SRS-Uutiset Suomen Raitiotieseura ry: Etusivu Finnish Tramway Society: Frontpage

NRV 2010 -vaunun 2. maketin esittely lehdistölle Merikaapelihallissa 6.6.2012

Vaunun muotoilun lähtökohtana on ollut oikean viestin antaminen matkustajille: vaunu on laadukas ja kestävä, ja se vie varmasti perille kaikissa olosuhteissa.
Muotoilussa on paljon yksityiskohtia, joista tunnistaa vahvan sukulaissuhteen niin 1950-, 1970-, 1980- ja 2000-luvun helsinkiläisvaunuihin: puskurin korkeus, värit, lippa tuulilasin päällä, harmaa kattokotelo ja pystysuuntainen keulaprofiili. Viininpunaiset istuimet ja musta lattia muodostavat historiallisen ja samalla modernin yhteyden vanhaan kalustoon saaden aikaan miellyttävän visuaalisen matkustuskokemuksen.
Vaunun ulkomuodossa ja värityksessä on tärkeänä näkökulmana vaunun sopiminen niin Helsingin historiallisen keskustan arvoasuntojen kuin betonisen Pasilankin kaupunkikuvaan. Vaunun muotoilu viestii samanaikaisesti arvokkuutta, modernia suorituskykyä ja käytettävyyttä.
Vaunulle ei muodostu ongelmaksi jyrkinkään kaarre, mäki tai notko, eikä ainoana maailmassa edes niiden yhdistelmä. Vaunun joka suuntaan joustava nivelrakenne ja kääntyvät telit varmistavat miellyttävän matkustuskokemuksen ja takaavat vaunun rakenteelle pitkän eliniän kaikissa näissä tilanteissa.
Vaunu pysähtyy vaikeimmissakin kitkaolosuhteissa. Vaunun kaikki pyörät vetävät ja niiden maksimaalinen kitka on varmistettu prosessoriohjatulla luistonestojärjestelmällä sekä automaattisella hiekoituksella. Kun keli huononee, tämä vaunu pääsee omaan elementtiinsä.
Helsingin ilmasto-olosuhteet ja poikkeuksellinen ratainfra aiheuttavat raitiovaunulle haasteita. Helsinkiin räätälintyönä mitoitetussa vaunussa on otettu huomioon kaikki mahdolliset erikoisolosuhteet.
Vaunulla voi liikennöidä rajoituksetta niin -35 asteen pakkasessa kuin paahtavalla helteelläkin. Joka tilanteessa matkustamossa on sama miellyttävä lämpötila. Lämmitetty lattia huolehtii siitä, ettei jäätä pääse kertymään kynnyksiin tai lattia-alueelle.
Lämmitys hoidetaan ensimmäisenä maailmassa energiatehokkaalla jarruenergian talteenottojärjestelmällä, joka perustuu veden erinomaiseen kykyyn ottaa vastaa ja luovuttaa energiaa.
Vaunun sisustuksessa on käytetty vain parhaita, kulutusta kestäviä ja helposti kunnossapidettäviä materiaaleja kuten kierrätysnahka, plyysikangas, ruostumaton teräs ja kumi. Istuimet on suunniteltu rakenteeltaan optimaalisiksi huomioiden erikokoiset matkustajat ja matkan keskimääräinen kestoaika. Istuimet on sijoitettu niin, että niille on helppo nousta ja ne tarjoavat näkyvyyden muun liikenteen yli. LED-valaisimet ja vaaleat sisustuspinnat luovat avaran ja laadukkaan vaikutelman, jonka viimeistelee tilava ja valoisa ylikulun alue vaunuosien välissä. Runsaat tukitangot ja vaunun kulun tasaisuus helpottavat liikkumista matkustamossa.
Matkan aikana HD-tasoiset infotaulut ja selkeät kuulutukset opastavat poistumaan oikealla pysäkillä. Pysähtymisnapin painallus sytyttää kaikkiin painikkeisiin indikaatiovalon kertomaan pysäytyspyynnön rekisteröitymisestä. Vaunun suunnittelussa on huomioitu eri matkustajaryhmien tarpeet.
Sisäänkäyntien yhteydessä on runsaasti avointa tilaa ja kääntöistuimia. Vaunuun on helppo nousta lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa.
Pyörätuolimatkustajia varten raitiovaunu on varustettu varmatoimiseksi todetulla ja helppokäyttöisellä mekaanisella taittorampilla. Kuljettaja vapauttaa rampin kauko-ohjauksella. Pyörätuolit ja lastenvaunut voidaan kiinnittää kääntöistuimien rungoissa oleviin kiinnityssilmukoihin
Matkustajien liikkuminen ja seisovat matkustajat on huomioitu lukuisilla tukitangoilla ja istuimien selkänojiin integroiduilla kädensijoilla.
Raitiovaunun ulkovalot ovat kaukovaloja lukuun ottamatta LED-valaisimia. LED-ulkovalojen etuja ovat hyvä valoteho ja pitkät huoltovälit
Myös linjakilvet on toteutettu valkoisilla LED-teksteillä näkyvyyden takaamiseksi niin kirkkaassa auringonpaisteessa kuin pimeän kaudenkin aikana.
Ja niin edelleen. Palaamme asiaan myöhemmin vaunutyypin omalla sivulla.