SRS-Uutiset 2014 Suomen Raitiotieseura ry: Etusivu Finnish Tramway Society: Frontpage

HKL 402 Saksassa 9. - 10. 2014

InnoTrans Berliini 23.-26.9.2014,  2.10.  Berlin - Würzburg,  Würzburg 2.10., Koeajot 4.10. alkaen. Linjaliikenteessä 13.10. -  23.10 . linjoilla 1 ja 4 . Takaisin Helsingissä 31.10.2014.

Videot:
Würzburg, 402 esittelyvideo (mp4) WVV  André Werske: http://www.wuerzburger-strassenbahn.info/artic-tram.php Tietosivu ja linkki videoon.
Kuvasivu: HKL 402 Würzburgissa  13.10. - 23.10. 2014  ja Würzburgin oma kalusto

Lähtö Vallilasta Berliiniin 15.9.2014. Kuvat © Jorma Rauhala.:

 

InnoTrans Berliini 23. - 26.9.2014

artic_1_berlin_hkl (147K)
artic_3_berlin_hkl (126K)
artic_4_berlin_hkl (54K)

Helsingin uusi raitiovaunu hyvin esillä Berliinin InnoTrans-messuilla
Helsingin uutta raitiovaunua Articia esiteltiin maailman suurimmilla kiskoliikennealan messuilla Berliinissä. InnoTrans-messujen jälkeen vaunu lähtee vielä Würtzburgin kaupunkiin koeajoihin ennen palaamistaan jälleen Helsingin liikenteeseen loppuvuodesta.
- Tämä on historiallinen tapahtuma: koskaan aiemmin raitiovaunukalustoa ei ole viety Suomesta Eurooppaan, vaan suunta on aina ollut toisinpäin, kertoo HKL:n kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä.
Messumatka ja koeajot Würtzburgissa ovat osa vaunuvalmistaja Transtechin hanketta saada vaunutyyppiä myytyä Helsingin lisäksi myös muihin raitiovaunukaupunkeihin. Transtech vuokrasi HKL:ltä toisen esisarjan vaunun tätä varten. Vaunu on ulkomaanmatkansa ajaksi teipattu vaaleaksi, sillä vihreä ja keltainen ovat leimallisesti Helsingin raitioliikenteen värejä.
Artic-vaunu on kehitetty HKL:n alkuperäisideasta yhteistyössä HKL:n ja Transtechin välillä erityisesti Helsingin olosuhteisiin: kestämään vaihtelevaprofiilista rataverkkoa ja säätilojen jyrkkiä vaihteluita. Kääntyvän telinsä vuoksi vaunun luvataan olevan tyyppivaunuja kestävämpi ja kulkuominaisuuksiltaan parempi.
HKL on koeajanut esisarjan kahta vaunua nyt vuoden verran, ja kokemukset ovat olleet myönteisiä, kertoo Ollipekka Heikkilä.
- Vaunu on ollut hyvin luotettava, ja toiminut moitteetta kaikissa sääolosuhteissa. Vaunun kunnossapidettävyys ja energiatehokkuus ovat osoittautuneet jopa odotettua paremmiksi.
Esimerkiksi ulkopaneelien tai ikkunoiden vaihtoajat ovat alittaneet tavoitteet. Vaunu käyttää myös sähköä huomattavasti vähemmän kuin muu kalusto ja on kulkuominaisuuksiltaan erinomainen eli vaunun tärinä ja melutaso ovat huomattavan pienet.
Ensimmäisen messupäivän kokemusten perusteella vaunu kiinnostaa erityisesti eurooppalaisia kiskoliikennekaupunkeja.
- Vaunuun on käynyt tutustumassa runsaasti keskieurooppalaisten ja pohjoismaisten raitiovaunukaupunkien edustajia. He odottavat mielenkiinnolla Würtzburgin koeajojen kokemuksia, kertoo Transtechin toimitusjohtaja Markku Blomberg.
Joka toinen vuosi Berliinissä järjestettävä InnoTrans on maailman suurin kiskoliikennealan tapahtuma, joka houkuttelee paikalle noin 130 000 messuvierasta eri maista. Näytteilleasettajia paikalla on yli 2500.
Kahden ensimmäisen Articin koeajot Helsingissä jatkuvat vielä ensi vuonna. Koeajojen jälkeen sarjavalmistettava kolmas vaunu saapuu Helsinkiin vuoden 2015 loppupuolella. Kaikkiaan HKL on ostanut 40 Artic-raitiovaunua. Kuvat © HKL

Vaunu koeajoissa Würzburgissa ennen linjaliikennettäKuva Helsingin uusi raitiovaunu.

Wûrzburgissa 2.10 - 23.10. liikentessä.

Linjalla 4 Wûrzburgissa 15.10.2014. Kuva © Jorma Rauhala.


HKL 402 Würzburgissa linjalla 1. Kuva 14.10.2014 © Jorma Rauhala.
Vaunun aikataulu Würzburgissa. (Viimeisessä osiossa päätepysäkit ovat väärinpäin!) (.jpg)

Vaunun 402 kaksiviikkoinen linjaliikenne Würzburgissa alkoi 13.10. linjoilla 1 ja 4. Vaunu oli liikkeellä klo 9-19 (tiedot vaihtelevat). Matkustajat saivat arvostella matkustuskokemusta. Osallistuneiden kesken arvottiin kahdelle onnelliselle matka Helsinkiin ;).

Helsingin uusi raitiovaunu Transtech Artic on ollut näyttävästi esillä Euroopassa viime viikot. Syyskuussa järjestettyjen kiskoliikennealan InnoTrans-messujen jälkeen raitiovaunu on ollut kahden viikon ajan testiajossa Saksassa Würzburgin kaupungissa. Vaunu on Saksassa matkustajaliikenteessä vielä tänään torstaina, jonka jälkeen se kuljetetaan takaisin Helsinkiin HKL:n käyttöön. Tarvittavien muutostöiden jälkeen vaunu palaa takaisin Helsingin linjaliikenteeseen marraskuun lopulla. Vaunuun mm. asennettiin Saksan syväuraisten ristikkojen vaatimat leveämmät pyörät, jotka nyt vaihdetaan takaisin Helsingin rataverkkoon sopiviksi. Myös vaunun vaaleansävyinen ulkoteippaus poistetaan ja vaunu palautetaan Helsingin raitiovaunuille tuttuun vihreä-keltaiseen väritykseen.
HKL-Raitioliikenteen yksikön johtaja Pekka Sirviö sanoo, että kun vaunu on testattu Helsingin haastavissa sääolosuhteissa ja vaihtelevaprofiilisessa rataverkossa, se pärjää missä vain.
- HKL:llä on uudesta raitiovaunusta toistaiseksi erittäin hyvät kokemukset. Jotain kertoo myös se, että Artic sai Saksan viranomaisten tyyppihyväksynnän testiajoon matkustajaliikenteessä ennätyksellisen nopeasti, kertoo Sirviö.
Esittelykierros Euroopassa oli vaunuvalmistaja Transtechin järjestämä ja osa sen ponnisteluja saada vaunumallia myydyksi Helsingin lisäksi myös muihin Euroopan kaupunkeihin.
- Kaikkiaan koeajojakso Saksassa sujui loistavasti: tyyppihyväksyntä saatiin ennätysajassa, uusi vaunu sai runsaasti kiittävää palautetta ja mediahuomiota Euroopassa, sanoo Transtech Oy:n toimitusjohtaja Markku Blomberg.
HKL-Raitioliikenteen kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä näkee Articin myyntiponnistelut kannatettavana Helsingin näkökulmasta.
- Näkisimme mielellämme, että meillä olisi yhteistyökaupunki, jonka kanssa voisimme yhteistyössä kehittää esimerkiksi Articin huolto- ja kunnossapitotoimintaa, sanoo Heikkilä.
Würzburgin raitioliikenteestä vastaavan WVV:n (Würzburger Versorgungs- und Verkehrs-GmbH) toimitusjohtaja Thomas Schäfer kertoi vaunun esittelytilaisuudessa, että kerätyn matkustajapalautteen kommentit ovat olleet kiittäviä.
- Vaunu on saanut matkustajien joukossa hyvin positiivisen vastaanoton. Sen hiljaisuutta, pehmeää kulkua ja hyvää näkyvyyttä vaunusta ulos on kehuttu. Palautteissa on jopa ehdotettu, että jos mahdollista, vaunun voisi jättää saman tien Würzburgiin, sanoi Schäfer.
Vaunu on sopinut Würzburgin kaupungin rataverkkoon ja toiminut siellä ongelmitta, lukuun ottamatta muutamaa eroavaisuutta varikon sähkönsyöttöverkossa. (Transtech 23.10.2014).
Helsingin ajolangan jännite on -600 V Würzburgin +750 V sijasta. Helsingissä varaudutaan nostamaan jännitettä -750 V, kun vanhat Valmetin vaunut eivät ole enää liikenteessä, tästä syystä jännitteen nostoon on Artic :ssa jo varauduttu eli vaunuun ei jännitteen noston takia tarvinnut tehdä muutoksia. Ajolangan syöttöjännitteen polarisuus vaihdettiin kytkemällä kaikki suorat syötöt ajolangasta ristiin.

Takaisin Helsingissä 31.10.2014.

Kuva © Jorma Rauhala.

Teippien poistoa Vallilassa 3.11.2014.

Kuva Helsingin uusi raitiovaunu.
20.11.2014.: Artic 402 palasi iltapäivällä klo 14. jälkeen Helsingin linjaliikenteeseen noin kolmen kuukauden tauon jälkeen! Nähty linjalla 9.