SRS-Uutiset 2014 Suomen Raitiotieseura ry: Etusivu Finnish Tramway Society: Frontpage

HKL 402 Würzburgissa  13.10. - 23.10. 2014
ja Würzburgin oma kalusto

InnoTrans Berliini 23.-26.9.2014,  2.10.  Berlin - Würzburg,  Würzburg 2.10., Koeajot 4.10. alkaen. Linjaliikenteessä 13.10. -  23.10 . linjoilla 1 ja 4 . Takaisin Helsingissä 31.10.2014.

Kuvat © Jorma Rauhala


Dominikanerplatz, yhdistettyä kävely- ja raitiovaunukeskustaa.

Sanderstraße, kaksisuuntainen raitiotie ja yksisuuntainen autokaista. Sähkönsyötön jaksoerotin näkyy virroittimen kohdalla.

Sanderstraße, reilun levyinen raitiotiealue on erotettu reunakivetyksellä ajoradasta. Käyttöajolankojen välissä näkyy olevan kolmaskin vastaavantapainen, mutta sen merkitys ei ole vielä meille tiedossa.

Königsberger Straße eli Sanderaun päätepysäkki linjoilla 1 ja 4. Linjakilvet ovat jo vaihtuneet näyttämään uutta määränpäätä eli Grombühliä, josta löytyy myös yliopistollinen keskussairaala -- ei pelkästään uniklinikka.

Vaunu “pysähtyy/stannar” meidän kansalliskielillämme seuraavaksi saksankielellä Würzburgin päärautatieaseman itäisellä raitiovaunupysäkillä.

Näkymä Articin “takasillalle” linjojen 1 ja 5 Grombühlin päätepysäkillä Robert-Koch-Straßella (pysäkin nimi on Pestalozzistraße) . Seuraava vuorovaunukin on jo lähestymässä.

Raatihuoneen pysäkki. Pysäkkinäyttö kertoo linjan 4 vaunun olevan tässä juuri nyt ja seuraavina tulevat linjat 1 2', 3 3' ja 5 9' kuluttua.

Sanderaun hallikilvillä olevan Articin perässä Juliuspromenadella tulevat raitiotieyhtiön väreissä oleva kaupunkibussi ja mainosväreissä oleva raitiovaunu.

Juliuspromenade ja taustalla Stift Haugin barokkikirkko.

Juliuspromenaden pysäkki ja vasemmalla Juliusspitalin sairaala sekä heidän viinitarhansa myymälä.

Kranenkain katu Mainin rannalla, myöhäisgoottilaisen Marienkapellen kirkontorni punertaa taustalla.

Domstraße ja taustalla St. Kilianin romanische tuomiokirkko, Würzburgin tunnetuin katunäkymä. Kirkon ensivaihe valmistui 1040.

Domstraße ja raatihuone torneineen. Kävelykaupungin vilkkaaseen liike-elämään kuuluvat ihmiset ja raitiovaunut, täälläkin.

Domstraße ja raatihuone.

Raatihuoneen nurkalla käännytään Augustinerstraßelle. Articin keulan kohdalta kuvassa suoraan eteenpäin mentäessä saavutaan vanhimmalle Mainin ylittävälle sillalle 1500-luvulta, Alte Mainbrücke. Puusto kasvaa parinsadan metrin päässä vastarannalla.

Nurmirata-termi ei Saksassa tarkoita betonireikätiilestä rakennettua viranomaisten kuorma-autoliikennettä varten rakennettua pikakaistaa raitiovaunuradalla, kuten on väärin toteutettuna Helsingissä. Oikea nurmirata kasvaa nurmea, joka vaimentaa pyörästöääntä ja on esteettisesti kaunis viherkaista joukkoliikenteen raitiovaunuille. Wörthstraße Zelleraussa on oiva esimerkki mitenkä sellainen toteutetaan. Tänne eivät zirrat ja brankkarit harhaudu.

Wörthstraßen ja Frankfurter Straßen risteys on harvinainen paikka Würzburgin raitiotieverkostossa. Havainnon perusteella tämä oli lähes ainoa paikka, jossa raitiovaunulla ei ollut läpiajon etuisuutta ja seisahtui toviksi punaisiin liikennevaloihin.

Würzburgin ratapihan ylittävä Grombühlbrücken katusilta on varsin leveä ja tarjoaa jalankulkijoille leveät jalkakäytävät, pyöräilijöille omat kaistat, autoille myös kaista/suunta ja raitiotien raiteet sijaitsevat sillan toisella laidalla, eivätkä keskellä muun liikenteen häiriöille alttiina. Rata-alue on lisäksi erotettu autokaistasta kunnonkokoisella reunakivetyksellä, jottei sinne eksy vahingossa edes viranomaisen kuorma-auto.

Päärautatieaseman Länsipysäkki (Hauptbahnhof West), DB:n asemarakennus oikealla ja radan takana rinteessä Weingut am Steinin viinitarhat.

Rautatieaseman edustalla on monipuolinen raidejärjestely eli silmukka sivuraiteineen ja vaihdeyhteydet eri suuntiin. Etualalla on vararaide rautatieaseman Länsipysäkiltä Itäpysäkille ja edelleen Grombühliin.

Juliuspromenade ja Stift Haugin kirkontornit. Articin lipputangoissa liehuvat Saksan viiri, Suomen ja Itävallan liput. Saksan viiristä puuttuu lipuksi musta yläosan kolmannes.

Kaikki Würzburgin raitiolinjat kulkevat suuntaan jos toiseen tämän Juliuspromenaden ja Dominikanerplatzin risteyksen kautta.

Zelleraun päätesilmukka on iso korttelin kiertävä yksiraiteinen linjaus. Tässä matkataan Mainaustraßella.

Linjojen 1 ja 4 Zelleraun päätepysäkki on Mainaustraße. Laiturikorkeus on tässäkin kaupungissa perinteisen matala eikä matalalattiavaunuunkaan pääse ilman jalannostoa. Ero helsinkiläiseen järjestelmään on melkoinen.

Artic ja Linke-Hofmann-Buschin matalalattiainen moninivelvaunu Ehehaltenhausin pysäkillä Friedrich-Spee-Straßella. Kumpikin vaunu on leveydeltään 2,4 metriä, jota ei heti uskoisi! LHB:n vaunussa on Distel-panimon oluen kokomainokset, ja ovat toki tulevinakin vuosina, sillä tällaiset mainokset ovat sallittuja mm. Euroopan Unionin jäsenmaissa. Helsingissä on viimeaikoina pohdittu, että mitä pitää tehdä Spårakoffin punaiselle ulkoasulle, vaikka kyljessä ei ole edes olutmainosta. Pitäisiköhän Suomen liittyä pikaisesti EU:hun tällaisten ongelmien välttämiseksi?

Kävelykeskustaa Neumünsterin basilikan luona Schmalzmarktilla.

Schmalzmarktilla Tuomiokirkon (Dom) pysäkillä kohdataan osamatalalattiainen LHB-nivelvaunu.

Neumünsterin basilika Schmalzmarktilla.

Käännös Schmalzmarktilta Domstraßelle.

Päärautatieaseman itäinen pysäkki (Hauptbahnhof Ost) on varustettu myös Deutsche Telekomin puhelinkopilla.

Schmalzmarktilla sijaitseva tuomiokirkon eli Domin pysäkki. Lokakuun puolivälissä lämpö hellii pohjoisen Baijerin asukkaita, virroittimen takana ulkolämpömittari näyttää kesäisesti +20°C.

Pakokaasuton kävelykeskusta houkuttelee kaupunkilaiset ostoksille ja oleskeluun. Raitiovaunu kuuluu tällaiseen ympäristöön kuin piste iin päälle.

Sanderaun päätepysäkillä Königsberger Straßella on laiturin kaarteisuuden vuoksi kuljettajan apuna ulkoinen valvontakameranäyttö niin keski- kuin takaovillekin. Articissa on vastaavat kameraominaisuudet jo itsessään.

Königsberger Straßella oleva valvontakameranäyttö on ohjaamon kohdalla ulkopylväässä (punainen nuolimerkintä kyljessä).

Osamatalalattiaisia Linke-Hofmann-Buscheja (GT-E) vuosilta 1988-1989 on 14 vaunua. Kuvan vaunu 204 kipuaa vauhdikkaasti Heuchelhofstraßea ylös. Vaunutyyppi on paikallinen versio meikäläisestä Valmetin osamatalasta.

Täysmatalalattiaisia Linke-Hofmann-Buscheja (GT-N) vuodelta 1996 on 20 vaunua. Vaunu 265 on koulutusajossa. Vaunutyyppi on paikallinen versio meikäläisestä Variotramista.

Würzburgissa on yhä myös perinteisiä korkealattiaisia Düwageja (GTW-D8) kahdesta tilaussarjasta vuosilta 1968 ja 1975. Keskustalinjojen ruuhkaliikennettä varten on näitä jäljellä kuusi vaunua. Kuvan vaunu on vaunuston vanhin 236 vuodelta 1968 ja harvinaisissa yhtiön omissa väreissä. Kalusto on suurimmalta osin mainosväreissä tai valkoisena odottamassa uusia sellaisia.
Würzburger Straßenbahn GmbH (WSB)
Würzburgissa on asukkaita hieman alle 130.000 eli se sijoittuu kooltaan Jyväskylän ja Lahden välille. Raitioteiden ratapituus on 20 km (Helsingissä 50 km).
Vaunuja on yhteensä 40. Perinteisiä korkealattiaisia Düwageja (GTW-D8) vuosilta 1968 ja 1975 on keskustalinjojen ruuhkaliikennettä varten jäljellä kuusi vaunua, osamatalalattiaisia Linke-Hofmann-Buscheja (GT-E) vuosilta 1988–1989 on 14 ja LHB:n täysmatalalattiaisia (GT-N) vuodelta 1996 on 20 vaunua.
Rataverkko on nelihaarainen. Arkiliikenteessä liikenne hoidetaan viidellä eri linjalla (numerot 1-5) ja lisäksi ruuhka-aikoina on kaksi pikalinjaa (504 ja 505) Heuchelhofista kaupunkiin. Pikavuorot eivät pysähdy kaikilla välipysäkeillä. Viikonloppuisin on ajossa vain kaksi linjaa (4 ja 5). Kaikki rataosat ovat kuitenkin käytössä, mutta keskustan läpimenevissä matkoissa saattaa joutua tekemään vaihdon.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Stra%C3%9Fenbahn_W%C3%BCrzburg.png
Kaupunki sijaitsee Main-joen rannalla. Maasto on mäkistä. Asutus keskittyy tästä syystä jokilaaksoon tai vuoriston tasamaille. Raitiotieverkosto on perinteinen kaupunkiraitiotie, paitsi että 1989 avattiin kaupungin eteläpuolelle vuoristoon Stadtbahn-tyyppinen
Heuchelhofiin menevä linja. Tällä reitillä on 1,6 km pitkä ylämäkeen nouseva osuus, jossa on peräti 91 ‰ kaltevuus. Se on siten eräs Saksan jyrkimmistä raitiotieosuuksista. Tällä reitillä liikennöidään vain WSB:n uudemmalla vaunukalustolla eli Düwagit ja liikennelaitoksen museovaunukalusto eivät saa sinne liikennöidä. Ajon edellytyksenä on kalustossa oltava tehokkaat moottorit ja varmennettu jarrujärjestelmä. Alamäkeen ajettaessa on käytössä nopeuden valvontalaitteisto, joka vaunun omien mittauslaitteiden ja radassa olevien mittauspisteiden avulla valvoo nopeuden pysymistä sallitun puitteissa. Artic kävi koeajoilla myös Heuchelhofin Stadtbahn-reitillä ja suoriutui kaikista kokeista moitteetta. Würzburgissa on myös suunnitteilla uusia rataosuuksia ja tätä varten tarvitaan uutta kalustoa lähivuosina.