SRS-Uutiset Suomen Raitiotieseura Ry Finnish Tramway Society

Keskustan raitioliikenne poikkeusreiteillä 30.6.-6.7.

Kartta © JO Pertilä

Koko Helsingin keskustan raitioliikenne ajaa poikkeusreittejä maanantaista 30.6. sunnuntaihin 6.7. kiskotöiden vuoksi. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla raitioliikennettä ei ole lainkaan Mannerheimintiellä Arkadiankadun ja Aleksanterinkadun välisellä alueella, Kaivokadulla eikä Kaisaniemenkadulla.

Raitiolinjat liikennöivät Oopperan ja Kiasman välillä vain yksisuuntaista lenkkiä: Mannerheimintietä etelään ja Arkadiankatua ja Runeberginkatua pohjoiseen. Töölön suunnan linjoilla ydinkeskustaa lähin pysäkki on Arkadiankadulla Pikkuparlamentin kohdalla.

Kaikki raitiolinjat Hakaniemestä etelään ajavat Kruununhaan eli Snellmaninkadun kautta. Etelä-Helsingissä liikennöivillä raitiolinjoilla ei ole ajoyhteyttä Mannerheimintietä pohjoiseen. Lähin pysäkki Töölön suuntaan on Ylioppilastalo-pysäkki Stockmannin kulmalla.

Raitiotieverkko laajenee

Kiskotyöt ja niiden aiheuttama poikkeusliikenne johtuu raitiotieverkon voimakkaasta laajentamisesta. Heinäkuun alun kiskotöissä rakennetaan vaihteet Mannerheimintien, Simonkadun ja Kaivokadun risteykseen, siirretään Kaivokadun raitiotiekiskoja sekä rakennetaan vaihteita Mikonkadun raitiotieyhteyttä varten.


Kokonaan uusi raitiolinja 9 aloittaa liikennöinnin syksyllä. Kampin radalla aloitetaan raitioliikenne vuodenvaihteessa.

Linjojen poikkeusreitit 30.6.-6.7.

Linjat 3B, 3T, 4, 7X ja 10 liikennöivät Ooppera - Kiasma -välin vain yhteen suuntaan reittiä Ooppera - Mannerheimintie - Arkadiankatu - Runeberginkatu - Ooppera.

Linja 3B liikennöi Hakaniemestä etelään Eiran osuuden reittiä Hakaniemi - Kruununhaka (Snellmaninkatu) - Kauppatori - Tehtaankatu - Bulevardi - Aleksanterinkatu - Kruununhaka - Hakaniemi.

Linja 3T ajaa Hakaniemestä Eiraan reittiä Hakaniemi - Kruununhaka -Aleksanterinkatu - Bulevardi - Tehtaankatu - Kauppatori - Kruununhaka - Hakaniemi.

Linjat 4T ja 4X liikennöivät Katajanokalta Aleksanterinkadun ja Erottajan kautta linjan 10 päätepysäkille Kirurgille.

Linja 6 ajaa Hakaniemestä Kruununhaan ja Aleksanterinkadun kautta omalle reitilleen Hietalahteen.

Linja 7X ajaa Hakaniemestä Kruununhaan kautta Kauppatorille ja takaisin Hakaniemeen.

Linjat käyttävät kaikkia poikkeusreitin varrella olevia raitiovaunupysäkkejä.

Keskustan ulkopuolella raitiolinjat ajavat omilla reiteillään. Raitiolinjat 1, 1A ja 8 ajavat poikkeusliikenneviikon ajan normaalireiteillään; linjalla 8 on viikon ajan kuitenkin normaalista poikkeava aikataulu. Alkuvuodesta astivoimassa ollut poikkeusreitti Kalliossa Porthaninkadulla, joka koskee linjoja 1, 1A, 3B ja 3T, on yhä käytössä.

Kaikilla raitiolinjoilla on juhannusviikosta alkaen jaossa esitteitä "Poikkeusliikenne kesällä 2008". Sama esite on julkaistu kesäaikataulukirjan etukannen liitteenä. Esitteessä on kartta, josta raitiolinjojen poikkeusreitit voi tarkistaa. Esitettä saa kulkuvälineiden lisäksi HKL:n palvelupisteistä Rautatientorilta ja Itäkeskuksesta.

Kaikkiin liikennevälineisiin Helsingissä toimitetaan myös tiedote poikkeusliikenteestä; sama tiedote on löydettävissä raitiovaunupysäkeiltä
pysäkkien infotaulusta. Pysäkkien tietoa myös täydennetään poikkeusliikenneviikon lähestyessä. Kyseisellä viikolla pois käytöstä olevat
pysäkit on merkitty selkeästi linjatunnukset peittävällä hupulla, jossa on teksti "Pysäkki pois käytöstä".

Mikäli suunniteltujen muutosten lisäksi liikenteessä tapahtuu jotain yllättävää, on matkustajan apuna HKL:n Poikkeusinfo-palvelu.

kesän poikkeusreitit © JO Pertilä