SRS-Uutiset Suomen Raitiotieseura ry: Etusivu Finnish Tramway Society: Frontpage

Kuvareportaasit 2011

Stuttgartin raitiotie ja raitiomuseo Strassenbahnwelt

© Jorma Rauhala


Stuttgartissa http://www.ssb-ag.de/ on nykyaikaisen miljoonakaupungin raitiotie eli Stadtbahn. 
Siellä käytetään vain teknisesti varmatoimisia ja hyväksi koettuja korkealattiaisia raitiovaunuja, eikä lainkaan ongelmallisia matalalattiavaunuja. Raitiovaunupysäkit on jo lähes kokonaan muutettu korkealattiaisiksi, sillä vaunun ja pysäkin lattiaero on helpointa tasata samalle tasolle laiturirakenteella. Vielä muutamassa kohdin on kaduntasolla olevia matalia pysäkkejä, mutta ne tulevat häviämään nopeassa tahdissa pysäkkimuutostöissä. Sellaisilla linjoilla käytetään vanhempaa tyyppiä olevia raitiovaunuja, joissa on lisäominaisuutena porrasmekanismi.
 
Kadulla oleva korkealattiainen pysäkki on suomalaisen silmään jykevä ilmestys, mutta monet käytännön edut puoltavat niitä. Korkealattiaiset pysäkit varmistavat Stuttgartin raitioteiden kalustovalinnat pitkälle tulevaisuuteen: matalalattiateknologiaa ei tulla ottamaan käyttöön.
 
Ydinkeskustan alittavilla tunnelipysäkeillä korkealattiainen raitiovaunu muistuttaa maanalaista kaupunkijunaa.
 
Missä vain mahdollista, raitioradat on rakennettu avoratoina eli Vignol-kiskotettuna pölkkyratana. Radan hyvä kunnossapito on siten kaikkein helpointa ja edullisinta eikä vaunun edessä ole koskaan väärinpysäköityjä autojakaan tai muita hidasteita. "Sokea Reetakin" näkee missä Stadtbahn-ratikka ajaa - ripeää linjavauhtia.
 
Ahtaammassa katutilassa käytetään perinteistä urakiskorataa ja liikutaan muun liikenteen seassa. Muut kadunkulkijat "muistavat" Stadtbahn-kokemuksesta kuka on katutilan etuoikeutettu käyttäjä.
 
Raitiotien raideleveys on nykyään 1435 mm, ja oli aiemmin 1000 mm. Osa verkostosta säilyy tulevaisuudessakin metrin leveyksisenä museoliikenteen mahdollistamisen vuoksi. Useissa kohdin linjastoa on siis kolme kiskoa tai voidaan nähdä jäänteet muinaisesta kolmannesta kiskosta. Museovaunuilla ei liikennöidä tunneliosuuksilla, koska ovia ei voida avata niiden korkealattiapysäkeillä. Katureiteillä museovaunuilla on käytössä vanhanaikaiset "matalalattiapysäkit".

 

 

Stuttgartin metrin raideleveyksellinen Riggenbach-hammasratajärjestelmää oleva linja 10 eli "Zacke".

© Jorma Rauhala. Kuvat 22. ja 24.9.2010.

Stuttgart
Stuttgart
Stuttgart
Stuttgart
Stuttgartin erikoisin raitiotielinja on metrin raideleveyksellinen Riggenbach-hammasratajärjestelmää oleva linja 10 eli "Zacke".
Linjan pituus on 2,2 km ja suurin kaltevuus on 20 %. Paikalliset polkupyöräilijät voivat hyödyntää moottorivaunun edessä (ylämäkisuunnassa) olevaa pyöränkuljetusvaunua, jonka käytöstä ei peritä erillistä maksua.
Alamäkisuunnassa pyörävaunuun ei oteta lastia. Hammasrataraitiovaunulinja yhdistää ja oikaisee erittäin mäkisen kaupungin raitiotieverkoston muita tavanomaisempia linjoja.  
http://de.wikipedia.org/wiki/Zahnradbahn_Stuttgart

Raitioliikennemuseo Strassenbahnwelt  (http://www.strassenbahnwelt.com/) sijaitsee entisessä Bad Cannstattin vaunuhallissa. Museovaunut ovat metrin raideleveyksisiä. Normaaliraiteiseen Stadtbahn-verkostoon on jätetty hyvin paljon metristä linjaosuutta jäljelle, jotta museovaunuilla voidaan liikennöidä linjaliikenteessä ja tilausajoissa.
Katso myös Stuttgarter Historische Straßenbahnen e. V. (SHB)


Yleisnäkymä ratikkamuseo Strassenbahnweltistä, joka sijaitsee entisessä Bad Cannstattin vaunuhallissa.
Stuttgart 912 / Esslingen 1965 2+2xGlTwER
Esslingen-Nellingen-Denkendorf 2 / Esslingen 1926

Straßenbahn Esslingen–Nellingen–Denkendorf saksalainen Wiki

END -kuvia

http://www.bahnbilder.de/1024/triebwagen-nr-2-von-1926-366666.jpg

Stuttgart 340 / Herbrand 1910, ex Reutlingen 34, exex Stuttgart 340, exexex Stuttgart 240. Uudelleen rakennettu 1955.
Württembergische Nebenbahnen AG 26  / Herbrand 1912

Württembergische Nebenbahnen saksalainen wiki

Stuttgarter Strassenbahnen 222 /
Paul Herbrand & Cie, Köln-Ehrenfeld 1904
Esslingen 22 / Esslingen 1919
Städtische Straßenbahn Feuerbach 15 / Esslingen 1929.

Städtische Straßenbahn Feuerbach saksalainen wiki