SRS-Uutiset Suomen Raitiotieseura ry: Etusivu Finnish Tramway Society: Frontpage

Kuvasivu 1 / 2012


Kuvia Helsingissä 25.8. (© Daniel Federley)
Stadin brankkarit hälytysajossa Mannerheimintiellä. Helsingissä raitiovaunukaistat suunnitellaan yleiseurooppalaisesta tavasta poiketen myös hälytysajoneuvojen käyttöön. Tutkimustietoa tällaisen ratkaisun hyödyistä ja haitoista ei tiettävästi ole.

Kesän aikana vaihdettiin Mannerheimintiellä kiskot Oopperan ja Hesperian
puiston pysäkkien välillä. Uusi raitiovaunukaista yllättää positiivisesti: vaikka kaista tavoittelee edelleen kapeuden maailmanennätystä, on korotus huomattava. Ainakin liikkeessä oleva auto varonee tätä kaistaa nyt entistä paremmin. Kiskot on myös sijoitettu kaistatilaan epäsymmetrisesti: hotellien puolella voi laskea punaisessa
asfaltissa melkein viisi ruutua, kun puiston puolella ruutuja mahtuu vain neljä. Juuri tämä paikka on ollut ratikoille erityisen hankala, kun keskustaan päin ajavat autot ovat ryhmittyneet hyvin lähelle kiskoja. Toivottavasti sujuvuus nyt paranee ja aikatauluihinkin saataisiin hiukan nopeutusta.
 
Museoliikenteen kesä on ollut kurja: alkukesä oli sateinen ja kylmä, sitten alkoivat lukuisat poikkeusjärjestelyt ja nelosen yllätysliikenne Kauppatorille viikkokausien ajan. Karnevaalit, kulkueet ja muut tapahtumat työnsivät museoratikan milloin minnekin päin kaupunkia poikkeusreitille. Viimeisen viikonlopun liikenteessä Snellmaninkadulla HKL 157 ja SR 233 kohtaavat open top -bussin Snellmaninkadulla. Ensi kesänä toivottavasti paremmalla onnella sitten.
Ratapuoli puhdistaa vaihdetta Aleksanterinkadun ja Snellmaninkadun risteyksessä, lippavaunu 109 odottaa kulkutien vapautumista. Varsinkin sateiden aikana vaihteisiin valuu paljon hiekkaa, joka käydään sitten imemässä pois, jotta vaihteet saadaan kääntymään luotettavasti. Poikkeusyhteydet pyritään pitämään aina ajokunnossa ylllättäviä tilanteita varten. Välipaloituksen yhteydessä 95 menetti lippansa, mutta
72 ja 109 ovat sen toistaiseksi säilyttäneet.
Tyynenmerenkadun upouusi rata kilpailee menestyksellisesti maailman kapeimman raitiovaunukaistan tittelistä, olkoonkin että kaistalle on varattu tilaa peräti 6,7 metriä. Tila on onnistuttu tuhlaamaan keskelle katua rakennettuihin metrin levyisiin korokkeisiin, jollainen tässäkin häämöttää taustalla. Kiskot sen sijaan on sijoitettu niin lähelle sinänsä leveän alueen reunaa kuin suinkin mahdollista. Seurauksena raitiovaunu itse mahtuu juuri ja juuri korotetulle kaista-alueelleen, mutta peili tulee jo kaistan ulkopuolelle. Samaan suuntaan ajavan rekan tai bussin ohittaminen on siten mahdotonta tilanteessa, jossa ajoneuvo ajaa ratikkakaistan läheisyydessä. Tällä tavoin toteutettu ratikkakaista vastaa leveydeltään 5,6 m kaistaa.
Berliini Köpenick (© Jari Luukkonen)