SRS-Uutiset Suomen Raitiotieseura ry: Etusivu Finnish Tramway Society: Frontpage

Kuvareportaasit 2011

Porto: Museu do Carro Eléctrico eli Raitiovaunumuseo

© Jorma Rauhala

Museu do Carro Eléctrico eli Raitiovaunumuseo on Massarelosin vaunuhallin yhteydessä. Näyttelyvaunut ovat ajokuntoisia ja museon raiteet ovat yhteydessä linjaraiteeseen. Museo on jaettu näyttely- ja opetusmielessä hyvin onnistuneesti esiteltäviin eri ajanjaksoihin, epookkeihin: hevosvaunuajasta aina viimeisimpänä hankittuihin 1950-luvun vaunujen aikakauteen ja sen jälkeen myös raitiovaunuliikennettä hävittäneeseen johdinautoliikenteeseen. Kuten maailmalla perin tavallista, johdinautot olivat Portossakin lopulta vain yhden sukupolven ihanne. Uusin aikakausi Porton liikenteessä on nyt metro, jonka aika ei taatusti jää vain yhden sukupolven muistomerkiksi, siksi menestyvä ratkaisu sikäläinen metro on! 
Museohallin raidekaavio on poikkeuksellisen onnistunut, sillä vaunut seisovat ilmavasti lukuisilla lyhyehköillä viistoon asetetuilla raiteilla, eivätkä tyypilliseen tapaan muodosta muutamaa täyteen ahdettua vaunujonoa pitkillä ja ahtailla raiteilla. Halli on entinen raitiotien voima-asema ja raitiovaunumuseon taitavilla suunnittelijoilla on ollut poikkeuksellista näkemystä (ja lukuisia ylimääräisiä vaihteita käytettävissä, joita tällainen raidekaavio edellyttää).
 
Hevosvaunu nro 8 on englantilaisen Starbuckin (The Starbuck Car and Wagon Company) valmiste vuodelta 1874. Vaunua on käytetty vuoteen 1960 saakka työkuntavaununa - ei kuitenkaan tietenkään hevosvetoisena, vaan jo 1890-luvulla tapahtuneen raitiotien sähköistyksen jälkeen perävaununa. Vaunu on entisöity 1965 alkuperäiseen loistoonsa yhdistäen siihen myös toisesta siihen saakka käytössä olleesta työkuntavaunusta erinäisiä rakenneosia.

 

Vaunu 100 edustaa 1900-luvun alun avointa moottorivaunutyyppiä.
 
Vaunu 22 on alkujaan Starbuckin valmistama hevosvaunu 1870-luvulta, joka muutettiin sähkömoottorivaunuksi 1890-luvulla. 1930-luvulla se muutettiin perävaunuksi. Museomoottorivaunuksi se palautettiin 1990-luvulla.
Vaunu 163 on alun perin yhdysvaltalaisen Brillin (J. G. Brill Company)  moottorivaunu vuodelta 1905. Sitä käytettiin perävaununa nro 107 vuoteen 1967 saakka.

 

Maximum-Traktion-teli: pienipyöräinen on juoksuakseli ja isopyöräisellä akselilla sijaitsee ratamoottori. (Telikeskiö on lähempänä moottoriakselia)
Maksimitelivaunulla voidaan liikennöidä jouhevasti pienikaarteisella raitiotiellä, saadaan käyttöön iso telivaunu lyhyen kaksiakselisen sijaan eikä vaunun kokonaispaino nouse yhtä suureksi kuin käytettäessä tavanomaista telivaunua. Yksi merkittävimmistä haittapuolista on siinä, ettei vaunun moottoriteho eroa kaksiakselisista vaunuista, joten kovin mäkisille reiteille ei tällaisella kannata mennä. 
Yleensä maksimitelivaunun moottoriakselit ovat vaunun keskikohtaa kohti (1A)´(A1)´, mutta toisinkinpäin sijoittelu (A1)´(1A)´ on joissain kaupungeissa ollut tapana.
Tämä teli on Belgiassa 1929 valmistuneessa vaunussa 288. Valmistaja on Société Anonyme des Ateliers de Construction de et à Familleureux.

 

Ajojohtotyövaunu nro 49 vuodelta 1932. 
Kalavaunu nro 80 1920-luvulta. Tällaisia vaunuja on ollut useita kymmeniä ja niillä kuljetettiin kalaa Douro-joen rannalta Matosinhosin säilyketehtaille sekä Porton kalatorille.

 

Hiilivaunu nro 66 1910-luvulta. Tällaisia moottorivaunuja on ollut liki kolmekymmentä. Näillä liikennöitiin läheisen São Pedro da Covan hiilikaivoksen (suljettu) ja Massarelosin voima-aseman välillä.
Vaunu 247 ja ihmissuoja yläasennossa. Englantilaisen United Electric Car Co:n 1909 valmistama vaunu, alkuperäiseltä numeroltaan 118.
Vaunu 288 on belgialaisen ACF:n 1929 valmistama. Se seisoo museoraiteen ovenpielessä lähes lähtövalmiina tilausajeluille.
 
Vaunu 250 ja ihmissuoja aukiasennossa. Varmastikaan ei vaunun alle ruhjoudu, kun tällainen "heteka" ottaa törmäilijän huomaansa. Vaunu on valmistettu 1928 liikennelaitoksella eli silloisen Companhia Carris de Ferro do Porton konepajassa.
 
Vaunu 315 valmistui liikennelaitoksen CCFP:n konepajalla 1930. Vaunussa on poikkeuksellisen isot avattavat ikkunat. Vaunutyypin liikanimenä on ollut "fumista" eli tupakoitsijoiden vaunu.
Vaunu 104 on alun perin englantilaisen Georg Starbuck & Co:n valmistama hevosvaunu 1880-luvulta.
Esikaupunkilinjoilla raitiovaunuja vedettiin kaupungin ulkopuolella hevosten sijasta raitiotiehöyryvetureilla.
Raitioteiden sähköliikenne käynnistyi Portossa ensimmäisenä koko Iberian niemimaalla (so. Espanja + Portugali) vuonna 1895.
Sähköistyksen rakensi ja vaunut hankki muuan saksalainen toiminimi. Myöhemmin vuosisadan vaihteen kahtapuolta Portoon tilattiin pennsylvanialaiselta J.G.Brill & Co:lta pelkkiä moottorivaunualustoja ja muita tarvittavia sähkölaitteita eri valmistajilta puolta sataa käytöstä poistettua hevosvaunua varten ja siten valtaosa hevosvaunuista muutettiin sähkömoottorivaunuiksi.
Muulit ja höyryveturit vapautettiin vetotehtävistä.
Vaunu 104 on kunnostettu yli sadan vuoden takaiseen käyttöasuunsa, ja on tietenkin ajokuntoinen.
Huomattava osa aikanaan hevosvaunuista moottorivaunuiksi muutetuista vaunuista siirrettiin käyttövuosiensa loppuajaksi jälleen perävaunuiksi.
 
Fumista-perävaunu nro 18 on CCFP:n omavalmiste vuodelta 1934.
Siis tupakoitseville!
Vaunu 373 on rakennettu 1949 liikennelaitoksella, Serviço de Transportes Colectivos do Porto (STCP), käyttäen suurelta osin vanhempien vaunujen ylijäämäosia. Tätä kaksiakselista vaunutyyppiä käytettiin 1970-luvun alkupuolelle saakka.
 
Näkymä vaunun 373 etusillalle ja ohjaamoon.
 
Näkymä vaunun 373 etusillalta perällepäin. Takasillalla on kontrolleri vaunun peruuttamista varten. Vaunussa on pohjoista metrostandardia olevat kovat ryhtipenkit. Ne on tosin hieman paremmat istua, koska vaneripenkkiin on tehty selkä- ja takapuolimuotoilu - eli ei liu'uta kaarteessa naapurin puolelle, eikä vallata omaa istumapaikkaa suurempaa alaa. Vaunun ulkoleveys on 2,4 m.
 
Perävaunu 25 on rakennettu STCP:n korjaamolla 1948. Se muutettiin moottorivaunuksi nro 400 v. 1950. Vuonna 1988 vaunu palautettiin jälleen alkuperäiseksi perävaunuksi.
 
Moottorivaunu 500 valmistui 1952 STCP:llä tulevaisuuden portolaisen raitiovaunun esikuvaksi. Ajatuksena oli valmistaa näitä kokonainen sarja ja mahdollisesti myös samankaltaisia telivaunuja. Vaunu jäi kuitenkin ainoaksi lajissaan kun vaunukaluston uudistaminen yht´äkkiä pysähtyi. Yksi syy tähän oli tietenkin jo silloin suunnitelmissa ollut ja lopulta 1959 käynnistynyt johdinautoliikenne, joka liikennemuoto on "tietenkin" nykyisin jo lakkautettu (tapahtui 1997). Tämä Porton uusin ratikka oli ajossa v. 1972 saakka. Perinteinen Porton raitiotie eli "eléctrico" jatkaa tänä päivänä taivaltaan erinomaisena matkailun vetonaulana ja palvelee siinä sivussa myös paikallista liikkumista kaupunkialueella yhteistariffissa.

Uusien raitiovaunujen käyttöönotto sitten vuoden 1952 jälkeen toteutui vasta v. 2002 metro-nimikkeellä ja vanhasta verkostosta erillisellä rataverkostolla. Painoarvoa uudelle pikaraitiotielle toi avajaisjuhlien pääesiintyjä José Manuel Durão Barroso, silloinen pääministeri ja nykyinen Euroopan Unionin komission puheenjohtaja.

Raitiovaunumuseo, Museu do Carro Eléctrico
 
STCP:n raitiolinjaliikenne, linjat 1, 18 ja 22. Katso "Maps and timetables"
 
Porto Tram City Tour eli T-linjan liikenne
 
Porton raitiovaunusivut liikenneharrastajille