kautta.
Kruununhaassa ei ole raitioliikennettä kaukojäähdytystyön vuoksi.

peruutus (97K)
28.03. HKL 209 palasi Saksasta. Koskelan hallialueelle mentiin peruuttamalla. Kuljetusliike on Universal Transport Prahasta.
varioita (79K)
Varioita siellä ja täällä. 209 kuljetuslavetilla, 213 tulossa linjalta halliin ja 216 valmistautuu "hallipässin" toimiin.
passi (88K)
216+211. 211 lähtee tänään paluukuormana Saksaan.

jn07_08 (79K)
jn07_07 (76K)
HKL 239 liikkui 27.3. jälleen linjalla 10. HKL 226 nähtiin puolestaan 24.3. linjalla 3B. Molemmat ovat Saksassa täyskorjattuja matalalattiavaunuja.
Helsingin Bussiliikenne Oy 706 (JHC-194), Volvo B12B LE / Volvo 8700LE, liikkui linjalla 65A. Auto vaikutti erittäin tuoreelta havaintohetkellä aamulla aikaisin 27.3.
Kuvat © J.Nordlund.

htp1 (61K)
30.3. - 1.4.2007 järjestettävillä Modell Expo -messuilla on esillä myös SRS:n jäsenen Hannu T. Pulkkisen ainutkertaiset Turun raitsikat (pienoismalleina). Uutuutena työnumeron #206 omaava TKL 24. 24:n esikuvan kori on viime kesinä ollut Turun torilla jäätelökioskina.
Kuva TKL 24 TKLK:n radalla Pansiossa. © Hannu Pulkkinen.

uitp (7K) UITP-kongressin erikoisleima.


Raitiolinja 9:n rakentaminen etenee aikataulussa

21.03. klo 11. HKL 218 on juuri saapunut Saksasta Koskelaan. Paluukuormana lähtee tänään Saksaan HKL 214.
jora07_09 (87K)
jora07_10 (92K)
jora07_11 (76K)
Joidenkin tietojen mukaan 214 on 29. Saksaan lähetetty vario.
Kuvat 21.03. © Jorma Rauhala.

Hufvudstadsbladet kirjoittaa 20.3.2007 ilmestyneessä numerossaan, että Helsinki haluaisi purkaa matalalattiavaunukaupan. Uutinen on toistaiseksi luettavissa verkko-osoitteessa
http://193.184.90.144/text/PSwebb/2007/3/20/d1276.php
HKLlähettää vaunut pois kaupungista. Lehden mukaan Variotramien aiheuttamaa vaunupulaa paikattaisiin hankkimalla käytettyjä raitiovaunuja.

Norrköpingin M06-vaunu 29 matkalla kotikaupunkiinsa.
Mielenkiintoista, että M06-vaunut ovat kasisuuntavaunuja.

jn07_06 (70K)
Matalalattiavaunu HKL 232 lähti lavetin päällä Saksaan korjattavaksi keskiviikkona 14.3.2007.
Kuva © J. Nordlund

jora07_07 (69K)
NAC-vaunu nro 11 on siirretty 12.3.2007 Koskelasta Vallilaan. NAC-vaunun tekniikasta on kirjoitettu Raitiossa 3/1995
http://www.raitio.org/historia/nac.htm.
jora07_08 (16K) Vallilassa Hämeentien ja Sturenkadun risteyksessä on kokeiltavana vaihteen turvalaite. Kaksi muuta turvalaitetta on Helsinginkadulla Brahenkentän tuntumassa. Kuvassa vaihteen "lyhdyssä" näkyy kulkutieasento vasemmalle. Kulkutieasento näkyy parhaiten kuljettajan korkeudelta radan kohdalla.
Kuvat 13.3.07. © Jorma Rauhala.


HelB:n teliauto no. 50, Scania/Ikarus, saanut yhtiön uuden värin. Havainto 12.3. H:gin linjalla 39

jn07_05 (67K)
HKL 237 on yksi Saksassa täyskorjatuista vaunuista. Vaunu liikkui 3B:llä mm. 11.3.2007. Kuva © J. Nordlund, Helsinki
Saksassa lattiasta kattoon korjattuja matalalattiavaunuja on tullut takaisin Helsinkiin kokonainen liuta ja moni niistä on päätynyt jo linjalle asti tienaamaan.
Vaunut voi tunnistaa joistakin yksittäisistä ulkoisista tunnusmerkeistä. Esimerkiksi ovien (oviaukon) alareunassa on eräänlainen metallikynnys (-lista), joka erottuu selvästi, kun osaa katsoa oikeaan paikkaan. Osa kapeimmista sivuikkunoista on entistäkin kapeampia, koska vaunun koria on vahvistettu etenkin nivelkohtien tuntumasta.
Tällä tavoin korjattuja vaunuja on näkynyt liikenteessä mm. seuraavien vaunujen osalta: 202, 203, 205, 207, 210, 221, 223 ja 237. Ja lisää on tulossa koko ajan. Ja sitä mukaa kun korjattuja vaunuja tulee Helsinkiin, Saksaan on lähtenyt ja lähtee korjaamattomia yksilöitä remontoitaviksi.
Työn alla lienee nyt jokunen sellainenkin vaunu, jolla on ajettu aktiivisesti koko viime vuoden. Korjaaminen aloitettiin niistä, jotka ehtivät seistä paikallaan tietyn ajan, vähän yksilöstä riippuen tietenkin.

Liikennepeili 1-2007

kortit_df (100K)

jora07_04 (61K)
jora07_05 (42K)jora07_06 (53K)
EM-Team Oy:n työpajalla Kulosaaren ASEA-vaunu edistyy.
Vaunuun tulevat ajokytkimet eli kontrollerit ovat Strömbergin valmistetta. Toisen pään kontrolleri on kuvassa ja sen arvokilpi kertoo laitteen valmistuneen vuonna 1948. Siten se lienee ilmeisimmin peräisin Karian vaunusarjasta 203-218.
Jumbon telit tulevat vuoden 1959 sarjasta 16-30 eli ne ovat Tampellan valmistetta.
Kuvat 3.3.07 © Jorma Rauhala.


02.03.07.: YTV:n hallitus hyväksyi yksimielisesti pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (PLJ).
PLJ 2007. Sivulla 18 joukkoliikenteen väylähankkeet.

Perjantaina 23.2. HelB:n Helsingin linjalla 42 outoa kalustoa ainakin iltaruuhkassa: kaksi 98- mallista täysmatalaa Volvo/Carrus-kaasubussia.

Jätkäsaaren ensimmäinen asemakaavaluonnos:
Kulkeminen hoituu pitkälti ratikoilla, joita tavoitteena on saada kulkemaan kolmella eri linjalla. Ratikkapysäkki löytyy kävelyetäisyydeltä joka talosta.
Jätkäsaaren raitiotiet

Raitiolinjan 8 reittiä jatketaan Arabiaan
Arabianrannan liikenneyhteydet paranevat kesäliikenteen alussa. Alueelle alkaa liikennöidä toinen raitiovaunulinja, kun linjan 8 reittiä jatketaan Paavalin kirkolta Arabianrantaan.
Arabianrannan alue on rakennettu jo pitkälle, ja alueella on paljon asuntoja sekä työ- ja opiskelupaikkoja. Alueen joukkoliikenteen runkona on raitioliikenne, ja linja 6 on liikennöinyt keskustasta Arabianrantaan syksystä 2004 lähtien. Suunnitelmissa on ollut myös toisen raitiolinjan jatkaminen Arabianrantaan. Alueen liikennetarjonnan parantamiseksi raitiolinjan 8 reitin jatkaminen on nyt perusteltua. Se tarjoaa jatkossa mm. vaihdottoman yhteyden Arabiasta Kauppakorkeakoululle ja Ruoholahteen.
Lisäkustannukset liikenteen lisäämisestä pysyvät kohtuullisina, kun linjan 6 ja 8 liikennöinti kytketään toisiinsa. Linjojen vuorovälit tahdistetaan niin, että ruuhkassa päästään Sörnäinen - Arabianranta -osuudella 3-5 minuutin vuoroväliin.
Linja 8 pitenee 1,8 kilometrillä kummassakin suunnassa. Kustannukset kasvavat noin 230 000 - 260 000 euroa vuodessa.
Linja 8 aloittaa liikennöinnin uudella reitillään Salmisaari - Töölö - Arabia 3. 6.2007.

Matkakohde
Naumburg. Raitioliikennettä "DDR"-vaunuilla.
Vuonna 1991 loppui päivittäinen liikenne kaupungin raitiotiellä. Mutta nyt alkaen 30.3.2007. ja jatkuen ainakin lokakuun loppuun, liikennöi Naumburger TouristenBahn der Naumburger Strassenbahn päivittäin.
Nahverkehrsfreunde Naumburg - Jena e.V.
Naumburger Straßenbahn GmbH
Döbeln, ei kenraali Juuttaalla, vaan kaupunki Saksassa. Siellä rakennetaan "uutta" hevosraitiotietä.
Liikennöinti alkaa ehkä touko-kesäkuussa tai sitten ensi vuonna. Hevosetkin ovat jo tiedossa. Seuraamme tilannetta.
Traditionsverein "Döbelner Pferdebahn e.V.

Joukkoliikennelautakunta 15.02.:
Lautakunta päättänee, että raitiolinja 8 jatketaan Arabianrantaan nimellä 8, Salmisaari – Töölö – Arabia, siten, että liikenne alkaa kesäliikenteen alussa 3.6.2007.

jumbo1 (51K)jumbo2 (58K)
Brändö Spårvägs Ab 1 Lempäälässä EM-Teamin "raitiovaunutehtaassa" 3.2.07.

Yhdistyksen sähköpostiosoitteet ovat muuttuneet.
Ainoa muutos on kuitenkin vain se, että kolumbus.fi on muuttuunut elisanet.fi :ksi.
Miksi? Kolumbus on niin saastunut, että " "webmaster" -parka" sai jo satoja roskaposteja viikossa.
Miksi näet sähköpostiosoitteen "kahtena"? Uudet osoitteet on piilotettu javscriptin sekaan. Kaikki eivät salli javascriptiä. Heitä varten on tuo toinen osoite (poista tämä) -lisäyksellä.
Toivottavasti tästä ei koidu kovasti vaivaa jäsenkunnalle, mutta teko oli suorastaan "pakon sanelema". Muutos tulee voimaan heti.
"Webmasterin" harras toive on. että kukin pyrkii suojelemaan SRS:n uusia osoitteita parhaansa mukaan.

SRS:n käyttötili Sampo –pankissa on nyt lopetettu. Tästä lähtien kaikki seuran rahaliikenne hoituu Nooa –Säästöpankin tilin 440540-225891 kautta.
Terveisin, SRS:n johtokunta.

Liikenteenohjauskeskuksen suunnittelu- ja rakentamisohjelma 2007 (otteita):
1.Liikennevalojen rakentamisohjelman toteuttaminen
JOUKKOLIIKENNEKOHTEET
Uusi raitiolinja 9 (suunnittelu käynnistyy)
-Asemapäällikönkatu/Ratamestarinkatu - Ratikkavalot liikenneympyrään
-Kumpulantie/ Jämsänkatu - Uudet ratikkavalot
-Teollisuuskatu/ Traverssikuja - Uudet liikennevalot
-Aleksis Kiven katu/ Traverssikuja - Uudet ratikkavalot
Huomiovalot
-Munkkiniemen puistotien ratikoiden huomiovalot Kadetintien ja Solnantien risteyksissä
Huomiovalot vilkkuvat keltaisina raitiovaunun lähestyessä risteystä.
"Puuttuvat" jokerivalot - VARAKOHTEET -Viikintie / Viikinkaari (ei päätöstä) -Käskynhaltijantie / Norrtäljentie (ei päätöstä)
1b. Liikennejärjestelyihin liittyvät liikennevalojen muutokset ja muut telematiikkakohteet
JOUKKOLIIKENNEKOHTEET
Uusi raitiolinja 9 (suunnittelu käynnistyy)
-Teollisuuskatu / Töysänkuja - risteysmuutos
-Teollisuuskatu / Jämsänkatu - risteysmuutos
-Helsinginkatu / Kaarlenkatu - risteysmuutos
-Helsinginkatu / Fleminginkatu - risteysmuutos
-Fleminginkatu / Aleksis Kiven katu - risteysmuutos
-Aleksis Kiven katu / Sturenkatu - risteysmuutos
HELMIN ajantasaisen matkustajainformaation laajentaminen kolmelle uudelle pysäkille - Mäkitorpantien pysäkit
- Valimotien pysäkit
- Maunulan pysäkit
2. Joukkoliikenteen liikennevaloetuudet
2a. HELMI-joukkoliikennetelematiikan laajennetaan bussilinjoille 69, 75 ja 615 (kevät) ja 55A, 63, 68 ja 71V (syksy). Yhteensä noin 100 risteystä.
Kesken jääneet HELMI-etuudet pääasiassa linjalla 18 saatetaan loppuun.
2b. Nollaviive-etuudet saatetaan loppuun linjojen 4 ja 10 loppupäissä (Tullinpuomista pohjoiseen) sekä laajennetaan nollaviive-etuuksia raitiolinjojen loppupäiden liikennevaloihin vähintään viiteen risteykseen. Keskustassa ei toteuteta nollaviive-etuuksia vuonna 2007.
Nollaviive-etuuksien tavoite on ohjata liikennevaloja siten, että ratikat pääsevät ajamaan pysähtymättä pysäkiltä toiselle.
2c. Linjan 9 uusiin liikennevaloristeyksiin ja ratikkavaloihin suunnitellaan ja ohjelmoidaan joukkoliikenne-etuudet.
2d. Uusitaan tai parannetaan raitiovaunujen liikennevaloetuuksia ongelmallisiksi osoittautuneissa viidessä kohteessa, jotka valitaan yhteistyössä liikennelaitoksen kanssa tammikuussa.
2e. Kolmiosaisen suojatien keskiosan ja raitiovaunujen risteämiskohdan valo-ohjauksen kehittäminen Selvitetään, voidaanko nykyisillä kolmiosaisilla erillisillä suojateillä raitiovaunujen risteämiskohdassa käytettyä liikennevalojen ohjausperiaatetta parantaa erityisesti jalankulkijoiden näkökulmasta.

Kartta "Raitiolinjaston kehittämissuunnitelmat" on päivitetty.

Raitiolinja 8 on poikkeusreitillä lauantaina 27.1. ja sunnuntaina 28.1. Raitiovaunu ei voi katutöiden vuoksi liikennöidä Salmisaareen, vaan ajaa Töölöstä Arkadiankatua Mannerheimintielle, tekee lenkin Bulevardin, Yrjönkadun ja Erottajankadun kautta ja palaa Mannerheimintietä ja Arkadiankatua Runeberginkadulle.
Ajamatta jäävällä reittiosuudella liikennöi korvaava bussi 8X. Se ajaa reittiä Runeberginkatu - Caloniuksenkatu - Mechelininkatu - Itämerenkatu - Salmisaari - Itämerenkatu - Mechelininkatu - Eteläinen Hesperiankatu - Runeberginkatu. Bussi kulkee noin 10 minuutin vuorovälein.
Bussin 8X lähtöpaikka Runeberginkadulla on Apollonkatu-raitiovaunupysäkin kohdalla ajoradan reunassa. Bussi käyttää reitillä olevia raitiovaunupysäkkejä lukuun ottamatta Mechelininkadulla olevaa Perhonkatu-pysäkkiparia, jonka kohdalle pystytetään väliaikainen pysäkki kadun varteen.

feder07_01 (67K)
Vaunu 80 linjan 6 vuorossa 157 iltaruuhkassa 18.1.2007.
Kuva © Daniel Federley.

Kaupunkisuunnitteluvirasto järjestää 23.1.2007 yleisötilaisuuden Laajasalon raitiotiestä ja raitiotietunnelista.
Tilaisuus alkaa klo 18, mutta suunnitelmat ovat nähtävänä jo klo 17.30 alkaen. Paikka on ksv:n auditorio, Kansakoulunkatu 3.
Lisätietoja

Ensimmäinen matalalattiaisella väliosalla varustettu nivelraitiovaunu on aloittanut matkustajaliikenteessä. Vaunu ajaa vaihdellen kaikilla linjoilla.
Vanhojen nivelraitiovaunujen muuttaminen osittain matalalattiaisiksi lisää esteettömyyttä kaupunkiliikenteessä ja sujuvoittaa kaikkien matkustajien liikkumista. Väliosan lattia on lähes pysäkin korkeudella, joten kulku vaunuun ja vaunusta pois on helppoa. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota matkustusmukavuuteen, eri käyttäjäryhmien liikkumiseen vaunussa ja uuden vaunuosan yhteensopivuuteen alkuperäiseen vaunuun.
Vaunulla on ajettu koeajoja parin kuukauden ajan. Koeajoista ja linjaliikenteestä saatujen kokemusten perusteella käynnistetään väliosien sarjatuotanto myöhemmin tänä vuonna. Tavoitteena on saada ensi vuoden aikana varustettua jo parikymmentä 1980-luvun nivelraitiovaunua matalalattiaisella väliosalla.
Matalalattiaosa on suunniteltu HKL:ssä. Sarjatuotanto tilataan myöhemmin valittavalta alihankkijalta.
Väliosa on 6,5 metriä pitkä ja se liitetään vaunun keskelle nivelen kohdalle. Uusi osa lisää myös matkustuspaikkoja. Uudessa lisäosassa on kymmenen kiinteää istuinta ja kolme läppäistuinta, jotka antavat tilaa pyörätuoleille tai lastenvaunuille.
Matalalattiainen osa asennetaan lähivuosina kaikkiin 42:een 1980-luvulla hankittuun nivelraitiovaunuun. Näillä vaunuilla on edessään käyttöikää vielä yli 20 vuotta, joten niiden korjaaminen esteettömiksi kannattaa. Uusi väliosa kaksinkertaistaa tulevina vuosina HKL:n matalalattiaisen kaluston määrän: uuden vaunutyypin lisäksi HKL:llä on 40 kokonaan matalalattiaista raitiovaunua.

HKL on aloittanut langattoman laajakaistaverkon kokeilun liikennevälineissä. Verkko on rakennettu käyttäen WLAN:ia ja Digitan @450-laajakaistaa. Ensimmäiset laajakaistayhteydet on asennettu osaan linjojen 52, 52A, 58, 58B ja 59 busseista sekä muutamaan eri linjoilla liikennöivään raitiovaunuun. Kokeilussa mukana olevat liikennevälineet tunnistaa niiden etuikkunassa tai ovessa olevasta WLAN - avoin internet -tarrasta.
Matkustajille verkkoyhteyden suurin hyöty on matkan nopeutuminen: yksi laajakaistaverkon tärkeimmistä tavoitteista on nopeuttaa joukkoliikennettä tarjoamalla järjestelmään kytketylle ajoneuvolle tarvittaessa liikennevaloetuus.
Sujuvamman matkan lisäksi bussin tai raitiovaunun WLAN-yhteys tarjoaa matkustajille mahdollisuuden saada ajantasaista joukkoliikennetietoa matkan aikana sekä maksuttoman väylän myös muualle internetiin. Omalta päätelaitteeltaan matkustajat voivat tulevaisuudessa esimerkiksi seurata bussin reittiä ja tarkistaa seuraavilta pysäkeiltä lähtevien vaihtoyhteyksien aikataulut. Jo nyt matkustaja näkee palvelusta mahdolliset joukkoliikenteen poikkeustiedotteet sekä kaupunkiliikenteen viimeisimmät uutisotsikot.
Kun matkustaja avaa internetselaimen bussissa tai raitiovaunussa, avautuu ensimmäisenä joukkoliikennetietoa tarjoava internetsivu. Tämän jälkeen internetin käyttö myös muuhun tarkoitukseen on mahdollista koko matkan ajan.
Mobiililaajakaistaverkkoa käytetään yhtenä tiedonsiirtoväylänä myös Helsingin liikennevaloetuus- ja matkustajainformaatiojärjestelmässä (HELMI). Erityisesti esikaupunkialueiden linjoilla langaton laajakaista mahdollistaa valoetuuksien toteuttamisen aiempaa edullisemmin ja nopeammassa tahdissa.
Bussin tai raitiovaunun mobiililaajakaistayhteyden avulla voidaan tulevaisuudessa toteuttaa monia kuljettajia ja matkustajia hyödyttäviä palveluja. Sen kautta voidaan mm. rakentaa kuljettajan liikennetietojärjestelmä sekä esimerkiksi kameravalvonta niin kuljettajan kuin matkustajienkin turvaksi.

Turun kestävän liikenteen vertaisarviointiraportti on valmistunut.
Raportissa käsitellään laajasti myös joukkoliikennettä.
Vertaisarviointiraportin liitteineen voi ladata seuraavista linkeistä:
Vertaisarviointiryhmän loppuraportti:
http://www.bustrip-project.net/documents/turkuprloppuraportti.pdf
Vertaisarviointiryhmän suositusten yhteenvetotaulukko:
http://www.bustrip-project.net/documents/turkuprsuositustaulukko.pdf
Itsearviointiraportin tiivistelmä:
http://www.bustrip-project.net/documents/turkusatiivistelma.pdf
Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan sekä joukkoliikennelautakunnan esityslistat:
www.turku.fi -> Päätöksenteko ja talous -> Esityslistat ja pöytäkirjat -> Lautakunnat

jora07_01 (69K)
jora07_02 (66K)
jora07_03 (49K) SRS:n talviajelu noin 60 hengen voimin tehtiin 14.1.2007 uudella osamatalavaunulla 80.
Kuvat © Jorma Rauhala.


Havaittiin perjantai-iltana 22.9.2006 kello 19.36 Tampereen kaunpungin liikennelaitoksen (TaKL:n) auto 110 rekisteritunnukseltaan OYH-506 tilausajossa Helsingissä Mannerheimintiellä Kuusitien kulmauksessa matkalla keskikaupungin suuntaan.
Auton linjakilvet olivat luonnollisesti pimeinä ja matkustajina näkyi olevan joukko tamperelaisherroja.
Havainnoitsija pisti merkille TaKL:n logon, ns. "Morjensmiehen" puuttuvan kyljestä. Kaupungin vaakuna oli toki edelleen keulassa.

Helsinki. Linjan 8 reittiä on tarkoitus jatkaa Arabianrantaan 3.6.2007.
Joukkoliikennelautakunnan on määrä päättää asiasta kevään kuluessa.
Ilmeisesti ainakin osa linjan 8 uusista vuoroista tulee linjalta 6.
Kesäliikenteen alusta kahdeksikollakin voidaan siis käyttää matalalattiaraitiovaunuja, kun niille hankala Paavalin kirkon kaarre ei enää ole osa reittiä.

Helsinki. Välipalavaunun 80 ensimmäinen linja-ajo tapahtui 12.1.2007.
Vaunu ajoi kierroksen verran ylimääräisessä vuorossa linjalla 6.
Matkustajien antama palaute oli hyvin myönteistä.

Perjantaina 12.1. 1A:n raitiolinjalla (ainakin iltaruuhkassa) kaksi Variotrammia.

jn07_01 (47K)jn07_02 (48K)
jn07_03 (45K)jn07_04 (47K)
Annankadun ja Urho Kekkosen kadun kulmauksessa on ollut joukukuusta alkaen molemmat raiteet. UKK:n pohjoisempi raide (mainitussa kaarteessa ulompi raide) on asennettu paikoilleen myöhemmin.
Kuvat © J. Nordlund 11.1.2007

Pysäkkiaikatauluja nyt myös palvelulinjoilla
HKL:n palvelulinjat P1 Lauttasaaren reitti ja P17 Pakila - Oulunkylä toimivat pilottilinjoina, joiden keskeisille pysäkeille on saatu pysäkkikohtaiset aikataulut helpottamaan matkantekoa. Samalla linjojen pysäkkikilpiä on uudistettu havainnollisemmiksi.
Lauttasaaren ja Pakilan - Oulunkylän palvelulinjoista on lisäksi laadittu uudet esitteet, jotka jaetaan alueiden kotitalouksiin. Esitteiden mukana olevalla tarjouskupongilla kutsutaan uusia matkustajia kokeilemaan linjoja. Kupongilla kaksi matkustaa yhden hinnalla. Tarjous on voimassa palvelulinjoilla P1 ja P17 maaliskuun loppuun asti. Esitteitä on saatavana myös alueiden asiointipaikoissa.
HKL:n palvelulinjat liikennöivät nykyään jo 18 alueella eri puolilla Helsinkiä. Ne sopivat kaikkien käytettäviksi, mutta liikennöinnissä on otettu huomioon erityisesti liikuntarajoitteiset matkustajat, joille palvelulinja tarjoaa esteettömän ja tavallistakin mukavamman kulkumahdollisuuden kotoa oman alueen tärkeimpiin asiointipaikkoihin kuten terveysasemalle, neuvolaan, kirjastoon tai ostoskeskukseen.
Palvelulinjoilla ajavat pikkubussit ovat matalalattiaisia ja tarpeen vaatiessa kuljettaja auttaa matkustajia bussiin nousemisessa ja siitä poistumisessa. Pysäkkejä on tiuhasti, jotta kävelymatkat pysyvät lyhyinä. Sivukaduilla palvelubussi voi pysähtyä muuallakin kuin pysäkillä.
Palvelulinjoja liikennöidään arkisin noin klo 8-16. Joitakin reittiosuuksia ajetaan vain, jos ajo tilataan etukäteen palvelunumerosta tai kuljettajalta.
Lisätietoa palvelulinjoista on osoitteissa www.hkl.fi ja www.palvelulinjahkl.fi.

Liityntäbussilinjasto muuttuu Kontulan alueella
Kontulan, Vartiokylän, Myllypuron ja Mellunmäen alueilla liikennöivien metron liityntälinjabussien reitit ja aikataulut muuttuvat maanantaina 15.1.
Linjastoa muutetaan selkeämmäksi ja toimivammaksi alueen asukkaiden palautteen perusteella. Toivottu suora yhteys Itäkeskukseen palautetaan perustamalla linja 94, joka kulkee Kontulankaarelta Porttitien ja Humikkalantien kautta Kehä I:lle ja edelleen Itäkeskukseen. Tällöin voidaan myös linjan 92 reitti lyhentää aikaisempaan tapaan palvelemaan vain Myllypuroa, jolloin linjan ajoaika lyhenee. Rekipellontien yhteydet hoidetaan siirtämällä linjan 95 reitti kulkemaan sen kautta.
Kontulan alueen linjastoa selkeytetään linjoilla 94A ja 94B, jotka asiakaspalautteissa on koettu hankaliksi hahmottaa. Linjaparin reitin loppuosa Kontulankaarelle jää pois, ja linja 94A lähtee Kotikonnuntieltä ja kiertää Kurkimäen ja Kivikon kautta takaisin Kotikonnuntielle. Linja 94B muutetaan ruuhka-aikana kulkevaksi ja sen reitti kulkee Kontulan metroasemalta Kivikon ja Kurkimäen kautta takaisin metroasemalle.
Kontulan alueen linjaston liikennöintikustannukset ovat nykyisellään noin 3,2 miljoonaa euroa vuodessa. Muutokset kasvattavat kustannuksia noin 200 000 eurolla.
Linjastouudistuksesta on ilmestynyt esite, jota jaetaan Itäkeskuksen, Puotilan, Myllypuron, Kontulan ja Mellunmäen metroasemilla. Esitteessä on mm. kartta linjojen uusista reiteistä. Uusia aikatauluja saa bussien kuljettajilta, HKL:n palvelupisteistä sekä Kontupisteestä Kontulan ostoskeskuksesta.
Kartta ja aikataulut ovat myös HKL:n internetsivuilla www.hkl.fi/aikataulut ja www.hkl.fi/kartat.

Metro liikennöi ensi viikonloppuna Kontulassa vain yhtä raidetta pitkin. Toinen raide on poissa käytöstä perjantaista 12.1. klo 20 alkaen sunnuntain 14.1. liikenteen päättymiseen saakka.
Junat itään ja länteen siis vuorottelevat samalla raiteella. Toinen laituriosa on poissa käytöstä Kontulan metroaseman peruskorjauksen vuoksi.
Poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan asemalla kuulutuksin ja laiturinäytöissä olevin opastein.
Raidejärjestely ei vaikuta merkittävästi metron liikennöintiaikatauluun.

RAITIOLINJA 9:N RAKENTAMINEN JATKUU VALLILASSA
Raitiolinja 9:n rakennustyöt alkavat ensi viikolla (vk 2) Kumpulantiellä ja Jämsänkadulla Vallilassa. Raitiotien rakentamisen lisäksi katuja parannetaan muun muassa uusimalla pysäkkejä, katujen päällysteitä ja vesihuoltoverkostoa.
Rakennustöiden aikana katuja joudutaan kaventamaan. Koska molempien suuntien liikenne käyttää samaa kaistaa, liikenteeseen tulee lyhyitä katkoksia. Työt Kumpulantiellä ja Jämsänkadulla valmistuvat kesäkuussa.
Helmikuussa rakennustyöt etenevät Aleksis Kiven kadulle. Kadun keskikäytävän puurivit uusitaan Sturenkadun ja Fleminginkadun välillä puiden huonon kunnon takia. Puut kaadetaan vielä tammikuun aikana.
Ennen kuin raitiolinja 9 aloittaa liikennöinnin elokuussa 2008, uutta raitiotietä rakennetaan myös Ratamestarinkadulle, Teollisuuskadulle, Fleminginkadulle, Helsinginkadulle ja Pasilan konepaja-alueelle.
Raitiolinjan rakennustyöt alkoivat viime vuoden puolella Itä-Pasilasta. Silloin uudet kiskot rakennettiin muun muassa Asemapäällikönkadulle.

YTV:n seutulippualue laajeni Kirkkonummelle 1.1.2007.
YTV:n matkakortilla voi maksaa matkansa VR:n lähijunissa sekä Veikkolan suunnan busseissa. Käytössä ovat matkakortin kausi- ja arvo-ominaisuudet. Samaan aikaan YTV- hinnaston mukaiset kerta- ja arvoliput otettiin käyttöön myös Keravalla. Sekä Kerava että Kirkkonummi muodostavat nyt YTV:n kolmannen vyöhykkeen.
Kirkkonummen suunnalle perustettiin uudet U-seutulinjat 177 (Helsinki- Länsiväylä-Järvikylä-Lapinkylä) ja 280 Helsinki-Veikkola. Linja 177 korvaa Lapinkylässä linjan 277 ja jatkaa edelleen Siuntion/Lohjan suuntaan. Linja 280 jatkaa Veikkolasta edelleen Nummelaan ja Lohjalle. Lisäksi YTV-lippu kelpaa linjalla 290 Kirkkonummen alueella. Kaikkia kolmea linjaa liikennöi Oy Pohjolan liikenne Ab. YTV-lippu kelpaa Kirkkonummella ainoastaan Pohjolan liikenteen vuoroissa; muissa maksuksi käyvät vain valtakunnallisen kilometritariffin mukaiset liput sekä kuntien subventoimat liput (Kirkkonummi-lippu). Sen sijaan Kirkkonummen sisäisestä liikenteestä pääosin vastaava Oy M.V. Wikström Ab ei kelpuuta autoissaan YTV:n matkakorttia, Kirkkonummi-lipun kyllä.
YTV-alueen laajeneminen on otettu Veikkolan alueella innolla vastaan. Maanantaiaamuna 1. tammikuuta 2007 Helsingistä kello 0.00 lähteneessä ensimmäisessä linjan 280 vuorossa oli Pohjolan liikenteen auto 143. Se ohitti Veikkolan noin kello 0.38.