SRS-Uutiset 2013 Suomen Raitiotieseura ry: Etusivu Finnish Tramway Society: Frontpage

HKL 401 roll-out, Otanmäki 13.6.2013

Transtechin uuden Artic-tuotenimen saaneen raitiovaunun HKL 401 esittelytilaisuus pidettiin 13.6.2013 Otanmäessä. Liikenneministeri Merja Kyllönen toi paikalle valtiovallan ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri Helsingin kaupungin tervehdyksen.


Otanmäen koeajorata on varustettu yhdellä raitiovaunupysäkillä.
Kuvissa ulospäin näkyviä kohtia, joissa näkyy Transtechin sekä itävaltalaisen sähkölaitetoimittajan Voithin merkintöjä.

 

Vaunun juhlallinen vihkiminen nauhanleikkauksineen on kohta alkamassa.

Otanmäen sähköraitiotien sähkönsyöttöasema.

Koeajoraiteen päässä on tiukka S-mutka, jota ei olla sähköistetty. Sähkötön raide johtaa limitettyyn leveäraiteeseen, jota kautta vaunut tuodaan konepajahallista erikoisella tarkoitusta varten rakennetulla leveäraiteisella vaununkuljetusvaunulla paikalle. Vaunussa on kapearaideramppi ja italialainen Brevinin valmistama vinssi. Koeajoradan on rakentanut VR-Track Oy.

Otanmäen vaunuhalli, jonne mahtuu vuorollaan yksi Artic-vaunu ja sen huoltotaso. Koeajorataa on kahta puolen hallia.

Koeajoradalla on pari tieliikennettä punavalolla varoittavaa tasoristeystä. Niissä varoitetaan myös 5,6 m korkeudella olevasta ajojohdosta. Koeajorata sijaitsee koko pituudeltaan suljetulla tehdasalueella.
Kuvat © Jorma Rauhala

Kuvat © Daniel Federley (tästä eteenpäin)

 

Jo lentokoneessa tuli vastaan monta tuttua kasvoa. Lentoemäntäkin ihmetteli, miksi Kajaanin-koneessa on tänään niin täyttä. Lentoasemalla oli bussi odottamassa, ja pian päästiin Otanmäen tehdasalueelle, missä meitä odottivat sekä elävää musiikkia soittanut orkesteri että herkkupöytä.

Tarjoilussakin oli panostettu suomalaisuuteen: poroa ja lohta. Vaikka suurin osa tilaisuuden vieraista oli suomalaisia, oli mukana jonkin verran väkeä ulkomailtakin: Voithin edustajat luonnollisesti sekä
mahdollisia asiakkaita ulkomaisista raitiovaunukaupungeista.

Tarjoilun kruunasi Kainuun leipäjuuston ohella Fazerin raitiovaunusuklaa!

Ennen vaunun saapumista Transtechin toimitusjohtaja Markku Blomberg piti puheen, jossa hän kiitti erityisesti pääomistajaa poikkeuksellisen voimakkaasta sitoutuneisuudesta raitiovaunuhankkeeseen sekä HKL:n kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilää, joka vastaa kalustohankinnoista ja joka poikkeuksellisella innokkuudellaan on vienyt hanketta eteenpäin. Vaunun kotimaisuusaste on niin korkea, että sille on myönnetty avainlippu.

Vaunu 401, ensimmäinen Transtech Artic, ajetaan hallista ulos ensi kertaa. Oikeasti vaunua on toki koeajettu lähiviikkojen aikana ahkerasti. Ensimmäinen ajatukseni oli, että tuo tulee tuolta niin hiljaa, ettei sen saapumista edes kuule – keksiikö joku kohta valittaa liian hiljaisista raitiovaunuista? Vain pieni suhina kertoi vaunun olevan liikkeessä.

Samppanjapulloa ei onneksi särjetty vaunun kylkeen, mutta nauhan leikkasi liikenneministeri Merja Kyllönen, joka kainuulaisena korosti suomalaisen työn ja työpaikkojen merkitystä. Transtech on Kajaanin suurin yksityinen työnantaja ja Kyllönen puolestaan ensimmäinen raitiovaunuja tukenut liikenneministeri – hänen kaudellaan valtio on myöntänyt suunnittelurahaa Tampereen ja Turun raitiotiehankkeille ja tarjonnut sitä myös Helsingin ja Espoon Jokeri-hankkeelle. Tarkoitus on, että valtio osallistuu myös tällä hallituskaudella alkavien hankkeiden investointikustannuksiin. Kuvassa ovat keskellä seisovan ministerin lisäksi hänen vasemmalla puolellaan Transtechin toimitusjohtaja Markku
Blomberg sekä oikealla puolellaan apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri. Hänen oikealla puolellaan seisoo 1960-luvun rahastajan virkapuvussa HKL:n toimitusjohtajan sihteeri Terttu Jukola.
Otanmäen raitiotie teki Kajaanista Suomen toisen raitiovaunukaupungin. Kilometrin mittainen koestusraide on yksiraiteinen ja siinä on kaksi kaarretta – loivempi raiteen alkupäässä ja jyrkkä 15 metrin kaarre loppupäässä. Alkupään kaarre muistuttaa esimerkiksi Mannerheimintiellä Reijolankadun ja Tukholmankadun välisellä osuudella olevaa kaarretta. Vaunun hyvien kulkuominaisuuksien ansiosta kaarretta ei matkustaessa edes tunne, mikä oli aikamoinen yllätys. Nykyajan tietokonepiirretyt
havainnekuvat ovat niin tarkkoja, etteivät nämä kuvat juuri eroa parhaista havainnekuvista, mutta vaunu kyllä on ihan oikea.
 

Vaunua ajoi Eeva Metsberg, joka on toiminut pitkään raitiovaununkuljettajana mutta jonka nykyinen työpiste on Vallilan toimistotiloissa. Ohjaamossa on varauduttu jopa kuljettajarahastukseen – ainakin näiden esisarjan vaunujen kohdalla.

"Peräpään ohjaamo" taittuu ulos seinästä. Ajopöydästä löytyvät tärkeimmät peruutukseen vaadittavat toiminnot. Vauhti nousee peruuttaessa noin 40 km/t:iin.

Välipalasta tuttu invaramppi on löytänyt tiensä tännekin.
 

Vaunusta löytyy myös hätäjarru ja vasara, molemmat pleksin alla.