Suomen Raitiotieseura r.y., etusivulle
Finnish Tramway Society, briefly in English
Tulevia tapahtumia:
Logo
Lähiaikoina ei tulevia tapahtumia.
Viimeksi päivitetty:


Uutisavustukset tälle sivulle:
Avustukset Raitio-lehden Päätepysäkille:
Muun internet-sivuston päivitys:
Yhdistyksen muut yhteystiedot löytyvät yhdistys-sivulta.
Jäsenhakemuksen voit tehdä jäsenhakemus-sivulla.
Seuraa uutisointia ja havainnointia myös seuran Facebook-ryhmässä. Ryhmään voivat liittyä kaikki jäsenet, joilla on facebook-tunnus omalla nimellään.
Ryhmässä voi julkaista omia havaintojaan ja kommentoida muitten havaintoja tai vain seurata keskustelua sivusta. Mielenkiintoisimmat havainnot voidaan sittemmin julkaista myös tällä uutissivulla
Jäsentiedotuksia jaetaan myös sähköpostiringissä. Muistutukset tulevista tapahtumista sekä erityisesti äkillistä tiedotusta vaativat tiedotteet lähetetään nyt myös sähköpostitse. Halutessasi tiedotukset sähköpostiisi, ilmoita seuran sihteerille halukkuudestasi päästä jakelulistalle. Ilmoita viestissä lisäksi vähintään nimesi ja mielellään jäsennumerosi. Sähköpostiosoitteesi jää ainoastaan seuran johtokunnan tietoon, eivätkä vastaanottajat näe toistensa osoitteita eivätkä sitä, ketkä jäsenet jakelulistalla ovat. Mikäli sähköpostiosoitteesi jatkossa muuttuu, ole hyvä ja ilmoita sekä uusi että poistuva osoitteesi.
Uutisarkisto -sivuilla on vuodesta 2007 lähtien kaikki uutiset ja sitä ennen mielenkiintoisimmat poiminnat vuosilta 1998–2006.

Vuoden 2015 uutisiin pääset suoraan tätä linkkiä painamalla.


SRS tiedottaa

Sähköpostiosoite suomen.raitiotieseura(at)raitio.org on poistettu käytöstä johtuen valtavasta roskapostin määrästä Jossain sivustolla tuo osoite vielä mainitaan. Käyttäkää vastedes osoitetta srs(at)raitio.org !

Jos haluatte srs-uutisiin esille paljonkin kuvia, niin käyttäkää mieluummin jotain albumipalvelua, ja laittakaa linkki albumiin. Tällöin kuvatkin ovat juuri sellaisia, kuin haluatte.Vuoden 2016 uutiset

Vuoden 2016 uutiset, sivu 2Liikenneuutisten päivitys siirtyy uuteen osoitteeseen

Suomen Raitiotieseuran ensisijainen liikenneuutissivu sijaitsee vastaisuudessa osoitteessa uutiset.raitio.de. Sivusto on blogipohjainen, ja uutiset tai uutiskokonaisuudet kootaan omien otsikoidensa alle. Sivulla on myös rss-syöte, jonka voit halutessasi tallentaa rss-lukijaasi. Uutisten – blogikirjoitusten – kommentointi ei ole ainakaan toistaiseksi mahdollista vaan sivusto perustuu puhtaasti uutisointiin.

Uutisia kokoaa seuran uutistoimittajat omien havaintojensa perusteella mutta pitkälti avustusten turvin. Sinäkin voit lähettää avustuksen toimitukseen, sähköpostiosoite on vanha tuttu . Mikäli huomaat jo julkaistuissa uutisissa korjattavaa, ilmoita siitäkin samaan osoitteeseen.

Tätä uutissivua pidetään yllä enää harvakseltaan. Seuran verkkosivuja www.raitio.org sen sijaan pidetään muilta osin yhä edelleen yllä. Pelkästään jäsenillemme tarkoitetussa facebook-ryhmässä taas voi julkaista omia havaintojaan ja myös kommentointi on mahdollista.

Ratatyöt 2016.pdf

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 28.9. hyväksyä Raide-Jokerin kaluston hankesuunnitelman.
Raide-Jokerille hankitaan enintään 29 kahteen suuntaan ajettavaa, 35 metriä pitkiä raitiovaunuja. Hankkeen kokonaiskustannus, jossa on otettu huomioon varaosat ja varaukset, on yhteensä enintään 107,9 miljoonaa euroa (ilman alv).
Hanke toteutetaan niin, että raitiovaunut tulevat liikenteeseen Raide-Jokeri -linjan valmistumisen edellyttämässä aikataulussa vuoteen 2021 mennessä.
HSL:llä on raitioliikenteen tilaajana oikeus kilpailuttaa Raide-Jokerin liikenne haluamanaan ajankohtana siten, että HSL saa vuokrasopimuksella Raide-Jokeria varten hankittujen vaunujen hallinnan luovuttaakseen vaunut tarjouskilpailun voittaneen operaattorin käyttöön. Raitiovaunujen hallinnan luovutus voidaan toteuttaa joko siten, että HKL vuokraa raitiovaunut pitkäaikaisella vuokrasopimuksella suoraan HSL:lle taikka siten, että Raide-Jokeria varten hankitut raitiovaunut siirretään erikseen sovittavan kalustoyhtiön omistukseen ja/tai hallintaan. Kalustoyhtiö vuokraa raitiovaunut edelleen HSL:lle tarjouskilpailun voittaneen operaattorin käyttöön.

Jätkäsaari 26.9. © Jukka LylyJätkäsaaressa ovat ratatyöt päässeet hyvään vauhtiin, uudelle terminaalille vievät ensimmäiset kiskonpätkät ovat jo valmiina. Kuva 26.9.2016 © Jukka Lyly.

Vaunu 412 on saapunut Helsinkiin 21.9. ja lähtee lähipäivinä liikenteeseen, osataan vaunun fb-sivulla kertoa.

Rasismin vastaisen mielenosoituksen vuoksi keskustan liikenne on lauantaina 24.9. sekaisin. Raitiolinjat ovat poikkeusreiteillä suunnitellusti klo 12.30–13.30:
-120-sarjaa ajetaan linjana 2 EL–...–KP–YT–VSK–PMK ja linjana 3 PMK–VSK–YT–LP–OP–UT–EL; 130-sarja päinvastoin
-linja 4 ajaa HIE–YT–LP–...–MKN
-linja 6 ajaa RTT–HT–SÖ–ARB, mutta linja 6T LTR–HIE–YT–LP–OP–SÖ–ARB
-linja 7A PRA–SÖ–OP–LP–YT–KK–YT–LP–...–PRA ja 7B päinvastoin
-linja 9 LTR–HIE–YT–LP–OP–UT–HAR–...–PRA
-poikkeukset eivät suunnitellusti vaikuta linjojen 8 ja 10 reitteihin eikä linjaan 5, joka ei liikennöi mainittuun aikaan
Käytännössä koko keskustan liikenne ohjattiin kuitenkin toisin. Mm. linjat 4 ja 10 kääntyivät SLS:ssa, 6 ja 9 SKP:ssa ja 2, 3, 7A ja 7B TÖ3:lla.

kansikuva © Niklas Sjöblom Raitio 3/2016 on ilmestynyt. Aiheita tällä kertaa:
- Helsingin bussilinjat numerolla 13
- Vanhan viitosen varrelta
- Uusi linja aloitti: Viikkarin viitonen
- Taulut
- Jäin ratikan alle
- Tampereen seurantaa
- sekä vakiona tietenkin Päätepysäkki


Ensimmäinen korjaus lehteen: syyskokous on 22.11., mutta toisin kuin lehdessä mainitaan, oikea viikonpäivä on tiistai.

Juhana Nordlund 14.9.2016 Juhana Nordlund 14.9.2016
Helsingin linjan 55 päätepysäkille on asennettu sähköbussien pikalataustolppa. Kuvat © Juhana Nordlund 14.9.2016, Koskela

Juhana Nordlund 12.9.2016 Artic-vaunu HKL 411 näkyi linjalla 6T maanantaina 12.9.2016 iltapäivällä. Vaunun keulalla näkyy valmistajan logo.
Kuva © Juhana Nordlund 12.9.2016, Hakaniemi


Eesti Filmiarhiiv Tallinna. Vuoden päästä elokuussa on tarkoitus aloittaa kuudella retroraitiovaunulla liikennöinti linjalla 3.Vaunut valmistetaan tsekkiläisten KT-4 vaunujen alustan päälle, ja muistuttavat 1930 luvun Tallinnan Dvigatelin vaunutehtaan raitiovaunuja. Tekniikka on uutta ja mukana on lämmitys. Kuljettajalla on oma koppinsa jota ohjataan istuen. Istuimet vaunuissa ovat vanhaan tyyliin pitkässä rivissä selkä ikkunaan päin. Valmistustyön voitti AS-iga Ühinenud Depood ja Inekon Grup
Lisätietoja: http://www.pealinn.ee/kultuur/kadriorgu-hakkavad-soitma-retrotrammid-n175371
Kuva: Tondin päätepysäkki 1939 Eesti Filmiarhiiv

Eräitä HKL:n yksikönjohtajien viime aikoina tekemiä päätöksiä:
- Kunnossapitoyksikkö Kolarivaunu M157 korjataan Otanmäellä (Transtech). Kolarikorjauskustannusten lisäksi HKL vastaa M157 junan kuljetuskustannuksista (Helsinki–Otanmäki–Helsinki)
- Infra- ja kalustoyksikköM300-sarjan metrojuniin hankitaan suorahankintana sähköiset linjakilvet Scannotec Oy:ltä.
- ToimitusjohtajaKoskelan väliaikaisen raitiovaunuhallin pääurakan tilaaminen Janus Oy:ltä, esityslistateksti
- Toimitusjohtajaliitteessä (pdf-tiedosto) luetellut M300-metrojunayksiköt on hyväksytty käytettäväksi tilapäisesti matkustajaliikenteessä kunkin junan osalta liitteessä mainituin rajoituksin. Junayksiköille tällä päätöksellä annetut tilapäiset hyväksynnät matkustajaliikenteessä ovat voimassa siihen saakka, kun M300-metrojunasarjan tyyppihyväksyntä on tehty, kuitenkin enintään 31.1.2017 saakka. Vaunu 307 havaittiin liikenteessä 8.9.
Toimitus- ja yksikönjohtajien viranhaltijapäätökset löytyvät HKL:n sivuilta.

Kerro kantasi -sivustolla on kommentoitavana Hesarin liikennesuunnitelma välillä Kaarlenkatu–Sturenkatu. Ratikalle omaa, leveää kaistaa ja suorempaa raidetta. Fillarilla kulkeville paljon uutta baanaa ja pyöräparkkeja. Näyttää tulevaisuuden kaupungilta ja rakennettaneen 2018.
Suunnitelma on nähtävissä Kerrokantasi-sivustolla ja sitä voi kommentoida 25.9. saakka.

Tampereen raitiotien ensimmäisen osan toteutussuunnitelma, kustannusarvio sekä vaikutusten arviointi ovat valmistuneet. Suunnitelmat on julkaistu Tampereen kaupungin sivuilla.
Sekä raitiotiehankkeen kustannukset että hyödyt ovat aiemmin arvioitua suuremmat. Raitiotieinfran ja varikon rakentamisen kokonaiskustannus on noussut 250 miljoonasta eurosta noin 283 miljoonaan. Ensimmäisen osan eli keskusta–Hervanta ja keskusta–Tays -osuuksilta hinta on 238,8 miljoonaa euroa. Toisen osan eli keskusta–Lentävänniemi-osuuden tarkennettu kustannusarvio on 44,1 miljoonaa. Hiedanrannan alueen hankkiminen kaupungin omistukseen muutti tavoitteena olevaa raitiotien linjausta kaupungin länsiosassa ja rata on linjattu kulkemaan lyhyempää reittiä Hiedanrannan läpi. Yleissuunnitelmassa olevan 1,3 kilometriä pidemmän reitin kustannusarvio olisi 297 miljoonaa euroa.
Tampereen kaupunginvaltuusto on aiemmin asettanut raitiotielle 250 miljoonan euron hintakaton. Lisäksi valtuusto linjasi, että valtion on osallistuttava kuluihin 30 prosentilla. Valtion tuki ei enää täytä ehtoa.
Hallitus varasi viime kevään kehysriihessä ratikalle 71 miljoonaa euroa. Lisäksi valtio on luvannut osallistua suunnittelukustannuksiin noin 10 miljoonalla eurolla.
Valtiolta ei ole syksyn aikana luvassa lisärahaa vaan päätös lisätuesta saadaan aikaisintaan ensi kevään kehysriihessä.
Raitiotie on kuitenkin arvioinnin mukaan yhteiskuntataloudellisesti kannattava hanke, ja rakentaminen on pitkällä aikavälillä myös muilla tavoin kannattava kaupungin taloudelle. Kaupunki saa sijoituksensa takaisin noin kaksinkertaisena.
Toteutussuunnitelmaa ja vaikutusten arviointia esitellään Tampereen kaupunginvaltuustolle iltakoulussa 12.9. kello 14.30–16.30. Tilaisuutta voi seurata videoituna Tampereen kaupungin verkkosivujen kautta.
Raitiotien rakentamisesta kaupunginvaltuusto päättää kokouksessaan 24.10.2016.

Raitiotien ensimmäisen osan rataverkkosuunnitelmat julkaistiin toteutussuunnitelman yhteydessä. Suunnitelmat on koottu raidekaavioon (pdf-tiedosto, © J.Pertilä). Kaavio sisältää rataverkon vaihdeyhteydet sekä jaksoerottimien ja pysäkkien likimääräiset sijainnit. Kaavio on vielä alustava ja moni asia, mm. raiteenvaihtopaikat, tulee vielä muuttumaan ennen toteutusta.

Jukka LylyJukka Lyly
Väärin pysäköidyt autot ovat yleensä runsaslumisen talven yleisimpiä ongelmia, mutteivät ole harvinaisia kesälläkään. Kohta kuusi vuotta jatkuneen urani aikana en ole jäänyt kertaakaan jumiin Laivasillankadulle, vaikka tällä kertaa oli lähellä. Kuvan auton ohitus kesti kaikkine toimenpiteineen kaksi minuuttia. Kuvat © Jukka Lyly 1.9.2016.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Kruunusiltojen hankesuunnitelman kokouksessaan 31.8. Helsingin keskustan ja Laajasalon välille rakennetaan raitiotieyhteys sekä kolme siltaa joukkoliikennettä varten, joista 1,2 km mittainen Kruunuvuorensilta Korkeasaaren ja Laajasalon välillä on valmistuessaan Suomen pisin silta. Siltojen rakentaminen alkaa vuonna 2018 ja liikennöinti koko yhteydellä vuonna 2026.

Riko Eklundh

Viimeiset jäänteet Femmanin sporan kääntösilmukasta Töölöntorilla kaivetaan ylös. Kuva 31.8.2016 © Riko Eklundh

Mikko Alameri "Pienenä poikana katselin Sandelsinkatu 2:n kodistani, kuinka Töölöntorille rakennettiin raitiotien päätesilmukka silloiselle linjalle 5.
Tiistaina 30.8.2016 illansuussa osuin sattumalta Töölöntorille ja järkytykseni oli jonkinmoinen: silmukan raide oli lähes kokonaan purettu ja kaareva pysäkkikoroke kokonaisuudessaan oli kadonnut.
" Kuva 31.8.2016 © Mikko Alameri


Ratakuorma-auto törmäsi pysäköityyn M300-sarjan junaan 25.8. klo 0.30 Koivusaaren aseman pohjoisraiteella. Henkilövahingoilta vältyttiin mutta sekä rata-auto että metrojuna vaurioituvat lievästi. Onnettomuudella ei ole vaikutusta länsimetron rakennustöihin.
Länsimetron radalla ajetaan runsaasti koeajoja, mutta tapahtuma-aikaan koeajot olivat jo loppuneet. Liikenteen loputtua radalla kuljetetaan rakennustarvikkeita länsimetron tarpeisiin.
Muistissamme on vielä kuukauden takainen metro-onnettomuus Itäkeskuksessa, jossa koeajossa ollut metrojuna törmäsi niin ikään pysäköityyn metrojunaan.

Helsingin kaupunki on antanut länsimetron liikennöinnin viivästymiseen liittyvien syiden selvittämisen ulkopuolisen konsulttiyritys BDO Oy:n selvitettäväksi. Vastauksia halutaan mm. siihen, mistä viivästys johtuu ja mitä lisäkustannuksia viivästyksestä kaupungille koituu. Selvityksen on määrä valmistua lokakuun lopussa.

Vaunu 411 saapui Koskelaan 24.8. aamuyöllä. Paluureissulla K. Rissanen vei Metrovarikolle vaunut 51 ja 53. Kuvat © Kari Wikström. Kari Wikström Kari Wikström
Kari Wikström

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi Kruunusiltojen hankesuunnitelman äänin 13–2 kokouksessaan maanantaina 22.8. Hankkeen toteuttamista vastustivat Björn Månsson (rkp) ja Mika Raatikainen (ps).
Lopullisen päätöksen siltojen toteuttamisesta tekee kaupunginvaltuusto, jonka esityslistalle asia tulee 31.8. Mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy hankkeen, rakennustyöt voitaisiin aloittaa vuonna 2018.
Valmistuttuaan kolmesta sillasta muodostuvista Kruunusilloista tulisi yhteensä yli kahden kilometrin pituinen kokonaisuus Merihaan, Korkeasaaren ja Laajasalon välille.
Siltojen kustannusarvio on 259 miljoonaa euroa. Raitiovaunujen ja -varikon kustannukset taas olisivat n. 100 miljoonaa euroa.
Tietoa Kruunusilloista löytyy Uutta Helsinkiä-sivustolta.

Sulje uutisikkuna