SRS-Uutiset Suomen Raitiotieseura ry: Etusivu Finnish Tramway Society: Frontpage

Coimbran johdinautot

© Jorma Rauhala

Muutamia kuvia Portugalin viimeisestä johdinautokaupungista. Coimbran liikennelaitos SMTUC eli Serviços Municipalizados de Transportes Urbanos de Coimbra http://www.smtuc.pt on viimeisenä liikennöitsijänä jäljellä kolmesta portugalilaisesta troleicarros-kaupungista. Toiset kaupungit olivat Braga (liikennettä 1963-1979) ja Porto (liikennettä 1959-1997), jossa jälkimmäisessä oli jopa toistasataa trollikkaa ajossa 1960-luvun jälkipuoliskolla ja esimerkiksi ajojohtoverkoston pituus puolestaan oli vuonna 1979 kunnioitettavat 265 km, niin ne ovat tästä erikoisesta liikennemuodosta jo luopuneet. Johdinautojen etevymmyydestä muihin liikennemuotoihin nähden ei tohdi mitään muuta kommentoida, kuin että Coimbrassa tehdään jo ratkaisuja tulevaisuutta varten: rakennetaan pikaraitioteitä!

Johdinautoliikenne Coimbrassa alkoi näistä kolmesta kaupungista ensimmäisenä eli 16.8.1947. Kalusto koostuu nykyään 16 kaksiakselisesta Caetano/EFACEC-bussista 1980-luvulta ja lisäksi mainitaan olevan yksi samojen portugalilaisvalmistajien rakentama nivelauto. Lisäksi uusimpana joukkoon on saatu vuonna 2009 hankittu näytekappale eurooppalaisesta nykytrollikasta eli Solaris-Skoda Trollino 12 http://www.smtuc.pt/frota/index.php. Tavallisia busseja SMTUC:llä on toistasataa vaunua. Parin johdinautolinjan suoritteet ovat SMTUC:n kotisivuilta löytyvien tilastojen mukaan kaikenkaikkiaan vähäisiä ja suuntaus on edelleen aleneva. SMTUC osti Porton johdinautoliikenteen päätyttyä siellä tarpeettomaksi jääneitä johdinautoja oman vaunustonsa vahvistamiseksi. Aika näyttää milloinka johdinautojen historia päättyy lopullisesti Coimbrassakin, vai olisiko Trollinosta liikenteen pelastajaksi. Se että bussi saa voimansa ylhäältä, ei tee onnikastakaan autuasta.

Tyypillistä kolmelle Portugalin troleicarros-kaupungille on ollut se, että alun perin johdinautoliikenne käynnistettiin niissä tarkoituksella hävittää raitiotiet. Portoa lukuunottamatta hankkeet toteutuivatkin onnistuneesti. Vain siellä jo 1800-luvulla perustettu raitiotie on yhä pitänyt pintansa ja jalostunut viime vuosina myös moderniksi pikaraitiotieksi eli ns. metroksi. Coimbra on valinnut tulevaisuudelleen myös saman kehitysuran. Karu totuus on se, että johdinautot eivät ole olleet Portugalissakaan liikennekehityksen lopullinen ratkaisu.

Coimbraan ollaan parhaillaan rakentamassa runkoliikenteen peruspilariksi pikaraitiotiejärjestelmää ja kuten tyypillistä, se on nimetty metroksi: Metro Mondego http://www.metromondego.pt/ Rakennustyöt ovat hyvässä vauhdissa! Linjoja tulee kaksi, Linha da Lousã ja Linha do Hospital, ja kalustotarve on 40 tram-train-ratikkaa. Linjakartta on tällainen: http://www.metromondego.pt/Projecto/MapadeRede/tabid/64/Default.aspx

Portugalin johdinautoharrastajilla on oma yhdistyksensä APETc eli Associação Portuguesa dos Entusiastas por Troleicarros http://apetc.pt.tl/ , jonka sivut ovat tosin jo vuosikausiksi jääneet päivittämättä; syytä voi vain arvailla. Sivustolta oikeiden asiatekstien löytämisessä tuottaa harmia ällistyttävän suuri mainosten määrä, mutta sitkeästi hakien sivustolta löytää kyllä asiaakin (sivusto näyttäisi olevan halukas asentamaan jotakin. Siis tarkkuutta. "webm"). Sen asian sieltä myös löytää, että johdinautoja on sanottu leikkisästi portugalilaisessa mediassa myös metroksi, "metros sobre pneus", metroksi ilmarenkailla.

Coimbrassa on laaja raitiovaunumuseo vanhan raitiovaunuhallin yhteydessä, mutta museo on jo vuosia ollut harmittavasti suljettu. Coimbran raitiotiet olivat yhden metrin raideleveyksisiä ja sähköistä liikennettä oli vuosina 1911-1980.

Porton raitiovaunumuseossa on esillä STCP:n (Sociedade de Transportes Colectivos do Porto) museojohdinauto nro 23 vuodelta 1964. Se on vuoden 1959 mallia oleva englantilaisvalmisteinen perusbussi, valmistajina British United Traction / Metrovick.Coimbran entisen raitiovaunuhallin löytäminen ei ole vaikeaa

Coimbran suljettu raitiovaunumuseo on ulospäin tip-top-kunnossa 

SMTUC 51 edestäpäin. Johdinautoilla on erityistyyppinen rekisterilaatta, tällä vaunulla se on nro 167

SMTUC 51 takaapäin

SMTUC 71 on käytettynä 1990-luvun lopulla hankittu entinen portolainen trollikka

SMTUC 63 ohittaa Metro Mondegon eli rakenteilla olevan Coimbran pikaraitiotien opastus- ja näyttelytoimistoa kaupungin keskustassa

SMTUC 63 menossa ja tulossa

SMTUC 71 eli entinen portolainen "metrotoimiston" näyttelytilan kohdalla

SMTUC 66 matkalla rautatieasemalle

SMTUC 66 saapumassa rautatieaseman päätepysäkkisilmukkaan

Portolainen museojohdinauto STCP 23 on esillä Porton raitiovaunumuseossa