SRS: ETUSIVU SRS: FRONTPAGE

SRS-UUTISET 2008, SIVU 1

Uutiset 2009 Uutiset 2008, sivu 2 Uutisarkisto -2002
Uutisarkisto 2003-
Uutisarkisto 2005
Uutisarkisto 2006
Uutiset 2007 Uutisavustukset:

Tästä vuoden 2009 uutissivulle!

Maanantaina 29.12. Concordia Busin seutulinjalla 231K Scania/Ikarus facelift no. 701, jokin HelB:ltä hankittu bussi.
Uudenvuodenaattona 2008, jolloin Concordia Bus ajoi viimeistä päivää Helsingin 72:ta, (seuraavasta päivästä alihankkijana), se oli ainakin iltapäiväruuhkaan laittanut linjalle puolimatalan Volvo/Carrus 372:n, mikä on takaoveton bussi. Harvinainen tapaus Helsingin sisäisessä liikenteessä ellei linjaa 11 oteta huomioon.

joulu_2008b (56K)
Tämän kuvan myötä SRS-Uutiset hiljenee joulun viettoon.
"Webmaster" toivottaa kaikille niin lukijoille kuin avustajille rauhallista joulua!

Helsinki: Uudenvuoden juhlista lisäliikennettä ja poikkeusreittejä (.doc)

Helsingin sisäinen liikenne jouluna ja vuodenvaihteessa (.doc)

jusa5 (99K)
18.12.2008 saatiin Munkkiniemen puistotien kahteen ratiovaunuristeykseen 6 vuoden valtuustoaloitteen ja 3 kk työmaan jälkeen vihdoin raitiovaunuista varoittavat varoitusvalot. Kiitokset silloiselle JLK-valtuutetulle Josa Jäntille aloitteesta.
Ensimmäistä kertaa kokeillaan maassamme katuun upottetteja led-valaisimia. Hyvin kyllä näkyvat meille jalankulkijoillekin jotka kulkiessaan tuijottavat maata. Kuva © Jussi Salenius

Turun sähköraitiotiet 100 vuotta
Raitiovaunupienoismallit ja Turun raitiotiet - kirja esittelyssä, Sunnuntai 21.12 klo 12-16
Turkuseuran Föritupa, Sairashuoneenkatu 1 Turku
Turun sähköraitioteiden avaamisesta liikenteelle on kulunut 100 vuotta maanantaina 22.12.2008.
Juhlan kunniaksi julkaistu Mikko Laaksosen Turun raitiotiet - kirja sekä Hannu T. Pulkkisen rakentamat liikkuvat pienoismallit kaikista Turun raitsikoista ovat esillä Turkuseuran Förituvalla sunnuntaina 21.12.
Pienoismalleista selviää minkä näköinen "aavevaunu" oli, miten vanhoja raitiovaunuja muutettiin ja modernisoitiin, ja millaisia mainoksia 1960-luvun raitiovaunuissa oli. Kirjasta löytää puolestaan historialliset tosiasiat kuten raitioteiden lakkautuspäivämäärät, 1950-60-luvun taitteen toteuttamattomat laajennussuunnitelmat ja raitiotien merkityksen sota-aikana.
Turkuseuran Föripuoti sekä Petri Aallon Kauppatori - aiheinen postikorttinäyttely ovat samaan aikaan auki.
Tervetuloa! Lisätiedot: Mikko Laaksonen, mikala@utu.fi 040-7202256 / 044-9074054

171208_sm5jnb (60K)
171208_sm5jna (93K)
Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n ensimmäinen Flirt eli Sm5-kaupunkijuna esiteltiin tiedotusvälineille keskiviikkona 17.12.2008. Kuvat © J. Nordlund

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen tulevista uusista kaupunkijunista ensimmäinen esiteltiin Helsingissä 17.12.
Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy on tilannut sveitsiläiseltä Stadler Bussnang AG:ltä 32 matalalattiaista, neljästä moduulista muodostuvaa sähkömoottorijunaa, joista ensimmäinen on nyt saatu Suomeen. Junayksikkö on jo läpäissyt ensimmäiset viranomaistarkastukset ja sen koeajovaihe on alkamassa.
Ensimmäiset matkustajat pääsevät junan kyytiin loppuvuonna 2009. Ensimmäisenä junat otetaan käyttöön todennäköisesti Leppävaaran ja Martinlaakson radan liikenteessä. Kaikki junat ovat matkustajaliikenteessä vuonna 2014. Junia tarvitaan matkustajamäärien kasvun luomaan tarpeeseen sekä korvaamaan poistettavaa vanhaa kalustoa. Lisää junakalustoa tarvitaan aikanaan myös, kun Kehärata valmistuu ja sen myötä syntyy uusi kiskoyhteys Helsingin keskustan ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välille.
Stadlerin näille sähkömoottorijunille antama tuotemerkki Flirt tulee sanoista Fast Light Innovative Regional Train.
Stadlerin Flirt-junia on tilattu kaikkiaan yli 500 kappaletta ja niitä on jo käytössä noin 200, pääosin eri puolilla Eurooppaa. Juna on modifioitu raideleveydeltä ja tekniikaltaan niin, että se soveltuu Suomen rataverkkoon ja vaativiin sääolosuhteisiin. Stadler on käyttänyt modifiointityössä apuna myös suomalaista asiantuntemusta suunnittelun alusta alkaen.
Uudet kaupunkijunat parantavat merkittävästi pääkaupunkiseudun lähiliikenteen matkustusmukavuutta. Juna on helppopääsyinen myös apuvälineiden tai lastenvaunujen kanssa liikkuville, sillä se on pääosin matalalattiainen eikä eteistilojen ja matkustamojen välillä ole kulkua hidastavia väliovia. Avarat sisätilat ja niiden tarjoama liikkumavapaus antaa matkustajille mahdollisuuden myös löytää vapaana olevat istumapaikat nykyistä paremmin. Junan ulko-ovet on varustettu ilmaverhoilla. Lisäksi junissa on Suomessa ainutlaatuinen lämmön talteenottojärjestelmä.
Kaupunkijunat ovat ilmastoituja ja ne on varustettu aikaisempaa kehittyneemmillä sähköisillä näytöillä, jotka soveltuvat hyvin myös lentokenttäliikenteen informaatiotarpeisiin.
Uudet junat ovat nykyisin käytössä olevia junia pidempiä ja niihin mahtuu enemmän matkustajia. Uusi Sm5-junayksikkö on 75 metriä pitkä ja siinä on noin 260 istumapaikkaa sekä saman verran seisomapaikkoja. Pisimmillään liikenteeseen tulee kolmen junayksikön junia.
Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy perustettiin vuonna 2004. Sen omistavat pääkaupunkiseudun kunnat sekä VR Osakeyhtiö. Junakalusto Oy hankkii YTV-alueen liikenteeseen tarvittavan uuden junakaluston ja vastaa jatkossa myös hankkimansa kaluston kunnossapidosta. Yhtiö vuokraa junayksiköt liikenteen tilaajalle YTV:lle. VR Osakeyhtiö vastaa junien operoinnista ja kunnossapidosta YTV:n ja Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n VR Osakeyhtiön kanssa tekemien sopimusten perusteella vuoden 2017 loppuun saakka.

Hankintailmoitus, erityisalat:
Helsingin kaupunki: Procurement of the Rail Grinding and Snow Brushing Vehicle
One rail grinding and snow brushing vehicle (raitioteiden hiomavaunu) in the year 2010 and as an option one rail grinding and snow brushing and leaves cleaning vehicle in the year 2013

44-081208-JR (22K)165-081208-JR (35K)Pintavaihde-VH-081208-JR (31K)
VIS:in valmistajanlaatta vaunun 44 portaikossa. DüWAG:in valmistajanlaatta vaunun 165 ovessa. Pintavaihde Vallilan varikon maalaamossa.
Kuvat 8.12. © Jorma Rauhala.

Helsingin metron kulunvalvontajärjestelmä uusitaan. Samassa yhteydessä metro automatisoidaan. Järjestelmän toimittajaksi on valittu Siemens Mobility Division. Sopimus allekirjoitettiin torstaina 11.12. Sopimuksen arvo on noin 100 milj. euroa. Automatisoinnin ansiosta metron palvelutasoon saadaan merkittävä parannus.
havainnekuva_otaniemi (55K)Matkustajille suurin hyöty kulunvalvonnan uudistamisesta on se, että metroa voidaan liikennöidä nykyistäkin tiheämmillä vuoroväleillä, aluksi kahden ja puolen minuutin välein ja matkustajamäärien kasvaessa jopa alle kahden minuutin välein. Junia voidaan samalla lyhentää, joten tulevat uudet metroasemat voivat olla nykyistä lyhyempiä ja siten edullisempia rakentaa. Automatisointi antaa myös entistä joustavammat mahdollisuudet sopeuttaa liikennetarjonta kulloistakin matkustajamäärää vastaavaksi. Liikennöintiajan jatkaminen tulee helpommaksi.
Helsingin metron turvallisuustaso on pidetty hyvänä mm. panostamalla henkilökunnan koulutukseen ja tekniikan ylläpitoon. Tekniikan uusimisen yhteydessä turvallisuustasoa on kuitenkin mahdollisuus vielä nostaa. Automatisoimalla metroliikenteen turvallisuus lisääntyy, kun inhimillisen virheen mahdollisuus poistuu. Automatiikka myös reagoi poikkeustilanteissa ihmistä nopeammin. Hankkeeseen kuuluu kameravalvonta kaikkiin metrovaunuihin sekä metroasemien laituriovien rakentaminen. Samalla osa vanhoista asemista katetaan.
Juna ilman kuljettajaa ei ole täysin uusi idea Helsingissäkään. Metroa kaavailtiin automaattiseksi jo 1970-luvulla, mutta tuolloin hankkeesta luovuttiin. Nyt 26-vuotiaan Helsingin metron automatisoinnista päätettiin vuonna 2006. Sopimukseen kirjatun tavoiteaikataulun mukaan metro kulkee ilman kuljettajaa loppuvuodesta 2013. Automatisointi kattaa myös Espooseen ulottuvan länsimetron, joka toimii alusta lähtien uuden kulunvalvontajärjestelmän mukaan ilman kuljettajia.
Tulevalla uudella kulunvalvontajärjestelmällä on edessään huolellinen ja pitkä testausvaihe ennen käyttöönottoa. Suunnitelmien mukaan metrojunankuljettajat ovat automaattiajon alkuvaiheessa mukana varmistamassa liikenteen sujumista sekä ohjaamassa matkustajia. Kuljettajista osa jatkaa metron huolto-, neuvonta- ja asiakaspalvelutehtävissä ja loput siirtyvät vaiheittain muihin tehtäviin liikennelaitoksella.
Automaattimetroja on käytössä useissa kaupungeissa eri puolilla maailmaa. Lähin automaattisesti kulkeva metro löytyy Kööpenhaminasta.

Maanantaina 8.12. havannoitsijan matkustaessa aamun ensimmäisessä h14:n bussissa keskustaan päin sen edellä kulkeva 205:n bussi lähti Arkadiankatua pitkin Mannerheimintielle päin eikä kääntynyt Fredrikinkadulle kuten olisi pitänyt! Vielä seuraavan risteyksen kohdalla näkyi kun bussi oli Biologian museon kohdalla ja jatkoi edellään suoraan eteenpäin. Mihinkähän bussi matkustajineen päätyi?

165_1212 (81K)
12.12.: HKL 165 siirrettiin maalaamosta "varusteluraiteelle", jossa edellisenä päivänä vielä oli HKL 85! Kuten näkyy, pientä laittoa vielä on.
221_1212 (102K)
12.12.: HKL 221, vain sen takia, että harvoin näkee tällä "ykköspaikalla" vaunua seisomassa.

JLK 11.12: JÄTKÄSAAREN RAITIOTIEVERKON PERUSTAMISSUUNNITELMA
Hyväksytty esittelijän täsmentämän ehdotuksen mukaan.
Jätkäsaaren asuin- ja työpaikkarakentaminen on alkamassa.
Joukkoliikennelautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle Jätkäsaaren raitiotieverkon perustamissuunnitelman hyväksymistä ja investointeihin varautumista mm. seuraavasti: Jätkäsaareen toteutetaan pysäkkeineen ratayhteys nykyisestä rataverkosta sekä Ruoholahden suunnalta kulkien Itämerenkadulta Länsisatamankadun ja Crusellin sillan kautta että Jätkäsaaren kannaksen kautta Kampin ja Bulevardin suunnilta.
Kampin suunnan yhteys kulkee Urho Kekkosen kadulta Malminrinteen, Ruoholahdenkadun, Ruoholahdenrannan kautta ja Bulevardin suunnan varayhteys nykyisten linjan 6 ratojen kautta. Jätkäsaaren alueella toteutetaan pysäkkeineen sellaiset raitioradat, kääntöpaikat ja ohitusraiteet, jotka mahdollistavat esityksen mukaiset lopputilanteen ja välitilanteiden linjastoratkaisut alkaen linjan 8 jatkamisella Jätkäsaaren keskustaan.
Mechelininkadun risteyksen alueelle ja muihin nykyisen ja uuden rataverkon yhtymäkohtiin sekä Jätkäsaaren alueen rataverkkoon rakennetaan vuonna 2009-2010 tarpeellinen määrä yhteyksiä mahdollisia uusia ajosuuntia ja poikkeustilanteita varten.
Rataverkon ja yhteyksien sekä sähkönsyöttöaseman rakentaminen aloitetaan vuonna 2009, ja rakentaminen etenee osuuksittain alueen toteuttamisen aikataulussa ja kytkettynä katujen rakentamisen aikatauluihin.

Joukkoliikennelautakunta 11.12. esiptyslistalta:
TYÖRAITIOVAUNUN HANKINNAN HANKESUUNNITELMASTA PÄÄTTÄMINEN
Lähtökohdat
Työraitiovaunuilla hoidetaan raitioteiden puhtaanapitoa, kiskojen hiontaa, kiskouran puhdistusta, lehtikelin torjuntaa ja lumen harjausta. Nykyisin liikennelaitoksella on käytössä kuusi vanhaa työraitiovaunua. Ne on rakennettu 1950-luvulla, jolloin 1930-luvulta peräisin oleviin vaunuihin lisättiin hiontaan, lumen harjaukseen ja lehtikelin torjuntaan tarkoitetut työyksiköt. Viiden vuosikymmenen käytön jälkeen nämä yhden telin päälle rakennetut lyhyet, hankalasti ajettavat vaunut ovat niin huonokuntoisia, ettei niiden peruskorjaaminen ole enää tarkoituksenmukaista, ne ovat tulleet elinkaarensa päähän. Tarkoituksena on korvata lähivuosina nykyiset neljä työvaunua 2 – 3 uudella. Tämä hankesuunnitelma käsittää niistä ensimmäisen hankinnan.
Hankkeen kuvaus
Nyt hankittavaksi esitettävä työraitiovaunu on niin sanottu monitoimivaunu, joka varustetaan kahdella eri työyksiköllä eri vuodenaikojen mukaan.
Perusvaununa toimii hiomavaunu, jonka tehtävänä on poistaa hiomalla kiskon pinnalta epätasaisuudet kuten rihlojen ja aaltojen muodostus, pyörän ympärilyönnit sekä pienehköt kiskon pinnan sisään painumat (lätistymät). Edellä mainitut viat aiheuttavat linjavaunujen teleihin ja runkoon pitkällä aikavälillä rasitusvaurioita ja heikentävät matkustusmukavuutta. Hiomavaunu on varustettu myös 3 m³ vesisäiliöllä. Vettä tarvitaan hiontaan suuria määriä ja myös vaihteiden painepesuun, joka on vaunun lisävarusteena. Lisäksi linja-ajona hiomavaunulla voidaan torjua tehokkaasti syksyllä puiden lehtien tuomaa ns. lehtikeliongelmaa.
Talvella vaunu varustetaan radan lumiharjausta varten useilla eri harjoilla ja uran puhdistusta varten toteutetuilla kaavinyksiköillä. Kaapimien tehtävänä on pitää urakiskon ura puhtaana lumesta ja jäästä kaikissa olosuhteissa talven aikana. Lisäksi vaunu tullaan varustamaan erikoiskaapimilla, jotka toimivat hankalissa jäänpoistamisolosuhteissa iskuvasaroiden tavoin. Vaunu varustetaan myös kahdella eri virroittimella ajojohtimen jäänpoiston helpottamiseksi erityisen vaikeissa olosuhteissa ja jäätymislämpötiloissa.
Optiovaihtoehtona vaunu varustetaan myöhemmin lehtikelin torjuntaa varten suljetulla teräsharjayksiköllä, joka puhdistaa kiskojen pinnat syksyllä lehtipaakuista. Kuivalla syyskelillä vaunun synnyttämä pöly sidotaan vesisumutuksella. Vaunun vesisäiliön vesi toimii nyt vastaavasti koteloidussa teräsharjayksikössä pölynsitojana.
Kustannukset
Hankkeen kustannusennuste ilman arvonlisäveroa on 2,0 miljoonaa euroa, josta ennakkomaksun osuus on 0,6 milj. euroa.
Rahoitussuunnitelma
Taloussuunnitelmassa on varauduttu ennakkomaksuun vuonna 2009 ja loppurahoitukseen vuonna 2010.
Aikataulu
Tavoitteena on saada tarjouspyyntöasiakirjat valmiiksi vuodenvaihteeseen mennessä, suorittaa kilpailutus kevättalven 2009 aikana sekä kokoonpano- ja asennustyö vuoden 2010 loppuun mennessä. - .
Hyväksytty ehdotuksen mukaan!

Turun seudun joukkoliikenne 2020 - raportin pikaraitiotietä koskeva väliraportti tulee Turun kaupunginhallituksen käsittelyyn 8.12.2008 ja valtuuston käsittelyyn 15.12.2008. Kyseessä on vanhalle valtuustolle toivottu väliraportti, josta puuttuu vertailu runkobussivaihtoehtoon. Huhtikuussa 2009 valmistuva loppuraportti antaa pohjan päätökselle Turun seudun joukkoliikennejärjestelmästä.
Esityslista:
www05.turku.fi/kesvi/ah/kv/2008/1215016l/1994883.htm
Raportti:
www05.turku.fi/kesvi/ah/kv/2008/1215016l/Images/771006.pdf
Lehdistötiedote 5.12.2008:
Pikaraitiotien väliraportti menossa valtuustoon
Ensimmäiseksi vaiheeksi esitetään linjoja Varissuolta Majakkarantaan ja Runosmäestä rauta-tieasemalle
Turku ja naapurikunnat pohtivat, millainen joukkoliikennejärjestelmä palvelisi parhaiten kau-punkiseudun asukkaita. Yksi vaihtoehto on pikaraitiotien ja sitä täydentävän bussiverkoston toteuttaminen kaupunkiseudulle. Turun seudun joukkoliikenne 2020 -selvitystä teettävät Turku, Raisio, Naantali, Kaarina, Lieto, Piikkiö ja Varsinais-Suomen liitto sekä liikenne- ja viestintäministeriö, ja sitä tekevät WSP Finland Oy ja TTK Karlsruhe. Selvityksen teko jatkuu huhtikuuhun 2009. Pikaraitiotien alustavat linjaukset ja investointiarviot viedään kuitenkin tiedoksi kaupunginhallitukselle ja –valtuustolle vielä tänä vuonna.
Turun kokoluokan kaupungeissa, esimerkiksi Freiburgissa ja Linzissä, pikaraitiotien toteuttaminen on lisännyt joukkoliikenteen käyttöä huomattavasti. Turun ystävyyskaupungit Bergen ja Århus ovat jo päättäneet toteuttaa pikaraitiotien.
Pikaraitiotien ensimmäiseksi vaiheeksi esitetään linjoja Varissuolta Majakkarantaan ja Runosmäestä rautatieasemalle. Näiden reittien varressa asukasmäärä on jo nykyisellään niin suuri, että matkustajia olisi riittävästi raitiotielle. Myöhemmin raitiotieverkko voisi laajentua Raisioon, Kaarinaan ja Linnakaupunkiin maankäytön kehittymisen mukaisesti. Mahdolliseen Majakkaranta-Hirvensalo -jatkeeseen ei oteta kantaa vielä väliraportissa.
Varissuolta Majakkarantaan ja Runosmäestä rautatieasemalle esitettyjen linjojen vaikutusalueella eli 400 metrin säteellä radasta asuu nyt 60.300 asukasta. Se tarkoittaa noin 3.400 asukasta ratakilometriä kohti. Saksassa raitiotien toteuttamisen ehtona on 2.000 asukasta ratakilometriä kohden.
Ensimmäisen vaiheen verkon infrastruktuuri-investointi olisi 216 – 231 miljoonaa euroa ja vaunut 41 – 45 miljoonaa euroa. Vuosittaiset liikennöintikustannukset olisivat noin 5,1 miljoonaa euroa. Pikaraitiotiejärjestelmän taloudellisuuteen vaikuttaa investointikustannusten lisäksi se, paljonko raitiotien kanssa päällekkäistä bussiliikennettä voidaan supistaa ja paljonko joukkoliikenteen käyttö ja lipputulot kasvaisivat raitiotien ansiosta. Lipputuloja ja vaikutuksia bussiliikenteeseen ei ole vielä selvitetty. Pikaraitiotien soveltuvuutta Turun seudulle ei voida siis vielä väliraportin perusteella ratkaista.
”Karkeasti arvioiden jo nykyisellä joukkoliikenteen käyttötasolla ja lipunhinnoilla saataisiin katettua pikaraitiotien liikennöintikustannukset ensimmäisessä vaiheessa,” joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte pohtii. ”Investointi on kuitenkin niin merkittävä, että pikaraitiotien toteuttaminen edellyttäisi merkittävää valtion osallistumista kustannuksiin sekä mahdollisia uusia rahoituskeinoja.”

Itsenäisyyspäivänä, lauantaina 6.12. Helsingin liikenteessä ajetaan sunnuntaiaikataulujen mukaan. Ylioppilaiden soihtukulkueen ja presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton vuoksi monet keskustan raitiovaunut ja bussit ajavat poikkeusreittejä. Liikenteessä voi myös olla hetkellisiä viivästyksiä. Poikkeusreittejä on ylioppilaiden soihtukulkueen ja Linnan juhlien aikana noin klo 16.30 - 20.30. Poikkeusliikenne päättyy, kun poliisi avaa presidentinlinnan lähikadut liikenteelle.
Raitioliikenne
Raitiolinjat 3B ja 3T ajavat ylioppilaiden soihtukulkueen alkuvaiheen ajan noin kello 17 - 17.30 Oopperan ja Lasipalatsin välisen osuuden Runeberginkadun sijasta Mannerheimintietä.
Tasavallan presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanoton aikana noin klo 17.30 - 20.30 raitiovaunut 3B ja 3T ajavat Bulevardin ja Fredrikinkadun kautta linjan 1A päätepysäkille Perämiehenkadulle. Bussi 3X korvaa osuuden Lasipalatsilta Aleksanterinkadun ja Kauppatorin kautta Eiraan. 3X ajaa kolmosten reittiä Viiskulmaan ja palaa samaa reittiä takaisin Lasipalatsille.
Raitiolinja 4 ajaa noin kello 17.45 alkaen linjan 6 päätepysäkille Hietalahteen. Lasipalatsin ja Katajanokan välisen osuuden korvaa bussi 4X, joka ajaa Katajanokalle Aleksanterinkadun ja Kruununhaan kaut-ta. Bussi ajaa Katajanokalla linjan 4 reittiä Merisotilaantorille.
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat noin kello 17.45 - 20.30 Kruununhaan sijasta Kaivokadun kautta.

Ihmettelin tänään Skattalta töihin kävellessäni, kun näin Skattalle menevän Mannen (Radio Novan värit). En ole ennen nähnyt Skattalla Manneja.
Syykin taisi selvitä: kun olin n. klo 8.05 Senaatintorin kulmassa, oli siinä Katariinakadulta Aleksille kääntymässä ollut 3T:n vuoro (vaunu no. 91) pudonnut kiskoilta -tai lähemmin vaunun ensimmäinen teli.Vaunun nokka oli tönäissyt muuntajakaappia, joka oli vähän kallistunut. Vaunun nosto kiskoille oli juuri alkamassa.
m. Manne kävi varmaan Skattalla kääntymässä, koska ei pääsyt Aleksin ja Kauppatorin suuntaan.

Tiistaina 2.12. Manne 153 ainakin iltaruuhkan aikana linjoilla 6 ja 8.

3T aloittaa Kampissa maaliskuussa
Kantakaupungin raitiotieverkko laajenee Kamppiin ja Mikonkadulle maaliskuun lopulla. Liikenteen aloitusta on lykätty tavoiteaikatauluna olleesta vuodenvaihteesta. Lykkäyksen syynä on Mikonkadun yhden kiskoparin liikennettä ohjaavan asetinlaitejärjestelmän toimituksen viivästyminen.
Mikonkadulle on tilankäytön vähentämiseksi toteutettu Helsingin oloissa uusi raide- ja liikennöintiratkaisu, jossa eri suuntiin kulkevat vaunut käyttävät samaa kiskoparia. Yhden raiteen ajoa varten tarvitaan uusi asetinlaitejärjestelmä, joka huolehtii Aleksanterinkadun ja Mikonkadun suunnista tulevien vaunujen ohjauksesta liikennevaloin.
Parhaillaan Mikonkadulla tehdään kadun viimeistelytöitä, jotka valmistunevat vuodenvaihteeseen mennessä. Liikenne uusilla rataosuuksilla aloitetaan maanantaina 30.3.

Vaunun 85 välipala on aamulla 1.12.2008 saapunut Helsinkiin ja päivän aikana kytketty vaunuun 85.

HKL 163 ja 165 28.11.:
163_2811jn (71K)165_2811jn (74K)
Vallila. Kuvat © Juhana Nordlund.

Bussi- ja raitiovaunuliikenteessä runsaasti poikkeusreittejä Etyj-kokouksen aikana
Useat keskustan ja Pasilan alueella liikennöivät bussit ja raitiovaunut ohjataan poikkeusreiteille Etyj-kokouksen aikana 4.-5.12. Liikennejärjestelyt koskevat mm. Mannerheimintien, Nordenskiöldinkadun, Savonkadun ja Ratapihantien kautta liikennöiviä linjoja. Poikkeusreitit ovat käytössä torstaina 4.12. klo 8. 15-10 ja klo 18-20.30 sekä perjantaina klo 8-9.30 ja 13.30-15. Näiden aikojen lisäksi kaikki Mannerheimintietä liikennöivät linjat ajavat poikkeusreittejä torstaina klo 22.30-24.00.
Kokousvieraita kuljettavat autosaattueet aiheuttavat ajoittaisia liikennehäiriöitä 3.12. alkaen Helsingin keskustan ja Messukeskuksen ympäristön lisäksi myös Hakamäentiellä, Mäkelänkadulla, Koskelantiellä ja Tuusulanväylällä. Pasilan suunnassa liikkuvien kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää junaa.
Poikkeusreitit torstaina 4.12. klo 8.15-10 ja klo 18-20.30 (Mannerheimintien linjoilla myös klo 22.30-24.00)sekä perjantaina 5.12. klo 8-9.30 ja 13.30-15. Poikkeusreitit koskevat raitiolinjoja 3B, 3T, 4, 6, 7A, 7B ,9 ja 10 , Helsingin sisäisiä bussilinjoja 15A, 22, 23, 24, 40, 42, 43, 50, 58, 58B, 59, 63 ja 69, kaikkia Elielinaukiolta lähteviä seutulinjoja sekä poikittaisia seutulinjoja 503, 504, 505 ja 506. Myös muilla linjoilla voi olla ajoittaisia liikennekatkoksia tai aikataulusta myöhästymisiä kokouksen aikana.
Raitiovaunut
· Linjat 3B ja 3T ajavat ympyränmuotoista reittiä Tehtaankadun ja Helsinginkadun välillä. Ne eivät liikennöi Nordenskiöldinkadun, Kaivokadun eivätkä Aleksanterinkadun kautta. Eirassa linjat ajavat normaaliin reittiinsä nähden päinvastaisiin ajosuuntiin. Raitiolinja 3B ajaa Töölöstä Mannerheimintien, Bulevardin ja Tehtaankadun kautta Kauppatorille ja edelleen Kruununhaan kautta Hakaniemeen. Kalliosta linja ajaa suoraan Helsinginkatua Töölöön. 3T ajaa Hakaniemestä Kruununhaan ja Kauppatorin kautta Eiraan ja edelleen Bulevardin ja Mannerheimintien kautta Töölöön. Töölöstä linja ajaa Helsinginkadun kautta Kallioon.
· Linja 6 ajaa Kruununhaan ja Aleksanterinkadun kautta. Rautatieasema eli Kaivokadun ja Kaisaniemenkadun reittiosuus jää ajamatta.
· Linjat 7A ja 7B eivät liikennöi Pasilaan. Ne ajavat kumpikin omaan suuntaansa reittiä Aleksanterinkatu - Mannerheimintie - Runeberginkatu - Helsinginkatu - Sturenkatu - Paavalin kirkko - Hämeentie.
· Linja 9 ei liikennöi Pasilan asemalle eikä Rautatieasemalle. Linja ajaa Kolmikulmasta Kruununhaan kautta Hakaniemeen ja omaa reittiään Pasilaan Ratamestarinkadulle, mutta ei käy Messukeskuksella eikä Pasilan asemalla. Ratamestarinkadulta linja palaa Mäkelänkadun kautta Helsinginkadulle ja Hakaniemen ja Kruununhaan kautta Kolmikulmaan.
· Linjat 4 ja 10 ajavat Lasipalatsin ja Oopperan välin Runeberginkadun kautta.
Raitioliikenteen poikkeusreitit (.pdf).

HämeentielläHämeentielläNivel kinoksessaNivel ja H055
Nivel ja H055Hämeentie Teollisuuskadun ylittävällä sillalla, su 23.11.2008 klo 15. Talven ensimmäinen lumimyräkkä sai vaihteet tukkoon. Kutonen kääntyy Mäkelänkadulle. Klo 15.15 huoltopartio ehtii paikalle.
23.11.2008 klo 18 7B jumitttuu kinokseen ja tukkii reitin myös 6:lta. Klo 18.20 H55 tulee apuun ja vaunu saatiin liikkeelle.
Kuvat © Markku Fredman.


HKL:n ja Kaupunginmuseon kokoelmista on syyskuussa poistettu aikoinaan museotarpeita varten varattu entinen ajojohdinten huollon torniauto nro 1506. Volvo vm. 1951 (rek.nro AY-558) on myyty autoharrastajalle Ouluun syyskuun lopulla ja siten vältettiin auton romutus. Auto on uudella omistajalla jo liikkunutkin omin konein! Rauta-Volvon mittarilukema oli 72.000 km. Aikojen saatossa nosturinsa menettänyt torniauto muutettaneen Pohjanmaalla harrasteautoksi ja malliltaan "sekajunaksi" eli nosturiperäosa muutetaan avolavaksi. Auto ei ole ollut rekisterissä ainakaan enää 1970-luvun alussa, jolloin se oli ilman rekisterikilpiä Vallilan hallin sisätiloissa "lamppuhuollon" käytössä.
Muun muassa Tieliikennemuseo Mobiliassa on vastaavanlainen TAKL:n entisestä ajojohdinten torniautosta tehty harrasteauto "sekajuna".
hkl1506 (70K)
HKL 1506 Koskelan hallissa. Volvon perässä oleva ASEA:n entisestä HRO:n vm. 1908 lyhyestä avoperävaunusta Jatkosodan alussa muutettu korkealaitainen avotavaravaunu (12 m3 lumivaunu) sekä lumiaura (viistoaura) on myyty Stadin Ratikat -yhtiölle tallennettavaksi jälkipolville ja siirretty SR:n varastoalueelle Helsingissä. Tavaravaunu on erikoisen harvinainen - suomalainen raitiotietavaravaunu! Museolumiauroja on tallella SR:n hankkiman lisäksi yksi HKL:n rataosastolla ja yksi Kaupunginmuseon Hyrylän kokoelmakeskuksessa. Kuva © Jorma Rauhala 6.9.2008.

Life -lehti tarjoaa:
Amerikkalainen ja perävaunu linjalla 2 huhtikuussa 1948 Töölön tavara-aseman edustalla.
Mannerheimintietä huhtikuussa 1948.

Kuvia 21.11.:
MikonkatuMikonkadun pysäkkiAleksillaSimonkatu, Mannerheimintie
Simonkadun pysäkkiUK-katuNostolava-auto SisuNostolava-auto Scania
1. Mikonkadun kiveystyö etenee ja limitetyn radan kiskot tulevat taas esiin täytemaan alta. 2. Mikonkadun pysäkki muotoutuu: Ensimmäisenä valmiina tietenkin mainokset. 3. Aleksilla melkein valmista joulukadun avajaisiin. Lieneekö oikealla oleva tolppaa tulevan raitio-opastimen paikka. 4. Liikennevalot jo "kutsuvat" ratikoita Simonkadulle. Tukemiskone HKL 1767 siitä jo voisi mennäkin. Simonkadulla Mannerheimintien risteyksessä ajolanka menee vielä "sivuun", eikä ole yhteydessä muuhun verkkoon. 5. Simonkadun kapoinen pysäkki. 6-8. Urho Kekkosen kadun ja Annankadun kaarteessa (jyrkin kaarre) ajolanka on vielä trissoilla. Samoin Fredrikinkadulla UK-kadun ja Tennispalatsin välillä. Kuvissa nostolava-autot "Sisu" ja "Scania", sekä miehet työssä.
RipustinErotin Kaarlenkatu

Kampin radalla ripustustyypiksi on valittu pisteripustus. Ajonopeus ei varmastikaan vaatine muunlaista. Elokuussa käyttöön otetulla rataosuudella (Itä-Pasila - Helsinginkatu)  käytetään joustavaa riippuripustusta, joka mahdollistaa hieman nopeamman vauhdin.
Ripustin lienee jälleen uutta mallia. Enää ei käytetä vanhoja tuttuja "kypäräpäitä".
Fredrikinkadulla Arkadiankadun risteyksen jälkeen oleva jaksoerotin on ysin varrelta jo tuttua "uutta" läpiajettavaa mallia.
Tänä vuonna on tällainen nuoliopastin nähnyt päivänvalon. Sen sijaan vaihdeopastin ei näytä mitään. Lieneekö automatiikka edes toiminnassa.

Aleksin raitiovaunut poikkeusreiteillä joulukadun avajaisissa 23.11.
Aleksanterinkatua kulkevat raitiovaunut 3B, 3T, 4, 7A ja 7B ajavat poikkeusreittejä joulukadun avajaisten aikana sunnuntaina 23.11. noin klo 12.40 - 14. Bussi 16 ajaa poikkeusreittiä tarvittaessa.
· Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat Kaivokatua ja Kaisaniemenkatua pitkin.
· Raitiolinjat 3B, 3T ja 4 ajavat Aleksanterinkadun sijasta Kruununhaan kautta
reittiä Kaivokatu - Kaisaniemenkatu - Liisankatu - Snellmaninkatu.
Bussilinja 16 ajaa tarvittaessa kulkueen aikana poikkeusreittiä Kruununhaassa. Bussi 24 ajaa tarvittaessa keskustasta lähtiessään raitiokiskoja pitkin.
Keskustan raitio- ja bussiliikenteessä voi olla joulukulkueen aikana lyhytaikaisia viivästyksiä.
Joulupukki ja ylipormestari torille ratikalla Ylipormestari Jussi Pajunen ja joulupukki saapuvat Senaatintorille raitiovaunulla noin klo 12.50. Ratikka on alkuperäiseen asuunsa kunnostettu vaunu numero 339 vuodelta 1955.
Kulkue lähtee Senaatintorilta liikkeelle noin klo 13.20, kiertää Aleksanterinkadulta Mannerheimintielle ja edelleen Pohjoisesplanadin kautta takaisin Senaatintorille.

Ulkomailta:
Raitiotiet Romanian Constantassa on lakkautettu 15.11.2008 ja Venäjän Ivanovossa jo aiemmin tänä vuonna. Itävallan Linzissä on tänä vuonna loppunut liikenne 1000 mm raideleveyden raitiotiellä, kun Pöstlingsbergbahn -radalla on aloitettu muutostyöt 900 mm raideleveydelle kaupungin muuhun raitiotieverkkoon liittämistä varten.
Norjan Trondheimissa käydään keskustelua raitiotien tulevaisuudesta. Etelä-Tröndelagin lääni, jonka vastuulla Trondheimin seudun joukkoliikenne on, tavoittelee raitiotien lakkautusta. Lakkautusta suosittelee myös äskettäin julkaistu raitioliikenteen kehittämisselvitys. Kaupunginvaltuusto on kuitenkin ainakin periaatteessa raitiotien säilyttämisen kannalla, joten myös liikenteen jatkuminen on mahdollista. Ellei päätöksiä asiassa tehdä, liikenteen julkinen tuki kuitenkin päättyy 31.12.2008.
Trondheimia lukuun ottamatta suuntaus pohjoismaissa on selkeästi raitiotiemyönteinen. Pikaraitiotien ensimmäinen osuus Norjan Bergenissä avattaneen liikenteelle vuonna 2010. Tanskassa on tehty pitkälle meneviä suunnitelmia raitioteiden palauttamiseksi Århusiin (aiempi järjestelmä lakkautettu 1971). Lisäksi suunnitteilla on pääkaupunkiseudun Raide-Jokeri -suunnitelmaa vastaava kehäraitiotie Kööpenhaminan ympäryskuntiin. Ruotsissa Malmö (aiempi järjestelmä lakkautettu 1973) on kiinnostunut raitioteiden palauttamisesta, ja Tukholmassa on tehty päätökset säännöllisen raitioliikenteen ulottamisesta vuosikymmenten tauon jälkeen myös ydinkeskustaan.

Helsinki. Ensimmäinen sarjavalmisteinen välipala on tarkoitus saada Helsinkiin 1.12. Se asennetaan vaunuun 85, josta tulee siten toinen välipalallinen NrII-sarjalainen.

Kuvia 17.11.:
Porthaninkatu Toinen linjaAleksanterinkatuAleksi MikonkatuMikonkatu
MikonkatuLasipalatsi ratatyöYIT-ManneLasipalatsi
1. Porthaninkatu / Toinen linja, valmista on ja Linjoille pääsee. 2 - 5. Aleksilla ja Mikonkadulla tehdään kiveystöitä, pysäkki on rakenteilla. 6. Lasipalatsin ratatyömaata. 7,8. HKL 153 ja 151 koulutusajossa. Millään ei vaihdu valo Mannelle, ja sitten onkin pysäkillä jo tungosta.

SäilytyskonttiLumiauraLumiaura kontissaLumivaunu
Lumivaunu konttiin Kaupunginmuseon uudessa kokoelmakeskuksessa Hyrylässä kärsitään tilanpuutteesta, joten museo päätyi syksyllä siirtämään muutaman raitiovaunukokoelmaan kuuluvan esineen takaisin HKL:n kirjoihin. Koskelan varikolla kaikki liikenevä tila tarvitaan kuitenkin linjavaunujen säilytykseen, joten lumenkuljetusvaunulle ja viistoauralle ei löytynyt varikolta tilaa.
Romutuksen sijaan HKL-Raitioliikenne luovutti esineet Oy Stadin Ratikat Ab:lle, joka säilyttää ne jälkipolvia varten. Esineet siirrettiin 12.11.2008 Länsisatamaan, missä ne lastattiin kiskoilla varustettuun konttiin varastointia varten. Kontti siirretään ensi viikolla Konalaan. Näin nämäkin talvivaunut jäävät muistuttamaan Helsingin raitioliikenteen menneisyydestä. Tällä hetkellä vaunuille ei kuitenkaan ole luvassa mitään varsinaista käyttöä.
Ohessa kuvia siirto-operaatiosta. Kiitämme HKL-Raitioliikennettä myötämielisestä suhtautumisesta sekä erityisesti Rataosastoa suuresta avusta! Kuvat © Daniel Federley.

Raitiolinjat 3B ja 3T ajavat Lasipalatsin ja Oopperan välisen reittiosuuden suoraan Mannerheimintietä pitkin tiistain 18.11. ja keskiviikon 19.11. välisenä yönä klo 24 alkaen liikenteen loppuun asti. Arkadiankadun - Runeberginkadun reittiosuus jää ajamatta.
Poikkeusreitin syynä ovat Fredrikinkadulla tehtävät raitioradan sähkötyöt.

11.11. aamulla HKL 154 linjalla 10. Ei näitä yleensä Töölön linjoilla näy.

Raitioliikenne Käpylään alkoi 18.11.1925. Tänä vuonna tuo päivä sattuu tiistaille. Käpylä-Seura järjestää jo perinteeksi muodostuneen vuosipäiväajelunsa lauantaina 15.11. alkuperäiskuntoon entisöidyllä vuoden 1955 vaunulla 339.
VTS-vaunut ovat kulkeneet ykkösellä jo 1950-luvulta lähtien. Viimeinen vuoroliikenteen VTS nähtiin niinikään juuri ykkösellä 29.5.1987.
Linjatunnuksella 1S ajettavat lähdöt Käpylän päätepysäkiltä ovat klo 10, 11 ja 12. Kyytiin voi nousta myös muilta Käpylän pysäkeiltä.
Kauppatorilta palataan Käpylään klo 10.30, 11.30 ja 13.00. Matka on ilmainen. Erillistä lippua ei tarvita.

Pienoisrautatiekerhon perinteinen Joulunäyttely järjestetään viikonloppuna 22.-23.11.2008 Helsingissä VR:n pääkonttorin ruokalassa, sisäänkäynti Rautatientorin pohjoisnurkasta läheltä taksiasemaa. PRK järjestää näyttelyn yhdessä Suomen Rautatiemuseon kanssa. Myös Suomen Raitiotieseura on mukana;
SRS:n esittelypöydällä on esillä pienoisraitiovaunujen tehdasmalleja.
Lisätiedot näyttelystä http://www.pienoisrautatiekerho.fi/joulu2008.html

Joukkoliikennelautakunta 13.11.:
Jäsen Haltia-Holmbergin blogista:
Vallilan varikosta tuli tietenkin puhetta ja toivoimme, että niin meille kuin mediaankin saataisiin liikennelaitoksen ja muiden virastojen yhteinen ajankohtainen tieto siitä mitä kukakin suunnittelee. Pääpiirteittäin kuitenkin homman nimi on se, että nyt tutkitaan ja vasta myöhemmin tuodaan päätettäväksi.

Helsingin kaupunginvaltuusto 12.11.:
Kaupunginvaltuusto päättänee merkitä tiedoksi Laajasalon raidevaihtoehtojen tarkastelu 2008 -raportin ja hyväksyä Laajasalon joukkoliikenteen raideratkaisun jatkovalmistelun pohjaksi raitiotie- ja siltavaihtoehdon välillä Laajasalo-Korkeasaari-Sompasaari- Kruununhaka.
Samalla kaupunginvaltuusto päättänee, että Laajasalon suunnittelussa varaudutaan siihen, että tulevat maankäyttötarpeet perustuvat joukkoliikenteen osalta tehostettuun raitiotieratkaisuun
Päätös ehdotuksen mukaan.
Muutamia hyväksyttyjä toivomusponsia:

Elina Moisio + Kimmo Helistö
Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus edistää täydentävän vesijoukkoliikenteen syntymistä.
Ponsiehdotus hyväksyttiin 79 äänellä

Kimmo Helistö + Tuomas Rantanen
Kaupunginvaltuusto edellyttää, että Kruunuvuorenrannan joukkoliikennejärjestelyiden suunnittelussa selvitetään raitiovaunuyhteyden toteuttaminen Kruunuvuorenrannasta Herttoniemen metroasemalle asti.
Ponsiehdotus hyväksyttiin 50 äänellä

Matti Enroth + Sami Heistaro
Kaupunginvaltuusto edellyttää, että myös liityntäliikenteen kehittämistä Herttoniemen metroasemalle edelleen selvitetään.
Ponsiehdotus hyväksyttiin 64 äänellä

sm5_1
Ensimmäinen uusi pääkaupunkiseudun lähijuna (JKOY Sm5 94102081001-1)) hinauksessa Sörnäisissä 12.11. n klo 10.30.
Vaunut tuotiin lautalla 11.11. Sompasaareen, ja koottiin junaksi satamassa.
Stadler: Sm5 -esite (.pdf).

htp
Turun Kiskoliikennekerhon loppuvuoden Raitiovaunuillat ovat tiistaina 25.11. ja 2.12.2008 alkaen klo 18.00 tasan.
TKLK:n kerhotilat ovat Pansion satamassa Laivateollisuuden entisessä toimistorakennuksessa, os. Pansiontie 48-52, rakennus 5255. Lisätiedot kari.paananen@netnic.fi
Kuvassa Turussa 1930-luvulla vuokralla ollut Helsingin moottorivaunu ja turkulainen jälkivaunu. Rakentaja Hannu T Pulkkinen. Kuva © Jorma Rauhala

Concordian Helsingin linjalla 95 puolimatala Volvo/Säffle 8.11.2008 eli lauantaipäivänä.

3.-4.11. välisenä yönä lienevät vaunut 201 ja 202 vaihdettu (eli valmistuneet remontista) vaunuihin 203 ja 204 Bombardierin "varikolla" Pasilassa.

7.11. Ensimmäinen sarjavalmisteinen raitiovaunun väliosa valmis
Ensimmäinen sarjavalmisteinen nivelvaunuihin lisättävä matalalattiainen väliosa on valmistunut VIS:n tehtaalla Saksan Halberstadtissa. Roll-out tilaisuudessa viime viikolla puhunut toimitusjohtaja Matti Lahdenranta kiitti hankkeen toimivuutta ja hyötyjä matkustajille.
"Helsingin noin 130 raitiovaunusta 42 on 1980-luvun alussa hankittuja, hyväkuntoisia, mutta korkealattiaisia vaunuja, joilla on käyttöikää vielä runsaasti. Nykypäivän sujuva kaupunkiliikenne vaatii kuitenkin ehdottomasti esteettömyyttä. Siksi lähdimme tutkimaan mahdollisuuksia uudistaa kalustoa."
"Odotamme innolla uutta sarjaa uudistuneita vaunuja Helsingin kaupunkiliikenteeseen, jonka matkustajat arvostavat raitiovaunuja ja pitävät niitä osana kaupunkikuvaa - ja samalla osaavat vaatia laadukasta palvelua."
Nivelvaunuihin lisättävä matalalattiainen väliosa on HKL Raitioliikenteen omaa suunnittelua. Saksalainen Verkehrs Industrie Systeme GmbH (VIS) toimii alihankkijana joka rakentaa vaunun.
Väliosa tuodaan Suomeen marraskuun loppupuolella, ja se liitetään nivelraitiovaunuun vielä tämän vuoden aikana. Ennen liittämistä Vallilan varikko kokoaa väliosalle telin. Nivelvaunu katkaistaan nivelestä, ja nivelvaunuun tehdään pieniä, väliosan vaatimia muutoksia. Tämän jälkeen matalalattiaosa liitetään vanhaan vaunuun nivelen kohdalle. Liittämiseen kuluu aikaa suunnitelmien mukaan noin 2-4 viikkoa.
Ensi vuonna matalalattiaosia valmistuu VIS:n tehtaalta noin kahden viikon välein. Matalalattiainen väliosa lisätään seuraavien kahden vuoden aikana kaikkiin 42:een 1980-luvulla rakennettuun nivelraitiovaunuun.
Helsingin liikenteessä matalalattiaosaa on testattu yhdellä vaunulla jo lähes kahden vuoden ajan. Koevaunusta saadut kokemukset ja matkustajapalautteet ovat olleet myönteisiä.
Nivelraitiovaunujen muuttaminen osittain matalalattiaisiksi lisää esteettömyyttä kaupunkiliikenteessä ja sujuvoittaa kaikkien matkustajien liikkumista. Väliosan lattia on lähes pysäkin korkeudella, joten kulku vaunuun ja vaunusta pois on helppoa. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota matkustusmukavuuteen, eri käyttäjäryhmien liikkumiseen vaunussa ja uuden vaunuosan yhteensopivuuteen alkuperäiseen vaunuun.
Uusi väliosa kaksinkertaistaa tulevina vuosina HKL:n matalalattiaisen kaluston määrän: uuden vaunutyypin lisäksi HKL:llä on 40 kokonaan matalalattiaista raitiovaunua.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee 6.11. mm. tällaisia muutoksia Kruunuvuorenrannan osayleiskaavaan. Mainittuja muutoksia siis ehdotetaan hyväksyttäviksi.:
Osayleiskaavakarttaan tehdyt muutokset
-Merkintä "maanalainen metrorata, jonka sijainti on ohjeellinen" on poistettu.
-Merkintä "alue, jolle saa rakentaa metroaseman sekä lippuhalleja ja yhteydet niistä metroasemalle" on poistettu.
-Merkintä "ohjeellinen alueen osa, jolle saa rakentaa raitiotien ja maanalaisen metroradan" on korvattu merkinnällä "alueen osa, jolle saa rakentaa raitiotien".
Nämä muutokset hyväksyttiin kslk:ssa 6.11.

Wien 24.10.:
Wien linja 1
Wien linja 1                     Wien linja 505                       Wien linja 38
Wien linja 38Linjat 1 ja 2 ainakin olivat turistien suosimia rengaslinjoja joilla näkee paljon klassisia nähtävyyksiä. 24.10. linjat 1 ja 2 olivat viimeistä edellistä päivää rengaslinjoja.
WLB:n vaunu linjalla (515) Wien / Oper - Baden. Osa lähdöistä ajetaan vain Neudorfiin asti.
Linjalla 38 voi mennä Wienin keskustasta Donau-joen varrelle sijaitseville viininviljelysalueille. Suositeltavaa! Kuvat © Larry Kärkkäinen.



Id 1Id 2Id 3Id 4
Id 5Vantaankosken kaupunkiradan asemille on viime viikkoina asennettu sähköiset näyttötaulut, jotka olivat ensi kertaa käytössä 3.11.
Mikonkadulle on pystytetty pysäkkikatokset keskeneräisille ratikkapysäkeille.
Kuvat © Kalle Id.



Verkehrs Industrie Systeme Halberstadt GmbH baut Module für Stadtverkehr in Helsinki

jusa3 Kuva 3.11. Munkkiniemen puistotieltä hetki ennen asvaltointia. Raitiovaunuja varoittavat valot on saatu paikoilleen. Autoilijoita varoittaa perinteinen vilkkuva pylväs ja jalankulkijoita lisäksi katuun upotettu keltainen vilkkuva ledrivistö.
jusa4
Kuvat © Jussi Salenius


Hiomavaunu HKL 2119HKL 157HKL 12HKL 12 ja H-1
30.10.: 1. Hiomavaunu torjumassa lehtikeliä Mäkelänkadulla. 2. HKL 157 siirrettiin tallista toiseen, jotta HKL 12 pääsisi liikkeelle. 3. Tähän asti HKL 12 pääsikin. Virroitin ei yllä ajolankaan. 4. HKL H-1 hinasi vaunun takaisin ratapihalle.

Turun raitiotiet - kirja on saatavilla Turun Pienoisrautatiepäiviltä 1.-2.11.2008 tapahtumahintaan 45€ (norm 49? + toimituskulut) Kustantaja Laaksosen ständillä.
Tapahtumassa on esillä myös Hannu T. Pulkkisen pienoismallit Turun raitiovaunuista.
Lisätiedot kirjasta: www.kustantajalaaksonen.fi

m101_106jn
Keskiviikkona 29.10.2008 iltapäiväruuhkassa liikkui Kolmois-Nokkajuna 101+102+105+106+103+104. Lähtöaikoja Ruoholahdesta olivat mm. 15:02 ja 16:02. Kuva Vuosaaressa © J.Nordlund.

La 1.-su 2.11.2008 Pienoisrautatienäyttely ja -päivät Turussa VPK:n talossa. Järjestäjänä on Turun Kiskoliikennekerho ry. Tapahtuma on samalla TKLK:n 25-vuotisjuhla. Esillä on myös lukuisia raitiovaunujen pienoismalleja sekä SRS:n osasto. Lisätietoa www.netnic.fi/tklk

JLK 29.10.: TÖÖLÖN RAITIOVAUNUVARIKON PERUSKORJAUS- JA MUUTOSTÖIDEN HANKESUUNNITELMASTA PÄÄTTÄMINEN
Esityksen mukaan.

152_2810
28.10.: Kaikki Mannet aamuruuhkassa, sekä väliosaManne 162. Kuvassa 152 jo lähdössä Koskelaan.

Raitiolinja 4 poikkeusreitillä Katajanokalla
HKL:n raitioliikenneyksikkö uusii kiskoja Katajanokalla. Työ vaikuttaa raitiolinjan 4 liikennöintiin maanantain 27.10. ja tiistain 28.10. välisenä yönä.
Linja 4 ajaa Merisotilaantorin päätepysäkin sijasta Katajanokan terminaaliin klo 24 jälkeen. Poikkeusjärjestely kestää yöliikenteen päättymiseen asti.

21.10.: Kontulan metroaseman läntisen sisäänkäynnin remontti on saatu päätökseen ja sisäänkäynti on jälleen avattu.
Remontti jatkui hiukan aiottua pidempään, kun pintamateriaalien uusinnan yhteydessä ilmeni, että myös sisäänkäynnin vesikatto vaatii korjausta. Nämä korjaustyöt oli järkevää ajoittaa muun remontin yhteyteen.

hkl14_2110_kisa
HKL 14 Hakaniemessä 21.10. Kuva © Kimmo Säteri.

HKL 14 (Karia / Strömberg vm. 1959) oli tiistaina 21.10.2008 iltapäivällä linjan 1A ruuhkavuorossa 101.
SRS:n tietojen mukaan #14 oli edellisen kerran aikataulunmukaisessa vuoroliikenteessä linjalla kesäkuun alkupuolella vuonna 2005.

Raitiolinjan 9 reitin varrella Traverssikujalla oleva pysäkkipari "Pasilan konepaja" on otettu käyttöön 20.10. Alueen rakennustöiden vuoksi työmaan lähellä sijaitsevia pysäkkejä ei voitu ottaa käyttöön vielä linjan 9 aloittaessa tänä syksynä.

BS 1, Jumbo, Stora bruna, Kulosaaren vaunu on liikkeellä 18.10 Kauppatorin suunnalla klo 11.30-13.30 aikoihin.
Tapahtuma liittyy kuntavaaleihin.

Aleksanterinkadulla liikennöivät raitiolinjat 3B, 3T, 4, 4T, 7A ja 7B ajavat maanantaina 20.10. klo 22 alkaen poikkeusreiteillä Aleksanterinkadun ja Mikonkadun risteyksen kiskotyömaan vuoksi. Poikkeusjärjestely kestää yöliikenteen loppuun asti.
Linjat 3B ja 3T eivät liikennöi Kaivokadun eivätkä Aleksanterinkadun kautta. Eirassa linjat ajavat normaaliin reittiinsä nähden päinvastaisiin suuntiin.
Raitiolinja 3B ajaa Töölöstä Mannerheimintien, Bulevardin ja Tehtaankadun kautta Kauppatorille ja edelleen Kruununhaan kautta Hakaniemeen. 3T ajaa Hakaniemestä Kruununhaan ja Kauppatorin kautta Eiraan ja edelleen Bulevardin ja Mannerheimintien kautta Töölöön.
Linjat 4 ja 4T ajavat Rautatieaseman ja Kruununhaan kautta reittiä Mannerheimintie - Kaivokatu - Kaisaniemenkatu - Liisankatu - Snellmaninkatu - Aleksanterinkatu.
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat Rautatieaseman ja Kaisaniemen kautta. Niiltä jää ajamatta Kruununhaan reittiosuus

Raide-Jokeri - alustava yleissuunnitelma
Lisätkäähän kirjanmerkkeihin/suosikkeihin...

139_1510
Seuraavana museovaunuista poiskuljetusta Helsingistä odotti HKL 139. Vaunu Koskelan "takapihalla" auringon jo laskiessa 15.10.
Lastausramppi on peräpuolella. Hyvästi nyt sitten sinäkin ;) (Kännykuva).

313_2_tiho313_1_tiho
14.10.: HKL 313 viimeisellä matkallaan kohti Kaupunginmuseon Hyrylän kokoelmakeskusta. Kuvat © Timo Honkamäki.
Saman matkan on tehnyt 15.10. HKL 181, Arkku.

Raitiolinjat 4, 4T, 7A, 7B ja 10 ajavat Lasipalatsin ja Oopperan välillä poikkeuksellisesti Runeberginkadun ja Arkadiankadun kautta sunnuntai- ja maanantai-iltana, kun Musiikkitalon työmaalle pystytetään torninosturia. Poikkeusreitit ovat käytössä sunnuntaina 12.10. klo 18 alkaen liikenteen päättymiseen asti ja maanantaina 13.10. klo 21 alkaen samoin liikenteen loppuun saakka.
Nosturin pystytys ei aiheuta reittimuutoksia Töölönlahdenkatua ajaville busseille.


HKL 14 Smartum -mainosvaununa. Lisää päivän kuvia: 14, Mikonkatu, Simonkatu, 161, 16x.

sm5
ENSIMMÄINEN UUSI SM5-JUNA TEHTAALTA TÄNÄÄN
Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n Stadler Bussnang AG:ltä tilaamien SM5-junien kaksi ensimmäistä junayksikköä ovat viimeisteltävinä Bussnangin tehtaalla Sveitsissä. Ensimmäinen junayksikkö valmistui tehtaalla tänään.
Junakalustoyhtiön toimitusjohtaja Yrjö Judström on tyytyväinen hankkeen etenemiseen. Puheenvuorossaan roll-out -tilaisuudessa Bussnangissa hän totesi mm. että pääkaupunkiseudun joukkoliikenne on kasvanut asukasluvun kasvun, henkilöautoliikenteen ruuhkautumisen ja alueen yleisen kehityksen myötä. Junaliikenteessä kasvu on ollut vuodesta 2004 alkaen keskimäärin 4 prosenttia vuodessa eli selvästi suurempi kuin Pääkaupunkiseudun Junakalustoyhtiötä perustettaessa vielä osattiin arvioida. Kun SM5-junat korvaavat vanhaa kalustoa, matkustusmukavuus pääkaupunkiseudun junaliikenteessä paranee oleellisesti.
Ensimmäiset junat ovat liikenteessä ensi vuoden loppupuolella. Suomessa ensimmäinen junayksikkö esitellään tämän vuoden joulukuussa.
Flirt-juna on modifioitu leveälle raideleveydelle ja Suomen vaativiin ilmastollisiin olosuhteisiin. Modifioinnissa on hyödynnetty myös kokemuksia HKL:n ja VR:n aikaisemmista kiskokalustohankinnoista. Lisäksi Stadler on Junakalustoyhtiön edellyttämällä tavalla käyttänyt ulkopuolista suomalaista asiantuntemusta suunnitteluprosessin alusta alkaen.
SM5-junan modifiointi Suomen olosuhteisiin jatkuu edelleen junien valmistusvaiheessa. Modifioinnin onnistumista tullaan seuraamaan sekä testauksissa että junien lopullista hyväksymistä edeltävällä seurantajaksolla.
Ensimmäiset kaksi junaa tulevat matkustajaliikenteeseen vuoden 2009 loppupuolella, ensiksi todennäköisesti Leppävaaran ja Martinlaakson radan liikenteeseen. Erityisiä odotuksia kohdistuu SM5-junien liikennöintiin kehäradalla, kun niillä viimeistään vuodesta 2014 alkaen hoidetaan Helsinki-Vantaan lentokentän pitkään odotetut kiskoliikenneyhteydet Helsingin keskustaan.
SM5-juna on helppopääsyinen matalalattiainen juna, jonka pituus on noin 75 metriä. Junakalusto on metromaista, kun eteistilojen ja matkustamon välillä ei ole kulkua hidastavia väliovia. Junassa kaikki eteisalueet ja pääosa matkustamoista on matalalattiaisia, yhteensä matalalattia-aluetta on 69 prosenttia. Junassa on neljä moduulia, vaunua, joista on näkyvyys ja kulku päästä päähän. Tämä todennäköisesti tasoittaa junan matkustajakuormitusta, ja entistä useampi pääsee istumaan. SM5-junissa on ensimmäisenä Suomessa lämmön talteenottojärjestelmä. Suomen olosuhteiden ja väliovien puuttumisen takia ulko-oville tulee ilmaverhot.
Junat ovat ilmastoituja ja ne on varustettu aikaisempaan verrattuna kehittyneemmillä sähköisillä näytöillä, jotka soveltuvat hyvin myös lentokenttäliikenteeseen. Junan monitoimitila on aikaisempaa monipuolisempi; liikuntaesteiset ja lastenvaunujen kanssa matkustavat on otettu huomioon eteistilojen järjestelyissä ja ovien kynnysjärjestelyissä, joissa on liukuva astin.
Junahankinnat ovat pitkäjänteisiä, sillä junien elinkaari yhdellä peruskorjauksella on 30 - 40 vuotta.

Simonkatu:
4.10.: Forumin kulmalta tehdään suojatien kivetystä Lasipalatsille. Kiskojen betonointi valmis ja asvaltointi valmis Simokadun Forumin puolella kokonaan. Kiire tulee maanantaiksi!
7.10.: Tänään taas nähty "pikimiehiä" Simonkadulla ja asvalttipintaa syntyy kunnolla, vaikkakin kuulemma Lasipalatsin puolta Simonkadusta on ennasvaltointia taas revitty auki. Etenee kuitenkin kovaa vauhtia.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2008:10 | HKL:n julkaisusarja D:5/2008:
Laajasalon raidevaihtoehtojen järjestelmätarkastelu 2008

Raitiolinja 4 poikkeusreitillä Katajanokalla öisin
HKL:n raitioliikenneyksikkö uusii kiskoja Katajanokan Linnankadulla ja Merikasarminkadulla. Työ toteutetaan neljänä peräkkäisenä yönä alkaen sunnuntain 5.10. ja maanantain 6.10. välisestä yöstä. Työ vaikuttaa raitiolinjan 4 liikennöintiin.
Linja 4 ajaa Merisotilaantorin päätepysäkin sijasta Katajanokan terminaaliin klo 24 jälkeen sunnuntaina 5.10., maanantaina 6.10., tiistaina 7.10. sekä keskiviikkona 8.10. Poikkeusjärjestely kestää kunakin yönä liikenteen päättymiseen asti.

Isoja betoniautoja nähty 3 kpl Simonkadulla 2.10. Alueella sattuu ja tapahtuu paljon nyt ja valutyöt ovat edenneet kuulemma aika hyvin.
(Bussit palaavat Simonkadulle 6.10.)

Vallilan maanalainen raitiovaunuvarikko
asemakaava, Kslk 2008-1423
Alueelle suunnitellaan maanalaista raitiovaunuvarikkoa 180 vaunulle, huoltotiloille ja työntekijöiden autopaikoille.

Putkitöistä poikkeusreittejä linjoille 7A ja 7B
Helsingin Energia rakentaa kaukokylmäverkkoa Länsi-Pasilassa. Työ on Pasilankadulla edennyt Kyllikinportin risteysalueen raitiokiskojen tuntumaan ja vaikuttaa linjojen 7A ja 7B liikennöintiin Länsi-Pasilassa tällä ja ensi viikolla.
Linja 7B on poikkeusreitillä keskiviikkona 1.10. klo 22 alkaen liikenteen loppuun asti. 7B ajaa Itä-Pasilasta linjan 9 reittiä Aleksis Kiven kadulle ja edelleen reittiä Sturenkatu - Läntinen Brahenkatu - Helsinginkatu - Mannerheimintie omalle reitilleen keskustaan.
Putkityön toisessa vaiheessa tiistaina 7.10. linja 7A ajaa poikkeusreittiä klo 22 alkaen liikenteen päättymiseen asti. Linja ajaa keskustasta tullessaan Mannerheimintieltä reittiä Helsinginkatu - Läntinen Brahenkatu - Sturenkatu Aleksis Kiven katu ja linjan 9 reittiä Itä-Pasilaan ja omalle reitilleen Mäkelänkadulle.

Aleksi 30.09.
Kuvia työkohteista Mikonkatu ja Simonkatu 30.09.

Aleksanterinkadulla liikennöivät raitiolinjat 3B, 3T, 4, 4T, 7A ja 7B ovat vielä tänään maanantai-iltana sekä tulevana viikonloppuna poikkeusreiteillä Aleksanterinkadun ja Mikonkadun risteyksen kiskotyömaan vuoksi. Poikkeusreitit ovat käytössä tänään klo 22 alkaen liikenteen päättymiseen asti, ja koko viikonlopun perjantai-illasta 3.10. klo 18.30 alkaen sunnuntain 5.10. liikenteen päättymiseen asti.
Linjat 3B ja 3T eivät liikennöi poikkeusjärjestelyjen aikana Kaivokadun eivätkä Aleksanterinkadun kautta. Eirassa linjat ajavat normaaliin reittiinsä nähden päinvastaisiin ajosuuntiin.
Raitiolinja 3B ajaa poikkeusreittiä Töölöstä Mannerheimintien, Bulevardin ja Tehtaankadun kautta Kauppatorille ja edelleen Kruununhaan kautta Hakaniemeen. 3T ajaa Hakaniemestä Kruununhaan ja Kauppatorin kautta Eiraan ja edelleen Bulevardin ja Mannerheimintien kautta Töölöön.
Linjat 4 ja 4T ajavat Rautatieaseman ja Kruununhaan kautta reittiä Mannerheimintie-Kaivokatu-Kaisaniemenkatu-Liisankatu-Snellmaninkatu-Aleksanterin katu.
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat Rautatieaseman ja Kaisaniemen kautta. Näillä linjoilla jää ajamatta Kruununhaan reittiosuus

Viikoilla 38 ja 39 on useilla HelB:n linjoilla millä pitäisi olla vain matalalattiakalustoa näkynyt korkealattiabusseja, jopa melko säännöllisestikin. Esimerkkeinä H:gin linjat 62,71V ja 69. Perjantaina 26.9. Jokerilinjalla puolimatala Volvo-Säffle.

Joukkoliikennelautakunta 17.9:
Lautakunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen hankkimaan optiota käyttäen suorahankintana automaattiset matkustajalaskentalaitteet kolmeen raitiovaunuun yhteensä enintään 68 871,95 euron arvonlisäverolliseen hintaan ja niihin liittyvän matkustajalaskentapalvelun Dilax Intelcomilta tarjouksen mukaisesti yhteensä 225,70 euroa kuukaudessa 60 kuukauden ajaksi, niin että hankinnan arvonlisäverollinen yhteishinta on 82 413,95 euroa.
Vielä lautakunta päätti oikeuttaa liikennelaitoksen käyttämään tarjoukseen liittyvän option ylläpitopalvelusta 60 kuukauden jälkeen 24 kuukaudeksi vastaavilla ehdoilla, kuin ne ovat voimassa sopimuskauden päättyessä.

nmskajr
Suomen Raitiotieseura ry järjesti Pohjoismaisen Museoraitiotiekongressin Helsingissä 5.9.-7.9. Kuvia tilausvaunuista. Kuva © Jorma Rauhala. Lisää kuvia tilausvaunuista 27.09.!

2409a
Radanrakennuskohteita 24.09. Katso lisää.

Aleksanterinkadulla liikennöivät raitiolinjat 3B, 3T, 4, 4T, 7A ja 7B liikennöivät tällä viikolla maanantaina ja tiistaina (22-23.9) sekä seuraavalla viikolla useina päivinä poikkeusreiteillä Aleksanterinkadun ja Mikonkadun risteyksen kiskotyömaan vuoksi.
Jo viime viikolla alkaneet poikkeusreitit ovat käytössä vielä tänään maanantaina 22.9., huomenna tiistaina 23.9. ja ensi viikon maanantaina 29.9. klo 22 alkaen liikenteen päättymiseen asti. Lisäksi viikonloppuna 3.10. - 5.10. ajetaan poikkeusreittejä perjantaista klo 18.30 alkaen sunnuntain liikenteen päättymiseen asti.
Linjat 3B ja 3T eivät liikennöi poikkeusjärjestelyjen aikana Kaivokadun eivätkä Aleksanterinkadun kautta. Eirassa linjat ajavat normaaliin reittiinsä nähden päinvastaisiin ajosuuntiin.
Raitiolinja 3B ajaa poikkeusreittiä Töölöstä Mannerheimintien, Bulevardin ja Tehtaankadun kautta Kauppatorille ja edelleen Kruununhaan kautta Hakaniemeen. 3T ajaa Hakaniemestä Kruununhaan ja Kauppatorin kautta Eiraan ja edelleen Bulevardin ja Mannerheimintien kautta Töölöön.
Linjat 4 ja 4T ajavat Rautatieaseman ja Kruununhaan kautta reittiä Mannerheimintie-Kaivokatu-Kaisaniemenkatu-Liisankatu-Snellmaninkatu-Aleksanterin katu.
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat Rautatieaseman ja Kaisaniemen kautta. Näillä linjoilla jää ajamatta Kruununhaan reittiosuus.

jusa2 22.9.2008 aloitettiin Munkkiniemen puistotien kahdessa raitiovaunuristeyksessä Kadetintie ja Solnantie, uuden mallisten varoitusvalojen asennustyö.
Jalkakäytävään upotetaan keltainen ledrivistö ja lisäksi vilkkuva valotorni. Risteyksissä on sattunut ja ollut paljon "läheltäpiti" onnettomuuksia huonon näkyvyyden vuoksi. Valtuusto teki jo seitsemän vuotta sitten päätöksen varoitusvaloista.
Kuvat © Jussi Salenius
jusa1


Turun kirjamessuilla 3.10.2008 julkaistaan
Mikko Laaksonen:
Turun raitiotiet
Turun raitiotiet ovat olleet osa elävää modernia kaupunkia vuodesta 1905 lähtien, jolloin tarmokas konsuli C. Bolinder saapui AEG:n edustajana Turkuun perustamaan sähköraitioteitä. Talvisodan ja jatkosodan pommituksissa raitiotie kärsi vaurioita - mutta sodan ja pulan aikana raitiotiet olivat ainoa luotettava kulkuväline kaupungissa. Kolmosen raitiovaunun viime matkan aikaan 1.10.1972 lähes kaikki turkulaiset pitivät raitioteiden lakkautusta virheenä. Miksi kuitenkin 1960-luvun alussa laajennukset ja aavevaunujen lisähankinta tyrmättiin ja raitiotie päätettiin lakkauttaa? Millainen oli nuoren kreivi August Armfeltin perustama hevosraitiotie, joka ajautui konkurssiin 1892? Entä millainen voisi olla Turkuun parhaillaan suunniteltava uusi raitiotie?
Turun sähköraitiotieliikenteen käynnistymisen 22.12.1908 satavuotisjuhlan kunniaksi julkaistava kirja esittelee Turun raitioteiden historian, kehityksen ja mahdollisen tulevaisuuden muisteluiden, lehtijuttujen, päätöksentekoasiakirjojen sekä nostalgisten ja dramaattisten valokuvien avulla. Samalla kirja kertoo Turun kehityksestä, arkkitehtuurista ja kaupunkikuvan muutoksesta.
Kirjassa on tiivistelmät, kuvatekstit ja vaunuluettelo ruotsiksi ja englanniksi, 800 valokuvaa, karttaa ja piirrosta
Kovakantinen, nelivärinen, A4, 288 sivua
Kirjan tilaukset: www.kustantajalaaksonen.fi, hinta 49 € + toimituskulut 7 € Kirja on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista, varmimmin Akateemisista kirjakaupoista ja Turun kirjakaupoista
Kirja on myynnissä:
Turun kirjamessuilla 3.-5.10.2008
Helsingin kirjamessuilla 23-26.10.2008
XXI pienoisrautatiepäivillä Turussa 1-2.11.2008

Metro ajaa kymmenen minuutin välein 20. - 21.9. Poikkeusliikenne alkaa lauantai-iltana ja jatkuu koko sunnuntain
Metro ajaa lauantai-illasta 20.9. klo 22 alkaen sunnuntain 21.8. liikenteen loppuun asti kymmenen minuutin välein siltakorjausten vuoksi. Korjattavana ovat Valurinkadun ja Konemestarinkadun alikulkutunnelien sillat Herttoniemen ja Siilitien välissä. Liikenne saattaa myös hidastella, koska junat ajavat siltatöiden kohdalla vain yhtä raidetta.
Junat ajavat Ruoholahden ja Mellunmäen väliä. Itäkeskuksen ja Vuosaaren välillä on erillinen metroliikenne, joten Vuosaaren suunnan matkustajien on vaihdettava poikkeusliikenteen ajan Itäkeskuksessa junaa.

Aleksin raitiolinjat poikkeusreiteillä ensi viikolla
Aleksanterinkadulla liikennöivät raitiolinjat 3B, 3T, 4, 4T, 7A ja 7B ajavat poikkeusreittejä ensi viikolla arki-iltoina ja niitä seuraavana viikonloppuna.
Aleksanterinkadun ja Mikonkadun risteykseen rakennetaan uudet kiskot ja vaihteet sekä raitiovaunujen kulunohjaukseen liittyvät laitteet. Kiskotyöt liittyvät Kampin uuden raitioyhteyden rakentamiseen.
Työn vuoksi Aleksanterinkadun raitioliikenne siirretään poikkeusreiteille. Poikkeusreitit ovat käytössä arki-iltoina maanantaista 15.9. torstaihin 18.9. klo 22 alkaen yöliikenteen loppuun asti ja tämän lisäksi perjantaista 19.9. klo 18.30 alkaen koko viikonlopun ajan eli sunnuntain yöliikenteen loppuun asti. Linjat 3B ja 3T eivät liikennöi poikkeusjärjestelyjen aikana Kaivokadun eivätkä Aleksanterinkadun kautta. Eirassa linjat ajavat normaaliin reittiinsä nähden päinvastaisiin ajosuuntiin.
Raitiolinja 3B ajaa poikkeusreittiä Töölöstä Mannerheimintien, Bulevardin ja Tehtaankadun kautta Kauppatorille ja edelleen Kruununhaan kautta Hakaniemeen. 3T ajaa Hakaniemestä Kruununhaan ja Kauppatorin kautta Eiraan ja edelleen Bulevardin ja Mannerheimintien kautta Töölöön.
Linjat 4 ja 4T ajavat Rautatieaseman ja Kruununhaan kautta reittiä Mannerheimintie-Kaivokatu-Kaisaniemenkatu-Liisankatu-Snellmaninkatu-Aleksanterin katu.
Raitiolinjat 7A ja 7B ajavat Rautatieaseman ja Kaisaniemen kautta. Näillä linjoilla jää ajamatta Kruununhaan reittiosuus.

Suomen Raitiotieseura ry järjestää ensi viikonloppuna Helsingissä Pohjoismaisen Museoraitiotiekongressin. Kongressin päätteeksi järjestetään vaunuajelu, jolle ovat kongressivieraiden lisäksi myös SRS:n jäsenet tervetulleita.
Kokoontuminen sunnuntaina 7.9. klo 12.20 Itä-Pasilan Holiday Inn -hotellin pysäkillä (linjojen 7B ja 9 pysäkki) Messukeskuksen luona. Ajeluvaunuina ovat raitiovaunut 151 ja 339 sekä museobussi 157.
Ajelu suuntautuu mm. Pikku Huopalahteen ja Käpylään sekä Olympiaterminaalille. Huom. Vaunut eivät palaa lähtöpaikalle, vaan poistuminen ajelulta tapahtuu keskustassa. Matkan aikana on mahdollista vaihtaa kulkuneuvosta toiseen.

HKL järjestää lisäliikennettä useilla raitio- ja bussilinjoilla sekä metrolla perjantaina 5.9. ilotulituksen SM-kilpailun vuoksi.
Töölönlahdella järjestettävään ilotulitukseen odotetaan suurta katsojamäärää, mikä voi aiheuttaa viivästyksiä ja katkoksia Töölönlahden ympäristön ja ydinkeskustan liikenteeseen. Helsinginkadun ja Töölönlahdenkadun bussiliikenne ohjataan tarvittaessa poikkeusreiteille tapahtuman aikana. Kilpailu alkaa klo 21.30 ja päättyy noin 22.30.
HKL palvelee tapahtumayleisöä järjestämällä lisäliikennettä. Raitioliikenne ajaa ylimääräisiä vuoroja tapahtuman päättymisen jälkeen, useilla yöbusseilla on lisälähtöjä ja metro liikennöi kaksi tuntia tavanomaista pidempään.

hyryla (22K)a_bus (27K)
SRS:n syyskesän tutustumisretki Helsingin kaupunginmuseon museovaunuvarikolle Hyrylään 27.8.2008.
Tuolta näyttää säilytyspaikka ja tuollainen bussi meitä kuljetti. Katso kuvia.

01b_jn (66K) HKL 161 oli 27.8.2008 koeajolla Arabiassa ja Käpylässä.
Katso kuvat:
Kaikki Kuvat © J.Nordlund.


jalu1 (100K)
26.8 klo 14 aikaan Käpylässä, HKL 161 koeajelulla.

26.8.: Mikonkadun radalla puretaan ja rakennetaan:
mikon1_2608 (98K)
Kovaa työtä on betonin "piikkaus".
mikon2_2608 (94K)
Pysäkkiä rakennetaan.

Joukkoliikennelautakunnan kokouksesta 21.8.:
Jäsen Mirva Haltian blogista lainattua:
Jätkäsaareen ratikat tulevat budjetin (2009) mukaan kulkemaan 1. vaiheen osalta 2010, 2. vaiheen osalta 2011 ja lopullisen 3. vaiheen osalta 2015. Raitiovaunu 9:n Ilmalan liikenne on suunniteltu aloitettavaksi 2013 ja sen rakentamiseen on varattu rahaa vuosille 2010 (0,5 M€), 2011 (2,5 M€) ja 2012 (1M€). Mukana ovat luonnollisesti Länsimetro (141,6 M€), uudet metrovaunut (100 M€), Metron käytönohjaus- ja kulunvalvonnan uusiminen (75 M€), uusien ratikoiden hankinta (59 M€) jne.

bomba1 (97K)
bomba2 (92K) Bombardierin vaunupaja Pasilan Konepajalla 22.8. Sisällä HKL 202 ja 201.
"Teollisuusvakoilu" tehty likaisen ovilasin läpi. Onneksi kuvankäsittelyohjelma melkein kokonaan poistaa ongelman.


HKL uusii raitiovaunukiskoja Pitkänsillan pohjoispuolella Siltasaarenkadulla. Työ vaikuttaa linjojen 3B tai 3T yöliikenteeseen 20. - 28.8. Kiskotöiden aikana toinen Siltasaaren raitiovaunujen kiskopareista suljetaan liikenteeltä klo 24.00 alkaen. Poikkeusjärjestely kestää kunakin yönä liikenteen loppuun asti.
Raitiolinjalla 3B on poikkeusreitti 20. - 21.8. (ke - to) ja 24. - 25.8 (su - ma) välisinä öinä. Linja 3B ei aja Hakaniemen kautta vaan käyttää Eirasta tullessaan reittiä Bulevardi - Mannerheimintie - Helsinginkatu - Läntinen Brahenkatu - oma reitti.
Linjalla 3T on poikkeusreitti 25. - 26.8. (ma - ti), 26. - 27.8. (ti - ke) ja 27. - 28.8. (ke - to) välisinä öinä. Silloin 3T ei aja Hakaniemen kautta vaan Alppilan suunnasta tullessaan reittiä Läntinen Brahenkatu - Helsinginkatu - Mannerheimintie - Bulevardi - oma reitti.

Lisäliikennettä ja poikkeusreittejä Taiteiden yönä perjantaina 22.8. Lue lisää (.doc).

Sörnäisten metroaseman liukuportaat korjataan
Sörnäisten metroaseman pitkät liukuportaat peruskorjataan. Maanantaista 25.8. lähtien kolmesta liukuportaasta suljetaan yksi korjauksen vuoksi. Kaikki kolme liukuporrasta korjataan vuorollaan.
Peruskorjauksessa portaat puretaan kokonaisuudessaan ja tarvittavat osat uusitaan. Lisäksi portaiden turvallisuutta parannetaan nykymääräyksiä vastaavaksi. Liukuportaat ovat olleet toiminnassa Sörnäisten metroaseman avaamisesta, vuodesta 1984 lähtien.
Työn ajan metroasemalla on käytössä vain yksi liukuporras asemalta ylös ja yksi alas. Erityisesti ruuhka-aikoina tämä voi tarkoittaa portaiden ruuhkautumista. Aseman hissit toimivat normaalisti.
Korjaustyön arvioidaan valmistuvan vuoden päästä syksyllä.

40 minuuttia Helsingistä - Riika, 08.08:
riga_kast (95K)
Kasteluvaunu, vanha kunnon Tatra T3. Raiteet ovat hyvin paljolti hiekka-alustalla.
riga_retro (97K)
Retro-raitiovaunu Radio ielalla, taustalla Ooppera.
riga_zasulauka (98K)
Zasulauka stacija: Tatra T3 x2 (Nokia) linjalla 8 ja T6B5su -juna linjalla 2. Käymisen arvoinen paikka, vieressä rautatieasema ja lähiliikennettä.

Kuvakertomus SRS:n kesäajelulta 9.8.:

muurahainen (100K)
Yrjönkatu 18.08.: Yksi "ahkera muurahainen" pystyy pysäyttämään koko raitioliikenteen Bulevardilla. Onneksi kuljettajapoika löytyi aika nopeasti. Myös seuraavalla ysillä oli vaikeuksia päästä Yrjönkadulle ;).
Lisää kuvia 18.08., tapahtumaa, työkohteita ja Luddea.

Metro ajaa kymmenen minuutin välein 23. - 24.8.
Poikkeusliikenne alkaa lauantai-iltana ja jatkuu koko sunnuntain. Lue lisää (.doc).

kisa_5 (86K)
Eipä ollut raitiolinja 9 ollut käytössä kuin vajaan viikon, kun se jo joutui poikkeusreitille. Syynä olivat Mikonkadun ja Kaivokadun risteyksen katutyöt. Oheisessa kuvassa Variotramit 236 ja 216 Aleksanterinkadulla lauantaina 16.08.2008. Kuva © Kimmo Säteri

tr24_1 (60K)tr24_2 (84K)
Erittain nykyaikaisia johdinautoja jo 40 minuutin päässä Helsingistä :).
Skoda Tr 24 Irisbus Iveco Riiassa: 12 m pitkä, 100% matala, invaramppi, kallistus, ilmastointi, nopea kiihdytys ja jarrutus, turvaovet sensoreilla, matkustajainformaatio (LCD-näyttö), puoliautomaattiset virroittimet... Kuvan autossa on dieselgeneraattori (40 tilattu), yhteensä 150 tilattu. Toimitukset alkaneet loppuvuonna 2007.

HKL juhlistaa raitiolinjaa 9 Karhupuistossa maanantaina 18.8.
HKL järjestää tilaisuuden raitiolinjan 9 valmistumisen kunniaksi maanantaina 18. 8. klo 11-18 Karhupuistossa. Kalliolaisille suunnatulla tapahtumalla HKL kiittää alueen yrittäjiä ja asukkaita hyvästä suhtautumisesta raitiolinjan 9 rakennustöihin, joita tehtiin pitkään Porthaninkadun ympäristössä.
Karhupuistossa HKL:n edustajat, Setä Sininen ja liikenneneuvojat tapaavat yleisöä keskustelun merkeissä. Tilaisuudessa jaetaan lisäksi ajankohtaista tietoa ja materiaalia kaupunkiliikenteestä. Runoilijat Henrika Ringbom ja Jarkko Tontti esiintyvät kello 13 ja Vallilan Tango -yhtye tunnelmoi kello 16-18.

HKL:n rautaiset runoratsut rullaavat jälleen Helsingin kiskoilla maanantaista 18.8. alkaen. HKL:n Runoja raiteilla -tapahtuma tuo neljättä kertaa metron ja raitiovaunujen seinille runoja matkustajien iloksi noin kuukauden ajaksi.
HKL haluaa runoilla lisätä matkustusviihtyvyyttä. Metrossa ja raitiovaunuissa esillä olevat runot piristävät matkantekoa antamalla mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi pohtimaan runojen aiheita. Noin 30 runon teemana on kaupungin ja luonnon yhteys tai niille luotu häilyvä raja...

Vääriä tunnuksia lähijunassa: tiistaina 12.8. H:gistä 15.30 lähteneessä kolmiyksikköisessä K-junassa ensimmäisen yksikön etupäässä oli tunnus M, sivukilven mukaan juna oli R, kahdessa muussa yksikössä oli sentään K-tunnukset; hieman myöhemmin lähtenyt U-juna oli ensimmäisen yksikön sivukilven mukaan H-juna!

HKL-Metroliikenne hankki vuodenvaihteessa Konepaja Mankinen Ky:ltä kiskonrasvausvaunun. Lättähatun telin päälle on rakennettu kompressori ja paikat kahdelle rasvatynnyrille. Laite painaa rasvaa kiskon syrjään n. 130 barin paineella ja sitä ohjataan kauko-ohjaimella ratakuorma-auton hytistä.
Uusi laite on helpottanut huomattavasti kaksi kertaa viikossa suoritettavaa kaarteidenrasvauskierrosta, sillä tähän asti se sitoi aina ratakuorma-auton numero 1, johon rasvauslaitteet olivat asennettu kiinteästi. Nyt rasvaus voidaan suorittaa millä tahansa viidestä ratakuorma-autosta.

Raitiolinjan 9 liikenne alkoi sunnuntaina 10.8.2008. Ensimmäinen vuoro (84) lähti Pasilasta klo 7.41 ja Kolmikulmasta (sama vuoro) klo 8.07. Ensimmäisessä vuorossa oli vaunu 58.
Muissa vuoroissa ensimmäisenä liikennöintipäivänä vaunut 35 (vuoro 81), 88 (82), 216 (83), 237 (85) sekä 212 (86), siis puolet vuoroista matalalattiakalustoa.
df_1 (95K)
Pasilan päätepysäkille oli jo varhain kerääntynyt monia SRS:n jäseniä, muita harrastajia sekä alueen asukkaita. Vaunu saapui pysäkille aivan aikataulun mukaan. Katso lisää:

pvk (109K)
SRS:n kesäajelu ajettiin 9.8. vaunulla 339 linjan 9 merkeissä.
Reittinä oli vanha 9 Paavalin kirkolta Kauppatorille ja samaa reittiä takaisin Sturenkadulle asti, josta käännyttiin Aleksis Kiven kadulle. Matka jatkui edelleen Itä-Pasilaan. Siellä vaunu kiersi korttelin, jonka jälkeen ajettiin uuden ysin reittiä Kolmikulmaan. Kolmikulmasta ajettiin takaisin Itä.Pasilaan. Mutta käännyttiin Radanrakentajantielle ja sieltä suoraan Koskelan halliin.
Vaunu oli tiukassa seisomalastissa ja matka kesti non 3,5 tuntia. Kiitokset järjestäjille!!!
df1 (97K)
Vaunu 339, uusi linja 9 ja Pasilan konepaja nauttivat kuvaajien suosiosta SRS:n kesäajelulla 9.8.2008. Olisikohan tämä Traverssikujan jalankulkijaennätys? Kuvassa näkyy 25 jalankulkijaa tällä katuosuudella, kuvan ulkopuolella vielä puolet lisää. Kovin on vilkasta huomioonottaen että liikennemerkki kieltää jalankulun kokonaan tällä alueella toistaiseksi.
SRS ja HKL tarjosivat kaikille SRS:n jäsenille mahdollisuuden tutustua uuteen ysilinjaan jo ennakkoon, sillä varsinainen linjaliikenne alkaa vasta seuraavana päivänä. Erityisesti kiitämme kuljettaja Heikki Hedmania, joka kärsivällisesti pujotteli hissukseen työmaa-alueiden läpi Fleminginkadulla ja Porthaninkadulla ja jaksoi toteuttaa lukuisat kuvaus- ja kilvitystoiveemme. Kuva © Daniel Federley. Runsaasti lisää kuvia.

150_3_0808 (104K)
Kun raitiolinja 9 aloittaa liikennöinnin 10.8. klo 7.41 Pasilasta ja 8.07 Kolmikulmasta, kyseessä on merkittävä tapaus Helsingin raitioliikenteen historiassa. Lue lisää: (.doc). Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin puhe: (.doc). Historiallinen lisäys (.doc)
Lisää kuvia:

df_9 (104K)
Linjan 9 reitillä suoritettiin 7.8.2008 n. klo 18.30-21.00 liva-testauksia vaunulla 204. Ajoaika Pasilasta Kolmikulmaan ja takaisin venyi käynnissä olevien päällystystöiden ja väärinpysäköityjen autojen vuoksi melko pitkäksi. Testausta varten vaunu oli asetettu ikään kuin vuoroon 82, ja kilvityskin oli sen vuoksi "autenttinen". Määränpääteksteinä näkyy olevan Kolmikulma sekä Pasila (tällä kertaa ilman Itä-liitettä). Vaunua seurasi kiskojen puhdistusvaunu 2118. Lisäksi Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteyksessä kokeiltiin samanaikaisesti vaihteiden toimivuutta. Koevaununa toimi vaunu 237, joka sahasi edestakaisin Helsinginkadulta Flemarille. Katso lisää:

2122_1 (93K)
Harjavaunu HKL 2122 Traverssikujalla Pasilan konepajan kohdalla 07.08. Lisää kuvia 07.08:
Aamulla oli kuulemma ajettu koeajoja vaunulla 150.

Poikkeusreitit Helsinki City Marathonin aikana 16.8. Lue lisää (.doc)
Keskustan kiskotöiden toinen vaihe alkaa. Kiskotöistä poikkeusreittejä 15.8.-17.8. Lue lisää (.doc)
Raitiolinja 9 aloittaa liikennöinnin 10.8. Lue lisää (.doc)
Syysliikenne alkaa 10.8. Helsingin bussi- ja raitiolinjat siirtyvät syysaikatauluihin sunnuntaina 10.8. Syysliikenteeseen siirtymisen yhteydessä tapahtuu myös muita muutoksia: Lue lisää (.doc)

Pääkaupunkiseudun lähijunat palaavat normaaliaikatauluihin 10.8.
A-junien lauantaiaikatauluissa on M-junista johtuvia minuuttitarkistuksia klo 9–17 välisillä vuoroilla. Lauantaiaikatauluissa klo 9–17 M-junien vuoroväli lyhenee 10 minuuttiin. I- ja K-junat palaavat arkiliikenteen aikatauluissa 10 minuutin vuoroväleihin ruuhka-aikoina. N-junien vuoroväli lyhenee sunnuntaisin klo 12–19 15 minuuttiin.
Oikoradan myöhäisiltaan lisätään yksi Z-junavuoro Lahdesta Helsinkiin. Viimeinen Z-juna Lahdesta lähtee klo 23.17, ja se saapuu Helsinkiin klo 0.19.

flem1 (98K)
Radanpuhdistusvaunu HKL 2118 tunkee eteenpäin Fleminginkadulla 6.8. aamupäivällä.
Lisää kuvia 6.8.:

Kuvia 05.08.:

tuokarp3 (92K)
tuokarp1 (100K)
tuokarp2 (96K)
Linjan 9 uudella reittiosuudella koeajeltiin maanantai-iltana (4.8.) kymmenen jälkeen. Koeajossa ollut Vario (olisiko 223?) kulki hissutellen Pasilan asemalta kohti Kalliota. Aleksis Kiven kadulta vaunu kääntyi Sturenkadulle, josta siirryttiin Läntisen Brahenkadun ja Helsinginkadun kautta Fleminginkadun risteykseen. Siinä siivoiltiin kiskoja aika tovi ennen kuin päästiin kääntymään. Kuvat © Tuomas Karppinen.

porthan1 (98K)
Porthaninkatu 05.08. Ajokohdinta trimmataan. Langathan oli vain siirretty sivuun. Lisää kuvia 05.08.:

vs3 (100K)
HKL 152 liikkui maanantaina 4.8. linjalla 1A uusissa Clas Ohlsson -mainosteipeissä. Kuva © Väinö Syrjälä.

jn07 (96K)
Lauantaina 2.8.2008 ajettiin erillistä Vuosaaren pendelilinjaa tältä erää viimeistä päivää. Samalla metrojunien määränpääteksti "Itäkeskus" jäi taas vähäksi aikaa pois säännöllisestä käytöstä. Kuva © Juhana Nordlund 2.8.2008.

m107_kn_0408 (95K)
Kontulan aseman peruskorjaus jatkuu. Junat tulevat Itäkeskuksesta vasenta raidetta. Kontula 04.08.
kn_laitop_0408 (11K) Tällaista tekstiä ennen nähnytkään! "Ei matkustajille" on yleensä riittänyt :). Kontula 04.08.


Kolmikulman sähköistäminen ja katutyöt aiheuttavat poikkeusreittejä
HKL-Raitioliikenne asentaa raitiovaunujen ajo- ja kannatinlangat raitiolinjan 9 eteläisimmälle reittiosuudelle maanantaina 4. elokuuta klo 22 alkaen. Työ valmistuu 5.8. aamuliikenteen alkuun mennessä. Sähköistystyön vuoksi raitiolinja 10 ajaa poikkeusreittiä maanantaina 4.8. klo 22 alkaen liikenteen päättymisen asti. Linja 10 kääntyy Mannerheimintieltä Bulevardille ja ajaa linjan 6 päätepysäkille Hietalahteen.

kisko (63K)
Tämänlaista kiskoa laitetaan Hesassa nykyään rataan. 60R1 on ok, mutta kuka kertoo "valssaajan" nimen?
Tätä kysyttiin 31.07. Vastaus tulikin nopeasti 1.8.: Kyseessä on TSTG Schienen Technik GmbH eli entinen Thüssen. 60Ri 1 -kisko painaa 60,59 kg/m.

hitsi (61K)Vielä kiskoasiaa. Tässä ei ole jatkoshitsus. Ennen hitsausta kiskojen painona oli alamäen puolella (vasemmalla) mahtavat betonipainot. Eli tässä on kupera pystykaarre. Jos nyt oikein näin, niin kisko hitsattiin suorastaan poikki. Ja sitten "täytehitsattiin" syntynyt rako. Ja painot poistettiin. Porthaninkatu / Neljäs Linja 31.07.


v_kaarle (85K)
Vaihde Kaarlenkadulla. Pikku laatikot pareittain ja muutamat yksittäin liittyvät Hanning & Kahl -vaihdeautomatiikkaan. Lisää kuvia:Radanpuhdistusta ysin reitillä, Spårakoff muuttaa "muotoaan", Porthaninkatu (taas), lisää vaihdeautomatiikkaa.

jn05 (35K)jn06 (47K)
Suomen Raitiotieseura järjesti yhteistyössä HKL:n ja Helsingin bussiliikenteen kanssa koko perheen raitiovaunutapahtuman sunnuntaina 27.7. Kuvat © J. Nordlund.
157_2707jr (96K)
Vaunu paluumatkalla Koskelaan. Kuva © Jorma Rauhala.

Alla tiedotteita ja päivän kuvia 30.07.

HKL kytkee jännitteen raitiolinjan 9 pohjoisen reittiosuuden ajojohtimiin torstaina 31.7. klo 7.00. Jännite kytketään pysyvästi osuudelle Helsinginkatu - Fleminginkatu - Aleksis Kiven katu - Traverssikuja - Teollisuuskatu - Jämsänkatu - Kumpulantie - Ratamestarinkatu - Asemapäällikönkatu.
Uusi raitiolinja 9 aloittaa 10. elokuuta liikennöinnin Kolmikulmasta Kallion kautta Itä-Pasilaan.
Jännitteen kytkemisen jälkeen turvaetäisyys ajo- ja kannatinlankoihin on sähkötyöturvallisuusmääräyksien mukaan kaksi metriä. HKL:n järjestämän sähkötyöturvallisuusperehdytyksen saaneilla on turvaetäisyys 0,7 metriä.
HKL:n ratatuotanto rakentaa uusia raitiovaunukiskoja Fredrikinkadun ja Pohjoisen Rautatiekadun risteyksessä. Kiskotyö alkaa maanantaina 4.8. ja kestää koko viikon 32. Työ päättyy viimeistään maanantaina 11.8.

metro1 (81K)
Kulosaaren sillalla 30.07. Lisää kuvia 30.07. Yrjönkatu, Porthaninkatu, Kaarlenkatu vaihdeautomatiikka, Metro työkoneita.

Kontulan metroaseman peruskorjaus jatkuu 4.8. laiturin kunnostustöillä sekä läntisen sisäänkäynnin korjauksilla. Korjaustöiden vuoksi aseman läntinen sisäänkäynti ja Mellunmäkeen johtava raide suljetaan 4.8. - 4.10. väliseksi ajaksi.
Laituritasolla uusitaan viime kesänä korjaamatta jäänyt laiturin puoli: laiturin reunaan asennetaan lämmitys ja laiturin laatoitus uusitaan osittain. Samalla asennetaan alakatto.
Korjattava, Mellunmäkeen ajavien junien käyttämä laiturin puoli, suljetaan remontin ajaksi kokonaan. Saapuvat ja lähtevät metrojunat käyttävät Kontulassa lokakuun alkuun asti vain toista raidetta. Järjestely ei vaikuta metron liikennöintiin tai aikatauluihin.
Aseman läntinen, Kontulankaaren toisella puolella sijaitseva sisäänkäynti suljetaan 4.8. Remontissa sisäänkäynnin seinäpintoja ja portaiden laatat uusitaan.
Asemaremontti valmistuu lokakuun alussa.

mikon1 (100K)
Mikonkatu 29.07. "Limiraidetta" alkaa muodostua. Lisää Kuvia eri työkohteista:

Maanantaina 28.7. keskellä päivää Concordia Busin H:gin linjalla 16 puolimatala Volvo/Säffle.

Raitiolinjat 3B, 3T ja 8 poikkeusreiteillä tiistai-iltana
Helsinginkadun raitioliikenne käyttää poikkeusreittejä tiistaina 29.7. klo 22 alkaen, koska Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteysalueelle asennetaan ratasähkölaitteet linjaa 9 varten. Raitiolinjat 3B, 3T ja 8 ovat poikkeusreiteillä yöliikenteen loppuun asti.
Linja 3B ajaa reittiä Hämeentie - Sturenkatu - Läntinen Brahenkatu - Helsinginkatu - Runeberginkatu. Vastaavasti 3T ajaa reittiä Runeberginkatu - Helsinginkatu - Läntinen Brahenkatu - Sturenkatu - Hämeentie - Hakaniemi.
Linja 8 ajaa reittiä Runeberginkatu - Helsinginkatu - Läntinen Brahenkatu - Sturenkatu - Hämeentie.

Minitattoo -tapahtuma vie Kauppatorin linjat poikkeusreiteille tiistaina 29.7.
Senaatintorilla järjestetään Minitattoo -tapahtuma tiistaina 29.7. kello 11.30 - 13.00. Tapahtumaan liittyvän hevoskulkueen vuoksi Kauppatorin kautta liikennöivät linjat ajavat poikkeusreittejä noin kello 11.30-12.00. Myös Aleksanterinkatua pitkin liikennöivät raitiolinjat voivat joutua odottamaan kulkuetta Snellmaninkadun ja Katariinankadun risteyksessä.
Poikkeusreitit 29.7.08
Raitiolinjat 1, 3B ja 3T sekä bussilinja 16 ajavat kello 11.3000 poikkeusreittejä.
· Linja 1 ajaa Kauppatorin sijasta Rautatientorille. Linja ajaa poikkeusreittiä Siltasaarenkatu Kaisaniemenkatu - Vilhonkatu - Mikonkatu - Kaisaniemenkatu - Siltasaarenkatu.
· Linja 3B ajaa Kauppatorin sijasta Hietalahteen raitiolinjan 6 päätepysäkille. Linja ajaa poikkeusreittiä Arkadiankatu - Mannerheimintie - Bulevardi - Hietalahdenkatu - Kalevankatu - Ruoholahdenranta - Hietalahdenranta - Bulevardi - Mannerheimintie - Kaivokatu.
· Linja 3T ajaa Olympialaiturin sijasta Punavuoreen linjan 1A päätepysäkille. Linja ajaa poikkeusreittiä - Laivurinkatu - Tehtaankatu - Perämiehenkatu - Pursimiehenkatu - Telakkakatu - Tehtaankatu - Laivurinkatu - Fredrikinkatu - Bulevardi - Mannerheimintie - Arkadiankatu.

Metro palaa normaaliliikenteeseen 3. elokuuta
Metron siltakorjauksista johtunut poikkeusliikenne päättyy sunnuntaina 3. elokuuta ja metro siirtyy syysaikatauluihin. Vuorovälit palaavat normaaleiksi, eli ruuhka-aikoina junat kulkevat taas neljän minuutin välein Ruoholahden ja Itäkeskuksen välillä. Vuosaaren suunnan matkustajien ei enää tarvitse vaihtaa junaa Itäkeskuksessa. Metron syysaikataulut löytyvät syksyn aikataulukirjasta, joka jaetaan Helsingin kotitalouksiin 1.8. mennessä.

porthan1 (79K)
Porthaninkatu Viidenneltä linjalta 25.07. Edistystä on kuitenkin tapahtunut. Katso lisää!

220_231_2507 (50K)kaarle_op (56K)
Onpa säätövaraa varion kojetaulussa. Uusin vaihdeopastin Kaarlenkadulla. 25.07.

144_tall_2407 (97K)
Lahden takaa 24.07. TTTK 144 mainosväreissä. Eivätkö tähänkin verraten Helsingin mainosvaunut ole suorastaan tyylikkäitä. Ecoprint on palkittu mm. ympäristönsuojelusta. Harmi, että se ei yllä mainontaan asti.

Suomen Raitiotieseura järjestää yhteistyössä HKL:n ja Helsingin bussiliikenteen kanssa koko perheen raitiovaunutapahtuman sunnuntaina 27.7. kello 12–17 Kauppatorilla. Ykkösen ratikan päätepysäkillä on esillä 1930-luvun raitiovaunu ja vanha sininen bussi. Raitiovaunussa voi eläytyä entisaikoihin istumalla kuljettajan tai rahastajan paikalla. Lisäksi vaunussa esitellään helsinkiläistä raitiotiehistoriaa valokuvanäyttelyn muodossa. Tapahtuman yhteydessä halukkailla on myös mahdollisuus liittyä Raitiotieseuran jäseneksi.

miklim1 (34K)miklim2 (28K)
Kaivokatu 21.07. Siinä sitä nyt on "limitettyä raidetta" ja siirtymäosuus. Vain yksi risteyskappale tarvitaan.
Kuvia 21.07. Mikonkadulta ja linjan 9 varrelta (mm. "Porthan-raportti").

kisa_4 (96K)
Sm2 6085 – Eioc 6285 on saneerattu VR:n Hyvinkään konepajalla, korjausmerkintöjen mukaan kesäkuussa 2008. Kuvassa kyseinen junayksikkö lähdössä keskiviikkoaamuna 16.07.2008 I-junassa Tikkurilasta kohti Helsinkiä. Kuva © Kimmo Säteri.

HKL lisää vuoroja liikenteeseen Iron Maidenin perjantain 18.7. konsertin jälkeen. Yhtye esiintyy Olympiastadionilla.
... Myös raitioliikenteessä ajetaan konsertin päättymisen jälkeen muutama lisävuoro: linja 10X ajaa Kuusitieltä Mannerheimintietä pitkin keskustaan ja linja 8X Ruusulankadulta Töölöstä Helsinginkatua pitkin Sörnäisten kautta Paavalin kirkolle.

kolmi_1507a (97K)
Kolmikulman raidejärjestely Erottajankadulla. Pitkä matka ajetaan laipoilla Kirurgin suuntaan.
kolmi_1507b (96K)
Uudenmaankadulla. Yrjönkadun vaihdetyötä ei ole vielä aloitettu. Kuvat 15.07.
porthan_170475 (89K)
Ei varsinainen uutiskuva, mutta kohta taas vaikka ei tällaisella kalustolla. HKL 177 (SAT/STR 1941) + 719 (LHW 1940) Porthaninkadulla aamuvarhaisella 17.4.1975.

507_vh_1407a (26K)507_vh_1407b (79K)
Uusin tulokas, MVV 507, saapui Mannheimista Vallilaan lauantaina 12.07. klo 8.30. Kuvat 14.07.

porthan_1407 (98K)
Tästäkö ajavat raitiovaunut vajaan kuukauden kuluttua, ehkäpä. Porthaninkatu 14.07.

jyla4 (85K)
Kolmikulman ratatyömaalla on varoitus/huomiomerit jotka kääntyvä raitiovaunun alle sen ajaessa yli. Kuva © Jyrki Längman.

80vh1_1107 (95K)
Hups? No ei sentään. Peruutusvalot ovat päällä. Vaunua 80 siirretään Euran hallista Vallilan ratapihalle.
C-vaunun (eli matalan osan) ovi on vaihdettu väliaikaisesta pysyvään.
80vh2_1107 (94K)
Ei kovin usein tule vaunu kusiputkan kurvista perä edellä Hämeentielle. Tässä kuitenkin vaunu 80 piti kääntää " oikein päin". Harvoin vaunut ajetaan Vallilassa halliin keula edellä. Eli tuosta heti takaisin ratapihalle ja vielä yksi vaihtoliike. Sitten oltiinkin jo "oikeilla raiteilla".
Kuvassa näkyvä toinen vaunu tuotiin Hämeentieltä vielä peruuttamalla em. kurvin kautta Vallilan ratapihalle.

jyla3 (93K)
Fleminginkatu / Helsinginkatu 10.7. klo 14.50. Nyt on kiskot laskettu koko rataosalle Helsinginkatu - Itä-Pasila. Kuva © Jyrki Längman.

flem_1007 (95K)
Tuon verran puuttui enää raidetta "linjan 9 varrelta" aamulla 10.7. Pari tuntia tämän kuvan jälkeen oli jo kaarre Helsinginkadulta Fleminginkadulle laitettu paikoilleen.
kolmi_1007a (100K)
kolmi_1007b (98K)
kolmi_1007c (79K)
Kolmikulma aamulla 10.7. Työt ovat hyvässä vauhdissa. Vielä toki puuttuu pysäkkiraide ja Yrjönkadun vaihde.
lokki (81K)
Loppukevennyksenä: Ajojohdontarkastuslokki (Larus raticcus) työssään Bulevardilla 10.7.

Kontula metroaseman peruskorjaus jatkuu 4.8. laiturin kunnostustöillä sekä läntisen sisäänkäynnin korjauksilla. Korjaustöiden vuoksi aseman läntinen sisäänkäynti ja Mellunmäkeen johtava raide suljetaan 4.8. - 4.10. väliseksi ajaksi.
Laituritasolla uusitaan viime kesänä korjaamatta jäänyt laiturin puoli: laiturin reunaan asennetaan lämmitys ja laiturin laatoitus uusitaan osittain. Samalla asennetaan alakatto.
Korjattava, Mellunmäkeen ajavien junien käyttämä laiturin puoli, suljetaan remontin ajaksi kokonaan. Saapuvat ja lähtevät metrojunat käyttävät Kontulassa lokakuun alkuun asti vain toista raidetta. Järjestely ei vaikuta metron liikennöintiin tai aikatauluihin.
Aseman läntinen, Kontulankaaren toisella puolella sijaitseva sisäänkäynti suljetaan 4.8. Remontissa sisäänkäynnin seinäpintoja ja portaiden laatat uusitaan.
Asemaremontti valmistuu lokakuun alussa.

Tästä voi ladata raitioliikenteen talviaikataulut 2008/2009. (pdf)

HKL ilmoittaa varoituksena, että raitiolinjan 9 ajojohtimiin Itä-Pasilan osuudelle Asemapäällikönkatu - Ratamestarinkatu kytketään jännite tiistaina 8.7. 2008.
Työmaa-alue ja jännitteiset johdot on merkitty asianmukaisesti. Asiattomilta kulku alueelle on kielletty. Virta kytketään kiskojen hiomavaunun käyttämisen takia.

Lisäliikennettä Bruce Springsteenin konsertin jälkeen perjantaina
Bruce Springsteen konsertoi perjantaina 11.7. Olympiastadionilla. Konsertin järjestäjän tietojen mukaan Stadionin ovet aukeavat kello 17.00 ja Bruce Springsteen esiintyy kello 23 mennessä. HKL järjestää lisäliikennettä konsertin jälkeen.
...Myös raitioliikenteessä ajetaan konsertin päättymisen jälkeen muutama lisävuoro: linja 10X ajaa Kuusitieltä Mannerheimintietä pitkin keskustaan ja linja 8X Ruusulankadulta Töölöstä Helsinginkatua pitkin Sörnäisten kautta Paavalin kirkolle.

7.7:Kiskotyöt jatkuvat keskustan ja Kallion alueella vielä loppukesän ja syksyn aikana. Kyse on kuitenkin viime viikkoa pienemmistä urakoista, jotka eivät vaikuta yhtä laajasti raitioliikenteeseen.
Seuraavana alkaa jo tällä viikolla linjan 9 vaihteiden rakentaminen Kolmikulman puiston kulmalle Uudenmaankadulle ja Erottajan mäkeen. Töiden vuoksi raitiolinja 10 ajaa keskiviikkoiltana poikkeusreittiä klo 20 alkaen liikenteen loppuun asti.
Elokuun puolivälissä HKL rakentaa viikonlopputyönä vaihteet Simonkadun ja Mannerheimintien risteykseen.
Heinä- elo- ja syyskuussa yksityinen urakoitsija rakentaa Simonkadun radan ja siinä olevan putkilämmityksen. Työt alkavat Annankadulta heinäkuun puolessa välissä.
Mikonkadun raitiotieyhteyttä rakennetaan elokuussa: Mikonkadun ja Aleksanterinkadun risteyksen vaihdetyömaa vaikuttaa Aleksin raitioliikennettä todennäköisesti syyskuun puolessa välissä.
Loppukesän ja syksyn aikana rakennetaan puuttuva kisko-osuus Fredrikinkadulle. Se aiheuttaa tilapäisiä päätepysäkkijärjestelyjä Kampin alueen bussilinjoille.
Lisäksi Kallion alueella tehdään jatkuvasti linjan 9 rakentamiseen liittyviä kiskotöitä. Tulevina viikkoina työmaat jatkuvat mm. Fleminginkadun ja Helsinginkadun risteyksessä ja Porthaninkadulla.

Helsinki / HKL: Kesän 2008 poikkeusliikenne, Route diversions in public transport during summer 2008 (pdf)

Linjat 10 ja 16 poikkeusreiteille ensi viikolla
HKL rakentaa Kolmikulmassa Yrjönkadulta Uudenmaankadulle uusia raitiovaunukiskoja. Työ liittyy raitiolinjan 9 reitin rakentamiseen.
Töiden vuoksi raitiolinja 10 ajaa poikkeusreittiä keskiviikkoiltana 9.7. kello 20 alkaen liikenteen päättymiseen asti. Linja ajaa Hietalahteen linjan 6 päätepysäkille. Reittiosuus Erottaja - Kirurgi jää ajamatta.

Vaunu 52 Rissasen kyydissä Vallilassa 5.7. lähdössä Saksaan. Vielä ei ollut lähdön aika. Kuljetus siirrettiin tallista ratapihalle (n. 14.20.).
52_vh0507a (66K)
52_vh0507b (56K)

3.7. Vallila: HKL 52 kovin riisuttuna ilman telejä ja nostettuna odottamassa kuljetusta.

Virossa on ilmestynyt kaksi laadukasta kirjaa, joita saa Tallinnassa ainakin Apollo-kirjakaupasta Virukadulla http://www.apollo.ee/product.php/0991356 sekä http://www.apollo.ee/product.php/0696344

0207_etu (60K)Helsingin raitiolinjat lukuun ottamatta linjoja 1, 1A ja 8 ajavat poikkeusreiteillä 30.6. - 6.7., kun Mannerheimintien ja Kaivokadun risteyksessä tehdään kiskotöitä.
Lue lisää .doc. (päivitys 2.7.)
Ensimmäiset ja viimeiset lähdöt .pdf.
Kartta (© JOPertilä.)
Ratatyöt sulkevat osan Mikonkadusta 30.6. .doc

Kuvia 30.6., 1.7., 2.7., 3.7., 4.7., 5.7., 7.7.
Päivitetty 7.7. klo 18.50.


HKL 152 sinistyy myös. Vallilassa teipataan uusia mainoksia. Mainostaja lienee Clas Ohlson.

Uusi Liikenteeseen.fi -portaali kokoaa yhteen tietoja, joiden avulla on helppo suunnitella liikkumistaan pääkaupunkiseudulla. YTV:n johdolla kehitetty portaali tarjoaa ajantasaista tietoa tieliikenteen sujuvuudesta, mahdollisista onnettomuuksista ja joukkoliikenteen häiriöistä sekä tietöistä, säästä ja kelistä. Palvelusta löytyvät joukkoliikenteen reitit ja aikataulut sekä liityntäpysäköintipaikat. Liikenteeseen.fi palvelee kaikkia pääkaupunkiseudun teillä liikkujia – joukkoliikenteen käyttäjiä, autoilijoita, pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. http://www.liikenteeseen.fi/

Sivu 2